ΑΛΚΟΟΛ, ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Δηλητηρίαση από αλκοόλ: Πώς να βοηθήσετε κάποιον που έχει πιει πολύ σε μια βραδινή έξοδο

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, όπως να αρρωστήσετε, να μπλέξετε σε καυγά ή ακόμη και πολύ σοβαρές συνέπειες, όπως να δεχτείτε σεξουαλική επίθεση ή να πάθετε οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση αλκοόλ χαμηλού κινδύνου, οι οποίες συνιστούν ότι είναι ασφαλέστερο να μην πίνετε περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα σε τακτική βάση, κατανεμημένες σε όλη την εβδομάδα, με αρκετές ημέρες χωρίς ποτό κάθε εβδομάδα.

Δηλητηρίαση από αλκοόλ: Πώς να βοηθήσετε κάποιον που έχει πιει πολύ σε μια βραδινή έξοδο
Δηλητηρίαση από αλκοόλ: Πώς να βοηθήσετε κάποιον που έχει πιει πολύ σε μια βραδινή έξοδο

Επίσης, η κραιπάλη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, γι’ αυτό θυμηθείτε να πίνετε λιγότερες από έξι μονάδες σε μία μόνο συνεδρία.

Οι μονάδες αλκοόλ είναι ένας απλός τρόπος κατανόησης της ποσότητας καθαρού αλκοόλ σε ένα ποτό.

Μια μονάδα είναι 10ml (χιλιοστόλιτρα) ή 8g (γραμμάρια) καθαρής αλκοόλης. Επειδή τα αλκοολούχα ποτά κυκλοφορούν σε διαφορετικές περιεκτικότητες και μεγέθη, οι μονάδες είναι ένας τρόπος για να καταλάβετε πόσο δυνατό είναι το ποτό σας, κάτι που μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάνετε συγκρίσεις.

Για παράδειγμα, μια μπύρα μισού λίτρου μέτριας περιεκτικότητας (4% “αλκοόλ κατ’ όγκο”) έχει περίπου δύο μονάδες, ενώ ένα απλό ποτό (25ml) τυπικού αλκοολούχου ποτού έχει μία μονάδα.

Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου μία ώρα για να επεξεργαστεί μία μονάδα αλκοόλ, ώστε να μην απομείνει καθόλου στην κυκλοφορία του αίματος, αν και αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Και όσο περισσότερο πίνετε, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεστε – έτσι, έξι μονάδες αλκοόλ θα χρειαστούν στον μέσο άνθρωπο έξι ώρες για να τις επεξεργαστεί.

Εντοπίζοντας τα σημάδια

Τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι ένας φίλος μπορεί να πίνει πολύ σε μια νυχτερινή έξοδο είναι η ομιλία του που γίνεται ασαφής και η αστάθεια στα πόδια του. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ είναι κατασταλτικό και επιβραδύνει τον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τις αντιδράσεις του σώματος.

Μπορεί επίσης να δείτε τον φίλο σας να γίνεται όλο και πιο παράλογος, καθώς το αλκοόλ επηρεάζει την κρίση. Μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά, να εμπλέκεται σε καυγάδες ή ίσως να είναι ανάρμοστα σεξουαλικός προς κάποια ή κάποιον.

Η μείωση ή η απουσία αναστολών είναι ένα αξιοπρόσεκτο σημάδι, για παράδειγμα, ένα κανονικά ήσυχο άτομο μπορεί να γίνει φωνακλάς ή εξωστρεφές και ένα φωνακλάς ακόμα πιο φωνακλάς.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο φίλος σας πίνει πιο γρήγορα από ό,τι εσείς ή ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός άδειων μπουκαλιών ή ποτηριών γύρω του. Αλλά μην ξεγελιέστε και νομίζετε ότι κάποιος είναι καλά, αν έχει πιει τον ίδιο αριθμό ποτών με εσάς ή λιγότερο.

Το πόσο αλκοόλ μπορεί να επεξεργαστεί ο οργανισμός κάποιου ανθρώπου εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως το πόσο έχει πιει, αν πίνει τακτικά, πόσο έχει φάει εκείνη την ημέρα, τη γενική κατάσταση της υγείας του, το μέγεθός του και το φύλο του. Αν νομίζετε ότι έχει πιει πάρα πολύ, προτείνετε να μην πιει άλλο, να βγείτε μαζί στον καθαρό αέρα και να πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Βοηθώντας τον φίλο σας

Το να ενεργήσετε γρήγορα όταν πιστεύετε ότι ο φίλος σας έχει πιει πολύ, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρότερες συνέπειες.

Θυμηθείτε, όταν κάποιος έχει πιει πολύ, η κρίση του μπορεί να είναι μειωμένη, οπότε μην θυμώνετε με τον φίλο σας. Φέρτε του ένα ποτήρι νερό ή ένα αναψυκτικό ή παραγγείλτε του ακόμα και φαγητό. Αυτό θα τον σταματήσει να πίνει και θα δώσει στον οργανισμό του χρόνο να επεξεργαστεί το αλκοόλ.

Στο μέλλον, συμφωνήστε ένα όριο ποτών με τους φίλους σας και φροντίστε να έχετε μερικά αναψυκτικά ή νερό μαζί σας. Για παράδειγμα, για κάθε αλκοολούχο ποτό που πίνετε, θα μπορούσατε να πίνετε ένα ή περισσότερα ποτήρια νερό πριν και μετά. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τρώτε και οι δύο ένα γεύμα πριν πιείτε κάτι. Θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ορίσετε έναν προϋπολογισμό για τη νύχτα ή να πάρετε μαζί σας μόνο περιορισμένα χρήματα.

Όταν η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ γίνεται επικίνδυνη

Η πολύ γρήγορη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από αλκοόλ, η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Δεν υπάρχει ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ που πρέπει να πιει κάποιος για να πάθει δηλητηρίαση από αλκοόλ, επειδή το αλκοόλ μας επηρεάζει όλους διαφορετικά.

Κάποιος που πάσχει από δηλητηρίαση από αλκοόλ μπορεί να εμφανίσει:

 • Εμετό
 • Σύγχυση
 • Έντονα δυσνόητη ομιλία
 • Ακανόνιστη ή αργή αναπνοή
 • Απώλεια συντονισμού
 • Χλωμό ή σχεδόν μπλε δέρμα λόγω χαμηλής θερμοκρασίας του σώματος
 • Συνείδηση αλλά μη ανταπόκριση
 • Λιποθυμία και απώλεια των αισθήσεων

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η δηλητηρίαση από αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμη και στο θάνατο. Εάν ανησυχείτε ότι εσείς ή κάποιος άλλος έχει υποστεί δηλητηρίαση από αλκοόλ, μάθετε περισσότερα για το τι πρέπει να κάνετε.

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που εμφανίζει σημάδια δηλητηρίασης από αλκοόλ

 • Προσπαθήστε να τον κρατήσετε ξύπνιο και καθιστό
 • Δώστε του λίγο νερό (και τίποτα άλλο), αν μπορεί να το πιει.
 • Ξαπλώστε τον στο πλάι σε θέση ανάνηψης, αν έχει λιποθυμήσει, και ελέγξτε ότι αναπνέει σωστά.
 • Κρατήστε τον ζεστό
 • Μείνετε μαζί του και παρακολουθήστε τα συμπτώματά του

Δηλητηρίαση από αλκοόλ: τι να ΜΗΝ κάνετε

 • Ποτέ μην αφήνετε κάποιον μόνο του να κοιμηθεί

Η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα κάποιου συνεχίζει να αυξάνεται ακόμη και όταν έχει σταματήσει να πίνει, επειδή το πεπτικό σύστημα συνεχίζει να απορροφά αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος

 • Ποτέ μην του δίνετε καφέ

Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό. Ο καφές θα κάνει κάποιον που είναι ήδη αφυδατωμένος ακόμη περισσότερο – σε σοβαρές περιπτώσεις αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη

 • Ποτέ μην τον αναγκάζετε να κάνει εμετό

Το αντανακλαστικό του εμετού μπορεί να μην λειτουργεί σωστά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πνιγεί από τον εμετό του 

 • Ποτέ μην τον κάνετε βόλτα “για να συνέλθει”

Το αλκοόλ είναι κατασταλτικό που επιβραδύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας και επηρεάζει την αίσθηση της ισορροπίας σας. Το να τον κάνετε βόλτα μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα 

 • Μην τον βάζετε ποτέ κάτω από κρύο ντους

Επειδή η μετακίνηση ενός ατόμου με δηλητηρίαση από αλκοόλ ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει τραυματισμό, δεν είναι καλή ιδέα να του κάνετε ντους. Ένα κρύο ντους είναι ακόμη χειρότερο – το αλκοόλ μειώνει τη θερμοκρασία του σώματός σας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποθερμία. Η καλύτερη συμβουλή είναι να τον τοποθετήσετε σε θέση ανάνηψης στο πλησιέστερο ασφαλές μέρος.

 • Μην τον αφήνετε ποτέ να πιει περισσότερο αλκοόλ

Η ποσότητα αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματός του μπορεί να γίνει επικίνδυνα υψηλή

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

Share to...