Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
10 Λεπτά

Όταν αντιμετωπίζετε στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), μπορεί να αισθάνεστε ότι είστε ο μοναδικός που το περνάει. Μπορεί να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως: “Έχει κανείς άλλος αυτό το πρόβλημα;” “Γιατί έχω αυτό το πρόβλημα;”” Μπορεί να λυθεί ή θα είμαι έτσι για πάντα;”.

Η στυτική δυσλειτουργία αφορά ουσιαστικά είτε την αδυναμία να αποκτήσετε επαρκή στύση είτε την αδυναμία να διατηρήσετε επαρκή στύση ώστε να έχετε σεξουαλική επαφή. Είναι αρκετά συχνή, αν και οι βαθμοί της διαφέρουν. 

1. Πόσο συχνή είναι η στυτική δυσλειτουργία;

Οι περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν ΣΔ κάποια στιγμή. Μελέτες δείχνουν ότι έως και το 52% των ανδρών μεταξύ 40 και 70 ετών μπορεί να έχουν δυσκολία στη στύση, ενώ 1 στους 10 άνδρες την αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα. 

Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει πολλούς άνδρες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία για διάφορους λόγους. 

Και να έχετε κατά νου ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα φάσμα, όχι “άσπρο ή μαύρο”. Μπορεί να εξακολουθείτε να μπορείτε να έχετε στύση, αλλά αυτή μπορεί να είναι αδύναμη ή βραχύβια.

Βασικά, αν σας ενοχλεί η έλλειψη ικανοποιητικής ακαμψίας, τότε έχετε στυτική δυσλειτουργία. 

2. Είναι η Στυτική Δυσλειτουργία απλώς ένα φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης;

Είναι σύνηθες η στύση να είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί καθώς ο άνθρωπος γερνάει λόγω άλλων ιατρικών παθήσεων. 

Οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που επηρεάζει τη φυσιολογική στυτική λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία, έτσι, καθώς μεγαλώνετε, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να γίνει πιο εμφανής.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απλώς να το υπομένετε. Οι ουρολόγοι είναι γιατροί που ειδικεύονται σε παθήσεις που επηρεάζουν το ουροποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα και μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε στον πυρήνα του προβλήματος. 

3. Η στυτική δυσλειτουργία είναι μόνιμη;

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένδειξη κάποιου υποκείμενου προβλήματος και η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μπορεί συνήθως να βοηθήσει στην αποκατάσταση των περισσότερων, αν όχι όλων, των σεξουαλικών σας λειτουργιών. 

Ανάλογα με την αιτία της ΣΔ σας, οι θεραπείες μπορεί να είναι οι εξής:

 • Φάρμακα.
 • Θεραπεία με συζήτηση.
 • Συσκευές κενού.
 • Ενέσεις στο πέος.
 • Χειρουργική επέμβαση. 

4. Δεν θα έπρεπε να μπορώ να έχω στύση όποτε θέλω;

Αυτό μπορεί να ίσχυε όταν ήσασταν νεότεροι, αλλά καθώς μεγαλώνετε, είναι φυσιολογικό να μην μπορείτε να έχετε στύση τόσο συχνά ή τόσο εύκολα. Καθώς μεγαλώνετε, οι ορμονικές αλλαγές και άλλοι παράγοντες (το άγχος της ενηλικίωσης) επηρεάζουν το επίπεδο της ερωτικής σας διέγερσης. 

Ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί στύση και μπορεί να απαιτείται πιο άμεση διέγερση καθώς και προκαταρκτικά παιχνίδια. 

5. Συνδέεται η στυτική δυσλειτουργία με άλλες παθήσεις;

Η ΣΔ συχνά αποτελεί ένδειξη κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος. Για την ακρίβεια, η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας είναι στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα ροής του αίματος που σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πράγματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και η χρήση του καπνού μπορούν να προκαλέσουν σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών σας. Το γεγονός αυτό μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος προς το πέος, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να γεμίσει με αίμα.

Και ιδού μερικά συγκλονιστικά νέα: αδιάσειστα στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΔ συχνά συμβαίνει περίπου τρία έως πέντε χρόνια πριν από μια καρδιακή προσβολή. Πώς μπορεί να αποτελεί έναν τόσο σημαντικό προγνωστικό παράγοντα; Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος των αρτηριών σας.

Η ροή του αίματος στο πέος σας βασίζεται σε δύο αρτηρίες με διάμετρο μικρότερη από 1 χιλιοστό, ενώ οι στεφανιαίες αρτηρίες σας (αυτές που μεταφέρουν αίμα στην καρδιά σας) είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερες από αυτό. Αλλά η καρδιαγγειακή νόσος επηρεάζει πρώτα τις μικρότερες αρτηρίες σας, καθιστώντας την ΣΔ ένα πιθανό έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι. 

Μέχρι να προσβληθούν τα στεφανιαία αγγεία, η ΣΔ έχει πιθανότατα προηγηθεί αρκετά χρόνια πριν.

6. Θα μπορούσε η φαρμακευτική μου αγωγή να προκαλεί τη στυτική μου δυσλειτουργία;

Ναι. Περισσότερα από 200 συνταγογραφούμενα φάρμακα θεωρείται ότι σχετίζονται με δυσκολία στην επίτευξη στύσης. 

Σε αυτά περιλαμβάνονται κοινά φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιυπερτασικά, τα διουρητικά, τα αντιεπιληπτικά και τα αγχολυτικά.

Εάν παίρνετε ένα από αυτά τα φάρμακα και ξαφνικά αντιμετωπίζετε ΣΔ, μην σταματήσετε να παίρνετε απότομα το φάρμακό σας. Αντ’ αυτού, κλείστε ένα ραντεβού με τον γενικό σας γιατρό ή έναν ουρολόγο για οδηγίες. 

7. Είναι η στυτική δυσλειτουργία ψυχολογικό ζήτημα;

Μερικές φορές ναι, μερικές φορές όχι. Οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να αποτελούν τον ένοχο πίσω από τη στυτική δυσλειτουργία, ιδίως στους νεότερους άνδρες. Σε αυτούς τους παράγοντες συγκαταλέγονται:

 • Το άγχος (συμπεριλαμβανομένου του άγχους απόδοσης που σχετίζεται με το σεξ).
 • Η κατάθλιψη.
 • Το στρες.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι λένε: “Έχω εξαιρετική πρωινή στύση, αλλά όταν είμαι με σύντροφο, τα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά”. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΣΔ είναι συχνά συγκυριακή και οφείλεται στο άγχος, παρά σχετίζεται με ένα πρόβλημα στη ροή του αίματος. 

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι του τύπου “είναι όλα στο μυαλό σας” ή ότι δεν είναι πραγματικό. Τα θέματα ψυχικής υγείας αποτελούν αναγνωρισμένη αιτία μιας σειράς πολύ πραγματικών σωματικών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της στυτικής δυσλειτουργίας. 

8. Η στυτική δυσλειτουργία μου οφείλεται σε χαμηλή τεστοστερόνη;

Θα μπορούσε – αλλά όχι απαραίτητα. 

Η χαμηλή τεστοστερόνη (χαμηλή Τ ή ανδρικός υπογοναδισμός) είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι όρχεις σας δεν παράγουν αρκετή ποσότητα της ορμόνης τεστοστερόνης. Καθώς μεγαλώνετε, τα επίπεδα τεστοστερόνης σας μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη στυτική δυσλειτουργία. Αλλά δεν είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες. 

Μία από τις συνήθεις παρανοήσεις είναι ότι η χαμηλή τεστοστερόνη είναι η πιο κοινή αιτία της ΣΔ, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Αλλά το επίπεδο τεστοστερόνης σας μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι υψηλότερη νωρίς το πρωί, γι’ αυτό και μπορεί να έχετε περισσότερες πρωινές και νυχτερινές στύσεις και λιγότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας και του απογεύματος.

9. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ προκαλούν στυτική δυσλειτουργία;

Τα ναρκωτικά ψυχαγωγίας, το αλκοόλ και τα τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία σας και να περιορίσουν τη ροή του αίματος στο πέος σας, γεγονός που οδηγεί σε ΣΔ. Η κακή ροή του αίματος μπορεί επίσης να προκαλέσει ουλές στον ιστό του πέους σας και ακόμη και απώλεια μήκους (μικρότερο πέος).

Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει:

 • Το αλκοόλ.
 • Τις αμφεταμίνες.
 • Τα βαρβιτουρικά.
 • Την κοκαΐνη.
 • Τη μαριχουάνα.
 • Τη Μεθαδόνη.
 • Τη Νικοτίνη.
 • Τα οπιοειδή.

10. Η καφεΐνη επηρεάζει τη στυτική δυσλειτουργία;

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει ένα σωρό επιπτώσεις στο σώμα σας – αλλά μάλλον δεν σχετίζεται με την ΣΔ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 

Το 2015, οι ερευνητές πίστευαν ότι η καφεΐνη, ένα διεγερτικό, θα πυροδοτούσε τη ροή του αίματος στο πέος, διαπιστώνοντας ότι οι άνδρες που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας. 

Δεν ήταν όμως έτσι τα πράγματα: Το 2017, μια μεγαλύτερη μελέτη που διεξήχθη από τους ίδιους ερευνητές δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ καφέ και ΣΔ.

Αλλά ο καφές έχει άλλα οφέλη για την υγεία. Σε μέτριες ποσότητες, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η κατάθλιψη, οι οποίες μπορούν και οι δύο να συμβάλουν μακροπρόθεσμα στην εμφάνιση ΣΔ. 

11. Μπορούν τα στενά εσώρουχα να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία;

Όχι, αυτό είναι τελείως μύθος. 

Αν και οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι τόσο σωματικές ή/και ψυχολογικές, η χρήση στενών εσωρούχων δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Επομένως, συνεχίστε να φοράτε εκείνα τα στενά εσώρουχα εφόσον το θέλετε!

Ωστόσο, μια προειδοποίηση: Τα στενά εσώρουχα μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, επομένως αν προσπαθείτε να κάνετε παιδιά, τα μποξεράκια ή τα σλιπάκια μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή.

12. Ποιες τροφές βοηθούν στη στυτική δυσλειτουργία;

Αν και το διαδίκτυο είναι γεμάτο από βαρύγδουπους ισχυρισμούς, κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο δεν έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη στύση.

Όπως πολλά πράγματα που σχετίζονται με την υγεία των ανδρών, και συγκεκριμένα με την ανδρική σεξουαλικότητα, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε επιμέρους θεωρία. 

Αλλά το να διατηρείτε την καρδιά σας υγιή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της σεξουαλικής σας υγείας σε μέγιστη λειτουργικότητα. Οι υγιεινοί για την καρδιά, πλούσιοι σε φυτικά τρόφιμα τρόποι διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τις καρδιαγγειακές παθήσεις και να προλάβετε άλλα προβλήματα υγείας.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.