Biofenac: Ιδιότητες, δοσολογία, παρενέργειες, σχέση με το Voltaren

Τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα όπως  το Biofenac (ασεκλοφαινάκη) ονομάζονται επίσης μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) ή μερικές φορές απλώς “αντιφλεγμονώδη”.

To Biofenac συνταγογραφείται σε άτομα με επώδυνες ρευματικές παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει τη φλεγμονή.

Η ασεκλοφενάκη δρα αναστέλλοντας την επίδραση φυσικών ουσιών που ονομάζονται ένζυμα κυκλο-οξυγενάσης (COX).

Αυτά τα ένζυμα βοηθούν στην παραγωγή άλλων χημικών ουσιών στο σώμα, που ονομάζονται προσταγλανδίνες.

Ορισμένες προσταγλανδίνες παράγονται στα σημεία τραυματισμού ή βλάβης και προκαλούν πόνο και φλεγμονή.

Με τον αποκλεισμό της επίδρασης των ενζύμων COX, παράγονται λιγότερες προσταγλανδίνες, πράγμα που σημαίνει ότι ο πόνος και η φλεγμονή ανακουφίζονται.

Παρουσιάζει υψηλή διαπερατότητα ώστε να διεισδύει στις αρθρώσεις του αρθρικού υμένα, στις οποίες στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και συναφείς παθήσεις, η απώλεια του αρθρικού χόνδρου στην περιοχή προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, ευαισθησία, δυσκαμψία, τριγμούς και τοπική φλεγμονή .

Η ασεκλοφενάκη αναφέρεται επίσης ότι είναι αποτελεσματική σε άλλες επώδυνες καταστάσεις, όπως οδοντιατρικές και γυναικολογικές παθήσεις.

Το 1991, η ασεκλοφενάκη αναπτύχθηκε ως ανάλογο ενός ευρέως συνταγογραφούμενου ΜΣΑΦ, της δικλοφενάκης (Voltaren), μέσω χημικής τροποποίησης σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η γαστρεντερική ανεκτικότητα του φαρμάκου.

Πρόκειται για ένα ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο στην Ευρώπη.

Biofenac
Biofenac

Η ασεκλοφενάκη είναι ένα ΜΣΑΦ που αναστέλλει και τις δύο ισομορφές του ενζύμου COX, ενός βασικού ενζύμου που εμπλέκεται στη διαδικασία της φλεγμονής.

Το ένζυμο COX-1 είναι ένα συστατικό ένζυμο που εμπλέκεται στην παραγωγή προστακυκλίνης και στις προστατευτικές λειτουργίες του γαστρικού βλεννογόνου, ενώ το COX-2 είναι ένα επαγώγιμο ένζυμο που εμπλέκεται στην παραγωγή φλεγμονωδών μεσολαβητών ως απόκριση σε φλεγμονώδη ερεθίσματα.

Η ασεκλοφενάκη εμφανίζει μεγαλύτερη εκλεκτικότητα έναντι της COX-2 (IC50 0,77uM) παρά της COX-1 (IC50 >100uM), γεγονός που προάγει τη γαστρική ανοχή της σε σύγκριση με άλλα ΜΣΑΦ.

Αν και ο τρόπος δράσης της ασεκλοφενάκης θεωρείται ότι προκύπτει κυρίως από την αναστολή της σύνθεσης των προσταγλανδινών (PGE2), η ασεκλοφενάκη αναστέλλει επίσης την παραγωγή φλεγμονωδών κυτταροκινών, των ιντερλευκινών (IL-1β, IL-6) και των παραγόντων νέκρωσης όγκων (TNF) 1,2.

Αναφέρεται επίσης ότι η ασεκλοφενάκη επηρεάζει επίσης τα μόρια κυτταρικής προσκόλλησης από τα ουδετερόφιλα.

Η ασεκλοφενάκη στοχεύει επίσης στη σύνθεση της γλυκοζαμινογλυκάνης και μεσολαβεί σε δράσεις χονδροπροστασίας.

Πριν πάρετε Biofenac

Ορισμένα φάρμακα δεν είναι κατάλληλα για άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις, και μερικές φορές ένα φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Για τους λόγους αυτούς, πριν αρχίσετε να παίρνετε το Biofenac, είναι σημαντικό να το γνωρίζει ο γιατρός σας:

 • Εάν είχατε ποτέ αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε άλλο ΜΣΑΦ (όπως η ασπιρίνη, η ναπροξένη, η δικλοφενάκη και η ινδομετακίνη) ή σε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.
 • Εάν είχατε ποτέ πρόβλημα με αιμορραγία στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο, όπως για παράδειγμα εάν είχατε έλκος.
 • Εάν έχετε άσθμα ή οποιαδήποτε άλλη αλλεργική διαταραχή.
 • Εάν έχετε καρδιακή πάθηση ή πρόβλημα με τα αιμοφόρα αγγεία ή την κυκλοφορία του αίματος.
 • Εάν είστε έγκυος, προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί ή θηλάζετε.
 • Εάν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα με τη λειτουργία του ήπατός σας ή εάν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα με τη λειτουργία των νεφρών σας.
 • Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Εάν είχατε ποτέ προβλήματα πήξης του αίματος.
 • Εάν έχετε φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.
 • Εάν έχετε διαταραχή του συνδετικού ιστού, όπως συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη πάθηση που ονομάζεται επίσης λύκος ή ΣΕΛ.
 • Εάν έχετε μια σπάνια κληρονομική διαταραχή του αίματος γνωστή ως πορφυρία.
 • Εάν λαμβάνετε άλλα φάρμακα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται όλα τα φάρμακα που παίρνετε και τα οποία είναι διαθέσιμα για αγορά χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς και τα φυτικά φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής.

Εμφάνιση του Biofenac και περιεχόμενο της συσκευασίας

Λευκά, στρογγυλά, επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία, με διάμετρο 8 mm σε κουτιά που περιέχουν 20 δισκία (2 blisters των 10 δισκίων) ή 40 δισκία (4 blister των 10 δισκίων).

Πώς να πάρετε το Biofenac

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, διαβάστε το έντυπο ενημερωτικό φυλλάδιο του κατασκευαστή από το εσωτερικό της συσκευασίας.

Θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Biofenac και θα σας παρέχει επίσης έναν πλήρη κατάλογο των ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να εμφανίσετε από τη λήψη του.

Πάρτε το Biofenac ακριβώς όπως σας λέει ο γιατρός σας. Η συνήθης δόση είναι ένα δισκίο των 100 mg δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πρωί και βράδυ.

Λαμβάνετε το Biofenac μαζί με το φαγητό- κατά τη διάρκεια ενός γεύματος είναι ιδανικό.

Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία του στομάχου σας από παρενέργειες όπως δυσπεψία και ερεθισμό του στομάχου.

Καταπιείτε το δισκίο μαζί με ένα ποτήρι νερό. Μην μασάτε ή συνθλίβετε τα δισκία.

Εάν ξεχάσετε να πάρετε μια δόση, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε (εκτός εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση σας, οπότε πάρτε την επόμενη δόση όταν πρέπει και αφήστε την ξεχασμένη δόση).

Μην παίρνετε δύο δόσεις μαζί για να αναπληρώσετε μια δόση που ξεχάσατε.

Μπορεί το Biofenac να προκαλέσει προβλήματα;

Παράλληλα με τις ωφέλιμες επιδράσεις τους, τα περισσότερα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, αν και δεν τις εμφανίζουν όλοι.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές από τις πιο συχνές που σχετίζονται με το Biofenac.

Το καλύτερο μέρος για να βρείτε έναν πλήρη κατάλογο των ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να σχετίζονται με το φάρμακό σας, είναι το έντυπο ενημερωτικό φυλλάδιο του κατασκευαστή που παρέχεται με το φάρμακο. 

Μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν οποιαδήποτε από τις ακόλουθες παρενέργειες συνεχίζεται ή γίνεται ενοχλητική.

Συνήθεις παρενέργειες του Biofenac

 • Δυσπεψία, καούρα (παλινδρόμηση), πόνος στο στομάχι. Θυμηθείτε να παίρνετε τα δισκία με φαγητό. Εάν η δυσφορία συνεχίζεται, μιλήστε με το γιατρό σας.
 • Αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία). Επιμείνετε σε απλά γεύματα – αποφύγετε τα λιπαρά ή πικάντικα φαγητά
 • Διάρροια. Πίνετε άφθονο νερό για να αντικαταστήσετε τα χαμένα υγρά
 • Ζαλάδα. Μην οδηγείτε και μην χρησιμοποιείτε εργαλεία ή μηχανήματα ενώ έχετε επηρεαστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.
 • Αυξημένα ηπατικά ένζυμα. Εάν αυτή η κατάσταση γίνει ανησυχητική, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια εξέταση αίματος για να την ελέγξει.

Σημαντικό: εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα λιγότερο συχνά αλλά πιθανώς σοβαρά συμπτώματα, σταματήστε να παίρνετε το Biofenac και επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας για οδηγίες:

 • Εάν έχετε αναπνευστικές δυσκολίες, όπως συριγμό ή δύσπνοια.
 • Εάν έχετε οποιαδήποτε σημάδια αλλεργικής αντίδρασης, όπως πρήξιμο γύρω από το στόμα ή το πρόσωπό σας ή έντονο δερματικό εξάνθημα με φαγούρα.
 • Εάν βγάλετε αίμα ή μαύρα κόπρανα, βήξετε αίμα ή έχετε έντονους κοιλιακούς (κοιλιακούς) πόνους.
 • Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα που πιστεύετε ότι μπορεί να οφείλεται στα δισκία, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για περαιτέρω συμβουλές.

Κύηση, θηλασμός και γονιμότητα

Εάν είσθε έγκυος ή θηλάζετε, νομίζετε ότι μπορεί να είσθε έγκυος ή σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδί, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας προτού πάρετε αυτό φάρμακο.

Καθώς η χορήγηση φαρμάκων όπως το Biofenac έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών/αποβολών, η χρήση του δε συνιστάται κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο της κύησης εκτός εάν είναι εντελώς απαραίτητο.

Στις περιπτώσεις αυτές, η δόση και η διάρκεια θεραπείας πρέπει να είναι οι μικρότερες δυνατές.

Η χορήγηση του Biofenac αντενδείκνυται κατά το τρίτο τρίμηνο.

Οι ασθενείς σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι φάρμακα όπως το Biofenac έχουν συσχετισθεί με μειωμένη ικανότητα σύλληψης.

Δεν είναι γνωστό εάν το Biofenac διέρχεται στο μητρικό γάλα. Συνεπώς συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε Biofenac εάν θηλάζετε

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε, έχετε πρόσφατα πάρει ή μπορεί να πάρετε άλλα φάρμακα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα που περιέχουν τις παρακάτω δραστικές ουσίες:

 • μεθοτρεξάτη (χρησιμοποιείται στην ψωρίαση, τους ρευματισμούς και σε κάποιες μορφές καρκίνου) –
 • λίθιο (χρησιμοποιείται στη μανιοκαταθλιπτική νόσο)
 • καρδιακούς γλυκοσίδες όπως διγοξίνη
 • κορτιζόνη
 • ορισμένα αντιπηκτικά φάρμακα, π.χ. βαρφαρίνη – αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα
 • εκλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, ονομάζονται SSRIs (χρησιμοποιούνται στην κατάθλιψη)
 • κυκλοσπορίνη και τακρόλιμους (αναστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιούνται στις μεταμοσχεύσεις)
 • στεροειδή, ακετυλοσαλικυλικό οξύ ή άλλα ΜΣΑΦ
 • ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης (ονομάζονται ανταγωνιστές της αγγειοτενσίνης -II, αναστολείς ΜΕΑ, β-αναστολείς)
 • διουρητικά (διουρητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης)
 • αντιβιοτικοί παράγοντες του τύπου της κινολόνης: Μπορεί να παρουσιαστούν σπασμοί εξαιτίας της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κινολονών και των ΜΣΑΦ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ασθενείς με προηγούμενο ή χωρίς προηγούμενο ιστορικό επιληψίας ή σπασμών. Συνεπώς πρέπει να δίνεται προσοχή όταν εξετάζεται η χρήση κινολονών σε ασθενείς που λαμβάνουν ήδη ΜΣΑΦ.
Share to...