ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ

Χαλάζιο στο μάτι. Σε τι διαφέρει από το κριθαράκι;

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Το χαλάζιο είναι ένα κόκκινο εξόγκωμα στο βλέφαρο. Μερικές φορές ονομάζεται κύστη βλεφάρου ή μεϊβομιανή κύστη.

Σχηματίζεται σιγά-σιγά όταν ένας λιπογόνος αδένας (που ονομάζεται μεϊβομιανός) μπλοκάρεται.

Οι αδένες του Meibom ή μεϊβομιανοί αδένες (ή ταρσαίοι αδένες) είναι κάποιοι μικροσκοπικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο όριο πίσω από τις βλεφαρίδες, τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, μέσα στον ταρσό του ματιού.

Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 50 στο επάνω και 25 στο κάτω βλέφαρο. Εκκρίνουν ένα ελαιώδες υγρό το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λίπανση των ματιών.

Επίσης η καλή λειτουργία αυτών των αδένων εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων και διατηρεί την ακεραιότητα του φιλμ της δακρυικής στιβάδας. Έτσι προστατευόμαστε από την ξηροφθαλμία.

Στην αρχή, το χαλάζιο μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά μετά από λίγο καιρό, συνήθως δεν πονάει.

Ένα χαλάζιο σχηματίζεται συνήθως στα άνω βλέφαρα, αλλά μπορεί περιστασιακά να σχηματιστεί και στο κάτω βλέφαρο.

Συνήθως, τα χαλάζια αναπτύσσονται σε ενήλικες μεταξύ των ηλικιών 30 και 50 ετών. Δεν είναι συνηθισμένα στα παιδιά, αλλά είναι πιθανό να προκύψουν.

Το χαλάζιο είναι το ίδιο με το κριθαράκι;

Το χαλάζιο δεν είναι κριθαράκι, αλλά μπορεί να σχηματιστεί εξαιτίας ενός κριθαρακίου. Τα κριθαράκια είναι βακτηριακές λοιμώξεις που προκαλούν διόγκωση του αδένα και μπορεί να είναι επώδυνοι. Ένα χαλάζιο γενικά δεν είναι επώδυνο και εμφανίζεται πιο πίσω στο βλέφαρο.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης ενός χαλάζιου;

Τα χαλάζιο μπορεί να αναπτυχθεί όταν κάτι μπλοκάρει έναν μικρό λιπαρό αδένα στο βλέφαρο (μεϊβομιανοί αδένες ).

Αυτοί οι αδένες βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του ματιού. Ένας μπλοκαρισμένος αδένας αρχίζει να συγκρατεί έλαιο και διογκώνεται. Τελικά, το υγρό θα παροχετευτεί και πιθανώς να έχετε ένα σκληρό εξόγκωμα στο βλέφαρό σας.

Ορισμένες πρόσθετες αιτίες που προκαλούν χαλάζιο είναι οι εξής:

 • Ροδόχρους ακμή (μια δερματική πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα και ακμή).
 • Χρόνια βλεφαρίτιδα, φλεγμονή των βλεφάρων (ερυθρότητα, πρήξιμο και ερεθισμός).
 • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (κόκκινο, ξηρό, φολιδωτό και κνησμώδες δέρμα).
 • Φυματίωση.
 • Ιογενείς λοιμώξεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός χαλάζιου;

Όταν έχετε χαλάζιο, θα παρατηρήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ανώδυνο εξόγκωμα στο βλέφαρό σας, συνήθως στο άνω βλέφαρο.
 • Ήπιος ερεθισμός, που κάνει τα μάτια σας να δακρύζουν.
 • Θολή όραση από μεγαλύτερα χαλάζια που πιέζουν τον βολβό του ματιού.

Πώς διαγιγνώσκεται το χαλάζιο;

Όταν έχετε ένα χαλάζιο, συνήθως θα απευθυνθείτε σε έναν οφθαλμίατρο.

Όταν επισκέπτεστε τον ειδικό οφθαλμίατρο, θα πρέπει να περιμένετε την ακόλουθη προσέγγιση:

 • Ιστορικό υγείας: Δώστε το πλήρες ιστορικό της υγείας σας. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να εντοπίσει υποκείμενα προβλήματα που μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός χαλάζιου.
 • Εξωτερική οφθαλμολογική εξέταση: Ο γιατρός σας θα εξετάσει το μάτι, το βλέφαρο, τις βλεφαρίδες και την υφή του δέρματος.
 • Λεπτομερής εξέταση των βλεφάρων: Οι ειδικοί οφθαλμίατροι φωτίζουν με έντονο φως και χρησιμοποιούν μεγεθυντικό φακό για να εξετάσουν τη βάση των βλεφαρίδων σας. Ελέγχουν επίσης τα ανοίγματα των λιπαρών αδένων.

Πώς αντιμετωπίζεται ένα χαλάζιο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να φροντίσετε ένα χαλάζιο στο σπίτι. Τα περισσότερα χαλάζια υποχωρούν σε ένα μήνα ή λιγότερο.

Πρώτον, μην πιέζετε ποτέ ένα χαλάζιο και μην προσπαθείτε να το σκάσετε. Μπορεί να τραυματίσετε το μάτι σας.

Αντ’ αυτού, για την αντιμετώπιση στο σπίτι, δοκιμάστε:

 • Ζεστές κομπρέσες: Βρέξτε μια καθαρή πετσέτα με ζεστό νερό. Κρατήστε την πάνω στο προσβεβλημένο μάτι για 15 λεπτά. Κάντε το τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα για να βοηθήσετε τον μπλοκαρισμένο αδένα να ανοίξει.
 • Κάντε μασάζ: Κάντε απαλό μασάζ στο βλέφαρο μερικές φορές την ημέρα. Κάντε μασάζ για λίγα λεπτά κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας ελαφριά έως μέτρια πίεση. Το απαλό μασάζ μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα του μπλοκαρισμένου λιπαρού αδένα.
 • Καλή υγιεινή: Μην φοράτε μακιγιάζ ματιών όσο έχετε χαλάζιο. Μετά την παροχέτευση του χαλάζιου, διατηρήστε την περιοχή καθαρή. Ακολουθήστε καλές πρακτικές υγιεινής των ματιών και αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας.

Εάν το χαλάζιο δεν υποχωρήσει, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από έναν οφθαλμίατρο. Το χαλάζιο ενδέχεται να χρειαστεί να παροχετευθεί το υγρό του μέσω μιας μικρής τομής.

Επίσης, είναι πιθανό να χρειαστείτε μια ένεση στεροειδών για να μειώσετε το πρήξιμο και τη φλεγμονή.

Μπορεί να προληφθεί ένα χαλάζιο;

Υπάρχει περίπτωση να αποφύγετε την εμφάνιση χαλάζιου με την τήρηση καλής υγιεινής. Ορισμένα βασικά στοιχεία της καλής υγιεινής είναι τα εξής:

 • Πλύσιμο των χεριών: Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά και συχνά. Πριν αγγίξετε τα μάτια σας, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας.
 • Φροντίδα των φακών επαφής: Πλύνετε τα χέρια σας πριν αφαιρέσετε τους φακούς επαφής. Φροντίστε να καθαρίζετε σχολαστικά τους φακούς επαφής σας με απολυμαντικό και διάλυμα καθαρισμού φακών. Πετάτε πάντα τους καθημερινούς και περιορισμένης διάρκειας φακούς επαφής σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά σας.
 • Πλύσιμο προσώπου: Πλένετε καθημερινά το πρόσωπό σας για να απομακρύνετε τη βρωμιά και το μακιγιάζ πριν πάτε για ύπνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τον καθαρισμό των βλεφάρων σας με ένα ειδικό scrub ή παιδικό σαμπουάν, ειδικά αν είστε επιρρεπείς σε βλεφαρίτιδα.
 • Υγιεινή του μακιγιάζ: Πετάξτε όλο το παλιό ή ληγμένο μακιγιάζ σας. Φροντίστε να αντικαθιστάτε τη μάσκαρα και τη σκιά ματιών κάθε δύο έως τρεις μήνες. Επίσης, ποτέ μην μοιράζεστε ή χρησιμοποιείτε το μακιγιάζ κάποιου άλλου ατόμου.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...