Αίσθημα παλμών: 5 συχνές αιτίες καρδιακών παλμών

Το αίσθημα παλμών αποτελεί σύμπτωμα οποιασδήποτε κατάστασης, από το βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο στρες έως μια ποικιλία αρρυθμιών (ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί). Μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό, αλλά δεν αντικατοπτρίζει πάντα μια σοβαρή καρδιακή πάθηση.

Τι είναι το αίσθημα παλμών;

Αίσθημα παλμών χαρακτηρίζεται η γενική ή έντονη επίγνωση του καρδιακού σας παλμού – είτε αυτός είναι πολύ γρήγορος, είτε πολύ αργός, είτε με άλλο τρόπο ακανόνιστος.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι η καρδιά σας χτυπάει δυνατά, χτυπά με ταχύτητα ή τρέμει. Και μπορεί να έχετε αυτή την αίσθηση στο στήθος σας ή στο λαιμό σας.

Οι ασθενείς συχνά αισθάνονται τους διακοπτόμενους παλμούς τους περισσότερο τη νύχτα, όταν είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και τίποτα δεν τους αποσπά την προσοχή.

Το αίσθημα παλμών της καρδιάς είναι μια σύντομη μεταβολή του καρδιακού σας ρυθμού. Η καρδιά μας συνεχώς λειτουργεί ως αντλία για να μεταφέρει το αίμα στο σώμα μας, αλλά συνήθως δεν την αισθανόμαστε.

Έτσι, όταν ξαφνικά παρατηρείτε ότι η καρδιά σας χτυπάει, το γεγονός αυτό μπορεί να σας ξαφνιάσει.

Αν αντιμετωπίζετε αίσθημα παλμών της καρδιάς, μπορεί να αισθάνεστε:

 • Έναν επιπλέον χτύπο.
 • Φτερουγίσματα.
 • Να χάνετε ένα χτύπο.
 • Σφυροκόπημα.
 • Σφυγμό που είναι πολύ γρήγορος.

Οι διακοπτόμενοι παλμοί στους πάνω θαλάμους της καρδιάς σας ονομάζονται έκτοπες (πρώιμες) κολπικές συστολές. Όταν οι “χαμένοι” χτύποι προέρχονται από τους κάτω θαλάμους της καρδιάς σας (κοιλίες), ονομάζονται πρώιμες (έκτακτες) κοιλιακές συστολές.

Το πολύ συχνό αίσθημα παλμών, όταν δηλαδή αισθάνεστε ένα σφυροκόπημα στην καρδιά που επαναλαμβάνεται πολλές φορές την ημέρα, θα πρέπει να ελέγχεται από έναν γιατρό.

Αλλά αν αισθάνεστε κάτι σαν φτερούγισμα ή φτερουγίσματα μία ή δύο φορές την ημέρα και έχετε φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, μπορεί να υπάρχει κάτι στην καθημερινότητά σας που να το προκαλεί.

Διάγνωση του αισθήματος παλμών

Το αίσθημα παλμών μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους που δεν σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

 • Η υπερκόπωση
 • Στρες
 • Καφεΐνη, αλκοόλ, καπνός ή χάπια διαίτης
 • Υπερλειτουργία του θυρεοειδούς
 • Ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Καρδιακές παθήσεις ή μη φυσιολογικές καρδιακές βαλβίδες
 • Η αντίδραση του οργανισμού σε φάρμακα όπως τα χάπια για τον θυρεοειδή, τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τα φάρμακα για το άσθμα

Το αίσθημα παλμών μπορεί επίσης να οφείλεται σε μια σειρά από καρδιακές αρρυθμίες. Αυτές ταξινομούνται ανάλογα με τη θέση, και τον τύπο του καρδιακού παλμού. Μερικοί συνηθισμένοι τύποι:

 • Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία – Ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός που προέρχεται από την περιοχή πάνω από τις κοιλίες (κατώτερες καρδιακές κοιλότητες). Μπορεί να προκαλέσει τον πολύ γρήγορο ή ακανόνιστο χτύπο της καρδιάς. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολικά γρήγορο σφυγμό και ζάλη.
 • Κολπική μαρμαρυγή – Ο πιο κοινός τύπος αρρυθμίας, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό, ο οποίος μπορεί να παρεμποδίσει τη ροή του αίματος προς τις κοιλίες και ενδεχομένως να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές θρόμβωσης ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα συμπτώματα μπορεί να μην υφίστανται καθόλου ή να αφορούν πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών ή δύσπνοια.
 • Κοιλιακή ταχυκαρδία – Ένας γρήγορος καρδιακός παλμός που προέρχεται από τις κοιλίες (κατώτερες καρδιακές κοιλότητες). Όταν σχετίζεται με δομική καρδιακή νόσο, αυτή η αρρυθμία μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, καρδιακή ανακοπή ή αιφνίδιο θάνατο.

Τι προκαλεί το αίσθημα παλμών της καρδιάς;

Ωραία λοιπόν, αισθανθήκατε ένα φτερούγισμα, ο καρδιακός σας ρυθμός είναι φυσιολογικός και κατά τα άλλα αισθάνεστε καλά.

Τι μπορεί λοιπόν να προκαλεί το αίσθημα παλμών της καρδιάς σας; 

Συχνά, το μή ανησυχητικό αίσθημα παλμών της καρδιάς οφείλεται σε αύξηση των επιπέδων της αδρεναλίνης στον οργανισμό σας. Η αδρεναλίνη είναι η ορμόνη που θέτει το σώμα σας σε κατάσταση “μάχης ή φυγής” (“fight or flight”). Η αδρεναλίνη αυξάνει την ταχύτητα της καρδιάς σας προκειμένου να προετοιμάσει το σώμα σας όταν αντιλαμβάνεται μια απειλή.

Αίσθημα παλμών

1. Έντονα συναισθήματα

Το συναίσθημα του κεραυνοβόλου έρωτα δεν είναι το μόνο συναίσθημα που μπορεί να κάνει την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά. (Και, ναι, είναι αλήθεια ότι τα συναισθήματα νευρικότητας και προσμονής που μπορεί να συνοδεύουν τον έρωτα μπορούν, πράγματι, να κάνουν την καρδιά σας να χτυπάει γρήγορα).

Άλλα έντονα συναισθήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αίσθημα παλμών της καρδιάς, όπως:

 • Θυμός.
 • Άγχος.
 • Φόβος.
 • Νευρικότητα.
 • Πανικός.
 • Στρες. 

Συχνά, η καρδιά μας αρχίζει να χτυπάει γρήγορα όταν νιώθουμε έντονα συναισθήματα ή όταν νιώθουμε άβολα σε μια κατάσταση. Πρόκειται για το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα (αντίδραση μάχης ή φυγής) που ενεργοποιείται για να μας βοηθήσει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας απέναντι σε αυτό που βλέπει ως απειλή.

Αυτή η ενεργοποίηση μπορεί να κάνει την καρδιά να πηδήξει έναν παλμό ή να φτερουγίσει για μικρό χρονικό διάστημα.

Συνιστάται να ηρεμήσετε τα τεντωμένα νεύρα σας και να επαναφέρετε τον καρδιακό παλμό σας στο σωστό δρόμο με τη βοήθεια ασκήσεων βαθιάς αναπνοής και άλλων τεχνικών χαλάρωσης.  

2. Υπερβολική καφεΐνη

Ίσως τελικά εκείνος ο διπλός εσπρέσο venti latte να μην κάνει καλό στην καρδιά σας. Οι ερευνητές λένε ότι σε τουλάχιστον μία μελέτη, η κατανάλωση καφεΐνης συσχετίστηκε με αύξηση κατά 54% των καρδιακών παλμών. 

Η καφεΐνη αποτελεί διεγερτικό. Αφυπνίζει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα, προκαλώντας σας ένα τράνταγμα και θέτοντας τον οργανισμό σας σε κατάσταση συναγερμού. Όμως, αν καταναλώνετε πολλά ενεργειακά ποτά, η καρδιά σας μπορεί να αναστατωθεί.

Το πόση καφεΐνη χρειάζεται για να προκληθεί αίσθημα παλμών εξαρτάται από την ευαισθησία σας στην καφεΐνη και άλλους παράγοντες. Οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να αρκούνται σε περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ των 250 ml την ημέρα.

3. Κάπνισμα

Όπως η καφεΐνη, έτσι και η νικοτίνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς σας παλμούς και να προκαλέσει αίσθημα παλμών.

Η νικοτίνη, είτε προέρχεται από τα τσιγάρα, είτε από τα πούρα, είτε από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι εθιστική και επικίνδυνη για την καρδιά, τους πνεύμονές σας και όχι μόνο.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων θανατηφόρων καταστάσεων.

4. Εγκυμοσύνη 

Όταν είστε έγκυος, ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται πολύ για να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο έμβρυο (μιλάμε για αύξηση περίπου 50%).

Το σώμα σας πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά για να κυκλοφορήσει αυτό το αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα παλμών που και που. Το αίσθημα παλμών κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ συχνό, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο.

Εάν είστε έγκυος και αντιμετωπίζετε αίσθημα παλμών, μιλήστε με τον γιατρό σας, ειδικά εάν έχετε κάποια καρδιακή πάθηση ή άλλη κατάσταση υγείας που θα μπορούσε να σχετίζεται με το κυκλοφορικό.

5. Αρρυθμίες

Πάντως, υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα αίσθημα παλμών (μια φευγαλέα αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό σας) και σε μια αρρυθμία, έναν καρδιακό παλμό που είναι πολύ γρήγορος ή πολύ αργός για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ορισμένες αρρυθμίες μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια. 

Αίσθημα παλμών είναι τα συμπτώματα που μπορεί να αισθάνεστε – το φτερούγισμα, το χτύπημα και ούτω καθεξής. Ο καρδιακός ρυθμός μάς δείχνει πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά σας. 

Το αίσθημα παλμών μπορεί να έχει διάφορες αιτίες που δεν αποτελούν λόγους ανησυχίας. Αλλά αν έχετε αίσθημα παλμών και ο καρδιακός σας ρυθμός είναι υψηλός ή χαμηλός, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Εάν έχετε αίσθημα παλμών, οι ειδικοί γιατροί προτείνουν να ελέγξετε τον καρδιακό σας ρυθμό, είτε ψηλαφώντας τον σφυγμό σας είτε χρησιμοποιώντας μια συσκευή όπως ένα έξυπνο ρολόι που διαθέτει όργανο παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού.

Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι συνήθως μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό για τους ενήλικες.

Εάν παρουσιάζετε αίσθημα παλμών σε τακτική βάση ή αυτό διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά, είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Το αίσθημα παλμών σας μπορεί απλώς να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να μειώσετε την καφεΐνη ή να κάνετε ένα απαραίτητο διάλειμμα από την έντονη προσπάθεια ώστε να δώσετε το περιθώριο στον οργανισμό σας να ξεκουραστεί.

Share to...