Εμφύτευση μαλλιών

Η εμφύτευση μαλλιών είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, αλλά όλες οι εμφυτεύσεις μαλλιών απαιτούν τη λήψη τριχοφόρου δέρματος από ένα μέρος του τριχωτού της κεφαλής και τη μεταμόσχευση αυτών των τεμαχίων δέρματος σε φαλακρές ή αραιές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής ή σε περιοχές που έχουν υποστεί κάποιο τραύμα.

Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε συνηθισμένη ανδρική φαλάκρα (επίσης γνωστή ως ανδρογενετική αλωπεκία), σε φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής ή σε τραυματισμό του κεφαλιού.

Τραυματισμοί από εγκαύματα, ζεματισμούς, χειρουργικές επεμβάσεις ή τροχαία ατυχήματα μπορεί να αφήσουν μόνιμες περιοχές δίχως μαλλιά οι οποίες μπορούν να καλυφθούν με μεταμόσχευση μαλλιών.

Συγκεκριμένες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως ο ομαλός λειχήνας, ο ερυθηματώδης λύκος και η εντοπισμένη σκληροδερμία, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε περιοχές που παρουσιάζουν μόνιμη τριχόπτωση και ενδείκνυνται για μεταμόσχευση.

Γενικά, αυτές είναι οι διάφορες αιτίες της τριχόπτωσης:

 • Γήρανση
 • Ορμονικές αλλαγές
 • Ασθένειες
 • Οικογενειακό ιστορικό φαλάκρας
 • Εγκαύματα
 • Τραυματισμοί
 • Παραμελημένη Επιδερμοφυτία του τριχωτού της κεφαλής
 • Περίσσεια βιταμίνης Α
 • Ανεπάρκεια πρωτεϊνών ή σιδήρου
 • Απότομη απώλεια βάρους
 • Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα
 • Ορισμένες θεραπείες κατά του καρκίνου
 • Τράβηγμα των μαλλιών λόγω τριχοτιλλομανίας

Ωστόσο, η τριχόπτωση δεν προκαλείται από τα ακόλουθα:

 • Κακή κυκλοφορία αίματος στο τριχωτό της κεφαλής
 • Πιτυρίδα
 • Υπερβολική χρήση καπέλων
 • Ανεπάρκεια βιταμινών

Γενικά, όσο νωρίτερα αρχίζει η τριχόπτωση, τόσο πιο έντονη θα γίνει η φαλάκρα.

Η εμφύτευση μαλλιών δεν αποτελεί θεραπεία για την ανδρική φαλάκρα.

Τα μοσχεύματα θα καλύψουν το φαλακρό μέρος του τριχωτού της κεφαλής, αλλά δεν θα σας προστατεύσουν από περαιτέρω απώλεια μαλλιών.

Καθώς η ανδρική φαλάκρα αποτελεί μία προοδευτική κατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις, ίσως αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συνδυάσετε τη χειρουργική επέμβαση με ιατρικές θεραπείες για να επιβραδύνετε τη διαδικασία της φαλάκρας.

Εμφύτευση μαλλιών
Εμφύτευση μαλλιών

Ανατομία της τρίχας

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν από την επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών

Πριν επιλέξετε την εμφύτευση μαλλιών, ορισμένα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι τα εξής:

 • Είναι σημαντικό το να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Εάν ξεκινήσετε με ελάχιστα μαλλιά, η μεταμόσχευση δεν πρόκειται να σας χαρίσει ένα κεφάλι γεμάτο μαλλιά. Όσο πιο πυκνές και πλούσιες είναι τα υπόλοιπα μαλλιά σας, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.
 • Γενικά, τα πυκνά μαλλιά που είναι ανοιχτόχρωμα ή γκρίζα δίνουν καλύτερα αποτελέσματα από τα μαλλιά που είναι λεπτά και σκουρόχρωμα.
 • Μετά τη , μπορεί να χρειαστούν έως και εννέα μήνες έως ότου τα μαλλιά ριζώσουν και αρχίσουν να γεμίζουν το δέρμα.
 • Εάν η απώλεια μαλλιών προκλήθηκε από εγκαύματα ή τραύμα, η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης των μαλλιών θεωρείται επανορθωτική θεραπεία και ενδέχεται να καλύπτεται από την ασφάλεια υγείας.
 • Οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη χειρουργική επέμβαση. Εάν σκέφτεστε σοβαρά να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κόψετε το κάπνισμα.
 • Ενδέχεται να υπάρχει ανάγκη για συνεχή ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία μετά την επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών.

Ζητήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών

Πριν από την επέμβαση είναι κομβικής σημασίας να συζητήσετε ορισμένα θέματα με τον θεράποντα γιατρό:

 • Γενική κατάσταση της υγείας του υποβαλλόμενου σε θεραπεία: μία γενική και λεπτομερής εξέταση θα βοηθήσει το γιατρό να αποφασίσει αν η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι η ενδεδειγμένη
 • Ιατρικό ιστορικό – ορισμένες υποκείμενες παθήσεις, ή κάποια προηγούμενη νόσηση ή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβληθήκατε στο παρελθόν, μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις που θα λάβει ο θεράπων γιατρός σχετικά με την επέμβαση της μεταμόσχευσης, όπως για παράδειγμα το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί.
 • Αξιολόγηση των μαλλιών – αυτή περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίον αναπτύσσονται τα μαλλιά σας, την έκταση της τριχόπτωσης, το ιστορικό της τριχόπτωσης στην οικογένειά σας και τυχόν προηγούμενες χειρουργικές ή ιατρικές θεραπείες για την τριχόπτωση που μπορεί να είχατε κάνει.
 • Κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές – είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές, ώστε να μπορείτε να σταθμίσετε εάν η μεταμόσχευση μαλλιών είναι κατάλληλη για εσάς.
 • Φάρμακα – ενημερώστε τον χειρουργό σας για κάθε φάρμακο που λαμβάνετε τακτικά ή έχετε λάβει πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένων των παραφαρμακευτικών σκευασμάτων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τα ιχθυέλαια και τα συμπληρώματα βιταμινών.
 • Προηγούμενες αντιδράσεις σε φάρμακα – ενημερώστε τον χειρουργό σας εάν είχατε ποτέ κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια ή παρενέργεια από οποιοδήποτε φάρμακο, καθώς επίσης και από την αναισθησία.
 • Προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση – ο χειρουργός θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε στο σπίτι για να προετοιμαστείτε για τη χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, μπορεί να σας συμβουλεύσει να πάρετε ένα συγκεκριμένο φάρμακο ή να αλλάξετε τη δόση ενός υπάρχοντος φαρμάκου. Ακολουθήστε προσεκτικά όλες τις οδηγίες του.
Εμφύτευση μαλλιών
Εμφύτευση μαλλιών

Εμφύτευση μαλλιών

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι εμφύτευση μαλλιών.

Ο χειρούργος θα επιλέξει τη χειρουργική επέμβαση που είναι η καταλληλότερη για εσάς, με βάση τις δικές σας ιδιαιτερότητες. 

Εμφύτευση μαλλιών με μοσχεύματα (punch grafting)

Τα μοσχεύματα για την εμφύτευση μαλλιών λαμβάνονται συνήθως υπό τοπική αναισθησία.

Κάθε συνεδρία θεραπείας μπορεί να διαρκέσει από δύο έως οκτώ ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των τριχών που μεταμοσχεύονται.

Συνήθως μεταμοσχεύονται μεταξύ 1.000 και 2.000 θυλάκια τριχών σε μία συνεδρία, αλλά σε μεγαλύτερες περιοχές τριχόπτωσης μπορεί να χρειαστούν έως και 4.000 θυλάκια σε κάθε συνεδρία.

Μια συνεδρία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν δύο ή τρεις ξεχωριστές συνεδρίες.

Η επέμβαση γενικά περιλαμβάνει τα παρακάτω:

 • Οι τρίχες στη “δότρια” περιοχή του τριχωτού της κεφαλής κόβονται κοντά για να είναι πιο εύκολο να τις χειριστεί κανείς.
 • Ο χειρούργος αναισθητοποιεί αυτή την περιοχή του κεφαλιού όπου τα μαλλιά αναπτύσσονται πυκνά.
 • Ο χειρούργος αφαιρεί μικρά τμήματα τριχωτού της κεφαλής και τα μεταμοσχεύει στην επιθυμητή περιοχή (συνήθως στο μπροστινό μέρος του τριχωτού της κεφαλής πάνω από το μέτωπο).
 • Για τη συλλογή του δέρματος που αποτελεί τον δότη μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφορα εργαλεία.
 • Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας στρογγυλός σωλήνας (punch) ή ένα νυστέρι.
 • Ένα μόνο μόσχευμα με διάτρηση, ανάλογα με το μέγεθος του σωλήνα, μπορεί να συλλέξει 2 έως 15 τρίχες.
 • Ένα μόσχευμα από σχισμή μπορεί να περιέχει 4 έως 10 τρίχες και το πολύ μακρύτερο μόσχευμα λωρίδας έχει έως και 40 τρίχες.

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνική punch grafting έχει πρακτικά εγκαταλειφθεί καθώς ήταν αρκετά τραυματική και αιματηρή και επιπλέον χαρακτηριζόταν από αφύσικα αισθητικά αποτελέσματα, καθώς τα μεγάλα μοσχεύματα των 20-30 τριχών (plug grafts) δεν μπορούν να τοποθετηθούν πολύ κοντά το ένα στο άλλο και δεν προσομοιάζουν με τα φυσιολογικά τριχοθυλάκια που είναι πολύ πιο λεπτά, ιδιαίτερα στη γραμμή του μετώπου.

Μεταφορά αγγειούμενων δερματικών κρημνών του τριχωτού της κεφαλής (flap surgery)

Η χειρουργική με δερματικούς κρημνούς χρησιμοποιείται εάν η εμφύτευση μαλλιών είναι εκτεταμένη (για παράδειγμα, απαιτεί μεγάλους ιστικούς κρημνούς αντί για μικρά μοσχεύματα). 

Οι επεμβάσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα επίπονες και αιματηρές, διενεργούνταν συνήθως υπό γενική αναισθησία και το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν πολύ φτωχό.

Σήμερα, στην πλαστική χειρουργική, συνεχίζεται η εφαρμογή των δερματικών κρημνών σε συγκεκριμένες ενδείξεις, όπως εκτεταμένες τραυματικές αποκολλήσεις του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής, εκτεταμένα εγκαύματα ολικού πάχους με καταστροφή του δέρματος, σε περιπτώσεις εκτεταμένων καρκίνων του δέρματος κτλ.

Η χρήση των δερματικών κρημνών (flap surgery) για τη χειρουργική αποκατάσταση της ανδρογενετικής αλωπεκίας έχει πρακτικά εγκαταλειφθεί πλήρως και αναφέρεται μόνο για ιστορικούς λόγους.

Μείωση του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής (scalp reduction)

Στη μέθοδο αυτήν εκτέμνονταν τμήματα φαλακρού δέρματος, και τα τμήματα που έφεραν τρίχες συρράφονταν μεταξύ τους, ώστε να πληρώσουν το κενό που άφησε το αφαιρούμενο δέρμα με αντίστοιχο που δεν ήταν φαλακρό.

Οι επεμβάσεις αυτές χαρακτηρίζονταν από την ύπαρξη μεγάλων και δύσμορφων μετεγχειρητικών ουλών με φτωχά αισθητικά αποτελέσματα.

Μία πιο σύγχρονη εκδοχή αυτής της τεχνικής αποτελεί η χρήση διατατήρων δέρματος.

Σε αυτή τη διαδικασία, μια συσκευή που ονομάζεται διατατήρας ιστού τοποθετείται κάτω από μια τριχοφόρα περιοχή που βρίσκεται δίπλα σε μια φαλακρή περιοχή.

Μετά από αρκετές εβδομάδες, ο διαστολέας ιστού προκαλεί την ανάπτυξη νέων δερματικών κυττάρων στο δέρμα.

Στη συνέχεια, απαιτείται μια ακόμα χειρουργική επέμβαση για να τοποθετηθεί το νέο διογκωμένο δέρμα πάνω από το κοντινό φαλακρό σημείο.

FUT (Follicular Unit Transplantation)

Η εμφύτευση μαλλιών με την μέθοδο FUT άρχισε να χρησιμοποιείται στις αρχές τις δεκαετίας του 1990

Κατά τη διάρκεια της FUT, ο χειρούργος κόβει μια λωρίδα δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής σας, συνήθως από το πίσω μέρος του κεφαλιού .

Το ακριβές μέγεθος της λωρίδας εξαρτάται από τον αριθμό των θυλάκων που απαιτούνται για την κάλυψη των φαλακρών σημείων.

Το πλάτος της λωρίδας συνήθως δεν ξεπερνά το 1 έως 1,5 εκατοστό. Αφού αφαιρεθούν τα μεμονωμένα θυλάκια από τη λωρίδα, επανατοποθετούνται στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Εμφύτευση μαλλιών
Εμφύτευση μαλλιών

Οι χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών διαρκούν μεταξύ 4 και 8 ωρών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης με τοπική αναισθησία που μουδιάζει το τριχωτό της κεφαλής τους.

 • Ο χειρουργός θα ξανασχεδιάσει τη γραμμή των μαλλιών σας, θα επισημάνει την περιοχή εξαγωγής των μαλλιών και θα τραβήξει φωτογραφίες για το ιατρικό του αρχείο. Μπορεί να πάρετε ένα ηρεμιστικό πριν από την επέμβαση. Θα εφαρμοστεί τοπική αναισθησία στο τριχωτό της κεφαλής για να το μουδιάσει.
 • Τα μαλλιά στο σημείο της περιοχής δότη, από όπου αφαιρούνται τα μαλλιά , θα κοπούν σε μήκος περίπου δύο χιλιοστών.
 • Ο χειρουργός θα κόψει τη λωρίδα δέρματος με τα τριχοθυλάκια η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα.
 • Ένας ειδικός θα αφαιρέσει μεμονωμένα τριχοθυλάκια από τη λωρίδα και θα τα προετοιμάσει για τη μεταμόσχευση.
 • Ο χειρουργός θα κλείσει το τριχωτό της κεφαλής σας με ράμματα.
 • Στη συνέχεια, τα τριχοθυλάκια θα εισαχθούν στα φαλακρά σημεία του τριχωτού της κεφαλής σας με τέτοιο τρόπο ώστε τα μαλλιά σε εκείνο το σημείο να φαίνονται φυσικά.
 • Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν αποτελέσματα από τη χειρουργική επέμβαση σε 6 έως 9 μήνες. Ορισμένοι άνθρωποι πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο για να δουν αποτελέσματα.

FUE (Follicular Unit Extraction) – Εξαγωγή μεμονωμένου τριχοθυλακίου

Σήμερα, η πλέον σύγχρονη τεχνική εμφύτευσης μαλλιών είναι η FUE (Follicular Unit Extraction) που γίνεται με μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων από την ινιακή περιοχή, στην περιοχή αραίωσης.

Η τεχνική FUE περιγράφηκε αρχικά τα έτη 2002-2003 σε πειραματικό στάδιο και έκτοτε έχει εξελιχθεί σταδιακά.

Εμφύτευση μαλλιών
Εμφύτευση μαλλιών

Αρχικά, ήταν εφικτή η μεταφορά μερικών εκατοντάδων τριχοθυλακίων, σήμερα όμως με τη χρήση των συσκευών αυτόματης εξαγωγής (automated extraction), είναι εφικτή η πραγματοποίηση συνεδριών κατά τις οποίες μεταφέρονται αρκετές χιλιάδες τριχοθυλάκια σε μία μόνο ημέρα.

Η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE υπερέχει σημαντικά της FUT, καθώς η τελευταία αφήνει τεράστιες αντιαισθητικές ουλές στο πίσω μέρος του κεφαλιού που είναι εμφανείς και ίσως επώδυνες εφ’ όρου ζωής.

Επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης μεταμόσχευσης μαλλιών

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις ενέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου.

Ορισμένες από τις πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης μεταμόσχευσης μαλλιών είναι οι εξής:

– οι κίνδυνοι της γενικής αναισθησίας, συμπεριλαμβανομένης της αλλεργικής αντίδρασης, η οποία μπορεί (σπάνια) να αποβεί μοιραία

– χειρουργικοί κίνδυνοι, όπως αιμορραγία ή επιμόλυνση

– ουλές που μπορεί να είναι σοβαρές, υπερυψωμένες, με ερυθρότητα και φαγούρα

– νευρική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης απώλειας της αίσθησης

– θάνατος των δερματικών μοσχευμάτων

– θάνατος ιστών κατά μήκος του τραύματος

– περαιτέρω χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση επιπλοκών.

Ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης.

Για παράδειγμα, το ιατρικό ιστορικό ή ο τρόπος ζωής του ασθενούς μπορεί να τον θέσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων επιπλοκών.

Μιλήστε με τον χειρούργο σας για περισσότερες πληροφορίες.

Αυτοφροντίδα μετά τη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών

Ακολουθήστε τις οδηγίες του χειρούργου σας. Οι γενικές συμβουλές αυτοφροντίδας είναι οι εξής:

– Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες για τη φροντίδα των τραυμάτων σας.

– Αποφύγετε την άσκηση ή οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα που θα μπορούσε να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στις πληγές σας. Ο χειρούργος μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε το σεξ για περίπου 10 ημέρες.

– Αναφέρετε οποιαδήποτε αιμορραγία, έντονο πόνο ή ασυνήθιστα συμπτώματα στον χειρούργο σας.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές μετά τη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών

Οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις μαλλιών είναι επιτυχείς, αν και μπορεί να χρειαστούν έως και εννέα μήνες μέχρι τα μαλλιά να ριζώσουν και να αρχίσουν να γεμίζουν.

Δεν είναι ασυνήθιστο τα μεταμοσχευμένα μαλλιά να πέσουν μετά από αρκετούς μήνες και στη συνέχεια να ξαναφυτρώσουν.

Μόλις τα μαλλιά αρχίσουν να ξαναφυτρώνουν, θα πρέπει να φαίνονται φυσικά, επειδή τα μαλλιά μεταμοσχεύονται προς την κατεύθυνση προς την οποία θα φύτρωναν κανονικά τα μαλλιά στη συγκεκριμένη θέση.

Οι περισσότερες ουλές θα πρέπει να καλυφθούν με τρίχες και θα είναι δύσκολο να τις δει κανείς.

Οποιαδήποτε ορατή ουλή θα είναι μόνιμη, αλλά θα υποχωρήσει με τον καιρό. Να είστε υπομονετικοί – η βελτίωση των ουλών μπορεί να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. 

Εναλλακτικές λύσεις έναντι της χειρουργικής μεταμόσχευσης μαλλιών

Οι μη χειρουργικές εναλλακτικές λύσεις έναντι της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι οι εξής:

– συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως κρέμες

– περούκες, τεμάχια μαλλιών ή επεκτάσεις μαλλιών

– αποδοχή του γεγονότος ότι η απώλεια μαλλιών είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης – η συζήτηση με έναν σύμβουλο ή ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις ανησυχίες σας σχετικά με την εμφάνισή σας και πιθανόν να καταλήξετε στο ότι σας αρέσει ο εαυτός σας όπως είναι.

Μη χειρουργική αποκατάσταση μαλλιών με φάρμακα

Finasteride. Η φιναστερίδη αντιμετωπίζει την ανδρική φαλάκρα. Διατίθεται σε μορφή χαπιού μόνο με ιατρική συνταγή.

Λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται 5-άλφα αναγωγάση. Αυτό το ένζυμο μετατρέπει την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη σε μια ισχυρότερη μορφή που ονομάζεται DHT (διυδροτεστοστερόνη).

Πιστεύεται ότι η DHT είναι ένας βασικός παράγοντας της ανδρικής τριχόπτωσης.

Η φιναστερίδη μειώνει τα επίπεδα της DHT στο τριχωτό της κεφαλής ενός άνδρα.

Αυτό επιβραδύνει την τριχόπτωση και προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Δουταστερίδη. Η δουταστερίδη είναι ένα ακόμη φάρμακο που εμποδίζει το σχηματισμό της DHT και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Μινοξιδίλη. Η μινοξιδίλη είναι διαθέσιμη ως φάρμακο που χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Είναι εγκεκριμένο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Είναι ένα τοπικό διάλυμα που πρέπει να εφαρμόζεται με απλικατέρ ή με τα δάχτυλα στην περιοχή της φαλάκρας δύο φορές την ημέρα, κάθε μέρα.

Η μείωση της δοσολογίας σε μία φορά την ημέρα έχει ως αποτέλεσμα κάποια απώλεια μαλλιών.

Η διακοπή του φαρμάκου προκαλεί την επιστροφή στην προ της θεραπείας φαλάκρα ..

Share to...