Απώλεια περιφερικής όρασης

Η σωληνοειδής όραση είναι μια άλλη ονομασία της απώλειας της περιφερειακής όρασης. Ονομάζεται σωληνοειδής όραση επειδή η ικανότητά σας να βλέπετε μπορεί να μοιάζει σαν να κοιτάτε μέσα σε ένα τούνελ – μπορείτε να δείτε μόνο ό,τι βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα μάτια σας.

Η απώλεια της περιφερειακής σας όρασης μπορεί να είναι ένα προσωρινό σύμπτωμα που βελτιώνεται με τη θεραπεία. Ορισμένες περιπτώσεις σωληνοειδούς όρασης είναι μόνιμες.

Η σωληνοειδής όραση επηρεάζει το οπτικό σας πεδίο. Το οπτικό σας πεδίο είναι ολόκληρη η περιοχή που μπορείτε να δείτε όταν τα μάτια σας κοιτούν ευθεία μπροστά χωρίς να κινούνται. Αποτελείται από δύο μέρη:

 • Κεντρική όραση: Η κεντρική σας όραση είναι αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας ή αυτό στο οποίο είναι στραμμένα τα μάτια σας. Τα αντικείμενα στην κεντρική σας όραση είναι πιο ευκρινή και ξεκάθαρα επειδή σε αυτά είναι εστιασμένα τα μάτια σας.
 • Περιφερειακή όραση: Η περιφερειακή σας όραση είναι οτιδήποτε μπορείτε να δείτε και δεν βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το σημείο που κοιτάτε. Μπορεί να την συναντήσετε να αποκαλείται πλευρική όραση. Είναι αυτό που μπορείτε να δείτε με την άκρη του ματιού σας. Η περιφερειακή σας όραση είναι φυσικά λίγο λιγότερο καθαρή από την κεντρική σας όραση.

Επισκεφθείτε έναν ειδικό οφθαλμίατρο αμέσως μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στα μάτια ή την όρασή σας. Πηγαίνετε στα επείγοντα εάν χάσετε ξαφνικά την όρασή σας από το ένα ή και από τα δύο μάτια σας.

Απώλεια περιφερικής όρασης
Απώλεια περιφερικής όρασης

Με τι μοιάζει η σωληνοειδής όραση;

Σωληνοειδής όραση ονομάζεται οτιδήποτε κάνει το οπτικό σας πεδίο μικρότερο περιορίζοντας την περιφερειακή σας όραση. Όταν κάτι επηρεάζει τα μάτια σας ή άλλα μέρη του σώματός σας που σας βοηθούν να βλέπετε, το οπτικό σας πεδίο μπορεί να συρρικνωθεί.

Μπορεί να παρουσιάζετε σωληνοειδή όραση σε ένα μάτι κάθε φορά ή μπορεί να επηρεάζονται και τα δύο μάτια σας ταυτόχρονα.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ζαλάδα ή αστάθεια καθώς στέκεστε όρθιοι ή περπατάτε.

Η κεντρική σας όραση μπορεί να μην επηρεάζεται, αλλά δεν θα μπορείτε να δείτε τίποτα από όσα δεν βρίσκονται ακριβώς μπροστά στα μάτια σας.

Φανταστείτε να κοιτάζετε μέσα από το χαρτονένιο σωλήνα στο κέντρο ενός ρολού από χαρτί κουζίνας.

Μπορείτε ακόμα να δείτε ό,τι βρίσκεται στην άλλη πλευρά του σωλήνα, αλλά όλα όσα βρίσκονται στα πλάγια θα είναι μπλοκαρισμένα από το οπτικό σας πεδίο.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες της σωληνοειδούς όρασης;

Η σωληνοειδής όραση μπορεί να προκληθεί από παθήσεις που επηρεάζουν τα μάτια σας ή τα άλλα μέρη του σώματός σας που σας βοηθούν να βλέπετε, όπως:

 • Ο εγκέφαλος.
 • Τα αιμοφόρα αγγεία.
 • Τα νεύρα.

Καταστάσεις που βλάπτουν τα μάτια σας ή τα εσωτερικά τους εξαρτήματα μπορεί να προκαλέσουν σωληνοειδή όραση και να σας κάνουν να χάσετε την περιφερειακή σας όραση.

Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούν σωληνοειδή όραση είναι οι ακόλουθες:

 • Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα εμφανίζεται όταν υπάρχει αυξημένη πίεση του υγρού στο μάτι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο οπτικό νεύρο, το οποίο στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για να βλέπετε. Η βλάβη του οπτικού νεύρου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση τυφλών σημείων.

Το γλαύκωμα μπορεί επίσης να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης στην περιφερική ή την κεντρική σας όραση, ιδίως όταν το γλαύκωμα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

 • Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η υπερμελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (RP) είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που προκαλούν απώλεια όρασης με την πάροδο του χρόνου. Ονομάζεται επίσης κληρονομική δυστροφία του αμφιβληστροειδούς.

Η υπερμελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις που επηρεάζουν τα ραβδωτά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Οι μεταλλάξεις επηρεάζουν τη λειτουργία των ραβδίων, με αποτέλεσμα την τελική καταστροφή τους.

Το πρώτο σύμπτωμα της ΥΑ είναι συνήθως η απώλεια νυχτερινής όρασης, ή νυκταλοπία. Στη συνέχεια, η πλευρική όραση μειώνεται σιγά-σιγά, με πιθανό αποτέλεσμα την σωληνοειδή όραση.

Μερικές φορές, η ΥΑ μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της όρασης.

 • Αμφιβληστροειδοπάθεια που σχετίζεται με τον διαβήτη

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια επηρεάζει τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Αυτή η κατάσταση προκύπτει όταν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τραυματίζουν τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, προκαλώντας διαρροή αίματος και προβλήματα όρασης, όπως απώλεια της περιφερειακής όρασης.

 • Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Αυτή συμβαίνει όταν ο αμφιβληστροειδής διαχωρίζεται από το πίσω μέρος του ματιού, προκαλώντας περιφερειακή απώλεια όρασης. Η θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.

Χωρίς άμεση θεραπεία, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να οδηγήσει σε ολική απώλεια της όρασης.

 • Οπτική νευρίτιδα

Η οπτική νευρίτιδα είναι φλεγμονή του οπτικού νεύρου. Ως εκ τούτου, το οπτικό νεύρο δυσκολεύεται να στείλει σήματα στον εγκέφαλο, προκαλώντας σωληνοειδή όραση.

Εάν η οπτική νευρίτιδα δεν οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση, μπορεί να υποχωρήσει μόνη της. Εάν όμως προκαλείται από κάποια άλλη ιατρική πάθηση, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Συνήθως, η οπτική νευρίτιδα είναι το πρώτο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Μπορεί επίσης να προκληθεί από κάποια λοίμωξη.

 • Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς

Παθήσεις που επηρεάζουν άλλα μέρη του σώματός σας μπορεί να προκαλέσουν σωληνοειδή όραση, όπως:

 • Ημικρανίες.
 • Νόσος των καρωτίδων (στένωση καρωτίδων).
 • Εγκεφαλικά επεισόδια.
 • Διάσειση του εγκεφάλου.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
 • Σύνδρομο Stickler.

Ορισμένες αιτίες απώλειας της περιφερειακής όρασης περιορίζουν μόνιμα την περιφερειακή σας όραση. Άλλες περιπτώσεις σωληνοειδούς όρασης είναι προσωρινές και θα υποχωρήσουν όταν ο γιατρός αντιμετωπίσει την αιτία.

Εάν η σωληνοειδής όραση είναι μόνιμη, ο οφθαλμίατρός σας θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε την απώλεια όρασης.

Πώς αντιμετωπίζεται η σωληνοειδής όραση;

Ένας ειδικός οφθαλμίατρος θα αντιμετωπίσει αυτό που προκαλεί τη σωληνοειδής όραση. Η θεραπεία που θα χρειαστείτε εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η απώλεια της περιφερειακής σας όρασης και τι την προκάλεσε.

Μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να αποκαταστήσουν βλάβη στο εσωτερικό του οργανισμού τους η οποία οδήγησε στην απώλεια της περιφερειακής όρασης.

Ο οφθαλμίατρός σας θα σας πει τι να αναμένετε αν χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση στα μάτια.

 • Φαρμακευτική αγωγή

Η συνταγογραφούμενη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Οφθαλμικές σταγόνες. Οι φαρμακευτικές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής οφθαλμικής πίεσης που προκαλείται από το γλαύκωμα.
 • Φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Εάν η σωληνοειδής όρασή σας σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής σας πίεσης.
 • Στεροειδή. Εάν έχετε οπτική νευρίτιδα, τα ενδοφλέβια στεροειδή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.
 • Θεραπεία με λέιζερ

Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καταστάσεων όπως:

 • Το γλαύκωμα
 • Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
 • Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
 • Χειρουργική επέμβαση

Ορισμένες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις ακόλουθες χειρουργικές επεμβάσεις:

 • Ηλεκτρονικά εμφυτεύματα στον αμφιβληστροειδή. Αυτή η επιλογή μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασης σε άτομα με υπερμελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.
 • Υαλοειδεκτομή. Η υαλοειδεκτομή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Περιλαμβάνει την αφαίρεση του αίματος που έχει διαφύγει από τα αιμοφόρα αγγεία του οφθαλμού.
 • Χειρουργική επέμβαση γλαυκώματος. Με αυτή τη χειρουργική επέμβαση, ένας γιατρός αποστραγγίζει υγρό από το μάτι για να μειώσει την πίεση στην περιοχή.
Share to...