Είναι καλό να κάνετε σεξ κατά την περίοδο σας;

Είναι καλό να κάνετε σεξ κατά την περίοδο σας;

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Είναι καλό να κάνετε σεξ κατά την περίοδο σας;

Συντάκτης άρθρου:

Ιατρική Ομάδα Medbox

Φυσικά και μπορείτε να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι επιβλαβές για την υγεία σας. Μπορεί ακόμη και να διαπιστώσετε ότι το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας έχει οφέλη, όπως η ανακούφιση από τα συμπτώματα της περιόδου και η μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Λάβετε υπόψη ότι μπορείτε να μείνετε έγκυος και να προσβληθείτε ή να μεταδώσετε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επομένως η προστασία εξακολουθεί να είναι σημαντική. Για την ακρίβεια, αν έχετε ένα ΣΜΝ που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος, μπορεί να θέσετε τον σύντροφό σας σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να το κολλήσει αν κάνετε σεξ ενώ έχετε περίοδο.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα οφέλη του σεξ κατά την περίοδο, στα θέματα ασφάλειας που πρέπει να έχετε κατά νου και στο πώς μπορείτε να κάνετε το σεξ κατά την περίοδο λιγότερο… ακατάστατο.

Είναι καλό να κάνετε σεξ κατά την περίοδο σας;
Είναι καλό να κάνετε σεξ κατά την περίοδο σας;

Τα οφέλη του σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου

Το να κάνετε σεξ ενώ έχετε περίοδο μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα σας που ενδέχεται να επιφέρουν πολλαπλά οφέλη.

Πολλές γυναίκες βιώνουν αυξημένη λίμπιντο κατά την περίοδό τους, ενδεχομένως λόγω του βάρους της λεκάνης ή ενός αισθήματος ελευθερίας επειδή μειώνονται οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Επιπλέον, η φυσική λίπανση που προέρχεται από την έμμηνο ρύση μπορεί να κάνει το σεξ πιο ευχάριστο και να εξαλείψει την ανάγκη για χρήση προϊόντων λίπανσης.

 • Οι οργασμοί ανακουφίζουν από τις εμμηνορροϊκές κράμπες

Οι κράμπες της περιόδου οφείλονται στη συστολή της μήτρας σας. Οι συσπάσεις τη βοηθούν να αποβάλλει το βλεννογόνο της, κάτι που παρατηρείτε ως αίμα που βγαίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι οι οργασμοί βοηθούν στην ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου. Οι οργασμοί προκαλούν τη σύσπαση των μυών της μήτρας και στη συνέχεια την απελευθέρωσή τους, γεγονός που χαλαρώνει τη συνεχή ένταση.

Το σεξ πυροδοτεί επίσης ενδορφίνες που προκαλούν ευεξία, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεχαστείτε από τον πόνο και τη δυσφορία της περιόδου.

 • Το σεξ μπορεί να συντομεύσει την περίοδό σας

Οι μυϊκές συσπάσεις κατά τη διάρκεια του οργασμού βοηθούν στην απομάκρυνση του περιεχομένου της μήτρας σας.

Θεωρητικά, θα μπορούσατε να έχετε συντομότερη περίοδο αν η επένδυση της μήτρας σας αποβάλλεται ταχύτερα κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

 • Οι ενδορφίνες εξασθενούν τον πονοκέφαλο

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της περιόδου που σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν το γιατί, αλλά πιστεύουν ότι η έκρηξη ενδορφινών κατά τη διάρκεια του σεξ συμβάλλει στην αναισθητοποίηση απέναντι στον πονοκέφαλο.

Είναι ασφαλές να κάνετε σεξ κατά την περίοδό σας;

Μολονότι είναι ασφαλές να κάνετε σεξ ενώ έχετε περίοδο, πρέπει και πάλι να κάνετε ασφαλές σεξ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύεστε από ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και από άλλους ενδεχόμενους κινδύνους.

 • Μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά την περίοδό σας

Οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος είναι διαφορετικές ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεστε στον κύκλο σας. Ίσως να μην είναι τόσο πιθανό να μείνετε έγκυος αν κάνετε σεξ κατά την περίοδό σας, αλλά δεν είναι αδύνατο.

Ορισμένες γυναίκες έχουν μικρότερους κύκλους ή διαταραχές της περιόδου που επηρεάζουν το πότε πραγματοποιείται η ωορρηξία (η απελευθέρωση ενός ωαρίου).

Επιπλέον, το σπέρμα μπορεί να παραμείνει ζωντανό στην αναπαραγωγική οδό για έως και πέντε ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι η γονιμοποίηση μπορεί να συμβεί αρκετά μετά το σεξ.

Αν δεν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αντισύλληψη όταν κάνετε σεξ – ακόμη και αν έχετε περίοδο.

 • Αυξημένος κίνδυνος ΣΜΝ από το σεξ της περιόδου

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) αποτελούν σημαντικό κίνδυνο του σεξ, αλλά το σεξ κατά την περίοδο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητά προσβολής. Εάν μια γυναίκα με HIV ή ηπατίτιδα κάνει σεξ κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσεως, οι σύντροφοί της κινδυνεύουν, επειδή οι ιοί αυτοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω της επαφής με το αίμα.

Οι αλλαγές στον κόλπο που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν ένα άτομο πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις. Το σεξ χωρίς προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της περιόδου αυξάνει τον κίνδυνο και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο έρπητας.

Παρά το γεγονός ότι είναι περισσότερες οι γυναίκες απ’ ό,τι οι άνδρες που πάσχουν από ΣΜΝ και αντιμετωπίζουν περισσότερες επιπλοκές από αυτά, το σεξ χωρίς προφυλάξεις γενικά θέτει και τους άνδρες σε κίνδυνο να προσβληθούν από κάποιο ΣΜΝ.

Εάν κάνετε σεξ κατά την περίοδο, χρησιμοποιήστε προφυλακτικά για να αποφύγετε την προσβολή ή την εξάπλωση ενός ΣΜΝ.

 • Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε το ταμπόν

Αν έχετε βάλει ταμπόν ενώ έχετε περίοδο, μην ξεχάσετε να το αφαιρέσετε πριν κάνετε σεξ. Ένα ξεχασμένο ταμπόν μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στον κόλπο κατά τη διάρκεια του σεξ και να προκαλέσει μόλυνση.

Ένα ταμπόν που σφηνώνεται βαθιά στον κολπικό σωλήνα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί από έναν γιατρό. Εάν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το ταμπόν μόνη σας, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Συμβουλές για λιγότερη ακαταστασία στο σεξ της περιόδου

Το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να γίνει… ακατάστατο. Ωστόσο, με λίγο προγραμματισμό εκ των προτέρων, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την ακαταστασία και να επικεντρωθείτε στην προσωπική επαφή.

 • Επιμείνετε στις πιο ελαφριές ημέρες

Η ποσότητα του αίματος μπορεί να μην ενοχλεί εσάς και τον σύντροφό σας αρκετά ώστε να αποφύγετε το σεξ της περιόδου. Αν σας ενοχλεί, αναρωτηθείτε πότε η ροή της περιόδου σας είναι η πιο ελαφριά.

Για παράδειγμα, αν ξέρετε ότι έχετε αρκετά ελαφριά αιμορραγία την τρίτη έως την πέμπτη ημέρα της περιόδου σας, ίσως θελήσετε να κάνετε σεξ εκείνες τις ημέρες αντί για τις πιο βαριές.

 • Μειώστε τη ροή της έμμηνου ρύσης

Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα κύπελλο περιόδου -μια μικρή, εύκαμπτη θήκη που αποτελεί εναλλακτική λύση για τα ταμπόν και τις σερβιέτες- κατά τη διάρκεια του σεξ στην περίοδο.

Το κύπελλο συλλέγει το αίμα καθώς περνάει μέσα από τον τράχηλο της μήτρας, γεγονός που μειώνει την ποσότητα του αίματος στον κολπικό σας σωλήνα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Τα περισσότερα επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα πρέπει να βγαίνουν πριν από το σεξ, αλλά τα μαλακά, μιας χρήσης δεν χρειάζεται.

Ο σύντροφός σας δεν θα πρέπει να αισθάνεται το κύπελλο και δεν θα πρέπει να υπάρχει διαρροή. Ωστόσο, μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία χρησιμοποιώντας αυτή τη λύση κατά τη διάρκεια του σεξ- μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ πόνο ή να κάνει τον κόλπο να αισθάνεται γεμάτος.

Μια ακόμη επιλογή για τη μείωση της εμμηνορροϊκής αιμορραγίας είναι το κολπικό αντισυλληπτικό σφουγγάρι, το οποίο παγιδεύει το αίμα στο ανώτερο τμήμα του κόλπου όπως ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως.

Το σφουγγάρι μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στη συλλογή του αίματος όσο ένα κύπελλο, αλλά μπορεί να είναι πιο άνετο. Έχει επίσης το επιπλέον πλεονέκτημα της πρόληψης της εγκυμοσύνης.

Το κύπελλο περιόδου ή το κολπικό αντισυλληπτικό σφουγγάρι πρέπει να αφαιρείται αμέσως μετά το σεξ.

 • Να έχετε πετσέτες και χαρτομάντιλα στη διάθεσή σας

Πριν κάνετε σεξ, βάλτε μερικές πετσέτες για να προστατέψετε τα σεντόνια, το στρώμα ή τα έπιπλά σας από το να πέσει αίμα πάνω τους. Έχετε κοντά σας χαρτομάντιλα για να σκουπιστείτε όταν τελειώσετε.

 • Επιλέξτε την ιεραποστολική στάση

Το να ξαπλώνετε ανάσκελα κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος. Ίσως να θέλετε να είστε προσεκτικές όσον αφορά τη βαθιά κολπική διείσδυση, επειδή ο τράχηλος της μήτρας βρίσκεται χαμηλότερα και είναι πιο ευαίσθητος κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε δυσφορία ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, σταματήστε και ενημερώστε τον σύντροφό σας. Προχωρήστε αργά και επικοινωνείτε μαζί του για να βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε και οι δύο άνετα.

 • Δοκιμάστε το σεξ στο ντους

Το ντους που τρέχει μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε οποιαδήποτε εμμηνορροϊκή ροή. Μπορείτε επίσης να έχετε μια ευχάριστη προσωπική επαφή στο ντους προσφέροντας ο ένας στον άλλον ένα αισθησιακό τρίψιμο στην πλάτη με ένα σαπουνισμένο σφουγγάρι.

Μιλήστε με τον/την σύντροφό σας για το σεξ της περιόδου. Δεν είναι κάτι που ταιριάζει σε όλους. Ορισμένες θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις δεν επιτρέπουν το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ένα άτομο με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να μην θέλει να κάνει σεξ κατά την περίοδό του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι ασφαλές να κάνετε σεξ με μια γυναίκα που έχει περίοδο, επειδή μπορεί να μεταδώσει λοιμώξεις μέσω του αίματός της.

Παρόλο που θα περιμένατε να δείτε αίμα αν κάνετε σεξ κατά την περίοδο, να έχετε κατά νου ότι η αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ όταν δεν έχετε έμμηνο ρύση είναι κάτι για το οποίο πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...