Διακολπικό υπερηχογράφημα (Κολπικό Υπερηχογράφημα)

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
9 Λεπτά

Τι είναι το διακολπικό (ή κολπικό) υπερηχογράφημα;

Το διακολπικό υπερηχογράφημα είναι μια απεικονιστική μέθοδος που επιτρέπει στον θεράποντα ιατρό σας να δει την πυελική σας κοιλότητα και τα όργανα στο εσωτερικό της πυέλου σας. Τα όργανα αυτά είναι ο τράχηλος της μήτρας, η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες.

Ένα διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να δείξει μη φυσιολογικές δομές ή όγκους στην περιοχή της πυέλου σας που μπορεί να υποδεικνύουν κάποια πάθηση ή νόσο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει διακολπικό υπερηχογράφημα για να επιβεβαιώσει ή να παρακολουθήσει την εγκυμοσύνη σας.

Διακολπικό υπερηχογράφημα (Κολπικό Υπερηχογράφημα)
Διακολπικό υπερηχογράφημα (Κολπικό Υπερηχογράφημα)

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός υπερηχογραφήματος και ενός διακολπικού υπερηχογραφήματος;

Τα διακολπικά υπερηχογραφήματα ονομάζονται μερικές φορές “ενδοκολπικά υπερηχογραφήματα” επειδή η συσκευή που καταγράφει τις εικόνες της πυελικής σας κοιλότητας (μορφοτροπέας) εισάγεται μέσα στον κόλπο σας. Η διαδικασία είναι διαφορετική από ένα παραδοσιακό υπερηχογράφημα κοιλίας, κατά το οποίο ο γιατρός σας μετακινεί τον μορφοτροπέα κατά μήκος της κοιλιάς σας για να καταγράψει εικόνες.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα παρέχει μια πιο λεπτομερή εικόνα των οργάνων σας και των μαλακών ιστών στο εσωτερικό της πυελικής σας κοιλότητας σε σχέση με το υπερηχογράφημα κοιλίας. Ωστόσο, το κοιλιακό υπερηχογράφημα αποτελεί επιλογή εάν δεν μπορεί να γίνει διακολπικό υπερηχογράφημα. Για παράδειγμα, εάν είστε έγκυος και ο πλακούντας (το όργανο που παρέχει θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας) βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας σας, ένα διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να προκαλέσει αχρείαστη αιμορραγία.

Σε ποιες περιπτώσεις διενεργείται διακολπικό υπερηχογράφημα;

Δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί ή περιοριστικοί παράγοντες για το πότε ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει διακολπικό υπερηχογράφημα. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει αυτή τη διαδικασία ανεξάρτητα από το αν έχετε εμμηνόρροια ή είστε έγκυος ή όχι.

Υπάρχουν περιορισμοί εάν ο γιατρός σας συστήσει ένα ειδικό είδος διακολπικού υπερηχογραφήματος που ονομάζεται ηχοϋστερογραφία με έγχυση φυσιολογικού ορού ή ηχοϋστερογράφημα. Το ηχοϋστερογράφημα είναι όταν χρησιμοποιείται μια μικρή ποσότητα υγρού για να διασταλεί η κοιλότητα της μήτρας ώστε να καταστεί δυνατή μια καλή απεικόνιση του βλεννογόνου. Δεν πρέπει να κάνετε ηχοϋστερογραφία εάν είστε έγκυος ή έχετε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID).

Πότε χρειάζεται να γίνει διακολπικό (κολπικό) υπερηχογράφημα;

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει διακολπικό υπερηχογράφημα για να διαγνώσει καταστάσεις που προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πυελικό πόνο ή μη φυσιολογική αιμορραγία. Το διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να παρέχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με ανωμαλίες που αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης. Το διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας.

Ένα διακολπικό υπερηχογράφημα επιτρέπει στον θεράποντα ιατρό σας να εντοπίσει:

 • Κύστεις.
 • Όγκους.
 • Ινομυώματα.
 • Πολύποδες.
 • Σημάδια πυελικής λοίμωξης.
 • Σημάδια καρκίνου.
 • Σημάδια έκτοπης εγκυμοσύνης ή αποβολής.
 • Πιθανές αιτίες προβλημάτων γονιμότητας.
 • Εάν μια ενδομήτρια συσκευή (IUD) βρίσκεται στη σωστή της θέση.

Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει διακολπική εξέταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο ( 1η έως 12η εβδομάδα). Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει διακολπικό υπερηχογράφημα προκειμένου:

 • Να επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη σας.
 • Να καθορίσει σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης σας βρίσκεστε.
 • Να παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό του μωρού σας.
 • Να εντοπίσει προειδοποιητικά σημάδια αποβολής ή πρόωρου τοκετού.
 • Να εντοπίσει καταστάσεις που θα επηρεάσουν το πλάνο της εγκυμοσύνης σας, όπως η ύπαρξη ενός χαμηλά ευρισκόμενου πλακούντα (προδρομικός πλακούντας).

Ένα διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί επίσης να βοηθήσει τον θεράποντα ιατρό σας να σχεδιάσει μια χειρουργική επέμβαση.

Πώς γίνεται το κολπικό υπερηχογράφημα;

Το διακολπικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να καταγράψει την πυελική κοιλότητα και τα όργανά σας και να προβάλει τις εικόνες αυτές σε μια οθόνη. Ένα όργανο που μοιάζει με ραβδί και ονομάζεται μορφοτροπέας εισάγεται στον κόλπο σας, όπου απελευθερώνει ηχητικά κύματα που ανακλώνται στις διάφορες δομές μέσα στην πύελο.

Τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν πίσω στον μορφοτροπέα, όπου και μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αυτά μεταδίδουν μια οπτική εικόνα των πυελικών σας οργάνων σε πραγματικό χρόνο σε μια οθόνη την οποία μπορεί να δει ο ειδικός που εκτελεί τη διαδικασία.

Το υπερηχογράφημα καταγράφει επίσης στατικές εικόνες της απεικόνισης στην οθόνη, έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να τις εξετάσει αργότερα.

d2
Διακολπικό υπερηχογράφημα (Κολπικό Υπερηχογράφημα)

Πόσο διαρκεί το διακολπικό υπερηχογράφημα;

Το κολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως μία ώρα.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για ένα διακολπικό υπερηχογράφημα;

Το διακολπικό υπερηχογράφημα δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Η διαδικασία είναι γρήγορη και σχετικά ανώδυνη, με μικρό κίνδυνο παρενεργειών. Δεν θα χρειαστεί να προγραμματίσετε να σας πάει κάποιος στο σπίτι ή στη δουλειά σας μετά.

Για να προετοιμαστείτε:

 • Φορέστε ρούχα τα οποία μπορείτε να βγάλετε εύκολα. Θα πρέπει να βγάλετε το παντελόνι και το εσώρουχό σας και ίσως χρειαστεί να φορέσετε ρόμπα.
 • Αφαιρέστε το ταμπόν σας πριν από τη διαδικασία, εάν έχετε περίοδο.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το πότε να πίνετε υγρά και να πηγαίνετε στην τουαλέτα. Η γεμάτη κύστη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα όργανά σας στο υπερηχογράφημα. Μπορεί να χρειαστεί να προσέλθετε στο ραντεβού σας με άδεια, γεμάτη ή μερικώς γεμάτη ουροδόχο κύστη.
d3
Διακολπικό υπερηχογράφημα (Κολπικό Υπερηχογράφημα)

Χρειάζεται να ξυριστώ για ένα διακολπικό υπερηχογράφημα;

Όχι. Η ύπαρξη τριχών στο εφηβαίο δεν θα σας εμποδίσει να κάνετε υπερηχογράφημα. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με την άνεσή σας πριν από τη διαδικασία.

Τι πρέπει να περιμένω κατά τη διάρκεια ενός διακολπικού υπερηχογραφήματος;

Το υπερηχογράφημά σας θα γίνει σε αίθουσα υπερήχων σε νοσοκομείο ή ιδιωτικό ακτινολογικό ιατρείο . Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει ένα υπερηχογράφημα κοιλίας πριν από το διακολπικό υπερηχογράφημα. Και οι δύο απεικονιστικές μέθοδοι από κοινού παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των πυελικών σας οργάνων, η οποία μπορεί να είναι απαραίτητη, ανάλογα με τα συμπτώματά σας.

 • Θα ξαπλώσετε σε ένα εξεταστικό τραπέζι σαν να κάνετε πυελική εξέταση – με τα γόνατά σας λυγισμένα και τα πόδια σας ενδεχομένως σε αναβολείς.
 • Ο γιατρός σας θα τοποθετήσει ένα προφυλακτικό και ένα ζεστό λιπαντικό τζελ στον μορφοτροπέα και θα τον εισάγει απαλά μέσα στον κόλπο σας.
 • Μόλις βρεθεί μέσα στο σώμα σας, ο μορφοτροπέας απελευθερώνει ηχητικά κύματα που καταγράφουν εικόνες των πυελικών σας οργάνων. Οι εικόνες αυτές προβάλλονται σε μια οθόνη. Ο ειδικός που εκτελεί το υπερηχογράφημα μπορεί να σας ζητήσει να μείνετε ακίνητη ή να μετακινήσετε το σώμα σας ώστε ο μορφοτροπέας να καταγράψει την πυελική σας κοιλότητα από διαφορετικές γωνίες.
 • Ο τεχνικός μπορεί να εκτελέσει πρόσθετα βήματα εάν υποβάλλεστε σε υπερηχογράφημα με έγχυση φυσιολογικού ορού ή σε υπερηχοϋστερογράφημα.
 • Αφού ληφθούν αρκετές εικόνες για ενδελεχή ανάλυση, ο ειδικός θα αφαιρέσει τον μορφοτροπέα.

Είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα επώδυνο;

Όχι. Ο μορφοτροπέας έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσαρμόζεται στο σχήμα του κόλπου σας, προκειμένου η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη. Επίσης, το λιπαντικό τζελ που τοποθετείται στον μορφοτροπέα επιτρέπει την ήπια εισαγωγή.

Παρόλα αυτά, μπορεί να αισθανθείτε κάποια δυσφορία ή πίεση όταν ο ειδικός εισάγει τον μορφοτροπέα στον κόλπο σας. Η διαδικασία μπορεί να μοιάζει με το τεστ Παπανικολάου, όταν ο γιατρός σας χρησιμοποιεί έναν διαστολέα για να διευρύνει το άνοιγμα προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στον τράχηλο της μήτρας σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του διακολπικού υπερηχογραφήματος;

Το διακολπικό υπερηχογράφημα είναι ασφαλές. Η ηχογραφική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την καταγραφή εικόνων της λεκάνης σας δεν ενέχει κινδύνους για εσάς ή το έμβρυό σας, εάν είστε έγκυος.

Ενδέχεται να αισθανθείτε ελαφρά δυσφορία ή πίεση από τον μορφοτροπέα. Και μπορεί να έχετε ένα ελαφρύ κολπικό έκκριμα από το λιπαντικό τζελ που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το οποίο θα πρέπει να υποχωρήσει μετά από 24 ώρες.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.