Ένα ποτηράκι την ημέρα… κάνει πράγματι τον γιατρό ”πέρα”

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
7 Λεπτά

Οι μελέτες καταδεικνύουν πιθανά οφέλη για την υγεία, αλλά μην ανοίγετε ένα μπουκάλι κρασί μόνο και μόνο για να βελτιώσετε την υγεία σας

Περιμένετε λίγο πριν ανοίξετε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί εν ονόματι της υγείας της καρδιάς σας. Ο λόγος; Ας πούμε ότι η σχέση μεταξύ του merlot και της καρδιάς σας είναι πιο πολύπλοκη από κάθε είδους κρασί που εμφιαλώνεται στο Μπορντό.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες έρευνες συνδέουν τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Αυτές οι μελέτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πηγή των χαρακτηριστικών πηχυαίων τίτλων “το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά”.

ΩΣΤΟΣΟ, δεν υπάρχει σαφής σχέση αιτίου-αποτελέσματος που να οδηγεί στο να συνιστάται από ιατρικής άποψης ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ημερησίως. Επομένως, μην περιμένετε συνταγογράφηση για ένα καθημερινό ποτήρι cabernet sauvignon στο άμεσο μέλλον.

k1 2
Ένα ποτηράκι την ημέρα… κάνει πράγματι τον γιατρό ''πέρα''

Μπορεί το κόκκινο κρασί να ωφελήσει την καρδιά σας; 

Ας μιλήσουμε για τα σταφύλια, αυτές τις μικρές σφαίρες φρούτων που είναι ιδανικά φτιαγμένες για να ζυμώνονται και να μετατρέπονται σε αλκοολούχο ποτό.

Μια παρόμοια διαδικασία κατευθύνει την παρασκευή κόκκινων και λευκών κρασιών από σταφύλια. Ο λόγος που τα διάφορα κρασιά είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, έχει να κάνει με αυτό που βρίσκεται στη δεξαμενή ζύμωσης. Τα κόκκινα κρασιά συνήθως ζυμώνονται με τις φλούδες και τους σπόρους των σταφυλιών. Στο λευκό κρασί, αυτά τα μέρη του σταφυλιού αφαιρούνται γρήγορα.

Γιατί, λοιπόν, αναφερόμαστε στις λεπτομέρειες της οινοποίησης; Ε, λοιπόν, οι φλούδες των σταφυλιών περιέχουν μια πολυφαινόλη που ονομάζεται ρεσβερατρόλη – η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στους ισχυρισμούς για την υγεία της καρδιάς. Το κόκκινο κρασί προσφέρει 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών από το λευκό κρασί.

Οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη θεωρούνται αντιοξειδωτικές ουσίες που παρέχουν προστασία στον οργανισμό σας.

Η ρεσβερατρόλη συμβάλλει στην ενεργοποίηση ενός ενζύμου που ονομάζεται τελομεράση, το οποίο προστατεύει την ακεραιότητα του γονιδιώματος των κυττάρων. Και εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η ρεσβερατρόλη έχει συσχετιστεί με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και για την ακρίβεια με την παράταση της μακροζωίας του ανθρώπου.

Αλλά πριν σπεύσετε στην κάβα με την ελπίδα να προσθέσετε χρόνια στον βίο σας, να ξέρετε το εξής: Πολλά από αυτά τα στοιχεία αφορούν εργαστηριακές δοκιμές ή πειράματα που δεν γίνονται σε ανθρώπους. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ποτέ σε ανθρώπους αλλά μόνο στο εργαστήριο.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα αν το κόκκινο κρασί παρέχει αρκετή ρεσβερατρόλη για να κάνει τη διαφορά.

Η ποσότητα ρεσβερατρόλης που θα έπρεπε να καταναλώσει κανείς για να φτάσει τα επίπεδα στο αίμα που παρουσιάζονται στις μελέτες θα ήταν εξωφρενική. Θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Ερμηνεύοντας το “γαλλικό παράδοξο”

Οι άνθρωποι στη Γαλλία πίνουν πολύ κόκκινο κρασί. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 47 λίτρα κρασιού κάθε χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερες από 62 φιάλες κρασιού.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για τη Γαλλία; Η χώρα παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων από ό,τι θα περίμενε κανείς, δεδομένης της δημοφιλίας του καπνίσματος και των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και λίπη (π.χ. τυρί).

Ο συνδυασμός αυτών των δύο γεγονότων – αναμφίβολα συνοδεία ενός ωραίου pinot noir – οδήγησε κάποιους να υποθέσουν ότι το κόκκινο κρασί κάνει πολύ καλό στην καρδιά σας. Η θεωρία έγινε γνωστή ως “το γαλλικό παράδοξο”.

Ισχύει; Μάλλον όχι. Υπάρχουν πολλά πιο πειστικά επιχειρήματα από την κατανάλωση κρασιού για να εξηγήσουν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο στη Γαλλία.

Σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, η Γαλλία έχει:

 • Χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.
 • Υψηλότερα ποσοστά άσκησης.
 • Υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες λόγω της τήρησης της μεσογειακής διατροφής, μικρότερα μεγέθη μερίδων και λιγότερο fast food.

Το γαλλικό παράδοξο δεν εξηγείται πραγματικά τόσο από την κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρασιού όσο από αυτούς τους άλλους παράγοντες.

k2 2
Ένα ποτηράκι την ημέρα… κάνει πράγματι τον γιατρό ''πέρα''

Προσφέρει το αλκοόλ οφέλη για την υγεία;

Ο ισχυρισμός ότι το κόκκινο κρασί είναι ένα ελιξίριο που κάνει καλό στην υγεία, ενισχύεται από μελέτες που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να είναι καλή για τη μακροχρόνια επιβίωσή σας. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι:

 • Αυξάνει την “καλή” χοληστερόλη (HDL) που συμβάλλει στην απρόσκοπτη ροή του αίματος μέσα στα αιμοφόρα αγγεία σας.
 • Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.
 • Ελαχιστοποιεί τους θρόμβους αίματος αραιώνοντας το αίμα σας.

Αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ αυτών των πιθανών πλεονεκτημάτων και της ζημίας που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ στο σώμα σας αν το καταναλώσετε απερίσκεπτα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για:

 • Διαταραχή χρήσης αλκοόλ.
 • Ηπατική νόσο.
 • Ορισμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και του ήπατος.
 • Καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν ότι το αλκοόλ κάνει καλό – αλλά αυτό προφανώς δεν ισχύει.

Ορισμός της “μέτριας” κατανάλωσης αλκοόλ

Οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς, 2020-2025, συμβουλεύουν ότι οι ενήλικες που βρίσκονται σε νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ σε δύο ποτά ή λιγότερα την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες.

Ένα τυπικό αλκοολούχο ποτό ορίζεται συνήθως ως:

 • 350 ml κανονικής μπύρας (5% αλκοόλ).
 • 140 ml κρασί (περίπου 12% αλκοόλ).
 • 40 ml αποσταγμένου οινοπνεύματος (περίπου 40% αλκοόλ).

Οι διατροφικές οδηγίες δεν θα πρέπει να θεωρούνται λόγος για να προσθέσετε αλκοόλ στην καθημερινότητά σας.

Είναι λοιπόν το κόκκινο κρασί καλό για την υγεία της καρδιάς;

Κάνει καλό το κόκκινο κρασί στην καρδιά σας; Θα λέγαμε ότι αυτό είναι άγνωστο.

Αν πίνετε περιστασιακά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή κάποιο άλλο ποτό για ενήλικες με μερικά γεύματα την εβδομάδα μάλλον θα πρέπει να είστε εντάξει.

Απλά μην νομίζετε ότι το κάνετε για χάρη της υγείας σας.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.