ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ

Πώς να τιθασεύσετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες σας

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Γιατί οι αλλεργίες σας είναι τόσο έντονες την άνοιξη

Η αλλεργική ρινίτιδα και οι ρινικές αλλεργίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Για την ακρίβεια, το American College of Allergy, Asthma and Immunology αναφέρει ότι οι αλλεργίες αποτελούν την έκτη κύρια αιτία χρόνιων παθήσεων.

Οι αλλεργίες μπορούν όντως να σας κάνουν να αισθάνεστε άθλια. Τα μάτια σας φαγουρίζουν και πρήζονται, η μύτη σας είναι βουλωμένη, φτερνίζεστε συνέχεια και οι πνεύμονές σας ενδεχομένως ερεθίζονται.

Και όσο προχωράμε στο ίδιο πλαίσιο, η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία. Δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας.

Πώς να τιθασεύσετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες σας
Πώς να τιθασεύσετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες σας

Για ποιο λόγο ειδικά οι ανοιξιάτικες αλλεργίες μπορούν να είναι τόσο εξαντλητικές:

Όλα είναι ανθισμένα. Όταν αναφερόμαστε στις ανοιξιάτικες αλλεργίες, μιλάμε για τη γύρη των δέντρων. Τα δέντρα, όπως είναι φυσικό, ανθίζουν την άνοιξη, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι με αλλεργία στη γύρη των δέντρων είναι ιδιαίτερα άτυχοι αυτή την εποχή του χρόνου.

Το πού κατοικείτε έχει βεβαίως σημασία. Στα εύκρατα κλίματα παρατηρούνται τρεις βασικές εποχές γύρης: άνοιξη (γύρη δέντρων), καλοκαίρι (γύρη γρασιδιού) και φθινόπωρο (γύρη ζιζανίων και μούχλα). Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο οι εποχές αυτές να επικαλύπτονται. Αυτό αποτελεί διπλό χτύπημα για τους ανθρώπους που είναι αλλεργικοί τόσο στη γύρη των δέντρων όσο και στη γύρη του γρασιδιού. Στο μεταξύ στις υποτροπικές περιοχές, η εποχή της γύρης μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη – και ελλείψει των χειμερινών καιρικών συνθηκών ή του παγετού που θα εμπόδιζαν τα δέντρα και τα φυτά να παράγουν γύρη, οι εποχές των αλλεργιών δεν έχουν τέλος.

Ο καιρός είναι και αυτός ένας παράγοντας. Μερικές φορές, ο χειμώνας μεταπίπτει ήπια στην άνοιξη. Μερικές φορές … δεν το κάνει. Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας συνήθως σας κάνουν να αισθάνεστε σαν χάλια; Όταν δεν υπάρχει σταθερή θερμοκρασία, η επικονίαση σταματά και ξαναρχίζει. Έτσι, πολλά αλλεργιογόνα ενώνονται μεταξύ τους. Η υγρασία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Όταν έχουμε ξηρότερο ή πιο θυελλώδη καιρό, όλα τα αλλεργιογόνα παρασύρονται και διασκορπίζονται.

Φταίει και η κλιματική αλλαγή. Αν νιώθετε ότι οι ανοιξιάτικες αλλεργίες σας έχουν χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια, δεν είναι η φαντασία σας. Με την κλιματική αλλαγή, η ανοιξιάτικη επικονίαση έχει χειροτερέψει τα τελευταία 10 έως 20 χρόνια. Καθώς οι εποχές γίνονται πιο ζεστές, βλέπουμε περισσότερη γύρη, μεγαλύτερες και πιο έντονες εποχές επικονίασης. Αυτή φαίνεται να αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών είναι:

 • Συμφόρηση. Βουλωμένη μύτη, πόνος στα ιγμόρεια και πονοκέφαλοι.
 • Βήχας και – σε άτομα με αλλεργικό άσθμα – συριγμός ή δύσπνοια.
 • Κόκκινα, ερεθισμένα, πρησμένα ή υγρά μάτια.
 • Ξηρός, γδαρμένος ή πονεμένος λαιμός με οπισθορινική καταρροή (ροή εκκρίσεων της μύτης και των παραρρινίων κόλπων στο φάρυγγα). Μπορεί ακόμη και να νιώσετε πόνο κατά την κατάποση.
 • Φαγούρα στο δέρμα. Εάν έρθετε σε άμεση επαφή με ένα αλλεργιογόνο, μπορεί να εμφανίσετε ακόμη και δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως κνησμώδες εξάνθημα, φουσκάλες ή πρήξιμο.
 • Κόπωση και θολούρα (απουσία πνευματικής διαύγειας).

Είναι ιδιαίτερα τα συμπτώματα της εαρινής αλλεργίας;

Μπορεί να αναρωτιέστε: Υπάρχει κάτι ποιοτικά διαφορετικό στα συμπτώματα της ανοιξιάτικης αλλεργίας που τα κάνει πιο ενοχλητικά; Δεν υπάρχει εγγενώς κάτι τέτοιο, όχι.

Ορισμένοι από τους ασθενείς λένε ότι η άνοιξη είναι η χειρότερη εποχή του χρόνου, ότι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα το φθινόπωρο.

Αλλά όταν πραγματοποιούνται τα τεστ αλλεργίας τους, έχουν θετικά αποτελέσματα για την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Έτσι, τα συμπτώματα εξαρτώνται πραγματικά από τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Το πώς αντιδράτε σε ένα εκλυτικό αίτιο εξαρτάται από το πόσα αντισώματα έχετε για το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Δυστυχώς, ένα δερματικό τεστ δεν μπορεί να καταδείξει πόσο σοβαρά θα είναι τα συμπτώματά σας. Λέει απλώς ότι είστε αλλεργικός ή ευαισθητοποιημένος.

Πώς να τιθασεύσετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες σας
Πώς να τιθασεύσετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες σας

Μπορούν να προληφθούν οι ανοιξιάτικες αλλεργίες;

Εάν έχετε ήπια αλλεργία, ενδεχομένως να συνηθίζετε απλά να το υπομένετε. Αλλά αν οι αλλεργίες σας είναι πιο σοβαρές, μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τη ζωή σας. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να προλάβετε την ταλαιπωρία προτού αυτή ξεκινήσει;

 • Να είστε προετοιμασμένοι για την εποχή των αλλεργιών

Ξεκινήσετε ένα τοπικό ρινικό στεροειδές σπρέι μία ή δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της εποχής των αλλεργιών. Αυτά τα σπρέι μπορούν να αποτρέψουν τη φλεγμονή στη μύτη σας και να μπλοκάρουν μερικά από τα χειρότερα συμπτώματά σας πριν ξεκινήσουν.

Αν ξεκινήσετε νωρίς, θα έχετε μια σταθερή παρουσία φαρμάκου στον οργανισμό σας, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε την επίθεση που δεχόμαστε κατά την εποχή των αλλεργιών.

Μόλις αρχίσει η γύρη να βρίσκεται παντού τριγύρω σας, χρησιμοποιήστε το ρινικό σας στεροειδές σπρέι καθημερινά μέχρι να τελειώσει η περίοδος των αλλεργιών.

 • Αλλάξτε ή προσαρμόστε κάποιες καθημερινές σας συνήθειες

Εάν επιθυμείτε να αποφύγετε το εποχικό συνάχι, υπάρχουν ορισμένες βασικές ενέργειες προφύλαξης που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στα αλλεργιογόνα:

Κρατήστε τα παράθυρά σας κλειστά. Όλοι μας αγαπάμε τον καθαρό αέρα το βράδυ, ειδικά την άνοιξη αλλά το κλείσιμο των παραθύρων βοηθά να κρατήσετε τη γύρη έξω από το σπίτι σας. Να κρατάτε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας κλειστά όποτε είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια της εποχής των αλλεργιών. Και όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητό σας, πατήστε το κουμπί για να θέσετε τον κλιματισμό σας σε λειτουργία ανακύκλωσης.

Επιλέξτε το σωστό φίλτρο για τον κλιματισμό του σπιτιού σας και αλλάζετέ το τακτικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα φίλτρο για τη συσκευή κλιματισμού του σπιτιού σας που καταπολεμά τις αλλεργίες και ελέγξτε τη συσκευασία για να δείτε πόσο συχνά θα πρέπει να το αλλάζετε για να λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό απόδοσης. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε σε μεγάλο βαθμό τη ρύπανση του αέρα στο σπίτι σας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε έναν καθαριστή αέρα. Οι καθαριστές αέρα είναι μια καλή ιδέα για όλους, όχι μόνο για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες. Αν έχετε μόνο έναν καθαριστή αέρα, τοποθετήστε τον στην κρεβατοκάμαρά σας.

Κάντε γενική καθαριότητα. Η φασίνα μπορεί να μην γίνεται πάντοτε με κέφι, αλλά το να μην κάνετε καθαριότητα μπορεί να πυροδοτήσει τις αλλεργίες σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε τα σεντόνια σας καθαρά καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός. Μπορεί ακόμη και να διαπιστώσετε ότι ο καθαρισμός του σπιτιού σας βελτιώνει τη διάθεσή σας.

Κρατήστε τα κατοικίδιά σας καθαρά. Μαντέψτε τι κουβάλησε μαζί της η γάτα; Γύρη. Σωστά: Αν το κατοικίδιό σας περνάει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, η γούνα/το τρίχωμα/τα φτερά/τα λέπια του θα συγκεντρώσουν γύρη, βρωμιά και κάθε είδους άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Η διατήρηση του κατοικίδιου ζώου σας περιποιημένου βοηθά στη μείωση αυτής της συσσωρευμένης ρύπανσης. Τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων διαθέτουν μαντηλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τα καθαρίσετε μετά από μια βόλτα στην ύπαιθρο. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλά – μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην ανακούφιση των δικών τους ανοιξιάτικων αλλεργιών! Αν είναι εύκολο, είναι επίσης καλύτερο να κρατάτε τα κατοικίδιά σας μακριά από το υπνοδωμάτιό σας (και, προφανώς, μακριά από το κρεβάτι σας) όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κάντε ντους όταν επιστρέφετε στο σπίτι και μην ξαναφοράτε τα ρούχα σας. Τα σκυλιά και τα γατιά δεν είναι τα μόνο που κουβαλούν γύρη και ερεθιστικούς παράγοντες στο εσωτερικό του σπιτιού. Το να κάνετε ντους κάθε μέρα είναι ούτως ή άλλως ένας σωστός κανόνας, αλλά κατά τη διάρκεια της εποχής των αλλεργιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό. Φυσικά, το να αφιερώσετε χρόνο για να ξεπλύνετε τα ( στην κυριολεξία) απομεινάρια της ημέρας είναι χρήσιμο μόνο αν φοράτε καθαρά ρούχα. Το να ξαναφοράτε τα φορτωμένα με αλλεργιογόνους παράγοντες ρούχα σας αναιρεί την όποια προσπάθειά σας να μείνετε καθαροί.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Σε ό,τι αφορά τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, η πρόληψη θα σας πάει μέχρις ενός σημείου. Η εισπνοή, το άγγιγμα ή η κατάποση γύρης και άλλων αλλεργιογόνων κατά περιόδους είναι αναπόφευκτη. Ποιες είναι λοιπόν οι καλύτερες επιλογές για την αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων όταν αυτά εμφανίζονται;

Πολλά από τα καλύτερα φάρμακα για τις εποχικές αλλεργίες είναι πλέον διαθέσιμα χωρίς συνταγή. Διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τα αντιισταμινικά, τα ρινικά σπρέι και τα αποσυμφορητικά.

 • Αντιισταμινικά

Η πρώτη κατηγορία φαρμάκων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακουφίσετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες σας είναι τα αντιισταμινικά, τα οποία χωρίζονται σε δύο βασικές ομάδες:

Αντιισταμινικά πρώτης γενιάς: Αυτά τα παλαιότερα φάρμακα, όπως το Benadryl® (διφαινυδραμίνη), προκαλούν υπνηλία και επιβραδύνουν τον χρόνο αντίδρασης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας εργασία και την ικανότητά σας να χειρίζεστε μηχανές (όπως το αυτοκίνητό σας).

Αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς: Τα νεότερα φάρμακα όπως το Claritin® (λοραταδίνη), το Allegra® (φεξοφεναδίνη) και το Zyrtec® (σετιριζίνη) είναι λιγότερο κατασταλτικά ή καθόλου κατασταλτικά.

 • Ρινικά σπρέι

Εάν αντιμετωπίζετε ρινική συμφόρηση, μεταρινική σταγόνα και πίεση στα ιγμόρεια, τα αντιισταμινικά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Μπορείτε όμως να προσθέσετε ένα τοπικό ρινικό στεροειδές όπως η φλουτικαζόνη, η μομεταζόνη ή η τριαμσινολόνη.

Αυτά τα ρινικά σπρέι δεν είναι κατασταλτικά και δεν έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιείτε καθημερινά για να δράσουν.

Είναι ο χρυσός κανόνας για τις μέτριες έως σοβαρές ρινικές αλλεργίες. Δρουν αποτελεσματικά, αλλά αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι δεν έχουν άμεσο αποτέλεσμα.

 • Αποσυμφορητικά

Μια άλλη επιλογή για τη θεραπεία της ρινικής συμφόρησης, της οπισθορινικής καταρροής και της πίεσης των παραρρινίων κόλπων είναι να προσθέσετε το Sudafed® (ψευδοεφεδρίνη) στο καθημερινό σας αντιισταμινικό. Η ψευδοεφεδρίνη είναι ένα αποσυμφορητικό, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της συμφόρησης.

Αλλά τα αποσυμφορητικά δεν συνιστώνται εάν έχετε υπέρταση ή καρδιακά προβλήματα. Και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε. 

Η ψευδοεφεδρίνη, η οποία βρίσκεται επίσης σε συνδυαστικά φάρμακα όπως τα Allegra-D®, Claritin-D® και Zyrtec-D®, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Αίσθημα παλμών της καρδιάς.
 • Διόγκωση του προστάτη.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...