8 σημάδια και συμπτώματα πέτρας στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι η πιο συχνή πάθηση που σχετίζεται με το ουροποιητικό σύστημα.

Οι πέτρες είναι σκληρά ανόργανα κομμάτια που μπορούν να σχηματιστούν στα νεφρά σας. Συχνά, είναι αρκετά μικρά ώστε να εξέλθουν από το σώμα σας μέσω των ούρων σας. Εάν όμως είναι πολύ μεγάλες, μπορεί να χρειαστείτε ιατρική βοήθεια για να σπάσουν ή να αφαιρεθούν.

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε πέτρα στα νεφρά, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ειδικότερα, ο πυρετός σε συνδυασμό με πέτρα στα νεφρά ή η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος σε συνδυασμό με πέτρα στα νεφρά αποτελούν επείγοντα χειρουργικά περιστατικά.

Οι σοβαρές επιπλοκές από τις πέτρες στα νεφρά είναι σπάνιες όταν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, αλλά μπορεί να είναι σοβαρές αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα συμπτώματα των λίθων στα νεφρά.

Συμπτώματα πέτρας στα νεφρά
Συμπτώματα πέτρας στα νεφρά

Τι είναι οι πέτρες στα νεφρά;

Οι πέτρες στα νεφρά είναι σκληρές συσσωρεύσεις αλάτων και ανόργανων συστατικών που συχνά αποτελούνται από ασβέστιο ή ουρικό οξύ. Σχηματίζονται στο εσωτερικό του νεφρού και μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος.

Οι πέτρες ποικίλλουν σε μέγεθος. Ορισμένες είναι τόσο μικρές όσο η τελεία στο τέλος αυτής της πρότασης. Άλλες μπορεί να φτάσουν σε διάμετρο μερικά εκατοστά. Ορισμένες πέτρες στα νεφρά μπορεί να γίνουν τόσο μεγάλες που να καταλαμβάνουν ολόκληρο το νεφρό.

Μια πέτρα στα νεφρά σχηματίζεται όταν συσσωρεύεται στα ούρα σας υπερβολική ποσότητα ορισμένων μετάλλων του σώματός σας. Όταν δεν είστε καλά ενυδατωμένοι, τα ούρα σας γίνονται πιο συμπυκνωμένα και περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων ανόργανων συστατικών. Όταν τα επίπεδα των ανόργανων συστατικών είναι υψηλότερα, είναι πιο πιθανό να σχηματιστεί πέτρα στα νεφρά.

Οι πέτρες είναι πιο συχνές στους άνδρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 11% των ανδρών και το 6% των γυναικών θα αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι πέτρες στα νεφρά είναι επίσης πιο συχνές σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή παχυσαρκία. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί επίσης να προκληθούν από μια κληρονομική πάθηση που ονομάζεται κυστινουρία.

Οι μικρότερες πέτρες στα νεφρά που παραμένουν στο νεφρό συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα. Ενδεχομένως να μην καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά μέχρι η πέτρα να μετακινηθεί στον ουρητήρα σας – τον σωλήνα μέσω του οποίου ταξιδεύουν τα ούρα για να φτάσουν από τους νεφρούς σας στην ουροδόχο κύστη σας.

Εάν η πέτρα είναι αρκετά μικρή, θα συνεχίσει τη διαδρομή της από την ουροδόχο κύστη στην ουρήθρα και θα εξέλθει από το σώμα σας μέσω των ούρων. Όσο μικρότερος είναι ο λίθος, τόσο πιο πιθανό είναι να διέλθει από μόνος του και τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι περισσότερες πέτρες που εξέρχονται με φυσικό τρόπο θα χρειαστούν 31 έως 45 ημέρες. Εάν μια πέτρα δεν έχει περάσει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια, καθώς η πέτρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης και άλλων επιπλοκών.

Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει να πίνετε πολύ νερό για να βοηθήσετε αυτή τη διαδικασία. Μπορεί επίσης να σας βάλει να φιλτράρετε τα ούρα σας προκειμένου να πιάσετε την πέτρα. Η ανάλυση της πέτρας μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας.

Οι πέτρες στα νεφρά είναι συνήθως πολύ επώδυνες. Οι περισσότερες πέτρες θα φύγουν από μόνες τους χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, είναι πιθανό να χρειαστείτε μια διαδικασία για να σπάσετε ή να αφαιρέσετε τις πέτρες που δεν απομακρύνονται.

Ποια είναι τα συμπτώματα πέτρας στα νεφρά;

Εάν έχετε μια πολύ μικρή πέτρα στα νεφρά, μπορεί να μην έχετε κανένα σύμπτωμα καθώς η πέτρα διέρχεται από το ουροποιητικό σας σύστημα. Αν όμως η πέτρα στα νεφρά σας είναι μεγαλύτερη, είναι πιθανό να έχετε κάποια συμπτώματα.

Παρακάτω περιγράφονται 8 σημεία και συμπτώματα της πέτρας στα νεφρά.

1. Πόνος στην πλάτη, στην κοιλιά ή στο πλάι

Ο πόνος από πέτρες στα νεφρά – γνωστός και ως νεφρικός κολικός – είναι ένας από τους πιο σοβαρούς τύπους πόνου που μπορείτε να φανταστείτε. Μερικοί άνθρωποι που έχουν βιώσει πέτρες στα νεφρά συγκρίνουν τον πόνο με τον τοκετό ή με το να τους καρφώνουν ένα μαχαίρι.

Ο πόνος είναι αρκετά έντονος ώστε να ευθύνεται για περισσότερες από μισό εκατομμύριο επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά κάθε χρόνο.

Συνήθως, ο πόνος ξεκινά όταν μια πέτρα μετακινείται στον στενό ουρητήρα. Αυτό προκαλεί απόφραξη, η οποία προκαλεί συσσώρευση πίεσης στο νεφρό. Η πίεση ενεργοποιεί νευρικές ίνες που μεταδίδουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο.

Ο πόνος από πέτρα στα νεφρά συχνά ξεκινάει ξαφνικά. Καθώς η πέτρα μετακινείται, ο πόνος αλλάζει θέση και ένταση.

Ο πόνος συχνά έρχεται και φεύγει κατά κύματα, γεγονός που επιδεινώνεται από τη σύσπαση του ουρητήρα καθώς προσπαθεί να σπρώξει την πέτρα προς τα έξω. Κάθε κύμα μπορεί να διαρκέσει για λίγα λεπτά, να εξαφανιστεί και στη συνέχεια να επανέλθει ξανά.

Συνήθως αισθάνεστε τον πόνο κατά μήκος της πλευράς και της πλάτης σας, κάτω από τα πλευρά σας. Μπορεί να ακτινοβολεί στην κοιλιά σας και στη βουβωνική περιοχή καθώς η πέτρα κινείται προς τα κάτω μέσω του ουροποιητικού σας συστήματος.

Οι μεγάλες πέτρες μπορεί να είναι πιο επώδυνες από τις μικρές, αλλά η σοβαρότητα του πόνου δεν σχετίζεται απαραίτητα με το μέγεθος της πέτρας. Ακόμη και μια μικρή πέτρα μπορεί να είναι επώδυνη καθώς μετακινείται ή προκαλεί απόφραξη.

2. Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση

Μόλις ο λίθος φτάσει στη συμβολή μεταξύ ουρητήρα και ουροδόχου κύστης, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πόνο κατά την ούρηση. Ο γιατρός σας μπορεί να το ονομάσει αυτό δυσουρία.

Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή να σας καίει. Εάν δεν γνωρίζετε ότι έχετε πέτρα στα νεφρά, ενδέχεται να το περάσετε για ουρολοίμωξη. Μερικές φορές μπορεί να έχετε μια λοίμωξη παράλληλα με την πέτρα.

3. Επείγουσα ανάγκη να πάτε τουαλέτα

Η ανάγκη να πηγαίνετε στην τουαλέτα επειγόντως ή συχνότερα από το συνηθισμένο είναι ένα άλλο σημάδι ότι η πέτρα έχει μετακινηθεί στο κατώτερο τμήμα του ουροποιητικού σας συστήματος.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τρέχετε στην τουαλέτα ή ότι πρέπει να πηγαίνετε συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Η επιτακτική ανάγκη για ούρηση μπορεί επίσης να μιμείται ένα σύμπτωμα ουρολοίμωξης.

4. Αίμα στα ούρα

Το αίμα στα ούρα είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα σε ανθρώπους που έχουν πέτρες στα νεφρά. Το σύμπτωμα αυτό ονομάζεται επίσης αιματουρία.

Το αίμα μπορεί να είναι κόκκινο, ροζ ή καφέ. Μερικές φορές τα κύτταρα του αίματος είναι πολύ μικρά για να τα δούμε χωρίς μικροσκόπιο ( η λεγόμενη μικροσκοπική αιματουρία), αλλά ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τα ούρα σας για να διαπιστώσει αν περιέχουν αίμα.

5. Θολά ή δύσοσμα ούρα

Τα υγιή ούρα είναι διαυγή και δεν έχουν έντονη οσμή. Τα θολά ή δύσοσμα ούρα μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης στα νεφρά σας ή σε άλλο σημείο του ουροποιητικού σας συστήματος.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι περίπου το 16% των ατόμων με οξείες πέτρες στα νεφρά είχαν ουρολοίμωξη.

Η θολερότητα είναι σημάδι πύου στα ούρα, ή πυουρίας. Η οσμή μπορεί να προέρχεται από τα βακτήρια που προκαλούν ουρολοιμώξεις. Η οσμή μπορεί επίσης να προέρχεται από ούρα που είναι πιο συμπυκνωμένα από το συνηθισμένο.

Μια ουρολοίμωξη που συνοδεύεται από πέτρα στα νεφρά θεωρείται επείγον χειρουργικό περιστατικό – με ή χωρίς πυρετό.

6. To να ουρείτε από λίγο κάθε φορά

Οι μεγάλες πέτρες στα νεφρά μερικές φορές κολλάνε σε έναν ουρητήρα. Αυτή η απόφραξη μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει τη ροή των ούρων.

Εάν έχετε απόφραξη, μπορεί να ουρείτε μόνο λίγο κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα. Η ροή των ούρων που σταματά εντελώς είναι επείγον ιατρικό περιστατικό.

7. Ναυτία και εμετός

Είναι σύνηθες για τα άτομα με πέτρες στα νεφρά να έχουν ναυτία και εμετό.

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται λόγω των κοινών νευρικών συνδέσεων μεταξύ των νεφρών και του γαστρεντερικού σωλήνα. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να ενεργοποιήσουν νεύρα στον γαστρεντερικό σωλήνα, προκαλώντας στομαχικές διαταραχές.

Η ναυτία και ο εμετός μπορεί επίσης να είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στον έντονο πόνο.

8. Πυρετός και ρίγη

Ο πυρετός και τα ρίγη είναι σημάδια λοίμωξης στα νεφρά σας ή σε άλλο μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος. Αυτό μπορεί να αποτελεί σοβαρή επιπλοκή μιας πέτρας στα νεφρά.

Μπορεί επίσης να είναι σημάδι άλλων σοβαρών προβλημάτων εκτός από τις πέτρες στα νεφρά. Κάθε πυρετός με πόνο απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Ο πυρετός που εμφανίζεται μαζί με μια λοίμωξη είναι συνήθως υψηλός, 38˚C ή περισσότερο. Συχνά μαζί με τον πυρετό εμφανίζεται ρίγος.

Share to...