11 τροφές που κάνουν καλό στο συκώτι σας!

Εκτελεί μια ποικιλία σημαντικών λειτουργιών, από την παραγωγή πρωτεϊνών, χοληστερόλης και χολής μέχρι την αποθήκευση βιταμινών, μετάλλων, ακόμη και υδατανθράκων.

Επίσης, διασπά τις τοξίνες όπως το αλκοόλ, τα φάρμακα και τα φυσικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού. Η διατήρηση του ήπατός σας σε καλή κατάσταση είναι σημαντική για τη διαφύλαξη της υγείας σας.

1. Καφές

Ο καφές είναι ένα από τα καλύτερα ροφήματα που μπορείτε να πιείτε για να ενισχύσετε την υγεία του ήπατος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ προστατεύει το συκώτι από τις ασθένειες, ακόμη και σε όσους έχουν ήδη προβλήματα με το όργανο αυτό.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η κατανάλωση καφέ συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου κίρρωσης ή μόνιμης ηπατικής βλάβης σε άτομα με χρόνια ηπατική νόσο.

Η κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ενός συνήθους τύπου καρκίνου του ήπατος και έχει θετικές επιδράσεις στην ηπατική νόσο και τη φλεγμονή.

Συνδέεται ακόμη και με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε άτομα με χρόνια ηπατική νόσο, με τα μεγαλύτερα οφέλη να παρατηρούνται σε όσους πίνουν τουλάχιστον τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Τα οφέλη αυτά φαίνεται να προέρχονται από την ικανότητά του να αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους και κολλαγόνου, δύο από τους κύριους παράγοντες της ηπατικής νόσου.

Ο καφές μειώνει επίσης τη φλεγμονή και αυξάνει τα επίπεδα του αντιοξειδωτικού γλουταθειόνη. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται φυσικά στο σώμα και μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα.

2. Τσάι

Το τσάι θεωρείται γενικά ευεργετικό για την υγεία, αλλά τα στοιχεία έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για το συκώτι.

Μια μελέτη στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 10 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα σχετίζεται με βελτιωμένους δείκτες υγείας του ήπατος στο αίμα .

Μια μικρότερη μελέτη που περιλάμβανε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD) διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά για 12 εβδομάδες βελτίωσε τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων και μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και των εναποθέσεων λίπους στο ήπαρ.

Επιπλέον, μια άλλη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν πράσινο τσάι είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος. Ο χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε άτομα που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα .

Ορισμένες μελέτες σε ποντίκια και αρουραίους έχουν επίσης καταδείξει τις ευεργετικές επιδράσεις των εκχυλισμάτων μαύρου και πράσινου τσαγιού.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα μαύρου τσαγιού αντιστρέφει πολλές από τις αρνητικές επιδράσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στο συκώτι, καθώς και ότι βελτιώνει τους δείκτες υγείας του ήπατος στο αίμα .

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι, ειδικά εκείνοι που έχουν ηπατικά προβλήματα, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν καταναλώσουν πράσινο τσάι ως συμπλήρωμα διατροφής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές για ηπατικές βλάβες που προέκυψαν από τη χρήση συμπληρωμάτων που περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.

3. Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν με φυσικό τρόπο το συκώτι. Τα δύο κύρια αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο γκρέιπφρουτ είναι η ναρινγενίνη και η ναρινγίνη.

Αρκετές μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι και τα δύο συμβάλλουν στην προστασία του ήπατος από βλάβες.

Οι προστατευτικές επιδράσεις του γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι εμφανίζονται με δύο τρόπους – μειώνοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας τα κύτταρα.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης ηπατικής ίνωσης, μιας επιβλαβούς κατάστασης κατά την οποία συσσωρεύεται υπερβολικός συνδετικός ιστός στο ήπαρ. Αυτό συνήθως προκύπτει από χρόνια φλεγμονή.

[ruby_related heading=”Μπορεί να σας ενδιαφέρει” total=3 layout=3]

Επιπλέον, σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η ναρινγενίνη μείωσε την ποσότητα λίπους στο ήπαρ και αύξησε τον αριθμό των ενζύμων που είναι απαραίτητα για την καύση του λίπους, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης υπερβολικού λίπους.

Τέλος, σε αρουραίους, η ναρινγίνη έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση της ικανότητας μεταβολισμού του αλκοόλ και εξουδετερώνει ορισμένες από τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν μελετηθεί οι επιδράσεις του ίδιου του γκρέιπφρουτ ή του χυμού γκρέιπφρουτ παρά μόνο των συστατικών του. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι μελέτες που εξετάζουν τις αντιοξειδωτικές ουσίες στο γκρέιπφρουτ έχουν διεξαχθεί σε ζώα.

Παρ’ όλα αυτά, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι το γκρέιπφρουτ είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές, βοηθώντας στην πρόληψη βλαβών και φλεγμονών.

4. Μύρτιλα και κράνμπερι

Τα μύρτιλα και τα κράνμπερι περιέχουν και τα δύο ανθοκυανίνες, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που δίνουν στα μούρα τα χαρακτηριστικά τους χρώματα. Έχουν επίσης συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Αρκετές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι ολόκληρα κράνμπερι και μύρτιλλα, καθώς και τα εκχυλίσματα ή οι χυμοί τους, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του ήπατος.

Η κατανάλωση αυτών των φρούτων για 21 ημέρες προστάτευσε το συκώτι από βλάβες. Επιπλέον, τα βατόμουρα βοήθησαν στην αύξηση της απόκρισης των ανοσοποιητικών κυττάρων και των αντιοξειδωτικών ενζύμων.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι τύποι αντιοξειδωτικών που βρίσκονται συνήθως στα μύρτιλα επιβράδυναν την ανάπτυξη βλαβών και ίνωσης, δηλαδή την ανάπτυξη ουλώδους ιστού, στο ήπαρ αρουραίων.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το εκχύλισμα βατόμουρου αναστέλλει την ανάπτυξη ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του ήπατος σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν η επίδραση αυτή μπορεί να αποτυπωθεί στον άνθρωπο.

Το να κάνετε αυτά τα μούρα μέρος της διατροφής σας σε τακτική βάση είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το συκώτι σας είναι εφοδιασμένο με τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται για να παραμείνει υγιές.

5. Σταφύλια

Τα σταφύλια, ιδίως τα κόκκινα και τα μοβ σταφύλια, περιέχουν μια ποικιλία ευεργετικών φυτικών ενώσεων. Η πιο διάσημη από αυτές είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία διαθέτει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Πολλές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα σταφύλια και ο χυμός σταφυλιών μπορούν να ωφελήσουν το συκώτι.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να έχουν διάφορα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής, της πρόληψης βλαβών και της αύξησης των επιπέδων αντιοξειδωτικών στον οργανισμό.

Μια μικρή μελέτη σε ανθρώπους με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση εκχυλίσματος σταφυλιών για 3 μήνες βοήθησε στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας.

6. Φραγκόσυκο

Το φραγκόσυκο, γνωστό επιστημονικά ως Opuntia ficus-indica, είναι ένας δημοφιλής τύπος βρώσιμου κάκτου. Ο καρπός και ο χυμός του καταναλώνονται συχνότερα.

Χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στην παραδοσιακή ιατρική ως θεραπεία για τα ακόλουθα:

  • έλκη
  • πληγές
  • κόπωση
  • ηπατική νόσος

Μια μελέτη του 2004 σε 55 άτομα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα αυτού του φυτού βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου από το μεθύσι.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν λιγότερη ναυτία, ξηροστομία και έλλειψη όρεξης. Επίσης, είχαν τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρό πονοκέφαλο αν κατανάλωναν το εκχύλισμα πριν από την κατανάλωση αλκοόλ.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στη μείωση της φλεγμονής, η οποία συχνά εμφανίζεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Μια άλλη μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος φραγκόσυκου βοήθησε στην ομαλοποίηση των επιπέδων ενζύμων και χοληστερόλης όταν καταναλώθηκε ταυτόχρονα με ένα φυτοφάρμακο που είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβές για το συκώτι. Σε μεταγενέστερες μελέτες παρατηρήθηκαν παρόμοια αποτελέσματα .

Μια πιο πρόσφατη μελέτη σε αρουραίους προσπάθησε να καθορίσει την αποτελεσματικότητα του χυμού φραγκόσυκου, και όχι του εκχυλίσματος του, στην καταπολέμηση των αρνητικών επιδράσεων του αλκοόλ.

Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι ο χυμός βοήθησε στη μείωση της ποσότητας της οξειδωτικής βλάβης και της βλάβης στο συκώτι μετά την κατανάλωση αλκοόλ και διατήρησε σταθερά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και φλεγμονής.

7. Χυμός παντζαριού

Ο χυμός παντζαριού είναι πηγή νιτρικών και αντιοξειδωτικών που ονομάζονται βηταλαΐνες, τα οποία μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η κατανάλωση των ίδιων των παντζαριών θα είχε παρόμοια αποτελέσματα για την υγεία. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποιούν χυμό παντζαριού. Μπορείτε να χυμοποιήσετε παντζάρια μόνοι σας ή να αγοράσετε χυμό παντζαριού από τα καταστήματα ή το διαδίκτυο.

8. Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και τη χαρακτηριστική τους γεύση. Είναι επίσης πλούσια σε ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών και το εκχύλισμα βλαστών μπρόκολου συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων των ενζύμων αποτοξίνωσης και στην προστασία του ήπατος από βλάβες.

Μια μελέτη σε ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα διαπίστωσε ότι η επίδραση αυτή διατηρήθηκε ακόμη και όταν τα λαχανάκια Βρυξελλών μαγειρεύτηκαν.

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με μπρόκολο ανέπτυξαν λιγότερους όγκους ή λιπώδη ηπατική νόσο από τα αντίστοιχα ποντίκια της ομάδας ελέγχου.

9. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λίπη, θρεπτικά συστατικά, όπως η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Αυτή η σύνθεση είναι υπεύθυνη για πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία, ιδίως για την υγεία της καρδιάς, αλλά ενδεχομένως και για το συκώτι.

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι μια διατροφή με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ξηρούς καρπούς σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

Επιπλέον, μια δεύτερη μελέτη παρατήρησης διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ξηρών καρπών και σπόρων είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου σε σχέση με τους άνδρες που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες ξηρών καρπών και σπόρων.

10. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι υγιή λίπη που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μια ανάλυση του 2016 διαπίστωσε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοήθησαν στη μείωση του ηπατικού λίπους και των τριγλυκεριδίων σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο ή μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

Παρόλο που η κατανάλωση λιπαρών ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 φαίνεται να είναι ευεργετική για το συκώτι σας, η προσθήκη περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών στη διατροφή σας δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε.

Η αναλογία των ωμέγα-3 λιπαρών προς τα ωμέγα-6 λιπαρά είναι επίσης σημαντική.

Οι περισσότεροι υπερβαίνουν τις συστάσεις πρόσληψης ωμέγα-6 λιπαρών, τα οποία βρίσκονται σε πολλά φυτικά έλαια. Μια υπερβολικά υψηλή αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη ηπατικής νόσου.

Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να μειώσετε την πρόσληψη και των ωμέγα-6 λιπαρών.

11. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο θεωρείται υγιεινό λίπος λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των θετικών επιδράσεων στην υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού.

Ωστόσο, έχει επίσης θετικές επιδράσεις στο συκώτι.

Μια μικρή μελέτη που περιλάμβανε 11 άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός κουταλιού του γλυκού (6,5 ml) ελαιολάδου την ημέρα βελτίωσε τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων και του λίπους.

Επίσης, αύξησε τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με θετικές μεταβολικές επιδράσεις.

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης μικρότερη συσσώρευση λίπους και καλύτερη ροή αίματος στο ήπαρ.

Αρκετές πιο πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν παρόμοια αποτελέσματα της κατανάλωσης ελαιολάδου σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της λιγότερης συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ, της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της βελτίωσης των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων στο αίμα.

Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ αποτελεί μέρος του πρώτου σταδίου της ηπατικής νόσου. Ως εκ τούτου, οι θετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στο ηπατικό λίπος, καθώς και σε άλλες πτυχές της υγείας, το καθιστούν πολύτιμο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.

Share to...