ΚΥΗΣΗ - ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εβδομάδες και Τρίμηνα. Η 3η (τρίτη) εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σύλληψη! Παρόλο που η αρχή του ταξιδιού της εγκυμοσύνης σας ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, η έναρξη της ανάπτυξης του μωρού σας αρχίζει αυτή την εβδομάδα.

Ενώ δεν θα ξέρετε αν είστε επίσημα έγκυος μέχρι το τέλος της 4ης εβδομάδας ή την 5η εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της 3ης εβδομάδας, μια νέα μικρή ζωή αρχίζει να παίρνει μορφή.

Η ανάπτυξη του μωρού σας στις 3 εβδομάδες

Η γονιμοποίηση, ή η ένωση του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου, είναι το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη του παιδιού σας.

Αυτήν την εβδομάδα το γονιμοποιημένο ωάριο εξελίσσεται από ένα μονοκύτταρο ζυγωτό σε μια μπάλα από κύτταρα που ονομάζεται βλαστοκύστη.

Από το ζυγωτό στη βλαστοκύστη, το μικροσκοπικό μωρό σας έχει διαστάσεις 0,1 mm-0,2 mm (100-200 μικρά), ή περίπου το μέγεθος του κεφαλιού μιας καρφίτσας.

Ανάπτυξη και διαίρεση

Μετά τη γονιμοποίηση, το ωάριο ονομάζεται ζυγωτό. Το ζυγωτό αρχίζει να διαιρείται από ένα κύτταρο σε δύο, στη συνέχεια από δύο σε τέσσερα, και στη συνέχεια από τέσσερα σε οκτώ κ.ο.κ. Καθώς το κάνει αυτό, ταξιδεύει μέσω της σάλπιγγας προς τη μήτρα -ένα ταξίδι που διαρκεί τρεις έως πέντε ημέρες. Μόλις βρεθεί στη μήτρα, και περίπου πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, η σφαίρα των κυττάρων μετατρέπεται σε βλαστοκύστη.

Τι γίνεται με τα δίδυμα;

Κατά τη διάρκεια της 3ης εβδομάδας ανάπτυξης, ένα μωρό μπορεί να γίνει δύο. Τα πανομοιότυπα δίδυμα (μονοζυγωτικά) προέρχονται από το ίδιο ωάριο και σπερματοζωάριο και έχουν το ίδιο γενετικό υλικό.

Το γονιμοποιημένο ωάριο μπορεί να χωριστεί σε δύο πανομοιότυπες ομάδες κυττάρων σε διαφορετικά στάδια, όπως το στάδιο των δύο κυττάρων ή το στάδιο της βλαστοκύστης. Όμως, αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τη σύλληψη.

Τα διζυγωτικά δίδυμα είναι μια άλλη πιθανότητα αυτή την εβδομάδα. Τα διζυγωτικά δίδυμα δεν προέρχονται από το ίδιο ωάριο και σπερματοζωάριο.

Χρειάζονται δύο ωάρια και δύο σπερματοζωάρια για να προκύψουν διζυγωτικά δίδυμα. Έτσι, αν απελευθερώσετε δύο ωάρια κατά την ωορρηξία και κάθε ωάριο γονιμοποιηθεί από διαφορετικό σπερματοζωάριο, τότε θα έχετε δύο ξεχωριστά ζυγωτά ή διζυγωτικά δίδυμα.

Τα συνήθη συμπτώματά σας αυτή την εβδομάδα

Παρόλο που πολλά συμβαίνουν στο σώμα σας αυτή τη στιγμή, δεν είναι κάτι που μπορείτε να αισθανθείτε πραγματικά.

Κατά τη διάρκεια της 3ης εβδομάδας, δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι είστε έγκυος ακόμα και δεν έχετε απαραίτητα κάποιο σωματικό σύμπτωμα.

  • Συναισθήματα

Μπορεί, ωστόσο, να βιώνετε κάποια συναισθηματικά συμπτώματα. Καθώς σκέφτεστε την αρχή αυτού του νέου ταξιδιού, αυτό ενδεχομένως να σας γεμίζει ενθουσιασμό. Ή, μπορεί να νιώθετε νευρικότητα και άγχος καθώς περιμένετε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Φυσικά, μπορεί να εναλλάσσεστε μεταξύ των συναισθημάτων ή ακόμη και να τα βιώνετε όλα ταυτόχρονα. Όλα αυτά είναι πολύ φυσιολογικά. Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ένα συναισθηματικό τρενάκι του λούνα παρκ, ακόμη και σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

  • Κηλίδες αίματος

Όταν το μικροσκοπικό μωρό σας φτάσει στη μήτρα σας, θα βρει ένα σημείο για να προσκολληθεί ή αλλιώς, να εμφυτευτεί στο τοίχωμα της μήτρας. Καθώς εισχωρεί, μερικές φορές προκαλεί μια μικρή ποσότητα αιμορραγίας ή κηλίδωσης.

Εάν δεν παρατηρήσετε κηλίδες κατά την περίοδο της εμφύτευσης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε έγκυος. Δεν εμφανίζουν όλες το σύμπτωμα αυτό.

Το αίμα είναι ένα φυσικό παρεπόμενο του εμβρύου που σκάβει στο τοίχωμα της μήτρας και των λεπτών, νέων αιμοφόρων αγγείων που ανοίγουν.

Η εμφύτευση και οι κηλίδες λόγω της διαδικασίας εμφύτευσης είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της 4ης εβδομάδας. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί ήδη έξι ημέρες μετά την ωορρηξία, άρα στο τέλος της 3ης εβδομάδας.

Συμβουλές αυτοφροντίδας

Οι 3η και 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης είναι ένα παιχνιδάκι αναμονής. Συνεχίστε να φροντίζετε τον εαυτό σας προσπαθώντας να τρώτε καλά, να έχετε αρκετή δραστηριότητα και να παραμένετε θετική.

  • Φροντίστε τη διατροφή σας

Ξεκινήστε ή συνεχίστε να προσθέτετε υγιεινές τροφές στην καθημερινή σας διατροφή για να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να θρέψετε το σώμα σας και το αναπτυσσόμενο μωρό -ιδιαίτερα σίδηρο και φυλλικό οξύ.

  • Συνεχίστε να παίρνετε τις βιταμίνες σας

Δεν είναι πάντα εύκολο να λαμβάνετε όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε μέσω της διατροφής σας, γι’ αυτό ξεκινήστε ή συνεχίστε να παίρνετε προγεννητικές βιταμίνες. Οι βιταμίνες δεν υποκαθιστούν την υγιεινή διατροφή, αλλά βοηθούν στην κάλυψη των κενών.  • Ασκηθείτε ελαφρά

Το να παραμένετε δραστήρια μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να σας δώσει ενέργεια, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να μειώσει το άγχος. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συνιστά 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

Αλλά μην το παρακάνετε. Και, μην ξεχάσετε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για την υγεία σας.

  • Αξιοποιήστε τις θετικές σας επιβεβαιώσεις

Καθώς προετοιμάζεστε σωματικά για την εγκυμοσύνη, μπορείτε να προετοιμαστείτε και ψυχικά. Οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι σκέψεις και φράσεις που επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε κάθε φόβο ή άγχος που έχετε καθώς περιμένετε το τεστ εγκυμοσύνης.

Δοκιμάστε να πείτε κάτι όπως: “Το σώμα μου είναι έτοιμο και ικανό να θρέψει ένα μωρό”. Σίγουρα δεν βλάπτει να σκέφτεστε θετικά.

Συμβουλές για τους συντρόφους

Τώρα είναι μια καλή στιγμή για τους συντρόφους να ενθαρρύνουν τις πιο υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής συμμετέχοντας σε αυτές.

Πηγαίνετε μαζί για ψώνια και επιλέξτε υγιεινά γεύματα και μαγειρέψτε τα μαζί.

Πάρτε καθαρό αέρα, πηγαίνετε μια βόλτα και αφιερώστε χρόνο σε σωματικές δραστηριότητες που αρέσουν και στους δύο.

Μείνετε από κοινού μακριά από το αλκοόλ και άλλες βλαβερές ουσίες. Είναι πιο εύκολο να κάνετε σωστές επιλογές και να επιμείνετε στις αλλαγές όταν υποστηρίζετε και ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον.

Επερχόμενες επισκέψεις σε γιατρούς

Μπορείτε να επισκεφθείτε το ιατρείο ή το εργαστήριο για μια εξέταση αίματος για να επιβεβαιώσετε ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι κατά τη διάρκεια της 5ης εβδομάδας.

Ο γιατρός σας μπορεί να προγραμματίσει την πρώτη σας προγεννητική επίσκεψη μεταξύ της 6ης και της 8ης εβδομάδας.

Ειδικές επισημάνσεις

Η 3η εβδομάδα σας τοποθετεί μεταξύ της ωορρηξίας και της διενέργειας του τεστ εγκυμοσύνης. Αυτό σας επιτρέπει να έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας.

Η αναμονή μπορεί να είναι εύκολη ή και λίγο αγχωτική.

Προσπαθήστε να αντισταθείτε στον πειρασμό να κάνετε ένα πρόωρο τεστ. Αντ’ αυτού, μείνετε απασχολημένες, αναζητώντας τον κατάλληλο γιατρό, συναντώντας φίλους ή κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν.

Επιλογή γιατρού

Και πάλι, δεν χρειάζεται να προγραμματίσετε ένα προγεννητικό ραντεβού ακόμα. Ωστόσο, αν δεν έχετε αποφασίσει για τον γιατρό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το διάστημα για να εξετάσετε καλύτερα την ποιότητα και τον βαθμό κατάρτισης του γιατρού που θα θέλατε να επισκέπτεστε καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Ζητήστε τις συστάσεις φίλων και συγγενών της περιοχής που απέκτησαν πρόσφατα μωρό. Στη συνέχεια, κλείστε μερικά ραντεβού με μερικούς γιατρούς. Πείτε τους ότι είστε σε αναζήτηση νέου επαγγελματία υγείας και ότι θα θέλατε να έχετε μια πρώτη συνάντηση για να τους γνωρίσετε και να τους κάνετε ερωτήσεις.

Η αναμονή των 2 εβδομάδων

Η αναμονή των δύο εβδομάδων μεταξύ της ωορρηξίας και του τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να είναι συναρπαστική, αλλά και δύσκολη.

Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε εδώ και καιρό ή εάν υποβάλλεστε σε θεραπείες γονιμότητας, η αναμονή των δύο εβδομάδων μπορεί να μοιάζει με αιωνιότητα.

Μπορεί να έχετε εμμονή και να αναλύετε κάθε ενόχληση και σύμπτωμα αναζητώντας οποιοδήποτε σημάδι εγκυμοσύνης. Μπορεί να ξοδέψετε πολύ χρόνο ανησυχώντας για όλα τα “τι θα γίνει αν”.

Ο ενθουσιασμός, το άγχος και η ανησυχία είναι όλα φυσιολογικά συναισθήματα, αλλά είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να τα διαχειριστείτε.

Μείνετε απασχολημένες και βρείτε τρόπους να αποσπάσετε την προσοχή σας όταν οι προβληματισμοί επιστρέφουν.

Μιλήστε για τα συναισθήματά σας με τον σύντροφό σας και, στη συνέχεια, κάντε κάτι διασκεδαστικό μαζί. Ή, απευθυνθείτε στους φίλους σας ή σε μια διαδικτυακή ομάδα για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις μακριές μέρες της αναμονής.

Διενέργεια του τεστ εγκυμοσύνης

Τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Αυτή η ορμόνη της εγκυμοσύνης αυξάνεται γρήγορα στο σώμα σας μετά την εμφύτευση, αλλά κατά τη διάρκεια της 3ης εβδομάδας, είναι πολύ νωρίς για την ανίχνευση της hCG.

Ακόμη και τα πιο ευαίσθητα τεστ δεν θα ανιχνεύσουν την ορμόνη της εγκυμοσύνης μέχρι κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.

Η διενέργεια του τεστ πολύ νωρίς είναι αναξιόπιστη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένο αποτέλεσμα.

Αν είναι αρνητικό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε έγκυος – μπορεί απλώς να είναι πολύ νωρίς για να το καταλάβετε. Μπορείτε να αποφύγετε την εν λόγω διάψευση αν περιμένετε λίγο περισσότερο.

Εάν υποβάλλεστε σε θεραπείες γονιμότητας, η εξέταση πολύ νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει hCG που έχει απομείνει από τη δόση ενεργοποίησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε έγκυος ούτε ότι δεν είστε.

Σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε ξανά το τεστ αργότερα, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Μπορεί να είναι δύσκολο να περιμένετε, αλλά η καλύτερη στιγμή για να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι αφού σταματήσει η περίοδός σας.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...