Δεν έχω αρκετό γάλα για να θηλάσω το μωρό μου!

Δεν είστε μόνο εσείς που θηλάζετε και ανησυχείτε για το αν παράγετε αρκετό γάλα για να ταΐσετε το νεογέννητο παιδί σας. Πολλές γυναίκες ανησυχούν για την προσφορά του μητρικού τους γάλακτος.

Εξάλλου, δεν μπορείτε να δείτε πόσο μητρικό γάλα παράγει ο οργανισμός σας και δεν μπορείτε να δείτε πόσο πίνει το μωράκι σας με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να το παρατηρήσετε με το τάισμα με μπιμπερό.

Αλλά υπάρχουν και κάποια ευχάριστα νέα: Οι περισσότερες μητέρες που θηλάζουν μπορούν να παράγουν αρκετό μητρικό γάλα για τα μωρά τους.

Η πραγματικά χαμηλή προσφορά εκτιμάται ότι επηρεάζει μόνο το 10% έως 15% των μητέρων που θηλάζουν.

Ορισμένες φορές, η προσφορά γάλακτος μπορεί να είναι επαρκής, αλλά παίζουν ρόλο κάποια άλλα ζητήματα (όπως κολικοί ή μια απότομη ανάπτυξη) που μπορεί να οδηγήσουν τους γονείς να αναρωτηθούν αν το μωρό τους καταναλώνει αρκετό γάλα.

Όταν εμφανίζεται χαμηλή προσφορά, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι προσωρινή, διότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την προσφορά του γάλακτος.

Δεν έχω αρκετό γάλα για να θηλάσω το μωρό μου!

Πίνει το μωρό μου αρκετό γάλα;

Δυστυχώς, ο χρόνος παραμονής του μωρού στο στήθος δεν αποτελεί ακριβή μέτρηση της ποσότητας του γάλακτος που έχει καταναλώσει το μωρό σας.

Ορισμένα μωρά μπορούν να λάβουν ένα πλήρες γεύμα σε λιγότερο από 20 λεπτά, ενώ άλλα θα χρειαστούν μια ολόκληρη ώρα για να λάβουν την ίδια ποσότητα γάλακτος.

Πώς μπορείτε λοιπόν να ξέρετε πόσο είναι αρκετό;

Θα πρέπει να ακούτε το μωρό σας να καταπίνει ενώ τρέφεται και θα πρέπει να βλέπετε λίγο γάλα στο στόμα του, ειδικά αφού ξεκολλήσει από τη θηλή.

Πιθανότατα θα φαίνεται επίσης ικανοποιημένο και ευχαριστημένο μετά το θηλασμό, θα κοιμάται εύκολα και το στήθος σας θα πρέπει να το νιώθετε λιγότερο γεμάτο από ό,τι πριν ξεκινήσει ο θηλασμός.

Αν όμως εξακολουθείτε να ανησυχείτε, ακολουθούν ορισμένοι πιο ακριβείς τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας λαμβάνει αρκετό γάλα.

Αύξηση σωματικού βάρους

Τα νεογέννητα μπορεί να χάσουν έως και το 10% του βάρους γέννησής τους τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση.

Ωστόσο, μετά από αυτή την αρχική απώλεια, θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν βάρος με σταθερό ρυθμό.

Τα περισσότερα μωρά κερδίζουν τουλάχιστον 20 έως 28 γραμμάρια την ημέρα και επανέρχονται στο βάρος της γέννησής τους μέσα σε 10 έως 14 ημέρες.

Εάν ανησυχείτε για την ποσότητα του γάλακτος που προσφέρετε στο μωρό απλώς ζυγίστε το μωρό σας πριν από το θηλασμό και στη συνέχεια ζυγίστε το ξανά μετά το τέλος της σίτισης.

Η αλλαγή του βάρους θα σας δώσει μια ιδέα για το πόσο γάλα κατανάλωσε. Μπορείτε επίσης να ζυγίζετε το μωρό σας κάθε βράδυ για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας κερδίζει βάρος κάθε μέρα.

Επιπλέον, ο παιδίατρος του μωρού σας θα παρακολουθεί το βάρος του σε κάθε επίσκεψη, ώστε να είναι σε θέση να σας ενημερώσει αν το μωρό σας κερδίζει το αναμενόμενο βάρος.

Βρεγμένες πάνες

Οι βρεγμένες πάνες είναι επίσης ένα καλό σημάδι ότι το μωρό σας λαμβάνει αρκετό μητρικό γάλα.

Μπορεί να μην αλλάζετε πολλές βρεγμένες πάνες την πρώτη ή τις πρώτες δύο ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού σας, αλλά μόλις το μωρό αρχίσει να καταναλώνει το γάλα σας, θα πρέπει να δείτε αύξηση στον αριθμό των μουσκεμένων πανών.

Μέχρι την έκτη ημέρα, το μωρό σας θα πρέπει να αλλάζει τουλάχιστον έξι έως οκτώ μουσκεμένες πάνες κάθε μέρα -αν όχι περισσότερες.

Αν ανησυχείτε για το πόσο γάλα παίρνει το μωρό σας, παρακολουθήστε πόσες πάνες αλλάζει το μωρό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας -και καλέστε το γιατρό σας αν υποψιάζεστε κάποιο πρόβλημα.

Σημάδια αφυδάτωσης

Εάν παρατηρήσετε τα ακόλουθα σημάδια, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, διότι το μωρό σας μπορεί να είναι αφυδατωμένο:

 • Λιγότερο συχνή ούρηση
 • Λίγα δάκρυα όταν κλαίει
 • Βαθουλωμένα μάτια
 • Λήθαργος
 • Ξηρό στόμα
 • Απροθυμία για φαγητό
 • Κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών (ίκτερος)

Εάν χρησιμοποιείτε αντλία και θηλάζετε ταυτόχρονα, να θυμάστε ότι η ποσότητα του γάλακτος που βγάζετε με μια χειροκίνητη ή ηλεκτρική αντλία μπορεί να είναι παραπλανητική, καθώς είναι σύνηθες να βγάζετε λιγότερο γάλα με την αντλία απ’ ό,τι με το θηλασμό.

Μπορεί να μην είστε σε θέση να αντλήσετε την ίδια ποσότητα γάλακτος που μπορεί να λάβει ένα μωρό θηλάζοντας, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να ανησυχήσετε ότι οι θηλασμοί του μωρού σας είναι μικρότερης ποσότητας από ό,τι θα έπρεπε.

Ωστόσο, αν το μωρό σας παίρνει βάρος, έχει πολλές βρεγμένες πάνες και φαίνεται κατά τα άλλα να είναι ευτυχισμένο και υγιές, τότε λαμβάνει αρκετό γάλα – οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Αιτίες για τη χαμηλή προσφορά γάλακτος

Υπάρχουν ορισμένοι διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους το μωρό σας μπορεί να μην λαμβάνει αρκετό γάλα σε κάθε σίτιση.

 • Πραγματικά χαμηλή προσφορά γάλακτος

Αν και δεν είναι συχνό φαινόμενο, μία πραγματικά χαμηλή παροχή μητρικού γάλακτος μπορεί να παρουσιαστεί.

Συνήθως πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός υποκείμενου προβλήματος που εμποδίζει το σώμα μιας γυναίκας να παράγει αρκετό μητρικό γάλα.

Ορισμένα από αυτά τα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά άλλα δεν μπορούν να αλλάξουν ή να διορθωθούν.

Η πραγματικά χαμηλή παροχή γάλακτος μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως η εξάντληση, το υπερβολικό στρες, προηγούμενες επεμβάσεις στο στήθος, ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ένας δύσκολος τοκετός ή ανάρρωση, ορισμένα φάρμακα, οι υπανάπτυκτοι μαστοί, ασθένεια, ο καρκίνος του μαστού ή η αποτυχία γαλουχίας.

 • Κακή προσκόλληση του μωρού στη θηλή

Μία από τις πιο συχνές αιτίες χαμηλής παροχής μητρικού γάλακτος είναι η κακή προσκόλληση.

Εάν το μωρό σας δεν προσκολλάται στο στήθος σας με τον σωστό τρόπο, μπορεί να μην είναι σε θέση να βγάλει το γάλα από το στήθος σας με αποτελεσματικό τρόπο, γεγονός που μπορεί να κάνει το σώμα σας να παράγει λιγότερο γάλα.

(Η απομάκρυνση του γάλακτος από το στήθος σας είναι αυτή που υπαγορεύει στο σώμα σας να παράγει περισσότερο).

Αν δεν είστε σίγουρες αν το μωρό σας προσκολλάται καλά στη θηλή, ζητήστε από κάποιον να αξιολογήσει μαζί σας την προσκόλλησή του.

Συχνά, μικρές αλλαγές στη θέση του μωρού μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της προσκόλλησης καθώς και την άνεση του θηλασμού.

Μια νοσοκόμα, ο γιατρός σας, ένας σύμβουλος θηλασμού ή μια τοπική ομάδα θηλασμού μπορούν να σας βοηθήσουν.

 • Μη συχνή σίτιση

Το να μη θηλάζετε αρκετά συχνά είναι επίσης ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο η προσφορά γάλακτος μπορεί να μειωθεί.

Τα περισσότερα νεογέννητα πρέπει να θηλάζουν κάθε 2 έως 3 ώρες – κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Όσο πιο συχνά βάζετε το μωρό σας στο στήθος, τόσο περισσότερο θα διεγείρετε το σώμα σας να παράγει μία υγιή ποσότητα μητρικού γάλακτος.

Ωστόσο, αν αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται για μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των θηλασμών ή του δίνετε πιπίλα αντί να το ταΐσετε, ο οργανισμός σας μπορεί να παράγει λιγότερο γάλα -και το μωρό μπορεί να μην παίρνει αρκετό, ακόμη και όταν θηλάζει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν να θηλάζετε το νεογέννητό σας όποτε δείχνει σημάδια πείνας και να το ξυπνάτε από τον ύπνο κάθε τρεις ώρες για να το ταΐσετε, εφόσον χρειάζεται.

 • Τάισμα μικρής χρονικής διάρκειας

Κάθε φορά που θηλάζετε, προσπαθήστε να αφήνετε το νεογέννητο να θηλάζει για περίπου 10 έως 15 λεπτά από κάθε πλευρά.

Αν το μωρό σας θηλάζει για λιγότερο από 5 λεπτά, πιθανότατα ο χρόνος αυτός δεν είναι αρκετός για να αποστραγγίσει πλήρως το γάλα από το στήθος σας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την προσφορά σας.

 • Εκρήξεις ανάπτυξης

Όταν τα μωρά διανύουν μια περίοδο ραγδαίας ανάπτυξης, έχουν πολύ μεγάλη όρεξη και μπορεί να φαίνονται συνεχώς πεινασμένα.

Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να αισθάνεστε ότι έχετε χαμηλή προσφορά γάλακτος, ενώ στην πραγματικότητα, απλώς η προσφορά σας δεν καλύπτει τη ζήτηση.

Εάν ταΐζετε το μωρό σας όταν δείχνει σημάδια πείνας, το σώμα σας θα αναγνωρίσει την αύξηση της ζήτησης και θα παράγει περισσότερο μητρικό γάλα.

Θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε αυτή την αυξημένη παραγωγή μέσα σε λίγες ημέρες.

Πώς να παράγετε περισσότερο μητρικό γάλα

Εν τέλει, ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την προσφορά μητρικού γάλακτος είναι να θηλάζετε πιο συχνά.

Προσφέρετε το στήθος σας στο μωρό σας τουλάχιστον κάθε τρεις ώρες και δημιουργήστε μια ρουτίνα.

Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να δώσει το έναυσμα στο σώμα σας να παράγει περισσότερο γάλα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να εφαρμόζετε συμπιέσεις στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, δηλαδή να κρατάτε το στήθος σας ανάμεσα στον αντίχειρα και τα δάχτυλά σας και στη συνέχεια να το πιέζετε απαλά όταν το μωρό σας μόνο θηλάζει αλλά δεν πίνει.

Αν μπορείτε, προσπαθήστε να κρατάτε το μωρό σας από τη μία πλευρά μέχρι το στήθος σας να αδειάσει πλήρως από γάλα πριν αλλάξετε πλευρά.

Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε αντλήσεις αφού το μωρό σας έχει τελειώσει με το θηλασμό για να βεβαιωθείτε ότι έχετε στραγγίξει το στήθος σας από το γάλα.

Αν βγάλετε όλο το γάλα, το σώμα σας θα παρακινηθεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ποσότητα για τον επόμενο θηλασμό.

Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας όσο θηλάζετε.

Φροντίστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή, να πίνετε πολύ νερό και να κοιμάστε όσο περισσότερο μπορείτε.

Ορισμένες γυναίκες συμπληρώνουν επίσης τη διατροφή τους με μπισκότα γαλουχίας, φυτικά συμπληρώματα και φάρμακα.

Share to...