ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Μπορείτε να απαλλαγείτε από τους κιρσούς με την σωματική άσκηση και τη γυμναστική;

Από

Medbox

Οι κιρσοί είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο: περίπου το ένα τρίτο όλων των ενηλίκων έχουν κιρσούς. Και το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους τους βρίσκουν ενοχλητικούς.

Και μάλιστα δικαιολογημένα! Οι κιρσοί είναι δυνατόν να προκαλέσουν πόνο, κνησμό, πρήξιμο, ακόμη και δερματικά έλκη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε σαν να φοράτε τσιμεντόλιθους για παπούτσια. Σε ορισμένους ανθρώπους, οι ανησυχίες ιατρικού χαρακτήρα περνούν σε δεύτερη μοίρα: Το πώς δείχνουν οι κιρσοί είναι αυτό που ενοχλεί περισσότερο.

Αν ψάξετε στο διαδίκτυο για “γρήγορες λύσεις” για τους κιρσούς, θα συναντήσετε πολλές απαράδεκτες συμβουλές. Αλλά θα βρείτε και κάποιες συμβουλές που είναι σχεδόν αληθινές. Για παράδειγμα, θα δείτε μερικές λιγότερο αξιόπιστες πηγές να υποστηρίζουν ότι το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη άσκηση για να κάνετε αυτές τις διογκωμένες φλέβες να βουλιάξουν πίσω στο δέρμα σας. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ή, τουλάχιστον, δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια.

Μπορείτε να απαλλαγείτε από τους κιρσούς με την σωματική άσκηση και τη γυμναστική;
Μπορείτε να απαλλαγείτε από τους κιρσούς με την σωματική άσκηση και τη γυμναστική;

Τι προκαλεί τους κιρσούς;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κιρσοί είναι συνήθως ένα σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα με τη φλεβική κυκλοφορία – δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο οι φλέβες σας μεταφέρουν το αίμα από το σώμα σας πίσω στην καρδιά σας.

Οι φλέβες πρέπει να αντιπαλέψουν τη βαρύτητα για να μετακινήσουν αυτό το υγρό πίσω προς την καρδιά.

Για να διασφαλιστεί ότι το αίμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι φλέβες μας έχουν μικρές βαλβίδες σε σχήμα V. Ένας κιρσός αναπτύσσεται όταν αυτές οι βαλβίδες είτε δεν κλείνουν τελείως είτε δεν κλείνουν αρκετά γρήγορα.

Εάν οι βαλβίδες δεν κλείσουν, η βαρύτητα μπορεί να κάνει το αίμα να πηγαίνει προς τα πίσω, προς τα πόδια. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και δυσφορία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη κιρσών.

Θα καταλάβετε ότι έχετε κιρσούς επειδή είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Συνήθως μοιάζουν με εξογκώματα, καρούμπαλα ή σχοινοειδή οζίδια κάτω από το δέρμα σας. Ανάλογα με το μέγεθός της και το σημείο στο οποίο βρίσκεται, ένας κιρσός μπορεί επίσης να έχει μπλε-πράσινη όψη. Μπορεί επίσης να υποφέρετε από φλεβικά έλκη στα πόδια, τα οποία είναι πληγές που αρνούνται πεισματικά να επουλωθούν και απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Οι κιρσοί αναπτύσσονται για πολλούς λόγους. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους:

 • Ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού φλεβικών διαταραχών.
 • Η πάροδος της ηλικίας.
 • Οι ορμόνες.
 • Η εγκυμοσύνη.
 • Εσωτερική πίεση από την ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Εξωτερική πίεση από τη χρήση στενών ρούχων.
 • Υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία.

Για κάποιους από εμάς, οι κιρσοί δεν είναι κάτι το σπουδαίο. Άλλοι ενοχλούνται από τα συμπτώματα που προκαλούν, από την εμφάνιση των φλεβών ή και από τα δύο. 

Δυστυχώς – εκτός αν χρειαστεί να αφαιρεθούν – είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε με τις (ανώμαλες) φλέβες που έχουμε. Ευτυχώς, η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει προσωρινά τόσο την εμφάνιση όσο και τα συμπτώματα που συνοδεύουν τους κιρσούς.

Μπορεί η σωματική άσκηση να περιορίσει τους κιρσούς;

Για να είμαστε σαφείς: οι κιρσοί δεν εξαφανίζονται με την άσκηση. Όταν οι φλέβες είναι εκεί, δεν μπορείτε πραγματικά να τις αντιστρέψετε, επομένως θα είναι πάντα εκεί.

Αλλά παρόλο που οι κιρσοί δεν θα εξαφανιστούν, αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση δεν θα βοηθήσει.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα που προέρχονται από τις φλέβες και μπορεί επίσης να τις αποσυμπιέσει προσωρινά.

Η λέξη-κλειδί εδώ είναι το “προσωρινά”. Η άσκηση βοηθάει να σπρώξετε το αίμα από το εσωτερικό των φλεβών, αλλά τελικά αυτές θα γεμίσουν ξανά.

Οι καλύτερες ασκήσεις για τους κιρσούς

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι καλύτερες ασκήσεις για τη βελτίωση της εμφάνισης και τη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων των κιρσών ανήκουν στην κατηγορία της αερόβιας γυμναστικής.

 • Περπάτημα

Το τακτικό περπάτημα είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα που συνιστούν οι ειδικοί γιατροί στους ανθρώπους. Οι φλέβες διατρέχουν το εσωτερικό των μυών της γάμπας σας. Το φούσκωμα και το σφίξιμο των μυών της γάμπας σας, που κάνετε κάθε φορά που κάνετε ένα βήμα, βοηθούν στο να συμπιέσετε προσωρινά τη φλέβα, διοχετεύοντας το αίμα προς τη σωστή κατεύθυνση: Πίσω στην καρδιά.

k2
Μπορείτε να απαλλαγείτε από τους κιρσούς με την σωματική άσκηση και τη γυμναστική;
 • Ανυψώσεις (άρσεις) της γάμπας

Όταν σηκώνετε τις γάμπες, χρησιμοποιείτε αυτόν τον τόσο σημαντικό μυ για να σηκώσετε τα πόδια σας από το πάτωμα. Θα πρέπει να αισθάνεστε σαν να φοράτε ένα αόρατο ζευγάρι ψηλά τακούνια! Μπορείτε να κάνετε ανυψώσεις γάμπας από καθιστή ή όρθια θέση. Οι άρσεις της γάμπας είναι ιδιαίτερα χρήσιμες αν δεν έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε.

 • Ασκήσεις με τη βοήθεια των αστραγάλων

Οι ασκήσεις με τη βοήθεια των αστραγάλων είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε ενώ βλέπετε μια ταινία, κάθεστε στο γραφείο σας ή και ενώ είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι! Χρησιμοποιώντας τον αστράγαλό σας, καμπυλώστε το πόδι σας ώστε να δείχνει προς το ταβάνι. Στη συνέχεια, σημαδέψτε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Θα πρέπει να μοιάζει κάπως σαν να σπρώχνετε ένα πεντάλ. Κάντε το επανειλημμένα για να κάνετε το αίμα στο πόδι σας να κινείται λίγο πιο γρήγορα! Όπως και οι ανυψώσεις της γάμπας, αυτές οι ασκήσεις είναι ιδανικές για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας.

 • Κολύμβηση

Το κολύμπι είναι πιο φιλικό προς τις αρθρώσεις, ειδικά αν οι άνθρωποι έχουν αρθρίτιδα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η γήρανση μπορεί να προκαλέσει τόσο αρθρίτιδα όσο και κιρσούς.

Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική, χαμηλής επιβάρυνσης άσκηση … αλλά μισό λεπτό! Υπάρχει και κάτι άλλο!

Το νερό λειτουργεί επίσης σαν μια φυσική κάλτσα συμπίεσης. Έτσι, δεν έχετε μόνο την κίνηση της άντλησης όταν κολυμπάτε, αλλά το νερό συμπιέζει επίσης τις φλέβες. Έτσι, έχετε διπλή δράση.

Αποφύγετε αυτές τις ασκήσεις

Γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του αγγειακού μας συστήματος. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί ειδικοί που θεωρούν ότι καμία άσκηση δεν πρέπει να αποκλείεται εντελώς. Αλλά είναι επίσης πολύ σαφές ότι – όσον αφορά τη μείωση της εμφάνισης και των συμπτωμάτων των κιρσών – δεν είναι όλες οι ασκήσεις ίδιες.

Οι ασκήσεις που σας αναγκάζουν να ζορίζεστε ή να καταπονείστε, όπως όταν σηκώνετε μεγάλα βάρη ή κάνετε καθίσματα, μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση. Δεν θέλετε να ασκείτε μεγαλύτερη πίεση στους κιρσούς.

Ξέρετε πώς μερικοί bodybuilders έχουν πραγματικά διεσταλμένες φλέβες; Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link