8 μύθοι για την υψηλή χοληστερόλη που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Περίπου το 12% των Αμερικανών ενηλίκων και το 7% των παιδιών έχουν υψηλή χοληστερόλη. Δεδομένου ότι η υψηλή χοληστερόλη δεν εμφανίζει συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί χωρίς αιματολογικές εξετάσεις, αλλά οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί:

Τα αυξημένα επίπεδα του κακού τύπου χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, την κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και για εγκεφαλικό επεισόδιο, την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου.

133 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη λεγόμενη “κακή χοληστερόλη” στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο – σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Συνολικά, η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τον υψηλότερο επιπολασμό αυτής της χρόνιας νόσου, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

  • Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υψηλής χοληστερόλης στον κόσμο, με 54% τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
  • Η υψηλή χοληστερόλη ή “κακή” χοληστερόλη συμβάλλει σε 2,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Οι κύριες αιτίες για την υψηλή χοληστερόλη είναι τόσο ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής ή/και η κληρονομικότητα.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τη χοληστερόλη, εξακολουθούν να κυκλοφορούν πολλοί μύθοι για αυτήν. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις τελευταίες έρευνες και τα δεδομένα για τη χοληστερόλη, καθώς και την πραγματικότητα σχετικά με την υψηλή χοληστερόλη και τις καρδιακές παθήσεις.

υψηλή χοληστερόλη

Μύθος #1: Γενικά η χοληστερόλη είναι κακή

Γίνεται πολύς λόγος για την υψηλή χοληστερόλη, αλλά δεν είναι γενικά όλη η χοληστερόλη κακή.

Τα δεδομένα: Υπάρχουν διάφοροι τύποι χοληστερόλης. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) θεωρείται “κακός” τύπος και δυστυχώς αυτός ο τύπος αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στον οργανισμό σας. Η LDL μπορεί να κολλήσει στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας. Αυτή η συσσώρευση, που ονομάζεται πλάκα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ωστόσο, διαθέτετε επίσης χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL), η οποία είναι ο “καλός” τύπος. Η HDL απορροφά τη χοληστερόλη και τη μεταφέρει στο ήπαρ, όπου γίνεται η επεξεργασία της. Η HDL μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το υγιές φάσμα τιμών της ολικής χοληστερόλης είναι μικρότερο από 200 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο, με επίπεδα LDL μικρότερα από 100 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο και επίπεδα HDL τουλάχιστον 60 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο.

Μύθος #2: Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή χοληστερόλη προκαλούν καρδιακές παθήσεις

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες προσδίδουν νέες διαστάσεις στη συζήτηση σχετικά με τη χοληστερόλη στα τρόφιμα και τις καρδιακές παθήσεις.

Τα δεδομένα: Πολλά τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, περιέχουν επίσης πολλά λιπαρά οξέα, τα οποία συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Νέες έρευνες επισημαίνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη που δεν έχουν πολλά λιπαρά, όπως τα αυγά και οι γαρίδες, δεν συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Μύθος #3: Η βρώμη, όπως τα δημητριακά βρώμης, είναι η καλύτερη τροφή για τη χοληστερόλη

Οι έρευνες δείχνουν ότι η βρώμη μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Ωστόσο, η εστίαση στην κατανάλωση των σωστών ειδών λιπαρών και η αύξηση της συνολικής πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να προσφέρει περισσότερα.

Τα δεδομένα: Η μείωση της πρόσληψης λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών, είναι η πρώτη διατροφική αλλαγή που συνιστάται για τη μείωση της χοληστερόλης.

Μύθος #4: Θα καταλάβετε ότι έχετε υψηλή χοληστερόλη

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη δεν έχουν συμπτώματα.

Τα δεδομένα: Ο μόνος τρόπος για να μάθετε ποια είναι τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ή άλλων παθήσεων όπως ο διαβήτης, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το αν χρειάζεστε πιο συχνές εξετάσεις.

Μύθος #5: Οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν για τις καρδιακές παθήσεις

Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν παρόμοια ποσοστά υψηλής χοληστερόλης και όλοι πρέπει να ανησυχούν για τις καρδιακές παθήσεις.

Τα δεδομένα: Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στις Αμερικανίδες, αντιπροσωπεύοντας έναν στους πέντε θανάτους Αμερικανίδων. Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να έχουν διαφορετική εικόνα στις γυναίκες, γι’ αυτό φροντίστε να γνωρίζετε τα συμπτώματα.

Μύθος #6: Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή χοληστερόλη θα αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας

Η ποσότητα και το είδος των λιπών που καταναλώνετε επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.

Τα δεδομένα: Η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών και τρανς λιπαρών θα αυξήσει τη χοληστερόλη σας. Αυτό προκαλεί σύγχυση, επειδή πολλά τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη περιέχουν επίσης κορεσμένα λίπη. Κάτι τέτοιο ισχύει για το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν προσπαθείτε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας, βεβαιωθείτε πως το πολύ το 6% των ημερήσιων θερμίδων σας προέρχεται από κορεσμένα λίπη.

Μύθος #7: Μπορώ να ελέγξω τα επίπεδα χοληστερόλης μου απλά και μόνο με άσκηση και διατροφή

Η δίαιτα και η άσκηση είναι πολύ σημαντικές, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται φάρμακα.

Τα δεδομένα: Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ή εάν έχετε διαβήτη τύπου 2 ή καρδιοπάθεια, πιθανόν να χρειαστείτε φάρμακα για τη χοληστερόλη, τα οποία ονομάζονται στατίνες.

Μύθος #8 Μόνο οι υπέρβαροι έχουν υψηλή χοληστερόλη

Άνθρωποι οποιουδήποτε βάρους μπορεί να έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Τα δεδομένα: Τα υπέρβαρα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή χοληστερόλη, αλλά η πάθηση μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το βάρος ή το επίπεδο δραστηριότητας. Όλοι οι ενήλικες πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα χοληστερόλης τους.

Πώς να μειώσετε την LDL χοληστερόλη Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, μπορείτε να μειώσετε την LDL χοληστερόλη σας μέσω της διατροφής, της άσκησης και της φαρμακευτικής αγωγής. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός του αλκοόλ, μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το αν θα πρέπει επίσης να εντάξετε στην καθημερινότητά σας φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Share to...