δύσοσμη αναπνοή

Απλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να εξαλείψετε την κακοσμία της αναπνοής (δύσοσμη αναπνοή)

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
11 Λεπτά

Μερικοί άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι έχουν δύσοσμη αναπνοή, ενώ η αναπνοή τους είναι εντελώς ουδέτερη. Άλλοι έχουν απαίσια αναπνοή και δεν το γνωρίζουν. Μπορεί να είναι δύσκολο να μυρίσετε την αναπνοή σας, πόσο μάλλον να κρίνετε την μυρωδιά της.

Ζητήστε από κάποιον που εμπιστεύεστε να σας δώσει μια ειλικρινή γνώμη – κάποια στιγμή στο μέσο της ημέρας, και όχι αμέσως μετά την κατανάλωση ενός σάντουιτς με έξτρα κρεμμύδι.

Αν οι υποψίες σας επιβεβαιωθούν και η αναπνοή σας είναι προβληματική, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν πολλές λύσεις για το σπίτι που μπορούν να εξαλείψουν την κακή αναπνοή. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές από αυτές.

δύσοσμη αναπνοή
Απλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να εξαλείψετε την κακοσμία της αναπνοής (δύσοσμη αναπνοή)

Σε τι οφείλεται η δυσάρεστη αναπνοή

Η δυσάρεστη αναπνοή συνήθως προέρχεται από το στόμα, όπου τα βακτήρια είναι συνεχώς παρόντα. Όταν τρώτε, κομμάτια τροφής παγιδεύονται στα δόντια σας. Τα βακτήρια αναπτύσσονται σε αυτά τα κομμάτια τροφής, απελευθερώνοντας δύσοσμες θειούχες ενώσεις.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της κακοσμίας του στόματος είναι η κακή οδοντική υγιεινή. Εάν δεν πλένετε συχνά τα δόντια σας με οδοντόβουρτσα και οδοντικό νήμα, τα βακτήρια στο στόμα σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται και μια λεπτή μεμβράνη βακτηρίων, γνωστή ως πλάκα, συσσωρεύεται στα δόντια σας. Όταν η πλάκα δεν απομακρύνεται με οδοντόβουρτσα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, παράγει άσχημη μυρωδιά και οδηγεί σε μια άλλη δύσοσμη κατάσταση, την τερηδόνα των δοντιών.

Όλες οι τροφές κολλάνε στα δόντια σας, αλλά ορισμένες τροφές όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο οδηγούν συχνότερα σε κακή αναπνοή. Η χώνεψη αυτών των τροφών απελευθερώνει ενώσεις θείου στην κυκλοφορία του αίματός σας. Όταν το αίμα φτάσει στους πνεύμονές σας, επηρεάζεται η αναπνοή σας.

Αν και περισσότερο από το 90 % των περιπτώσεων κακής αναπνοής προέρχονται από το στόμα, ενίοτε η πηγή του προβλήματος προέρχεται από άλλο σημείο του σώματος. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα παλινδρόμησης οξέων, η οποία οδηγεί σε μερική παλινδρόμηση υγρού με άσχημη γεύση. Άλλες πιθανές αιτίες είναι οι λοιμώξεις, οι επιπλοκές του διαβήτη και η νεφρική ανεπάρκεια. Η έναρξη μιας νέας δίαιτας, όπως η δίαιτα κέτο, μπορεί επίσης να επιφέρει μια συγκεκριμένη μυρωδιά στην αναπνοή.

Λύσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι σας για την δύσοσμη αναπνοή

Καλή οδοντική υγιεινή

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η κακή οδοντική υγιεινή είναι η πιο συνηθισμένη αιτία της κακοσμίας του στόματος. Η πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς στόματος. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας χρησιμοποιώντας μια φθοριούχο οδοντόκρεμα για δύο λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ).

Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα είναι απαραίτητο για την πρόληψη της τερηδόνας και της κακοσμίας του στόματος. Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων σε κομμάτια τροφής που έχουν κολλήσει στα δόντια σας, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Τα βακτήρια μπορούν επίσης να συσσωρευτούν στη γλώσσα, προκαλώντας δυσάρεστη οσμή. Μια πρακτική γνωστή ως απόξεση της γλώσσας μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε αυτό το λεπτό φιλμ. Χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσά σας ή μια εξειδικευμένη ξύστρα γλώσσας, βουρτσίστε ή ξύστε τη γλώσσα σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

δύσοσμη αναπνοή
Δύσοσμη αναπνοή

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι μια δημοφιλής παραδοσιακή θεραπεία για την κακή αναπνοή. Το φρέσκο άρωμά του και η υψηλή περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη δείχνουν ότι μπορεί να έχει αποσμητική δράση. Μελέτες (που δεν έγιναν όμως σε ανθρώπους) έχουν δείξει ότι ο μαϊντανός μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις δύσοσμες θειούχες ενώσεις.

Για να χρησιμοποιήσετε τον μαϊντανό για την κακή αναπνοή, μασήστε φρέσκα φύλλα μετά από κάθε γεύμα ή αγοράστε ένα συμπλήρωμα διατροφής μαϊντανού.

  • Χυμός ανανά

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο χυμός ανανά είναι η πιο γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία για την κακοσμία του στόματος. Παρόλο που δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, ανεπίσημες αναφορές δείχνουν ότι αποδίδει.

Πιείτε ένα ποτήρι βιολογικό χυμό ανανά μετά από κάθε γεύμα ή μασήστε μια φέτα ανανά για ένα έως δύο λεπτά. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε να ξεπλένετε το στόμα σας από τα σάκχαρα των φρούτων και των χυμών φρούτων στη συνέχεια.

Νερό

Η έρευνα δείχνει ότι η ξηρότητα του στόματος συχνά προκαλεί κακοσμία του στόματος. Το σάλιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του στόματός σας καθαρού. Χωρίς αυτό, τα βακτήρια ευημερούν.

Το στόμα σας στεγνώνει με φυσικό τρόπο όσο κοιμάστε, γι’ αυτό και η αναπνοή είναι συνήθως χειρότερη το πρωί.

Αποτρέψτε την ξηροστομία διατηρώντας το σώμα σας ενυδατωμένο. Η κατανάλωση νερού (όχι καφεϊνούχων ή ζαχαρούχων ροφημάτων) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την παραγωγή σάλιου. Στοχεύστε σε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει υγιή βακτήρια που ονομάζονται γαλακτοβάκιλλοι. Αυτά τα υγιή βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των κακών βακτηρίων σε διάφορα μέρη του σώματός σας, όπως το έντερό σας.

Έρευνες δείχνουν ότι το γιαούρτι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της κακοσμίας του στόματος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από έξι εβδομάδες κατανάλωσης γιαουρτιού, το 80 % των συμμετεχόντων είχε μειωμένη κακοσμία του στόματος. Τα προβιοτικά στο γιαούρτι είναι αποτελεσματικά στη μείωση της σοβαρότητας της κακοσμίας του στόματος.

Για να χρησιμοποιήσετε το γιαούρτι ενάντια στην κακοσμία του στόματος, καταναλώστε τουλάχιστον μία μερίδα την ημέρα απλό, άπαχο γιαούρτι.

Γάλα

Το γάλα είναι μια πολύ γνωστή λύση για την κακοσμία του στόματος. Η έρευναδείχνει ότι η κατανάλωση γάλακτος μετά την κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την “σκορδάτη” αναπνοή.

Για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, πιείτε ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά ή πλήρη λιπαρά κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα που περιέχει τροφές που μυρίζουν έντονα, όπως σκόρδο και κρεμμύδια.

Σπόροι μάραθου ή γλυκάνισου

Από την αρχαιότητα, οι σπόροι μάραθου και γλυκάνισου χρησιμοποιούνταν για να φρεσκάρουν την αναπνοή. Σε ορισμένα μέρη της Ινδίας, οι καβουρδισμένοι σπόροι μάραθου χρησιμοποιούνται ακόμη ως “mukhwas”, ή αποσμητικά στόματος, για να καθαρίσουν την αναπνοή μετά το δείπνο. Έχουν γλυκιά γεύση και περιέχουν αρωματικά αιθέρια έλαια που δίνουν στην αναπνοή ένα φρέσκο άρωμα.

Οι σπόροι μάραθου και γλυκάνισου μπορούν να καταναλωθούν σκέτοι, ψημένοι ή επικαλυμμένοι με ζάχαρη.

Πορτοκάλι

Τα πορτοκάλια δεν αποτελούν μόνο ένα υγιεινό επιδόρπιο, αλλά προάγουν και την υγιεινή των δοντιών.

Πολλοί άνθρωποι έχουν κακή αναπνοή επειδή δεν παράγουν αρκετό σάλιο για να ξεπλύνουν τα βακτήρια που μυρίζουν άσχημα. Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C βοηθά στην αύξηση της παραγωγής σάλιου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της κακοσμίας του στόματος. Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε αυτή τη βιταμίνη.

Ψευδάργυρος

Τα άλατα ψευδαργύρου, ένα συστατικό σε ορισμένα στοματικά διαλύματα και τσίχλες, μπορούν να εξουδετερώσουν την κακοσμία του στόματος. Ο ψευδάργυρος δρα μειώνοντας την ποσότητα των θειούχων ενώσεων στην αναπνοή σας. Έρευνα έχει δείξει ότι το τακτικό ξέπλυμα με διάλυμα που περιέχει ψευδάργυρο μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση της κακοσμίας του στόματος για τουλάχιστον 6 μήνες.

Δοκιμάστε μια τσίχλα ψευδαργύρου που έχει σχεδιαστεί για άτομα με ξηροστομία. Μπορείτε επίσης να βρείτε συμπληρώματα διατροφής ψευδαργύρου στο τοπικό σας φαρμακείο ή να τα αγοράσετε online.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι μια αποτελεσματική σπιτική λύση για την κακή αναπνοή. Η έρευνα δείχνει ότι το πράσινο τσάι έχει απολυμαντικές και αποσμητικές ιδιότητες που μπορούν να φρεσκάρουν προσωρινά την αναπνοή. Η μέντα έχει παρόμοια αποτελέσματα, επομένως ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι μέντας μπορεί να αποτελέσει ιδανικό φρεσκάρισμα για την αναπνοή.

Ετοιμάστε δύο φλιτζάνια τσάι πριν πάτε για ύπνο και βάλτε το στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αδειάστε το δροσερό τσάι σας σε ένα μπουκάλι με νερό και πάρτε το μαζί σας στη δουλειά. Πιείτε το σιγά σιγά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μήλα

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ωμά μήλα έχουν ισχυρή επίδραση κατά της αναπνοής που μυρίζει σκόρδο. Ορισμένες φυσικές ενώσεις στα μήλα εξουδετερώνουν τις δύσοσμες ενώσεις του σκόρδου. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα άτομα των οποίων η αναπνοή σκόρδου παραμένει, επειδή εξουδετερώνει τις ενώσεις στην κυκλοφορία του αίματος, αντί να αποστειρώνει απλώς το στόμα.

Σπιτικό στοματικό διάλυμα με μαγειρική σόδα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαγειρική σόδα, γνωστή και ως διττανθρακικό νάτριο, μπορεί να εξοντώσει αποτελεσματικά τα βακτήρια στο στόμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι οδοντόκρεμες που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις μαγειρικής σόδας μειώνουν αποτελεσματικά την κακοσμία του στόματος.

Για να φτιάξετε ένα στοματικό διάλυμα με μαγειρική σόδα, προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Ανακατέψτε το στοματικό διάλυμα στο στόμα σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα πριν το φτύσετε.

Σπιτικό στοματικό διάλυμα με ξύδι

Το ξύδι περιέχει ένα φυσικό οξύ που ονομάζεται οξικό οξύ. Στα βακτήρια δεν αρέσει να αναπτύσσονται σε όξινα περιβάλλοντα, επομένως ένα στοματικό διάλυμα με ξύδι μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι ή μηλόξυδο σε 1 φλιτζάνι νερό. Κάντε γαργάρες για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα πριν το φτύσετε.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.