Δέπυ και ακουστικά εξουδετέρωσης θορύβου. Βοηθούν;

Τα ακουστικά εξουδετέρωσης θορύβου μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά για ορισμένα άτομα με ΔΕΠΥ, λένε οι ειδικοί.

Πολλά άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε περιβάλλοντα που τους αποσπούν την προσοχή, όπως οι κοινόχρηστοι χώροι του γραφείου.

Οι αντιπερισπασμοί ενδέχεται να έχουν πολλές μορφές, όπως ο ήχος ενός τηλεφώνου που χτυπάει, οι συνάδελφοι που συνομιλούν ή ακόμη και οι θόρυβοι που προέρχονται από κάποιον που φτιάχνει καφέ σε κοντινή απόσταση.

ακουστικά εξουδετέρωσης θορύβου
Ακουστικά εξουδετέρωσης θορύβου

Κάποιος που δεν έχει ΔΕΠΥ μπορεί να μην προσέξει ούτε καν έναν ασήμαντο ήχο στο παρασκήνιο -όπως το κλείσιμο του εκτυπωτή- αλλά ένα άτομο με ΔΕΠΥ μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτόν. Έτσι, σε περιβάλλοντα με διάφορους θορύβους που ξεπηδούν και χάνονται, μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς συγκεντρωμένος.

Για το λόγο αυτό, μπορεί να είναι χρήσιμο για τα άτομα με ΔΕΠΥ να δοκιμάσουν να χρησιμοποιούν ακουστικά με προστασία από τον θόρυβο στη δουλειά ή σε άλλους χώρους όπου προσπαθούν να συγκεντρωθούν.

Αν και η ΔΕΠΥ διαφέρει από άτομο σε άτομο, το να αποσπάται εύκολα η προσοχή από τους θορύβους θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του προφίλ των συμπτωμάτων ενός ατόμου.

Εάν οι εξωτερικοί θόρυβοι αποσπούν την προσοχή του ατόμου, η δυνατότητα ελαχιστοποίησής τους με ακουστικά εξουδετέρωσης θορύβου θα μπορούσε να είναι χρήσιμη.

Παρακάτω θα δείτε γιατί τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να αποσπαστούν εύκολα, πώς τα ακουστικά μπορούν να βοηθήσουν και άλλες τεχνικές που μπορεί να διευκολύνουν τη συνέχιση της δραστηριότητας σε θορυβώδεις χώρους.

Η ΔΕΠΥ μπορεί να καταστήσει τους διάφορους θορύβους ιδιαίτερα ενοχλητικούς

Η ΔΕΠΥ μπορεί να έχει ως συνέπεια τα άτομα να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας που βοηθά τους ανθρώπους να συγκεντρώνονται.

Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με την πάθηση μπορεί να έχουν δυσκολίες με τα εξής:

  • Να παραμένουν συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια συνομιλιών ή μαθημάτων
  • Να παραμένουν συγκεντρωμένοι ενώ διαβάζουν κάτι μακροσκελές
  • Να ολοκληρώνουν τις δουλειές, τις σχολικές εργασίες ή τα καθήκοντά τους στο χώρο εργασίας.
  • Να ακολουθούν οδηγίες
  • Να παραμένουν οργανωμένοι
  • Να διαχειρίζονται κατάλληλα το χρόνο τους και να είναι συνεπείς με τις προθεσμίες

Ορισμένα άτομα που πάσχουν από ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να αποφύγουν τους θορύβους, ακόμη και αν αυτοί είναι αμελητέοι για τους περισσότερους άλλους ανθρώπους.

Για αυτά τα άτομα, η αυτοσυγκέντρωση διακόπτεται πιο εύκολα και το να θυμούνται τι έκαναν πριν αποσπαστεί η προσοχή τους μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο.

Πώς μπορούν τα ακουστικά εξουδετέρωσης θορύβου να βοηθήσουν τα άτομα με ΔΕΠΥ;

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, τα άτομα με ΔΕΠΥ πρέπει συχνά να υιοθετούν στρατηγικές που θα τα βοηθήσουν να παραμείνουν συγκεντρωμένα στον εργασιακό χώρο.

Πολλοί ασθενείς χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν να ελαχιστοποιούν τους αντιπερισπασμούς τους οποίους μπορούν να ελέγξουν.

Σε αυτό το σημείο θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο τα ακουστικά.

Τα ακουστικά με τεχνολογία εξουδετέρωσης θορύβου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να παρεμποδίζονται οι καθημερινοί ήχοι -όπως αυτός ενός αυτοκινήτου που περνάει έξω από το κτήριο- που καθιστούν εύκολο για τα άτομα με ΔΕΠΥ να χάσουν τη συγκέντρωσή τους.

Αλλά τα ακουστικά δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι με τεχνολογία ακύρωσης θορύβου για να βοηθήσουν τα άτομα με ΔΕΠΥ – ορισμένοι μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση απλών ακουστικών και την αναπαραγωγή συγκεκριμένης μουσικής ή άλλων ήχων με τους οποίους είναι εξοικειωμένοι.

Το ζητούμενο για πολλούς ανθρώπους με ΔΕΠΥ είναι η προβλεψιμότητα, και μπορεί να τα καταφέρουν μια χαρά ακούγοντας τη μουσική τους, ενώ άλλοι ήχοι, όπως το άνοιγμα και το κλείσιμο της εξώπορτας όλη την ημέρα είναι ενοχλητικοί.

Εάν η οικεία μουσική δεν αποδίδει, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αναπαράγοντας ένα track λευκού θορύβου που τους αρέσει.

Άλλες τεχνικές για τη βελτίωση της εστίασης στα άτομα που αντιμετωπίζουν ΔΕΠΥ

Για τα άτομα με ΔΕΠΥ, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη μέθοδος ή θεραπεία που να βοηθάει τους πάντες με ΔΕΠΥ να παραμένουν συγκεντρωμένοι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από τη συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο για να παραμείνουν προσηλωμένοι στην εργασία τους.

Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες.

Ένα από τα πράγματα που πολλοί ειδικοί συστήνουν είναι η ενσυνειδητότητα, επειδή βοηθά στην ενίσχυση του αντιληπτικού μηχανισμού μας που αντιλαμβάνεται το πότε αποσπάται η προσοχή μας.

Υπάρχει μία μια πρακτική που ονομάζεται τεχνική Pomodoro, κατά την οποία οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε μια συγκεκριμένη εργασία για 25 λεπτά, κάνουν ένα πεντάλεπτο διάλειμμα, επαναλαμβάνουν αυτή τη διαδικασία τέσσερις φορές και στη συνέχεια κάνουν ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 15 έως 30 λεπτών.

Αυτό βοηθάει διότι είναι πιο εύκολο να είναι κανείς προσηλωμένος στις εργασίες του και να συγκεντρωθεί για αυτό το 25λεπτο από ό,τι θα ήταν να καθίσει και να συγκεντρωθεί για μερικές ώρες.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα με ΔΕΠΥ το θεωρούν ευκολότερο να παραμείνουν συγκεντρωμένα σε μια συγκεκριμένη εργασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ορισμένοι άνθρωποι με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να ξαναρχίσουν να δουλεύουν μόλις σταματήσουν, γι’ αυτό και πολλοί σημειώνουν πρόοδο όταν προσπαθούν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς διαλείμματα.

Τελικά, τα άτομα με ΔΕΠΥ θα πρέπει πιθανότατα να πειραματιστούν για να καθορίσουν ποιες πρακτικές και συνήθειες τους εξυπηρετούν καλύτερα.

Share to...