Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την παχυσαρκία και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη.

Εν συντομία

  • Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
  • Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση του σωματικού λίπους.
  • Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού.

Υψηλές ποσότητες καφεΐνης μπορούν πιθανώς να μειώσουν την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Medicine, αυτά τα ευρήματα μπορεί να συνδέονται με την κατανάλωση ποτών καφεΐνης τα οποία δεν περιέχουν θερμίδες για τη μείωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με τον τρόπο ζωής όταν το σώμα μας είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (μία ορμόνη) είτε όταν αντιστέκεται στην παραγωγή της.

“Η μελέτη δεν συστήνει την κατανάλωση περισσότερου καφέ”, δήλωσε η Δρ. Καταρίνα Κος, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται Mendelian randomisation, η οποία καθιερώνει αιτιολογική σχέση μέσω γενετικών αποδείξεων. Δύο κοινές γονιδιακές μεταλλάξεις βρέθηκαν να συνδέονται με την ταχύτητα μεταβολισμού της καφεΐνης, η οποία τελικά συνδέθηκε με χαμηλότερο BMI και λίπους στο σώμα.

Ανακαλύφθηκε ότι σχεδόν το ήμισυ της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 οφειλόταν στην απώλεια βάρους, ενώ η καφεΐνη, που είναι γνωστό ότι ενισχύει το μεταβολισμό, αυξάνει την καύση λίπους και μειώνει την όρεξη, μπορεί να αντιστρέψει τη νόσο.

Προβλέπει ότι η καθημερινή λήψη 100mg θα αυξήσει τη κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 100 θερμίδες την ημέρα.

Ωστόσο, ο Dr Stephen Lawrence, επίκουρος καθηγητής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Γουόρικ, σημείωσε ότι η αξιολόγηση Mendelian είχε τους περιορισμούς της, καθώς ήταν “ευάλωτη σε προκατάληψη”. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να αναπτύξουν υποσχόμενες θεραπείες, δήλωσε.

Οι συγγραφείς αναφέρουν πως η μελέτη αποτελεί ένα μεγάλο άλμα, καθώς η απώλεια βάρους που σχετίζεται με την υψηλή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και να αποτελέσει ικανό μέτρο για τη μείωση της κατανάλωσης θερμίδων.

Ο Δρ. Lawrence τονίζει ότι πρέπει να μελετηθεί επιπλέον εάν η υψηλή δόση καφεΐνης αποτελεί θεραπεία για την παχυσαρκία.

Share to...