Ακμή: Πώς θα διαλέξετε το καλύτερο καθαριστικό προσώπου όταν ταλαιπωρείστε από ακμή

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Παράλληλα με το βούρτσισμα των δοντιών σας, πιθανότατα πλένετε και το πρόσωπό σας κάθε μέρα. Η απομάκρυνση της βρωμιάς, των ακαθαρσιών και του μακιγιάζ που κατακάθονται στην εξωτερική στιβάδα του δέρματός σας βοηθά να διατηρήσετε το πρόσωπό σας καθαρό και διαυγές.

Και αν έχετε ακμή, μπορεί να αναρωτιέστε αν το καθαριστικό που χρησιμοποιείτε είναι κατάλληλο για εσάς. Εξουδετερώνει πραγματικά τυχόν ρύπους και βακτήρια; Θα έπρεπε να χρησιμοποιείτε ένα απολεπιστικό καθαριστικό προσώπου; Ή κάποιο φαρμακευτικό;

Από τα λευκά σπυράκια μέχρι τα μαύρα στίγματα, τα σπυράκια και τα εξογκώματα που αντιμετωπίζουμε στο πρόσωπό μας μπορεί να είναι δύσκολο να τιθασευτούν.

Έτσι, όταν πρόκειται να επιλέξετε το καλύτερο προϊόν πλύσης προσώπου για την ακμή, οι ειδικοί δερματολόγοι, εξηγούν ποια συστατικά πρέπει να αναζητήσετε και γιατί αξίζει να γνωρίζετε τι είδους ακμή έχετε, καθώς και τον τύπο του δέρματός σας.

Ακμή: Πώς θα διαλέξετε το καλύτερο καθαριστικό προσώπου όταν ταλαιπωρείστε από ακμή
Ακμή: Πώς θα διαλέξετε το καλύτερο καθαριστικό προσώπου όταν ταλαιπωρείστε από ακμή

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους ακμή έχετε

Υπάρχουν διάφορα είδη ακμής και το να γνωρίζετε ποιον τύπο έχετε μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε το είδος της θεραπείας – καθώς και το καλύτερο προϊόν καθαρισμού του προσώπου – που θα έχει την καλύτερη απόδοση για εσάς.

Οι τύποι ακμής είναι οι εξής:

  • Μυκητιασική ακμή. Αυτή εμφανίζεται όταν μύκητες συσσωρεύονται στους θύλακες των τριχών σας – και η μυκητιασική ακμή είναι συνήθως κνησμώδης (προκαλεί φαγούρα) και φλεγμονώδης.
  • Κυστική ακμή. Όταν έχετε κυστική ακμή, θα έχετε βαθιά, γεμάτα πύον σπυράκια και οζίδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ουλές.
  • Ορμονική ακμή. Η ορμονική ακμή παρατηρείται όταν υπάρχει υπερπαραγωγή σμήγματος που φράζει τους πόρους του δέρματός σας.
  • Οζώδης ακμή. Η οζώδης ακμή είναι μια σοβαρή μορφή ακμής που προκαλεί σπυράκια στην επιφάνεια του δέρματός σας καθώς και ευαίσθητα, οζώδη εξογκώματα κάτω από το δέρμα σας.
Ακμή: Πώς θα διαλέξετε το καλύτερο καθαριστικό προσώπου όταν ταλαιπωρείστε από ακμή
Ακμή: Πώς θα διαλέξετε το καλύτερο καθαριστικό προσώπου όταν ταλαιπωρείστε από ακμή

Μόλις διαπιστώσετε τον τύπο της ακμής που έχετε, μπορείτε να λάβετε συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισής της. Για παράδειγμα, η κυστική ακμή χρειάζεται συνήθως ιατρική θεραπεία για τον περιορισμό των βλαβών στο δέρμα.

Και το να γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας -αν είναι ξηρό, λιπαρό, ευαίσθητο, μεικτό ή με τάση ακμής– μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο είδος του προϊόντος καθαρισμού που χρησιμοποιείτε.

Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα κρεμώδες καθαριστικό προσώπου. Πρέπει να προσέχετε τα προϊόντα καθαρισμού του προσώπου που έχουν τη μορφή τζελ, καθώς έχουν την τάση να ξηραίνουν την ευαίσθητη επιδερμίδα, δεδομένου ότι έχουν ως βάση τους το οινόπνευμα.

Γενικά, τα αφρώδη καθαριστικά ή οι εναλλακτικές λύσεις με βάση το τζελ μπορούν να ξηράνουν το δέρμα. Οι κρεμώδεις συνθέσεις έχουν συνήθως την τάση να παρέχουν περισσότερη ενυδάτωση.

Τα καλύτερα συστατικά καταπολέμησης της ακμής

Όσον αφορά την καταπολέμηση της ακμής, υπάρχουν μερικά βασικά συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε για την περιποίηση της επιδερμίδας σας.

Αυτά τα συστατικά είναι σημαντικά όταν έχουμε να κάνουμε με την ακμή, επειδή πρέπει να μειώσετε τα έλαια και τα βακτήρια που εγκαθίστανται στο δέρμα σας.

Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Το συγκεκριμένο συστατικό, το οποίο βρίσκεται συνήθως σε προϊόντα πλύσης προσώπου που καταπολεμούν την ακμή, κυκλοφορεί σε διαφορετικές περιεκτικότητες. Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι το νούμερο 1 συστατικό όσον αφορά την καταπολέμηση της ακμής. Μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια, καταπολεμά την απόφραξη των πόρων και έχει αντιφλεγμονώδη δράση, που σημαίνει ότι μειώνει την ερυθρότητα, το πρήξιμο και τον πόνο. Η υψηλότερη διαθέσιμη περιεκτικότητα είναι 10%, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε προϊόντα με περιεκτικότητα μόλις 2,5%.

Σαλικυλικό οξύ. Συνήθως μπορείτε να βρείτε 2% σαλικυλικό οξύ σε προϊόντα καθαρισμού προσώπου για την ακμή. Το σαλικυλικό οξύ είναι για πιο ευαίσθητους τύπους δέρματος που ξηραίνονται εύκολα. Το εν λόγω συστατικό βοηθά στη φλεγμονή και στεγνώνει τα σπυράκια.

Τα περισσότερα προϊόντα έχουν συνήθως ένα συστατικό – είτε υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είτε σαλικυλικό οξύ – όχι και τα δύο. Και μπορεί να συναντήσετε και άλλα συστατικά όπως το πράσινο τσάι ή το έλαιο τεϊόδεντρου σε προϊόντα πλύσης προσώπου, με στόχο την προσθήκη επιπλέον πλεονεκτημάτων, όπως η καταπράυνση του δέρματος ή η ανακούφιση από την ερυθρότητα.

Συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε όταν επιλέγετε ένα προϊόν καθαρισμού προσώπου

Θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν σκληρά απολεπιστικά συστατικά.

Αν κάνετε υπερβολική απολέπιση, θα αποκτήσετε ξηρό, ερεθισμένο δέρμα, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την ακμή σας.

Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν να μη χρησιμοποιείτε προϊόντα με αντιγηραντικά συστατικά, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακμής.

Τα περισσότερα προϊόντα αντιγήρανσης μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα. Συστατικά όπως η ρετινόλη μπορεί να ερεθίσουν υπερβολικά το δέρμα.

Και μένετε μακριά από τα πλυσίματα προσώπου για την ακμή που χρησιμοποιούν θειικά άλατα, τα οποία είναι γνωστό ότι ξηραίνουν το δέρμα σας ξεπλένοντας τυχόν χρήσιμα λίπη ή λιπίδια. Επιλέξτε μη φαγεσερωγόνα προϊόντα που δεν θα φράξουν τους πόρους σας.

Πώς να πλένετε το πρόσωπό σας όταν έχετε ακμή

Εάν έχετε ακμή, θα πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα – το πρωί και το βράδυ.

Δεν υπάρχει λόγος για καθαρισμό περισσότερο από δύο φορές την ημέρα. Αν το κάνετε πολύ συχνά, απλώς θα συνεχίσετε να αφαιρείτε από το δέρμα σας τα έλαια.

Και ο καθαρισμός του προσώπου σας με ένα καθαριστικό προσώπου κατά της ακμής είναι εύκολος και θα πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ρουτίνας φροντίδας του δέρματός σας.

Απλά απλώστε το προϊόν καθαρισμού του προσώπου σε βρεγμένο δέρμα χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας. Κάντε απαλό μασάζ, αποφεύγοντας να τρίβετε πολύ δυνατά το δέρμα σας. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και στεγνώστε το πρόσωπό σας με μια μαλακή, καθαρή πετσέτα.

Δεν χρειάζεται να αφήνετε το καθαριστικό προσώπου σας για πολύ ώρα, γιατί υπάρχουν κάποια υπολείμματα που παραμένουν στο δέρμα.

Τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πέρα από το προϊόν πλύσης προσώπου για να αντιμετωπίσετε την ακμή

Η χρήση ενός καθαριστικού προσώπου που περιέχει συστατικά που καταπολεμούν την ακμή είναι μια πολύ καλή πρώτη γραμμή άμυνας κατά των σπυριών και των εξάρσεων της ακμής.

Αλλά αν χρειάζεστε κάποια επιπλέον υποστήριξη, υπάρχουν πολλά άλλα μη συνταγογραφούμενα συστατικά που είναι σχεδιασμένα για την καταπολέμηση της ακμής.

Αυτά τα προϊόντα συνήθως περιέχουν επίσης υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και σαλικυλικό οξύ. Κυκλοφορούν σε μορφή τζελ (που διαφέρουν από τα καθαριστικά προσώπου σε μορφή τζελ) ή λοσιόν που μπορείτε να τα βάλετε και να τα αφήσετε όλη την ημέρα ή όλη τη νύχτα.

Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε την αδαπαλένη, ένα άλλο συστατικό που καταπολεμά την ακμή και βοηθά στο να ανοίξουν οι πόροι σας.

Και αν τα προϊόντα χωρίς συνταγή δεν σας βοηθούν, ένας δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα σχέδιο που να είναι κατάλληλο για εσάς, τον τύπο του δέρματός σας και τον τύπο της ακμής σας.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.