Πώς οι ”Novids” (όσοι δεν κόλλησαν ποτέ covid-19) απέφυγαν την COVID-19

Ιατρική Ομάδα Medbox

Updated on:

novids

COVID-19

Πώς οι ”Novids” (όσοι δεν κόλλησαν ποτέ covid-19) απέφυγαν την COVID-19

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, φαίνεται ότι η πλειονότητα των ανθρώπων στον Δυτικό Κόσμο έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό τουλάχιστον μία φορά.

Ορισμένοι έχουν προσβληθεί από την COVID-19 πολλές φορές.

Και υπάρχουν και οι “Never COVID” ή “Novids” – οι άνθρωποι που, παρά το γεγονός ότι μερικές φορές ζουν ή εργάζονται σε περιβάλλοντα υψηλής έκθεσης, δεν έχουν βρεθεί ποτέ θετικοί στην COVID-19.

Οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν το γιατί, με την ελπίδα να εντοπίσουν προστατευτικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν άλλους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν.

Οι ειδικοί επισημαίνουν διάφορους σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να βοηθούν τους Novids να αποφύγουν την ασθένεια.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται:

  • Γενετική σύνθεση
  • Εμβολιασμός
  • Λήψη προφυλακτικών μέτρων ασφαλείας, όπως η φυσική απομάκρυνση και η χρήση μάσκας
  • Δυνατότητα εργασίας από το σπίτι

“Υπάρχουν πιθανώς πολλές διαφορετικές εξηγήσεις. Μία από τις σημαντικότερες είναι ο εμβολιασμός”, δήλωσε η Dr. Erica Johnson, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Maryland, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Λοιμωδών Νοσημάτων του Αμερικανικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ιατρικής.

“Η ηλικία, ο χρόνος και ο τύπος της ανοσολογικής απάντησης, το αν εκτίθεστε πριν ή μετά τον εμβολιασμό, οι χρόνιες ασθένειες… όλα αυτά υπεισέρχονται στην ανοσολογική απάντηση ενός ατόμου”.

“Ορισμένοι άνθρωποι ήταν πιο πιστοί στα μέτρα περιορισμού του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων του εμβολιασμού και της ενισχυμένης δόσης, της μάσκας, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της αποφυγής συνωστισμού, της εργασίας εξ αποστάσεως και της αποφυγής ταξιδιών και χώρων που αυξάνουν τον κίνδυνο”, δήλωσε ο David Souleles, MPH, διευθυντής του προγράμματος COVID-19 Response στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine και διευθυντής του MPH Program & Practice στο UCI Program in Public Health.

“Όλα αυτά τα μέτρα λειτουργούν με στόχο τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και, όταν συνδυάζονται σε συνδυασμό, μπορούν να παρέχουν σημαντική προστασία από τη μόλυνση από την COVID-19”.

Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η γενετική

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος υποδηλώνει ότι τα άτομα με συγκεκριμένη γενετική σύσταση μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε λοίμωξη από την COVID-19 ή σε βαριά νόσηση.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ορισμένοι τύποι γονιδιακών εκφράσεων θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν μια προστατευτική επίδραση – κάτι που είναι ήδη γνωστό ότι συμβαίνει με άλλες μολυσματικές ασθένειες.

nov 1
Πώς οι ''Novids'' (όσοι δεν κόλλησαν ποτέ covid-19) απέφυγαν την COVID-19

“Επιδιώκουμε να κατανοήσουμε αν η γενετική σύνθεση του κάθε ανθρώπου μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιοι δεν προσβάλλονται από τον COVID-19 παρά την έντονη έκθεση στον ιό.

Για να ελέγξουμε αυτή την υπόθεση, χρησιμοποιούμε πρωτοποριακές τεχνικές ανθρώπινης γενετικής για να μελετήσουμε εκείνους τους ανθρώπους που εμφανίζονται φυσικά ανθεκτικοί στον SARS-CoV-2″, δήλωσε ο Dr. András N. Spaan, κλινικός μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης και ένας από τους συνιδρυτές της COVID Human Genetic Effort.

Η ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου σε άλλες καταστάσεις υγείας και ασθένειες μπορεί επίσης να παρέχει κάποια προστασία έναντι του COVID-19, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Για παράδειγμα, ερευνητές ανέφεραν σε μελέτη του Μαΐου 2022 ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης COVID-19.

Υπήρξε επίσης κάποια συζήτηση γύρω από το αν υπάρχει κάποια προστατευτική επίδραση από την έκθεση σε άλλους κορονοϊούς, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Πώς τα έχουν καταφέρει ορισμένοι Novids

Για ορισμένους Novids, το να μην εκτίθενται σε άτομα με COVID-19 μπορεί να είναι η απλή απάντηση στο γιατί δεν έχουν βρεθεί ποτέ θετικοί.

Ωστόσο, άλλοι Novids μπορεί απλώς να μην γνώριζαν ότι είχαν την ασθένεια.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 70 % των Αμερικανών έχει ήδη προσβληθεί από COVID-19, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν προσβληθεί από τη νόσο χωρίς να το γνωρίζουν.

Είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι να είχαν την ασθένεια COVID-19 και να μην το γνώριζαν επειδή δεν έκαναν εξετάσεις.

Μπορεί να ήταν ασυμπτωματικοί ή να είχαν ήπια συμπτώματα και να απέδωσαν τα συμπτώματα αυτά σε κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργίες.

Οι πιθανότητες να παραμείνει κανείς ‘Novid’

Ένας συνδυασμός μειωμένης προσοχής όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης, όπως η μάσκα και η φυσική απομάκρυνση, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανθεκτικών στο εμβόλιο και στην ανοσία παραλλαγών της COVID-19, όπως η BA.5, θα μπορούσε να συρρικνώσει τον πληθυσμό των Novid, αυτών δηλαδή που δεν έχουν νοσήσει ποτέ από τον κορονοϊό.

Ο Dr. David Culpepper, κλινικός διευθυντής της εταιρείας τηλεϊατρικής LifeMD, δήλωσε ότι ενώ η χρήση μάσκας και η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφύγουν την COVID-19, “οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τουλάχιστον ένα άτομο που είχε λάβει όλες τις διαθέσιμες προφυλάξεις και παρόλα αυτά κόλλησε COVID-19”.

“Δεν υπονοώ ότι δεν πρέπει να φοράτε μάσκα και ότι δεν πρέπει να λαμβάνετε άλλες προφυλάξεις. Θα πρέπει να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε τον ιό”, δήλωσε ο Culpepper.

“Επισημαίνω απλώς ότι κάποιοι που έχουν προσβληθεί από την COVID-19 έχουν λάβει πολλές προφυλάξεις και απλώς στάθηκαν άτυχοι.

Και υπάρχει επίσης κάποια δόση τύχης σε όσους τον έχουν αποφύγει”.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...