Είναι ασφαλές να παίρνουμε μαζί Depon και Algofren (παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη);

Είναι ασφαλές να παίρνουμε μαζί Depon και Algofren (παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη);

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Σας πονάει η πλάτη, έχετε πονοκέφαλο ή πυρετό. Συνήθως, θα στραφείτε στην παρακεταμόλη ή την ιβουπροφαίνη για να ανακουφιστείτε από τον πόνο σας.

Μπορείτε όμως να πάρετε παρακεταμόλη σε συνδυασμό με ιβουπροφαίνη για να έχετε επιπλέον ανακούφιση από τον πόνο;

Τόσο η ιβουπροφαίνη όσο και η παρακεταμόλη είναι αναλγητικά και αντιπυρετικά. Και οι δύο ουσίες μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, αλλά λειτουργούν με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους και υφίστανται επεξεργασία από διαφορετικά μέρη του σώματος. Είναι δυνατόν να είναι ασφαλές να τα λαμβάνετε μαζί, εάν λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Πώς δρουν η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη

Η παρακεταμόλη (όπως το Depon®) είναι ένα αναλγητικό, ένας τύπος φαρμάκου που μειώνει τα σήματα πόνου μέσα στο νευρικό σας σύστημα. Συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πόνου όπως είναι ο πονοκέφαλος, ο πόνος στις αρθρώσεις και ο πονόδοντος, καθώς και για τη μείωση του πυρετού. Όταν λαμβάνετε παρακεταμόλη, το φάρμακο υφίσταται επεξεργασία από το ήπαρ σας. Μπορείτε να βρείτε την παρακεταμόλη σε δισκία, κάψουλες ή σε υγρή μορφή.

Η ιβουπροφαίνη (όπως το Algofren®) είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ). Αυτός ο τύπος φαρμάκων εμποδίζει την ικανότητα του σώματός σας να παράγει προσταγλανδίνες οι οποίες προκαλούν φλεγμονή. Συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη, του πόνου στο αυτί, των πόνων της εμμήνου ρύσεως και των πονόδοντων, καθώς και για τη μείωση του πυρετού. Όταν παίρνετε ιβουπροφαίνη, το φάρμακο υφίσταται επεξεργασία από τους νεφρούς σας. Μπορείτε να βρείτε την ιβουπροφαίνη σε μορφή δισκίων, καψουλών, υγρών ή ορθικών υπόθετων.

Εάν έχετε έναν τραυματισμό, πόνο στην πλάτη ή πυρετό, μπορείτε να χρησιμοποιείτε εναλλάξ και τα δύο. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι έχουμε καλύτερο έλεγχο του πόνου με τον συνδυασμό παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης από ό,τι με κάποια από τα λιγότερο ασφαλή φάρμακα για τον πόνο.

Δεδομένου ότι η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη δρουν λίγο διαφορετικά, ο συνδυασμός της στόχευσης διαφορετικών οδών είναι ευεργετικός σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του πόνου και τη μείωση του πυρετού.

Και ενώ τόσο η παρακεταμόλη όσο και η ιβουπροφαίνη είναι συνήθως ασφαλείς, αν έχετε προβλήματα με τα νεφρά, το πεπτικό σύστημα, ή το συκώτι, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη λήψη αυτών των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Πόση παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη μπορείτε να πάρετε μαζί;

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι δεν πρέπει να παίρνετε ταυτόχρονα ακεταμινοφαίνη και ιβουπροφαίνη.

Η ιδέα είναι να γίνεται εναλλαγή μεταξύ των δύο φαρμάκων. Επομένως, πόσο κοντά μεταξύ τους μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη; Πάρτε πρώτα το ένα και μετά από 4 έως 6 ώρες πάρτε το άλλο φαρμακευτικό προϊόν.

Για παράδειγμα, αν ξυπνήσετε γύρω στις 8 το πρωί, ξεκινήστε παίρνοντας 400 mg ιβουπροφαίνης και στη συνέχεια, γύρω στο μεσημέρι, πάρτε 500 mg παρακεταμόλης.

Μπορείτε να κάνετε τέτοιες εναλλαγές κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε τη συνιστώμενη μέγιστη δόση για το κάθε φάρμακο. Για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών, δεν θα πρέπει να ξεπερνάτε τα 4.000 χιλιοστόγραμμα παρακεταμόλης ή τα 1.200 χιλιοστόγραμμα ιβουπροφαίνης.

Μπορεί να υπάρξουν κάποιοι σοβαροί κίνδυνοι εάν πάρετε περισσότερο από τις συνιστώμενες δόσεις. Εάν πάρετε υπερβολική ποσότητα παρακεταμόλης ή πιείτε αλκοόλ ενώ παίρνετε παρακεταμόλη, μπορεί να προκαλέσετε ηπατική βλάβη. Και αν πάρετε υπερβολική ποσότητα ιβουπροφαίνης, μπορεί να προκαλέσετε νεφρική βλάβη.

Αυτή η μέθοδος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για παιδιά κάτω των 12 ετών, αλλά οι ειδικοί συνιστούν να απευθυνθείτε στον παιδίατρο του παιδιού σας για να βρείτε τη σωστή δοσολογία για το παιδί σας και το σωματικό του βάρος.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες άλλες παρενέργειες που σχετίζονται τόσο με την παρακεταμόλη όσο και με την ιβουπροφαίνη.

Οι παρενέργειες της παρακεταμόλης είναι οι εξής:

  • Πονοκέφαλος.
  • Ναυτία.
  • Εμετός.
  • Απώλεια της όρεξης.

Οι παρενέργειες της ιβουπροφαίνης περιλαμβάνουν:

  • Στομαχικές ενοχλήσεις.
  • Ναυτία.
  • Διάρροια.
  • Έμετο.
  • Οίδημα στα πόδια.

Πόσο συχνά μπορείτε να παίρνετε παρακεταμόλη μαζί με ιβουπροφαίνη;

Εάν παίρνετε παρακεταμόλη με ιβουπροφαίνη σταθερά για περισσότερες από τρεις ημέρες, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Ενδέχεται να είναι ασφαλές να τα παίρνετε από κοινού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό. Αλλά αν έχετε πυρετό ή πόνο που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες, τότε συνήθως προτείνεται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Δεν πρέπει να παίρνετε αυτά τα φάρμακα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους – ακόμη και αν τα παίρνετε στις σωστές δόσεις. Παρόλο που είναι γενικά ασφαλή, υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας αξιολογήσει και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι δεν τρέχει κάτι άλλο με την υγεία σας.

Άλλες αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Μολονότι μπορείτε να εναλλάσσετε την παρακεταμόλη με την ιβουπροφαίνη, τι γίνεται με ορισμένα άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά;

Ναπροξένη. Αυτό το ΜΣΑΦ δρα με πολύ παρόμοιο τρόπο με την ιβουπροφαίνη. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να λαμβάνετε ναπροξένη και ιβουπροφαίνη μαζί. Αλλά αν έχετε ναπροξένη στη διάθεσή σας και θέλετε να την εναλλάσσετε με παρακεταμόλη, τότε αυτό είναι ουσιαστικά ένα παραπλήσιο σχήμα με την ιβουπροφαίνη και την παρακεταμόλη.

Ασπιρίνη. Η ασπιρίνη δεν συνιστάται συνήθως για την ανακούφιση από τον πόνο. Υπάρχει το ενδεχόμενο εμφάνισης περισσότερων παρενεργειών με την ασπιρίνη, οπότε αν τη χρησιμοποιείτε για τον έλεγχο του πόνου ή του πυρετού, θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ιβουπροφαίνη.

Υδροκωδόνη/παρακεταμόλη. Το φάρμακο, το οποίο είναι ένας συνδυασμός παρακεταμόλης και ενός οπιοειδούς, κυκλοφορεί με συνήθεις εμπορικές ονομασίες όπως Norco® και Vicodin®. Μπορείτε λοιπόν να πάρετε ιβουπροφαίνη με υδροκωδόνη/παρακεταμόλη; Ναι, η λήψη ενός μη οπιοειδούς φαρμάκου για τον πόνο, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φορών που πρέπει να πάρετε το φάρμακο που περιέχει οπιοειδές.

Διφαινυδραμίνη. Μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη και Benadryl® μαζί; Το Benadryl είναι ένα αντιισταμινικό που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της αλλεργίας. Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τριών φαρμάκων και συχνά μπορείτε να βρείτε διφαινυδραμίνη σε συνδυασμό με παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη σε προϊόντα για το κρυολόγημα.

Δικλοφενάκη. Αυτή η γέλη ΜΣΑΦ, που πωλείται ως Voltarol®, δρα αποτελεσματικά για τους πόνους και τις ενοχλήσεις. Παρόλο που το δραστικό συστατικό είναι ένα ΜΣΑΦ, πρόκειται για τζελ, οπότε είναι ασφαλές να χρησιμοποιείται τόσο με ιβουπροφαίνη όσο και με παρακεταμόλη. Εάν έχετε έναν μυοσκελετικό τραυματισμό, είναι μια εξαιρετική πρόσθετη θεραπεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έως και τέσσερις φορές την ημέρα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.