ΚΥΗΣΗ - ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εβδομάδες και Τρίμηνα. Η 2η (δεύτερη) εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Είναι η δεύτερη εβδομάδα του ταξιδιού των 40 εβδομάδων της εγκυμοσύνης σας. Ακριβώς όπως και την πρώτη εβδομάδα, τεχνικά δεν είστε ακόμα έγκυος, αλλά είστε πιο κοντά από ποτέ σε αυτόν τον στόχο.

Κατά τη διάρκεια της 2ης εβδομάδας, το σώμα σας ετοιμάζεται για ωορρηξία.

Για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να δημιουργήσετε μια νέα ζωή, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσετε προσοχή στα διακριτικά μηνύματα γονιμότητας του σώματός σας και να περάσετε ποιοτικό προσωπικό χρόνο με τον σύντροφό σας.

Να θυμάστε ότι ο γιατρός σας υπολογίζει την ημερομηνία λήξης και την αντίστροφη μέτρηση των 40 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου.

Έτσι, αν είχατε μόλις ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης και νομίζετε ότι είστε έγκυος εδώ και δύο εβδομάδες, τότε στην πραγματικότητα θα βρίσκεστε στην 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Η ανάπτυξη του μωρού σας στις 2 εβδομάδες

Αν και δεν υπάρχει εμβρυϊκή ανάπτυξη αυτή τη στιγμή, αυτή πλησιάζει και το σώμα σας προετοιμάζεται γι’ αυτήν.

Στην ωοθήκη σας, ένα ωάριο ωριμάζει και ετοιμάζεται να απελευθερωθεί.

Εν τω μεταξύ, ο βλεννογόνος της μήτρας σας μεγαλώνει και γίνεται πιο παχύς για να υποδεχτεί και να θρέψει μια νέα ζωή.

Στο τέλος της εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί η ωορρηξία, καθώς η ωοθήκη σας απελευθερώνει το ωάριο στις σάλπιγγές σας.

Ένα ωάριο μπορεί να επιβιώσει για 12 έως 24 ώρες μετά την ωορρηξία. Αλλά, δεν χρειάζεται να κάνετε σεξ ακριβώς την ημέρα της ωορρηξίας.

Δεδομένου ότι το σπέρμα μπορεί να ζήσει έως και πέντε ημέρες στη γόνιμη βλέννα του τραχήλου της μήτρας, μπορείτε να έχετε σεξουαλική επαφή κάθε δεύτερη ημέρα κατά τη διάρκεια της 2ης εβδομάδας ή να προγραμματίσετε τη σεξουαλική επαφή μία ή δύο ημέρες πριν από την ωορρηξία, ώστε το σπέρμα να είναι στη θέση του, έτοιμο και να περιμένει το ωάριο όταν απελευθερωθεί.

Από τα εκατομμύρια σπερματοζωάρια που ξεκινούν το ταξίδι προς το ωάριο, μόνο ένα μικρό μέρος από τα πιο υγιή και δυνατά θα καταφέρουν να φτάσουν στη σάλπιγγα.

Μόλις φτάσουν εκεί, μόνο ένα θα εισέλθει στο ωάριο. Όταν το σπερματοζωάριο και το ωάριο ενώνονται, το γεγονός αυτό ονομάζεται γονιμοποίηση.

Τα συνηθισμένα συμπτώματά σας αυτή την εβδομάδα

Με την περίοδό σας να αποτελεί παρελθόν, μπορεί να αισθάνεστε αρκετά καλά αυτή την εβδομάδα.

Μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα ή να παρατηρήσετε μερικές αλλαγές στο σώμα σας.

Τα συμπτώματα της 2ης εβδομάδας δεν σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, αλλά μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ωορρηξίας.

Εάν ο τακτικός κύκλος σας είναι 28 ημέρες ή μικρότερος, είναι πιθανό να έχετε ωορρηξία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εάν ο κύκλος σας έχει την τάση να είναι λίγο μεγαλύτερος, μπορεί να έχετε ωορρηξία λίγο αργότερα. Προσέξτε τα παρακάτω συμπτώματα.

  • Αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας

Καθώς πλησιάζετε στην ωορρηξία, ο τράχηλος της μήτρας γίνεται ψηλότερος, μαλακός και ελαφρώς ανοιχτός.

Η τραχηλική βλέννα που ήταν παχιά, κολλώδης ή κρεμώδης, αρχίζει να αραιώνει. Γίνεται διαυγής και υδαρή ή πολύ ελαστική σαν ωμό ασπράδι αυγού.

Η υδαρή και σαν ασπράδι του αυγού τραχηλική βλέννα επιτρέπει στο σπέρμα να επιβιώσει και να κολυμπήσει προς το ωάριο που θα απελευθερωθεί σύντομα.

  • Αυξημένη σεξουαλική ορμή

Η φύση φαίνεται να έχει πάντα έναν τρόπο να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Οι ορμονικές αλλαγές που οδηγούν στην ωορρηξία μπορούν να δώσουν μια ώθηση στη σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια της πιο γόνιμης περιόδου του εμμηνορροϊκού κύκλου ενός ατόμου.

Αν αισθάνεστε λίγο πιο παθιασμένη από το συνηθισμένο, πιθανότατα πλησιάζει η ωορρηξία. Δεχτείτε την υπόδειξη του οργανισμού σας και κάντε ό,τι σας φαίνεται φυσικό.

  • Γόνιμο σάλιο

Καθώς πλησιάζει η ωορρηξία, τα οιστρογόνα  αυξάνονται. Η αύξηση των οιστρογόνων προκαλεί αλλαγές στο σάλιο. Όταν το κοιτάζετε στο μικροσκόπιο, το αποξηραμένο μη γόνιμο σάλιο φαίνεται σαν κουκκίδες και γραμμές, ενώ το αποξηραμένο γόνιμο σάλιο έχει ένα μοτίβο που μοιάζει με κλαδιά ενός φυτού φτέρης ή ενός φύλλου φοίνικα. Η έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ του σάλιου που σχηματίζει φτέρες και της ωορρηξίας.

Mittelschmerz (πόνος μεταξύ εμμηνορρυσιών, πόνος σχετιζόμενος με την ωοθυλακιορρηξία)

Ο πόνος σχετιζόμενος με την ωοθυλακιορρηξία είναι ένας αμβλύς και επώδυνος ή ξαφνικός, οξύς πόνος στη μία πλευρά της κάτω κοιλίας που συμβαίνει στη μέση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Συνήθως δεν διαρκεί πολύ και σχετίζεται με την ωορρηξία.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν εμφανίζουν όλες οι γυναίκες με εμμηνορροϊκό κύκλο πόνο κατά την ωορρηξία και όσες τον εμφανίζουν μπορεί να μην τον αισθάνονται κάθε μήνα.

Επιπλέον, άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνους στην κοιλιά, όπως αέρια ή στομαχικές διαταραχές.

Έτσι, ενώ ο πόνος μεταξύ εμμηνορρυσιών θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι ένα ωάριο έχει μόλις βγει από την ωοθήκη, δεν είναι απαραιτήτως αξιόπιστος.

Συμβουλές αυτοφροντίδας

Η προσπάθεια σύλληψης μπορεί να είναι συναρπαστική, αλλά μπορεί επίσης να γίνει αγχωτική, ειδικά αν έχουν περάσει μερικοί μήνες. Βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία αυτή την εβδομάδα.

  • Φροντίστε τον εαυτό σας

Η καλή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλά και να καταπολεμήσετε το άγχος. Μπορεί επίσης να σας βάλει στο σωστό δρόμο για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να παραμείνετε εντός των συνιστώμενων κατευθυντήριων γραμμών για την αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της μελλοντικής σας εγκυμοσύνης.

  • Πάρτε τις βιταμίνες σας

Ξεκινήστε ή συνεχίστε τη λήψη φολικού οξέος ή μιας προγεννητικής βιταμίνης για να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να βοηθήσετε στην πρόληψη προβλημάτων υγείας για εσάς και το μελλοντικό σας παιδί.

  • Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες

Το τυπικό καθημερινό στρες δεν είναι πιθανό να επηρεάσει την επίτευξη ή τη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Όμως, τα υψηλά επίπεδα στρες και η πίεση που συνεπάγεται η προσπάθεια σύλληψης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το άγχος υπό έλεγχο εφαρμόζοντας τεχνικές χαλάρωσης, κάνοντας διαλογισμό, περπατώντας ή περνώντας χρόνο με φίλους. Εάν διαπιστώσετε ότι είστε υπερβολικά αγχωμένες ή ανήσυχες, μπορείτε να μιλήσετε στο γιατρό σας ή σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

  • Συνδεθείτε με τον σύντροφό σας

Προσπαθήστε να μετατρέψετε το σεξ σε μια ευχάριστη εμπειρία μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας. Μερικές φορές, όταν δίνεται υπερβολική έμφαση στο στόχο και όχι ο ένας στον άλλον, το σεξ μπορεί να μοιάζει περισσότερο με αγγαρεία.

 Συμβουλές για τους συντρόφους

Οι σύντροφοι πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις πτυχές της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να παρέχουν υποστήριξη, ενθάρρυνση και συνεργασία.

Εξάλλου, είστε και οι δύο μαζί σε αυτό το εγχείρημα.

Όμως, η 2η εβδομάδα αναδεικνύει τον πιο σημαντικό ρόλο του συντρόφου.

Χρειάζεται ένα ωάριο και ένα σπέρμα για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία παραγωγής, οπότε αυτή την εβδομάδα, ο σύντροφός σας είναι στο παιχνίδι.

Η προσπάθεια σύλληψης μπορεί να είναι μια συναρπαστική περίοδος, στην αρχή. Αλλά, όταν αυτό δεν συμβαίνει τους πρώτους μήνες, τότε το γεγονός μπορεί να γίνει αγχωτικό.

Όταν οι σεξουαλικές επαφές που κάποτε ήταν αυθόρμητες, ρομαντικές και διασκεδαστικές αντικαθίστανται από διαγράμματα γονιμότητας, κιτ ωορρηξίας και σεξ κατά παραγγελία για να κάνετε ένα μωρό, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο και να επιβαρύνει τη σχέση σας.9

Καθώς κάνετε σεξ για την απόκτηση μωρού αυτή την εβδομάδα, προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να συνδεθείτε και να επικεντρωθείτε ο ένας στον άλλον και όχι στο καθήκον.

Πολλά ζευγάρια χρησιμοποιούν ένα λιπαντικό κατά τη διάρκεια της συνουσίας τόσο για άνεση όσο και για ευχαρίστηση. Ίσως είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους κάνουν σεξ συχνότερα από το συνηθισμένο ενώ προσπαθούν να συλλάβουν.

Εάν χρησιμοποιείτε κάτι τέτοιο, να έχετε κατά νου ότι τα λιπαντικά του εμπορίου μπορεί να επηρεάσουν το σπέρμα και την κινητικότητά του.

Όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, καλό είναι να χρησιμοποιείτε λιπαντικά φιλικά προς τη γονιμότητα.

Ειδικές παρατηρήσεις

Με την ωορρηξία σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα, οι κύριοι στόχοι είναι να κάνετε σεξ και να γονιμοποιήσετε το ωάριο. Μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε είναι ο χρόνος του σεξ και οι πραγματικές πιθανότητες να μείνετε έγκυος σε αυτόν τον κύκλο.

  • Προγραμματισμός του σεξ

Είναι καλύτερο να υποθέσετε ότι μπορείτε να μείνετε έγκυος οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου σας αν κάνετε σεξ χωρίς προφυλάξεις, ειδικά αν έχετε ακανόνιστες περιόδους.

Ωστόσο, όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, είναι πιο πιθανό να πετύχετε το στόχο σας αν προγραμματίσετε το σεξ όταν είστε πιο γόνιμη.

Τα υγιή σπερματοζωάρια μπορούν να παραμείνουν στην τραχηλική βλέννα σας για έως και πέντε ημέρες, οπότε το γόνιμο παράθυρό σας διαρκεί περίπου έξι ημέρες – την ημέρα της ωορρηξίας και τις πέντε ημέρες που προηγούνται αυτής.

Ωστόσο, το μέγιστο παράθυρο γονιμότητάς σας είναι πιθανότατα οι δύο ημέρες πριν από την ωορρηξία, καθώς και η πραγματική ημέρα της ωορρηξίας.

Για όσες έχουν έναν κανονικό κύκλο 28 ημερών, η πιο γόνιμη περίοδος είναι πιθανώς η 12η μέχρι την 14η ημέρα.

Εάν έχετε την τάση να έχετε μεγαλύτερους κύκλους, μπορεί να έχετε ωορρηξία αργότερα στον κύκλο. Εάν έχετε μικρότερους κύκλους, μπορεί να έχετε ωορρηξία νωρίτερα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μείνετε έγκυος

Ορισμένα ζευγάρια συλλαμβάνουν τον πρώτο μήνα που προσπαθούν. Αλλά, για πολλούς άλλους, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Είναι αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι ενώ είστε έτοιμοι και κάνετε το πλάνο για να ξεκινήσετε την οικογένειά σας, διαπιστώνετε ότι αυτό δεν συμβαίνει αμέσως.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι για τα υγιή ζευγάρια κάτω των 35 ετών, μπορεί να χρειαστεί έως και ένας χρόνος για να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...