Είναι η πιτυρίδα η αιτία για τις νιφάδες στα μαλλιά μου;

Τόσο η πιτυρίδα όσο και η ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής δημιουργούν νιφάδες και φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάκρισή τους.

Οι λιπαρές, μεγάλες νιφάδες συνήθως υποδεικνύουν πιτυρίδα, ενώ οι ξηρές, μικρότερες νιφάδες σηματοδοτούν ξηρό τριχωτό της κεφαλής.

Εάν έχετε ξηρό, ξεφλουδισμένο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να υποψιάζεστε ότι έχετε πιτυρίδα.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα ξηρού τριχωτού της κεφαλής.

Η πιτυρίδα και το ξηρό τριχωτό της κεφαλής έχουν τα ίδια κύρια συμπτώματα, που είναι η πτώση νιφάδων και η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις.

Στην περίπτωση του ξηρού τριχωτού της κεφαλής, το δέρμα σας ερεθίζεται και ξεφλουδίζει.

Όσον αφορά την πιτυρίδα, η αιτία είναι η υπερβολική ποσότητα λαδιού στο τριχωτό της κεφαλής σας μαζί με μια υπερανάπτυξη μύκητα, που ονομάζεται Malassezia, και ο οποίος βρίσκεται ήδη στο δέρμα σας.

Αυτή η υπερβολική λιπαρότητα προκαλεί τη συσσώρευση δερματικών κυττάρων και στη συνέχεια την αποβολή τους.

Το να γνωρίζετε ποια από αυτές τις καταστάσεις έχετε μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε τη σωστή θεραπεία και να απαλλαγείτε οριστικά από αυτές τις νιφάδες.

Πιτυρίδα
Πιτυρίδα

Αιτίες της ξηρότητας του τριχωτού της κεφαλής

Το τριχωτό της κεφαλής είναι ξηρό όταν το δέρμα σας έχει πολύ λίγη υγρασία. Το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής σας ερεθίζεται και ξεφλουδίζει.

Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ξηρό, το δέρμα σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως τα χέρια και τα πόδια σας, μπορεί επίσης να είναι ξηρό.

Το ξηρό τριχωτό της κεφαλής μπορεί επίσης να προκληθεί από παράγοντες όπως οι παρακάτω:

 • κρύος, ξηρός αέρας
 • δερματίτιδα εξ επαφής που προκαλείται από αντίδραση σε προϊόντα που εφαρμόζετε στο τριχωτό της κεφαλής σας, όπως σαμπουάν, gel για styling και λακ για τα μαλλιά
 • μεγαλύτερη ηλικία
 • η χρήση προϊόντων που απογυμνώνουν το δέρμα σας από τα φυσικά έλαια

Αιτίες εμφάνισης πιτυρίδας

Τα κύτταρα του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής και στο σώμα σας πολλαπλασιάζονται κανονικά όταν χρειάζεστε περισσότερα από αυτά.

Στη συνέχεια πεθαίνουν και αποβάλλονται.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα κύτταρα του δέρματός σας ανανεώνονται σε τακτική βάση ή ανανεώνονται ταχύτερα ως απάντηση σε μία φλεγμονή.

Όταν έχετε πιτυρίδα, τα κύτταρα του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής σας αποβάλλονται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.

Η κύρια αιτία της πιτυρίδας είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μια κατάσταση που καθιστά το δέρμα σας λιπαρό, κόκκινο και φολιδωτό.

Τα λευκά ή κίτρινα λέπια αποκολλώνται, δημιουργώντας πιτυρίδα.

Μπορείτε να εκδηλώσετε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα οπουδήποτε έχετε σμηγματογόνους αδένες, όπως στα φρύδια, στη βουβωνική χώρα, στις μασχάλες, στο στήθος, στο πάνω μέρος της πλάτης, στα αυτιά και κατά μήκος των πλευρών της μύτης σας.

Στα μωρά η δερματίτιδα αυτή ονομάζεται “σκουφάκι της κούνιας” (ελέυθερη μετάφραση του αγγλοσαξωνικού “cradle cap”).

Συχνά, ένας μύκητας που ονομάζεται Malassezia προκαλεί πιτυρίδα. Αυτός ο μύκητας ζει κανονικά στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Αν όμως έχετε υπερβολικό αριθμό από αυτόν, τότε τα κύτταρα του δέρματός σας πολλαπλασιάζονται ταχύτερα από το συνηθισμένο.

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν τον πολλαπλασιασμό της Malassezia, όπως:

 • ηλικία
 • ορμόνες
 • στρες
 • υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και διατροφικές ανεπάρκειες

Τα βρώμικα και άλουστα μαλλιά δεν προκαλούν πιτυρίδα, αλλά αν δεν λούζετε τα μαλλιά σας αρκετά συχνά, η συσσώρευση λιπαρότητας μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση νιφάδων.

Πιτυρίδα έναντι ξηρού τριχωτού της κεφαλής

Ένας τρόπος για να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ ξηρού τριχωτού της κεφαλής και νιφάδων από πιτυρίδα είναι η εμφάνισή τους.

Οι νιφάδες της πιτυρίδας είναι μεγαλύτερες και φαίνονται λιπαρές.

Στα μωρά με πιτυρίδα, το τριχωτό της κεφαλής τους φαίνεται φολιδωτό ή τραχύ.

Τόσο η ξηρότητα όσο και η πιτυρίδα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Επίσκεψη σε γιατρό

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα μόνοι σας με ένα σαμπουάν που χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Εάν έχετε δοκιμάσει ένα σαμπουάν για την πιτυρίδα για τουλάχιστον ένα μήνα και οι νιφάδες σας δεν έχουν βελτιωθεί, χειροτερεύουν ή το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής σας φαίνεται κόκκινο ή πρησμένο, κλείστε ένα ραντεβού με έναν δερματολόγο, έναν γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία του δέρματος. Μπορεί να έχετε κάποια άλλη δερματική πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ένας γιατρός θα προσδιορίσει αν έχετε πιτυρίδα εξετάζοντας το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας.

Μπορούν να αποκλείσουν παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, οι οποίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν φολιδωτό δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Θεραπεία

Εάν έχετε ξηρό τριχωτό της κεφαλής, λουστείτε με ένα απαλό σαμπουάν και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό μαλακτικό.

Ένας τρόπος για να καταλάβετε αν έχετε ξηρό τριχωτό της κεφαλής ή πιτυρίδα είναι να εφαρμόσετε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα στο τριχωτό της κεφαλής σας πριν πάτε για ύπνο.

Εάν η αιτία είναι το ξηρό τριχωτό της κεφαλής, οι νιφάδες θα πρέπει να εξαφανιστούν μόλις κάνετε ντους το επόμενο πρωί.

Ορισμένοι κομμωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν μια θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής που χρησιμοποιεί ατμό για να προσφέρει περισσότερη υγρασία στο τριχωτό της κεφαλής σας.

 • Σαμπουάν για πιτυρίδα

Για την ήπια πιτυρίδα, λούστε τα μαλλιά σας κάθε μέρα με ένα απαλό σαμπουάν για να μειώσετε την ποσότητα της λιπαρότητας στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Εάν η πιτυρίδα σας είναι πιο σοβαρή ή ένα κανονικό σαμπουάν δεν είναι αποτελεσματικό, δοκιμάστε ένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας.

Τα περισσότερα σαμπουάν για την πιτυρίδα περιέχουν φάρμακα που εξοντώνουν τον μύκητα στο τριχωτό της κεφαλής σας ή αφαιρούν το απολεπισμένο δέρμα.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

 • Πυριθειονικός ψευδάργυρος (Head and Shoulders, Jason Dandruff Relief 2 σε 1) είναι ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο. Σκοτώνει τον μύκητα στο τριχωτό της κεφαλής σας που προκαλεί απολέπιση. Τα σαμπουάν με πυριθειονικό ψευδάργυρο είναι αρκετά ήπια για να τα χρησιμοποιείτε καθημερινά.
 • Το σουλφίδιο του σεληνίου (Selsun Blue) μειώνει τον πληθυσμό του μύκητα και εμποδίζει την απομάκρυνση πάρα πολλών δερματικών κυττάρων. Εάν έχετε ξανθά ή γκρίζα μαλλιά ή βάφετε τα μαλλιά σας, ρωτήστε έναν επαγγελματία υγείας πριν χρησιμοποιήσετε σαμπουάν που περιέχει σουλφίδιο του σεληνίου. Ενδέχεται να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών σας.
 • Η κετοκοναζόλη (Nizoral) σκοτώνει τον μύκητα που προκαλεί πιτυρίδα. Μπορείτε να το αγοράσετε είτε χωρίς ιατρική συνταγή είτε με ιατρική συνταγή.
 • Το σαλικυλικό οξύ (Neutrogena T/Sal) απομακρύνει τα επιπλέον λέπια από το τριχωτό της κεφαλής σας πριν αυτό ξεφλουδίσει. Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να ξηράνει το δέρμα σας και να προκαλέσει μεγαλύτερη απολέπιση.
 • Η πίσσα άνθρακα (Neutrogena T/Gel) επιβραδύνει την ανάπτυξη και την αποβολή των δερματικών κυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής σας. Τα σαμπουάν με βάση την πίσσα μπορούν επίσης να αλλάξουν το χρώμα των μαλλιών σας, εάν έχετε ξανθά ή γκρίζα μαλλιά.

Έλαιο τεϊόδεντρου για πιτυρίδα

Τα σαμπουάν που περιέχουν έλαιο τεϊόδεντρου είναι μια εναλλακτική θεραπεία για την πιτυρίδα.

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα φυσικό συστατικό με αντιμυκητιασικές ιδιότητες που ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι θεραπεύει την πιτυρίδα. Ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο έλαιο τεϊόδεντρου.

Ρωτήστε έναν γιατρό πριν το δοκιμάσετε. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το προϊόν εάν παρουσιάσετε ερυθρότητα ή πρήξιμο.

Όποιο σαμπουάν για την πιτυρίδα και αν δοκιμάσετε, διαβάστε τις οδηγίες στη φιάλη και ακολουθήστε τις προσεκτικά.

Αν δεν είστε σίγουροι για το ποιο σαμπουάν να χρησιμοποιήσετε ή πόσο συχνά να το χρησιμοποιείτε, ζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού.

Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές μάρκες μέχρι να βρείτε αυτό που σας ανακουφίζει από την πιτυρίδα.

Μόλις η πιτυρίδα σας βελτιωθεί, ίσως μπορέσετε να μειώσετε τον αριθμό των ημερών που χρησιμοποιείτε το σαμπουάν.

Για πιο επίμονη πιτυρίδα, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα ισχυρότερο σαμπουάν ή ένα τοπικό στεροειδές ή τοπικό αντιμυκητιασικό.

Share to...