Αλκοόλ και οδήγηση: Πόση ώρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι ασφαλές να οδηγείτε

Το αλκοόλ και η οδήγηση δεν συνδυάζονται.

Το αλκοόλ επηρεάζει την οδηγική σας ικανότητα με διάφορους τρόπους.

Πιο συγκεκριμένα, το αλκοόλ:

 • επηρεάζει την κρίση σας
 • επιβραδύνει σημαντικά το χρόνο αντίδρασής σας
 • δυσκολεύει τη συγκέντρωση στην οδήγηση
 • επηρεάζει την ικανότητά σας να ελέγχετε το αυτοκίνητο ή την ταχύτητα
 • μειώνει το συντονισμό των κινήσεών σας
 • εμποδίζει την ικανότητά σας να παρακολουθείτε κινούμενα αντικείμενα

Πόσο γρήγορα εξασθενούν αυτές οι επιδράσεις; Τι γίνεται αν έχετε πιει “μερικά” ποτά αλλά αισθάνεστε καλά; Τι γίνεται αν αισθάνεστε μία ελαφριά ζαλάδα αλλά ταυτόχρονα γνωρίζετε ότι βρίσκεστε κάτω από το νόμιμο επιτρεπόμενο όριο; Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Αλκοόλ και οδήγηση: Πόση ώρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι ασφαλές να οδηγείτε
Αλκοόλ και οδήγηση: Πόση ώρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι ασφαλές να οδηγείτε

Υπολογίζοντας στο περίπου

Ο ρυθμός μεταβολισμού του αλκοόλ διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ανθρώπων και εξαρτάται εν πολλοίς από τις διάφορες καταστάσεις. Σε γενικές γραμμές, το συκώτι σας μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 30 ml σκληρού αλκοόλ ανά ώρα, δηλαδή περίπου ένα κανονικό ποτό.

Λάβετε υπόψη σας ότι τα αλκοολούχα ποτά δεν είναι ίδια. Ορισμένα περιέχουν περισσότερο αλκοόλ από άλλα.

Επίσης, αυτό που εσείς θεωρείτε ένα ποτό μπορεί στην πραγματικότητα να ισοδυναμεί με περισσότερο (μερικές φορές ΠΟΛΥ περισσότερο) από αυτό που θεωρείται ως τυπικό ποτό.

Ένας πρόχειρος οδηγός

Ακολουθούν ορισμένες γενικές εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα το σώμα μεταβολίζει τα διάφορα ποτά:

 • Ένα μικρό σφηνάκι αλκοόλ: 1 ώρα
 • Μισό λίτρο (ένα μεγάλο μπουκάλι) μπύρα: 2 ώρες
 • Ένα μεγάλο ποτήρι κρασί: 3 ώρες

Προφανώς, όσο περισσότερα ποτά καταναλώνετε, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός σας για να επεξεργαστεί το αλκοόλ. Ως αποτέλεσμα, θα έχετε υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σας (περισσότερα σχετικά με αυτό σε λίγο).

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό μεταβολισμού του αλκοόλ είναι οι εξής:

 • Η ηλικία. Η επιβράδυνση της κυκλοφορίας και η μείωση της μυϊκής μάζας καθώς μεγαλώνετε επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται, μεταβολίζεται και αποβάλλεται το αλκοόλ.
 • Το βιολογικό φύλο. Για διάφορους λόγους φυσιολογίας, οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ διαφορετικά από τους άνδρες και νιώθουν τις επιπτώσεις του πιο έντονα, ακόμη και αν έχουν το ίδιο μέγεθος με έναν άντρα που έχει καταναλώσει την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Ο μικρότερος όγκος νερού στο σώμα, διάφοροι ορμονικοί παράγοντες και τα χαμηλότερα επίπεδα ενός ηπατικού ενζύμου που διασπά το αλκοόλ είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται το φαινόμενο αυτό.
 • Το σωματικό βάρος. Όσο περισσότερο ζυγίζει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο διαθέσιμος χώρος μέσω του οποίου μπορεί να διαχυθεί το αλκοόλ στο σώμα. Η ουσία είναι ότι αν ζυγίζετε αισθητά λιγότερο από τον φίλο σας, η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σας θα είναι υψηλότερη, ακόμη και αν πίνετε ακριβώς την ίδια ποσότητα.
 • Τρόφιμα (άδειο σε σχέση με γεμάτο στομάχι). Το αλκοόλ απορροφάται μέσω του βλεννογόνου του στομάχου. Η ύπαρξη τροφής στο στομάχι σας επιβραδύνει την εκκένωση του στομάχου και μειώνει την απορρόφηση του αλκοόλ. Από την άλλη μεριά, αν πίνετε με άδειο στομάχι (αυτό ποτέ δεν είναι καλή ιδέα), τόσο πιο γρήγορα το σώμα σας απορροφά το αλκοόλ, οδηγώντας σε υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ στον οργανισμό σας.
 • Άλλες ουσίες και φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό του αλκοόλ και το πώς αντιλαμβάνεστε τις επιδράσεις του αλκοόλ. Το ίδιο ισχύει και για πολλές “ψυχαγωγικές” ουσίες (όχι ότι θα πρέπει να σκεφτείτε να οδηγήσετε μετά την κατανάλωση οποιασδήποτε από αυτές).
 • Πόσο γρήγορα πίνετε. Αν πίνετε το ένα σφηνάκι πίσω από το άλλο ή ρουφάτε τα ποτά με μεγάλη ταχύτητα, τότε δεν δίνετε στο συκώτι σας τον χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί το αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματά του διαρκούν περισσότερο.
Αλκοόλ και οδήγηση: Πόση ώρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι ασφαλές να οδηγείτε
Αλκοόλ και οδήγηση: Πόση ώρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι ασφαλές να οδηγείτε

Τι ισχύει για τη συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα;

Η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα καθορίζει όχι μόνο το πόσο μεθυσμένοι αισθάνεστε, αλλά και το κατά πόσον νομικά θεωρείται ότι είστε πολύ επηρεασμένοι για να οδηγήσετε.

Η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα καθορίζεται από την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα σε σύγκριση με την ποσότητα νερού στο αίμα.

Μια συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 0,8 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο (g/L) ή υψηλότερη είναι πάνω από το νόμιμο όριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το επιτρεπτό όριο στην Ελλάδα ορίζεται στα  0,5 gr αλκοόλ ανά λίτρο αίματος. Αλλά μην αφήσετε αυτόν τον αριθμό να καθοδηγήσει την επιλογή σας να βρεθείτε πίσω από το τιμόνι.

Πρώτον, στην Αμερική το 0,08 g/dl είναι στην ουσία λίγο υψηλότερο από το όριο των 0,05 g/dl που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, οι ικανότητές σας στην οδήγηση μπορεί να επηρεαστούν ακόμη και αν βρίσκεστε πολύ κάτω από το νόμιμο όριο, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε δικαστικά προβλήματα αλλά κυριότερα σε αύξηση των πιθανοτήτων ατυχήματος ή δυστυχήματος.

Για την ακρίβεια, στην Αμερική η Εθνική Διεύθυνση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας ανέφερε ότι το 2018, 1.878 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ατυχήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και στα οποία συμμετείχαν οδηγοί με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα κάτω από το νόμιμο όριο.

Υπάρχει τρόπος να κάνω αλκοτέστ στον εαυτό μου;

Εάν καταλήξατε εδώ επειδή αναζητάτε έναν τρόπο να ελέγξετε αν είστε αρκετά νηφάλιοι για να οδηγήσετε, είστε πολύ άτυχοι.

Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας αξιόπιστος τρόπος για να ελέγξετε μόνοι σας την ικανότητά σας να οδηγείτε με ασφάλεια μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Το αλκοόλ επηρεάζει την κρίση σας, επομένως δεν θα ήσασταν σε θέση να αξιολογήσετε τις ικανότητές σας στην οδήγηση – ή οποιουδήποτε άλλου, εδώ που τα λέμε – μετά από την κατανάλωση αλκοόλ.

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα προσωπικό αλκοολόμετρο, αλλά αυτό μπορεί να σας πει μόνο ποια είναι η περιεκτικότητά του αίματός σας σε αλκοόλ. (Να θυμάστε ότι η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σας  είναι απλώς ένας αριθμός. Το να έχετε λιγότερο αλκοόλ στο αίμα σας από το νόμιμο όριο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλές να οδηγείτε).

Το αλκοόλ επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο, συνεπώς, ενώ κάποιοι μπορεί να μπορούν να λειτουργούν κανονικά και να οδηγούν με ασφάλεια στο νόμιμο όριο, πολλοί άλλοι δεν μπορούν.

Το ασφαλέστερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μην οδηγήσετε μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Υπάρχει τρόπος να ξεμεθύσω πιο γρήγορα;

Πώς γίνεται να ξεμεθύσετε πιο γρήγορα; Απλά δεν γίνεται. Λυπούμαστε πολύ.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από συμβουλές και θαυματουργά σκευάσματα που ισχυρίζονται ότι θα σας βοηθήσουν να ξεμεθύσετε πιο γρήγορα, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι αποτελεσματικό και κανένα από αυτά δεν διαθέτει επιστημονικές αποδείξεις που να το στηρίζουν.

Το μόνο πράγμα που μειώνει τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σας είναι ο χρόνος, και ο χρόνος αυτός εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά και από τις εκάστοτε συνθήκες.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιμένετε ή να μην επιτρέψετε εξαρχής να ανέβει η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σας σε υψηλά επίπεδα.

Κάνοντας τα παρακάτω μπορείτε να εμποδίσετε το αλκοόλ να επηρεάσει την ικανότητά σας να οδηγήσετε την επόμενη φορά που θα πιείτε:

 • Αποφασίστε ένα όριο ως προς το πόσα ποτά θα καταναλώσετε σε μία συνάντηση πριν αρχίσετε να πίνετε.
 • Δώστε χρόνο στο σώμα σας να επεξεργαστεί το αλκοόλ, πίνοντας αργά (όχι καταπίνοντας) τα ποτά σας εναλλάξ με μη αλκοολούχα ποτά.
 • Προτιμήστε ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
 • Φάτε κάτι πριν πιείτε και τσιμπολογήστε διάφορα σνακ την ώρα που πίνετε.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Drink-Driving in Greece https://etsc.eu/issues/drink-driving/drink-driving-in-greece/

Advance and enforce drink driving counter measures https://www.who.int/initiatives/SAFER/drink-driving

What Is A Standard Drink? https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/overview-alcohol-consumption/what-standard-drink

Drunk Driving https://www.nhtsa.gov/risky-driving/drunk-driving

Share to...