6 συνήθεις τύποι αλλεργιών

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
13 Λεπτά

Οι αλλεργίες είναι η έκτη κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών στο Δυτικό κόσμο.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 1/6 στις δυτικές κοινωνίες πάσχουν από κάποιο είδος αλλεργίας.

Η πάθηση αυτή προκαλεί την αντίδραση ή την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ξένη ουσία που ονομάζεται αλλεργιογόνο.

Πολλές ξένες ουσίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, από τρόφιμα, φάρμακα, κατοικίδια ζώα και σωματίδια που εισπνέονται μέσω του αέρα από τους πνεύμονες.

Ανάλογα με τον τύπο της αλλεργίας και τη σοβαρότητα της αντίδρασης, τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από ήπια (βήχας, φαγούρα στα μάτια, τσούξιμο στο λαιμό, φτέρνισμα, κνίδωση και ρινική καταρροή) έως σοβαρά και ενίοτε απειλητικά για τη ζωή (πρόκληση κρίσης άσθματος, δυσκολία στην αναπνοή, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και θάνατος).

Καθώς οι αντιδράσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους εκλυτικούς παράγοντες που σας προκαλούν συμπτώματα ( και αυτούς των αγαπημένων σας προσώπων) και να αναγνωρίζετε και να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τους συνήθεις τύπους αλλεργιογόνων, τα σχετικά συμπτώματα και τις επιλογές για την αντιμετώπιση των αλλεργιών.

alerg1
6 συνήθεις τύποι αλλεργιών

Τι προκαλεί τις αλλεργίες;

Οι αλλεργίες είναι ουσιαστικά μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι περισσότερες αλλεργίες πιστεύεται ότι οφείλονται σε γενετικές αιτίες.

Τα παιδιά συνήθως κληρονομούν από τους γονείς τους την τάση να αναπτύσσουν αλλεργίες και όχι την αλλεργία σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.

Ορισμένοι από τους συνήθεις τύπους εκλυτικών παραγόντων των αλλεργιών είναι οι εξής:

 • Τρόφιμα: Φιστίκια, ξηροί καρποί, ψάρια, σόγια, σιτάρι, οστρακοειδή, γάλα και αυγά.
 • Φάρμακα: Αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, συνηθέστερα στην πενικιλίνη ή σε αντιβιοτικά με βάση την πενικιλίνη
 • Λατέξ. Μια αλλεργία που μπορεί να προκληθεί τόσο από την επαφή με το δέρμα όσο και από την εισπνοή σωματιδίων λατέξ από μπαλόνια, λαστιχάκια και μπογιές.
 • Έντομα: Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας ή άλλα τσιμπήματα εντόμων που προκαλούν αντίδραση
 • Αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα: Σωματίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου που εισπνέονται, όπως μούχλα, ακάρεα σκόνης, γύρη και τρίχωμα ζώων.
 • Αλλεργιογόνα του δέρματος: Ορισμένες ενώσεις σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος, απορρυπαντικά και άλλες ουσίες μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα ή άλλες δερματικές αντιδράσεις

Τύποι αλλεργιογόνων ουσιών

Τροφικές αλλεργίες

Οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να είναι αλλεργιογόνο. Ανάλογα με το τρόφιμο και την αντίδραση του οργανισμού, η αντίδραση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ευαισθησία ή δυσανεξία στα τρόφιμα και όχι ως αλλεργία.

Για παράδειγμα, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία πέψης της λακτόζης στο γάλα και όχι αλλεργία.

Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, κνίδωση, ναυτία, εμετό, διάρροια και πρήξιμο γύρω από το στόμα.

Τα πιο συνηθισμένα είδη τροφίμων που προκαλούν αλλεργία είναι τα εξής:

 • Αυγά
 • Γάλα
 • Φιστίκια
 • Σόγια
 • Σιτάρι
 • Οστρακοειδή
 • Ψάρια
 • Ξηροί καρποί
alerg2
6 συνήθεις τύποι αλλεργιών

Αλλεργία σε φάρμακα

Οι πραγματικές αλλεργίες στα φάρμακα είναι αρκετά σπάνιες.

Αυτό που πολλοί άνθρωποι θεωρούν ως αλλεργία σε φάρμακα είναι στην πραγματικότητα μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε ένα φάρμακο.

Στην περίπτωση της φαρμακευτικής αλλεργίας, οι ανοσολογικές ενώσεις που ονομάζονται αντισώματα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) αντιδρούν στο φάρμακο.

Δεδομένου ότι το φάρμακο κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας σε όλο το σώμα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, συριγμό, δύσπνοια, πρήξιμο του λαιμού και του στόματος, εμετό, διάρροια ή λιποθυμία.

Εάν υπάρχει υποψία ότι μπορεί να έχετε αλλεργία σε φάρμακα, ο γιατρός σας μπορεί να σας εξετάσει για να ελέγξει αν έχετε αντίδραση IgE σε ορισμένα φάρμακα.

Η πενικιλλίνη είναι η πιο συχνή αιτία φαρμακευτικής αλλεργίας, καθώς εκτιμάται ότι εμφανίζεται στο 10% των ανθρώπων.

Αλλεργία στο λάτεξ

Το λάτεξ βρίσκεται στα προϊόντα από φυσικό καουτσούκ που παράγονται από το χυμό του βραζιλιάνικου καουτσούκ.

Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί τόσο από τη φυσική επαφή με ένα προϊόν λατέξ όσο και από την εισπνοή ινών λατέξ.

Ορισμένα προϊόντα που περιέχουν latex είναι τα εξής:

 • Μπάλες από καουτσούκ
 • Επίδεσμοι
 • Μπαλόνια
 • Λαστιχένιες ταινίες
 • Προφυλακτικά και διαφράγματα
 • Γάντια οικιακής χρήσης από καουτσούκ

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο latex περιλαμβάνουν συνήθως πρήξιμο, κνησμό και ερυθρότητα μετά την επαφή με το latex.

Εάν είστε ιδιαίτερα αλλεργικοί, είναι πιθανό να εμφανίσετε μια πιο σοβαρή αντίδραση κατά την επαφή με το latex ή ακόμη και από μια μικρή ποσότητα latex στον αέρα.

Το συνθετικό latex δεν προκαλεί την ίδια αντίδραση, οπότε είναι γενικά ασφαλές για όσους έχουν αλλεργία στο latex να το χρησιμοποιούν.

alerg3
6 συνήθεις τύποι αλλεργιών

Αλλεργία στα έντομα

Είναι φυσιολογικό να εμφανίσετε μια τοπική αντίδραση, όπως κνησμό, πρήξιμο, ερυθρότητα ή αποχρωματισμό στο σημείο όπου συνέβη το δάγκωμα ή το τσίμπημα του εντόμου, αλλά μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν υπερβολική αντίδραση στα τσιμπήματα.

Τα τσιμπήματα εντόμων όπως οι μέλισσες, οι σφήκες, τα μυρμήγκια της φωτιάς, οι σφήκες και οι αγριόσφηκες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση και οι αντιδράσεις μπορεί να είναι σοβαρές.

Εάν εκδηλώσετε αλλεργική αντίδραση, αυτή ενδέχεται να είναι απειλητική για τη ζωή σας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τα πρόδρομα συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής:

 • Πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού
 • Δερματικά εξανθήματα, κνησμός ή κνίδωση
 • Ζάλη
 • Λιποθυμία
 • Πόνος στο στομάχι, εμετός, φούσκωμα ή διάρροια
 • Αίσθημα ότι κάτι τρομερό θα συμβεί
 • Λαχάνιασμα, δυσκολία στην αναπνοή ή συριγμός
alerg4
6 συνήθεις τύποι αλλεργιών

Αερογενή αλλεργιογόνα

Οι πιο συνηθισμένοι εκλυτικοί παράγοντες των αλλεργιών είναι τα μικροσκοπικά σωματίδια που βρίσκονται στον εσωτερικό και εξωτερικό αέρα.

Όταν αυτά τα σωματίδια εισπνέονται, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και πρήξιμο των ρινικών οδών και των ευαίσθητων ιστών γύρω από τα μάτια.

Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με τις αλλεργίες, όπως φαγούρα, υγρά μάτια, συμφόρηση, ρινική καταρροή και φτέρνισμα.

alerg5
6 συνήθεις τύποι αλλεργιών

Τα συνηθισμένα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα είναι τα εξής:

 • Ακάρεα σκόνης: Αυτά είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν στη σκόνη στα στρώματα, τα ελατήρια, τους καναπέδες, τα μαξιλάρια, τα χαλιά και άλλα οικιακά αντικείμενα.
 • Μούχλα: Η μούχλα εκλύει μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται σπόρια και τα οποία αναπνέονται. Η μούχλα βρίσκεται συχνά σε εσωτερικούς χώρους σε υγρούς χώρους, όπως η κουζίνα και το μπάνιο, και σε εξωτερικούς χώρους σε σωρούς φύλλων, κορμούς δέντρων και σκουπίδια.
 • Τρίχωμα ζώων: Τα κατοικίδια ζώα εκκρίνουν πρωτεΐνες στον ιδρώτα τους (που αποβάλλονται με το τρίχωμα ή τα νεκρά κύτταρα του δέρματός τους) και το σάλιο τους που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
 • Γύρη: Πρόκειται για υλικό που απελευθερώνεται από τα φυτά και τα δέντρα κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους. Συνήθως προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα την άνοιξη και το φθινόπωρο.
alerg6
6 συνήθεις τύποι αλλεργιών

Αλλεργιογόνα του δέρματος

Οι δερματικές αλλεργίες είναι πιο συχνές σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα και δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα.

Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί από χημικές ουσίες σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος, απορρυπαντικά και σαπούνια, καθώς και από την επαφή με φυτά όπως ο δηλητηριώδης κισσός, η δηλητηριώδης βελανιδιά και η δηλητηριώδης σουμάκα.

Τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κνίδωση, φλεγμονή, εξάνθημα και σχηματισμό ξηρών, κνησμώδων κηλίδων.

Τύποι αλλεργικών αντιδράσεων

Μια αλλεργική αντίδραση συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε ένα αλλεργιογόνο.

Οι αντιδράσεις μπορούν να ταξινομηθούν σε ήπιες, μέτριες και σοβαρές, με τα συμπτώματα να είναι τα εξής:

 • Ήπια: Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει τοπικές αντιδράσεις, όπως εξάνθημα ή κνίδωση στο σημείο όπου υπάρχει επαφή με ένα αλλεργιογόνο, και συμπτώματα όπως φαγούρα, υγρά μάτια, συμφόρηση και ρινική καταρροή.
 • Μέτρια: Αυτές περιλαμβάνουν συμπτώματα που εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος, μεταξύ των οποίων συριγμός, δυσκολία στην αναπνοή, κνίδωση και πρήξιμο ή φλεγμονή.
 • Σοβαρά: Είναι γνωστά ως αναφυλακτικό σοκ, και πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Μέσα σε λίγα λεπτά από την επαφή με το αλλεργιογόνο, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πρήξιμο της γλώσσας, κλείσιμο του λαιμού, κράμπες, εμετός, διάρροια, κνίδωση και πρήξιμο. Μια σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη ή διανοητική θολούρα.

Εντοπισμός και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργίες, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να καταρτίσετε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των αντιδράσεών σας.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργίες, μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να υποβληθείτε σε εξετάσεις ώστε να επιβεβαιώσετε τους εκλυτικούς παράγοντες και να διαμορφώσετε ένα πρωτόκολλο θεραπείας.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να έχετε υπό έλεγχο τις αλλεργίες σας:

 1. Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα: Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε τα αλλεργιογόνα.

  Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να μένετε σε εσωτερικούς χώρους όταν ο όγκος της γύρης είναι υψηλός ή να αποφεύγετε τα κατοικίδια ζώα των φίλων σας.

  Αν γνωρίζετε ότι έχετε κάποια τροφική αλλεργία ή αλλεργία στο λάτεξ, μπορείτε να διαβάσετε τις ετικέτες και να μάθετε ποια προϊόντα είναι ασφαλή για εσάς.

 2. Πάρτε τα φάρμακά σας: Τα φάρμακα για τις αλλεργίες (που διατίθενται χωρίς συνταγή ή με συνταγή) μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

  Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις επιλογές σας και να μάθετε τι θα λειτουργήσει καλύτερα για την περίπτωσή σας.

  Εάν έχετε σοβαρές αντιδράσεις, μπορεί επίσης να χρειαστεί να έχετε μαζί σας ένα epi-pen σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (προγεμισμένη σύριγγα αδρεναλίνης (επινεφρίνης) η οποία περιέχεται σε συσκευή αυτοχορηγούμενης ένεσης.

  Το όλο σύστημα αναφέρεται ως αυτοχορηγούμενη ένεση.

 3. Κατανοήστε τα συμπτώματά σας: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματά σας όταν εκτίθεστε σε ένα αλλεργιογόνο.

  Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε αν έχετε αντίδραση και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

 4. Φορέστε ένα βραχιόλι και ένα κολιέ ιατρικού συναγερμού: Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στο στόμα και το λαιμό, καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία.

  Το να φοράτε ένα βραχιόλι συναγερμού ή να έχετε πληροφορίες στο τηλέφωνό σας που μπορείτε εύκολα να μοιραστείτε μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε έγκαιρα τη βοήθεια που χρειάζεστε.

 5. Κρατήστε σημειώσεις: Καταγράψτε τους εκλυτικούς παράγοντες των αλλεργιών σας, τις αντιδράσεις σας και τι, αν κάτι, βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

  Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να ζείτε με τις αλλεργίες.

  Μπορεί επίσης να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σε έναν επαγγελματία υγείας που θα βοηθήσει στην εξεύρεση του κατάλληλου σχεδίου διαχείρισης των αλλεργιών σας.
alerg7
6 συνήθεις τύποι αλλεργιών

Να θυμάστε ότι αν αισθανθείτε μια ακραία αλλεργική αντίδραση να έρχεται, είναι σημαντικό να καλέσετε αμέσως το 166 και να περιμένετε να φτάσει βοήθεια.

Το να οδηγήσετε τον εαυτό σας ή κάποιον που έχει σοβαρή αντίδραση στο νοσοκομείο μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, αν δεν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να τον βοηθήσετε στο δρόμο.

Περίληψη

Η αλλεργία είναι μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος όπου ο οργανισμός αντιδρά υπερβολικά σε μια ξένη ένωση που ονομάζεται αλλεργιογόνο.

Υπάρχουν έξι κύριοι τύποι αλλεργιογόνων: τρόφιμα, φάρμακα, λατέξ, έντομα, ενώσεις που μεταφέρονται με τον αέρα και ουσίες που έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους εκλυτικούς παράγοντες των αλλεργιών σας, ειδικά αν εμφανίζετε σοβαρές αντιδράσεις, ώστε να μπορείτε να τις αποφεύγετε όταν είναι δυνατόν και να ξέρετε πότε να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν έχετε μια απειλητική για τη ζωή σας αντίδραση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.