ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ

Ενοχλητικός βήχας: 6 τρόποι για να τον σταματήσετε

Από

Medbox

Ο βήχας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και να αναστατώνει την καθημερινότητά σας. Αν και μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, ο βήχας που προκαλείται από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, μπορεί να διαρκέσει τρεις έως οκτώ εβδομάδες.

Αυτό το άρθρο αναλύει έξι λύσεις για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του βήχα.

Κατασταλτικά του βήχα

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που ονομάζονται κατασταλτικά του βήχα παρέχουν ανακούφιση καταστέλλοντας το αντανακλαστικό που προκαλεί το βήχα.

Ωστόσο, πολύ λίγες έρευνες έχουν γίνει για να αποδείξουν ότι αυτά τα φάρμακα προσφέρουν πραγματικά οποιοδήποτε όφελος. Ορισμένα μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Οι περισσότερες κλινικές δοκιμές που αφορούν τα μη συνταγογραφούμενα κατασταλτικά του βήχα έχουν δείξει ότι δεν έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το να μην κάνετε απολύτως τίποτα.

Ενοχλητικός βήχας
Ενοχλητικός βήχας

Αποχρεμπτικά

Τα αποχρεμπτικά, τα οποία διατίθενται επίσης χωρίς ιατρική συνταγή, διαφέρουν από τα αντιβηχικά, επειδή δεν σταματούν τον βήχα.

Λειτουργούν αραιώνοντας τη βλέννα σας, ώστε να αποβάλλεται ευκολότερα. Αυτό σας βοηθά να βήχετε πιο εύκολα.

Σε αντίθεση με τα κατασταλτικά του βήχα, αυτά τα φάρμακα έχουν αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες ότι μειώνουν τις εκκρίσεις. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα του βήχα.

Εάν ο βήχας προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αποσυμφορητικό.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να εξαλείψουν τις εκκρίσεις των ιγμορείων που προκαλούν οπισθορρινική καταρροή (η οποία μπορεί να σας κάνει να βήχετε).

Τα περισσότερα μη συνταγογραφούμενα αποσυμφορητικά περιέχουν είτε ψευδοεφεδρίνη είτε φαινυλεφρίνη.

Τα αποσυμφορητικά μπορεί να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία ή έμετο
  • Νευρικότητα
  • Ανησυχία
  • Αδυναμία
  • Πονοκεφάλους
  • Ξηροστομία

Συνταγογραφούμενα φάρμακα για το βήχα

Τα συνταγογραφούμενα αντιβηχικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον έντονο βήχα. Αυτού του είδους ο βήχας μπορεί να ανακόψει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα από αυτά τα φάρμακα εάν οι εναλλακτικές λύσεις χωρίς ιατρική συνταγή δεν είναι αποτελεσματικές.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά του βήχα εμπεριέχουν κωδεΐνη, η οποία είναι ναρκωτικό. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες και μπορεί επίσης να δημιουργήσουν εθισμό.

  • Κωδεΐνη

Η κωδεΐνη είναι ένα κλασικό αντιβηχικό. Είναι ένα οπιοειδές που μετατρέπεται από το ήπαρ σε μορφίνη, η οποία στη συνέχεια έχει πολλές δράσεις στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής του αντανακλαστικού του βήχα, της καταστολής και της ανακούφισης από τον πόνο.

Ανάλογα με τη νομοθεσία του κράτους, μπορεί να απαιτείται ιατρική συνταγή ή να διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή. Η κωδεΐνη μπορεί να βρεθεί σε συνδυασμό με αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά.

  • Υδροκωδόνη

Η υδροκωδόνη είναι ένα ημισυνθετικό οπιοειδές το οποίο πολλοί οργανισμοί φαρμάκων ταξινομούν ως αντιβηχικό και αναλγητικό (αναλγητικό του πόνου). Δεν είναι επακριβώς γνωστό πώς καταστέλλει τον βήχα, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι δρα απευθείας στο κέντρο βήχα στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος η υδροκωδόνη να καταστείλει την αναπνοή σε υψηλότερες δόσεις και μπορεί να έχει ψυχοδραστικές επιπτώσεις. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει εθισμό.

Τα φάρμακα που περιέχουν υδροκωδόνη θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που μπορεί να αναρρώνουν από εθισμό στα οπιοειδή λόγω του κινδύνου υποτροπής.

Άλλες εναλλακτικές λύσεις

Άλλοι τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων του βήχα είναι οι εξής:

Καραμέλες για το βήχα: Οι παστίλιες για το λαιμό ή οι καραμέλες για το βήχα που περιέχουν μενθόλη μπορεί να βοηθήσουν στην προσωρινή ανακούφιση του βήχα.

Η μενθόλη δρα ως ήπιο αναισθητικό και μπορεί να μειώσει την ανάγκη να βήξετε.

H μενθόλη είναι μια οργανική ένωση που παράγεται από τη μέντα, τον ευκάλυπτο και άλλα έλαια μέντας.

Η μενθόλη βοηθά στην ψύχρανση των αεραγωγών σας και στην καταπράυνση του λαιμού σας. Μπορεί να συνδυαστεί με βενζοκαΐνη, ένα τοπικό αναισθητικό.

Άλλες μάρκες από καραμέλες για το βήχα δεν περιέχουν κανένα φάρμακο. Χρησιμοποιούν πηκτίνη και μέλι για να επικαλύψουν και να ηρεμήσουν το λαιμό σας.

Ενοχλητικός βήχας
Ενοχλητικός βήχας

Υγραντήρες: Όταν είστε άρρωστοι από κάποια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού, η χρήση ενός υγραντήρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ο υγραντήρας προσθέτει επιπλέον υγρασία στον αέρα, μειώνοντας τον ερεθισμό από τον ξηρό αέρα που μπορεί να ενοχλήσει τον ήδη πονεμένο λαιμό σας και τις ταλαιπωρημένες ρινικές σας διόδους.

Ωστόσο, αν και η χρήση ενός υγραντήρα δεν θα εξαφανίσει τον βήχα σας, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού στους αεραγωγούς σας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βήχετε λιγότερο συχνά.

Μια κουταλιά μέλι: Σε πρόσφατες μελέτες, το μέλι έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το βήχα ως προς την ανακούφιση από το βήχα, ιδίως στα παιδιά. Μια κουταλιά μέλι μπορεί να καλύψει το λαιμό και να ηρεμήσει το βήχα, τουλάχιστον προσωρινά.

Προσοχή όμως: Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, το μέλι δεν πρέπει ποτέ να δίνεται σε παιδί κάτω των 12 μηνών. Περιέχει σπόρια αλλαντίασης, τα οποία δεν είναι επιβλαβή για τους ενήλικες, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση από αλλαντίαση σε παιδιά κάτω του ενός έτους.

Ποιο είναι το καλύτερο ρόφημα για να καταπραΰνετε τον βήχα;

Ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι με μέλι και λεμόνι συνιστάται συχνά για την καταπράυνση του βήχα. Το μέλι φαίνεται να είναι το βασικό συστατικό.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link