ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Είναι δυνατόν η χαμηλή τεστοστερόνη να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Η τεστοστερόνη χρησιμεύει ως καύσιμο υψηλών οκτανίων για τη σεξουαλική ορμή. Ξέρετε τι άλλο είναι βασικό κατά τη διάρκεια της ερωτικής δραστηριότητας; Η στυτική λειτουργία.

Αν λοιπόν η στάθμη του ρεζερβουάρ της τεστοστερόνης σας είναι λίγο χαμηλή, αυτή η έλλειψη καυσίμου σημαίνει άραγε ότι ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός σας δεν θα ανεβάσει στροφές στην περίπτωσή συγκεκριμένων ιδιαίτερων δραστηριοτήτων;

Πρόκειται για μια λογική συσχέτιση που μπορεί να γίνει από το καθένα μας. Άλλωστε, τα δύο αυτά πράγματα φαίνεται να σχετίζονται στενά μεταξύ τους.

χαμηλή τεστοστερόνη
χαμηλή τεστοστερόνη

Χαμηλή τεστοστερόνη και στυτική δυσλειτουργία

Ας ξεκινήσουμε από μία θεμελιώδη διαπίστωση: Η χαμηλή τεστοστερόνη (χαμηλή Τ) και η στυτική δυσλειτουργία ( ΣΔ) είναι δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις.

Η χαμηλή τεστοστερόνη ή ο ανδρικός υπογοναδισμός είναι μια ενδοκρινική διαταραχή κατά την οποία οι όρχεις σας δεν παράγουν αρκετή τεστοστερόνη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα.

Η τεστοστερόνη εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες στον οργανισμό σας, αλλά αυτός που μας ενδιαφέρει σε αυτή τη συζήτηση εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο ενισχύει τη λίμπιντο.

Αν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, η σεξουαλική σας ορμή μπορεί να καθυστερεί ή να είναι κολλημένη στην κίνηση. Μπορεί απλά να μην έχετε όρεξη … να το κάνετε.

Η τεστοστερόνη μειώνεται φυσιολογικά με τη γήρανση, αλλά η διάγνωση της χαμηλής τεστοστερόνης γίνεται εφόσον υπάρχουν συμπτώματα και μπορεί να εμπλέκει και άλλους παράγοντες.

Σε αυτούς μπορεί να συγκαταλέγονται παθήσεις – για παράδειγμα, η ύπαρξη ΔΜΣ > 25 (υπέρβαρος) – ή τραυματισμός των όρχεων ή της υπόφυσης.

Η στυτική δυσλειτουργία, εν τω μεταξύ, σχετίζεται με την αδυναμία του πέους σας να αποκτήσει και να διατηρήσει μια στύση αρκετά σταθερή ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Το ζήτημα συνήθως αφορά κάποια διαταραχή στην συνεργασία μεταξύ των ορμονών, των μυών, των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων που ανυψώνουν το πέος σας.

Υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες, ωστόσο, αφορούν καρδιακές και αγγειακές παθήσεις που επηρεάζουν τη ροή του αίματος ή τον διαβήτη που προκαλεί διαταραχή της νευρικής λειτουργίας.

Η χαμηλή τεστοστερόνη και η στυτική δυσλειτουργία είναι όντως ξεχωριστά προβλήματα ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διασυνδέσεις μεταξύ τους.

Πώς η χαμηλή τεστοστερόνη επηρεάζει τη διάθεσή σας

Τα ανδρογόνα, μεταξύ των οποίων και η τεστοστερόνη, είναι οι ορμόνες που δίνουν στους ανθρώπους τα “ανδρικά” και “γυναικεία” χαρακτηριστικά τους.

Παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην εφηβεία, στην ανάπτυξη του σεξουαλικού αναπαραγωγικού σας συστήματος και στην ικανότητά σας να αναπαράγεστε.

Μπορείτε να φανταστείτε όλες τις ορμόνες, μεταξύ των οποίων και τα ανδρογόνα, σαν διακόπτες σε μια πλακέτα κυκλώματος: Όταν η παραγωγή αυτών των ορμονών ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται, συμβαίνουν διάφορα πράγματα.

Μπορείτε να βιώσετε σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές αλλαγές κάθε φορά που η παραγωγή αυτών των ορμονών αυξάνεται, μειώνεται ή σταματά εντελώς.

Η σοβαρότητα αυτών των αλλαγών μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό από τη μία ορμόνη στην άλλη, και αυτές οι αλλαγές δεν συντελούνται από μόνες τους ούτε είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους.

Όταν τα επίπεδα μιας ορμόνης αλλάζουν, ενδεχομένως να αλλάξουν και άλλες ως αντίδραση. Μια αύξηση σε μια ορμόνη μπορεί να σημαίνει μείωση σε άλλες. Και όταν έχετε αυτές τις ορμονικές ανισορροπίες, τότε είναι δυνατόν να προκύψουν διάφορες παθήσεις.

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης τείνουν να μειώνονται φυσιολογικά καθώς μεγαλώνετε, αλλά μπορεί επίσης να αυξομειώνονται για πολλούς λόγους.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι αλλαγές στην τεστοστερόνη μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας με διάφορους τρόπους.

Και αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκύψουν ως απάντηση σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως το στρες, η έλλειψη ύπνου, οι αλλαγές στη διατροφή σας, η γήρανση και η αύξηση ή μείωση της σωματικής σας δραστηριότητας.

Εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας είναι πολύ υψηλά, για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε ευερέθιστοι ή οξύθυμοι. Αντίθετα, η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξαιρετικά κουρασμένοι, καταθλιπτικοί, αδύναμοι ή με χαμηλή ενέργεια.

Τα άτομα με υπογοναδισμό ή χαμηλή τεστοστερόνη συχνά δηλώνουν ότι δεν έχουν καθόλου ενέργεια, ότι δεν έχουν επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα και ότι παρατηρούν μείωση της μυϊκής τους μάζας.

Σημεία και συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης και κατάθλιψης

Η χαμηλή τεστοστερόνη και η κατάθλιψη μοιράζονται πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως:

 • Ευερεθιστότητα.
 • Μεταβολές της διάθεσης.
 • Μειωμένη λίμπιντο.
 • Κόπωση.
 • Έλλειψη κινήτρων.
 • Κοινωνική αποστασιοποίηση.
 • Άγχος.
 • Δυσκολία συγκέντρωσης.
 • Διαταραγμένος ύπνος και ανησυχία.

Και αν έχετε επίσης κατάθλιψη ή ακόμη και αγχώδη διαταραχή, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου, αν τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των σεξουαλικών επιδόσεων και της λίμπιντο.

Συνδέσεις μεταξύ χαμηλής τεστοστερόνης και στυτικής δυσλειτουργίας

Καταρχάς, ένα από τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης μπορεί να είναι η στυτική δυσλειτουργία. Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να έχει χαμηλή τεστοστερόνη , σύμφωνα με τις έρευνες.

Αλλά ας μην ξεγελιόμαστε από αυτό το στατιστικό στοιχείο: Δεν είναι μια απλή συσχέτιση ένα προς ένα.

Η χαμηλή τεστοστερόνη  μπορεί να συνυπάρχει με την στυτική δυσλειτουργία, αλλά η χαμηλή τεστοστερόνη  δεν προκαλεί απαραίτητα την στυτική δυσλειτουργία. Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση.

Πολλοί άνθρωποι με χαμηλή τεστοστερόνη  δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποκτήσουν στύση. Από την άλλη πλευρά, η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης δεν παρέχει πλήρη προστασία από την στυτική δυσλειτουργία.

Αλλά η χαμηλή τεστοστερόνη  μπορεί να συμβάλει στην στυτική δυσλειτουργία με τους ακόλουθους τρόπους.

 • Δεν σας απασχολεί και πολύ το σεξ. Οι στύσεις εμφανίζονται όταν διεγείρεστε, μια διαδικασία που μπορεί να είναι τόσο ψυχολογική όσο και σωματική. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να μειώσει αυτές τις ερεθιστικές σκέψεις.
 • Στρες. Δεν είναι ασυνήθιστο η χαμηλή τεστοστερόνη να επιδεινώνει τη διάθεσή σας και, ως εκ τούτου, να αυξάνει ενδεχομένως το επίπεδο του στρες. Αυτό συχνά παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να έχετε στύση.
 • Επιβαρυντικοί παράγοντες που αλληλεπικαλύπτονται. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης που ενδεχομένως να σας εμποδίζει να έχετε ή να θέλετε να συμμετάσχετε σε σεξουαλική δραστηριότητα.
 • Αύξηση του σωματικού βάρους. Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα από την κόπωση που σχετίζεται με τη χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σωματικό λίπος και αύξηση του σωματικού βάρους, θέτοντάς σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Η ίδια η χαμηλή τεστοστερόνη  μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σωματικές αλλαγές και αύξηση του σωματικού βάρους λόγω ορμονικών μεταβολών.
 • Άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τη στύση. Η υπερβολική αύξηση βάρους από τη χαμηλή τεστοστερόνη και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων – τα οποία συνδέονται με την στυτική δυσλειτουργία.

Μην προβαίνετε σε εικασίες σχετικά με τη χαμηλή τεστοστερόνη και την στυτική δυσλειτουργία

Όσοι αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία, δεν είναι ασυνήθιστο να υποθέτουν ότι φταίει η έλλειψη τεστοστερόνης.

Αυτό υποστηρίζεται επίσης από τις κατευθυντήριες οδηγίες πολλών κρατικών δορεών και διεθνών οργανισμών που συνιστούν τον έλεγχο των επιπέδων τεστοστερόνης σε άνδρες που αναζητούν θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία.

Αλλά ακόμη και αν έχουν χαμηλή τεστοστερόνη , η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος συνήθως δεν αντιμετωπίζει την στυτική δυσλειτουργία. ” Πρέπει να διαχειρίζεστε ξεχωριστά αυτές τις δύο καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα σημαντικές αποδείξεις ότι απλώς και μόνο η αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης θα σας βοηθήσει να έχετε στύση.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...