Γιατί η διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη είναι εξαιρετικά σημαντική κατά την περίοδο της πανδημίας

Εκτός από την εξάπλωση του ίδιου του ιού, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 ήταν η παρακολούθηση των υφιστάμενων παθήσεων που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή ακόμη και θανάτου.

Η παχυσαρκία, ιδιαίτερα η σοβαρή παχυσαρκία, βρίσκεται στον κατάλογο αυτό.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή υψηλότερου αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας που συνδέεται με την COVID-19, κάτι που έχουν επίσης τονίσει το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) και ο Π.Ο.Υ..

Πιθανοί λόγοι αυξημένου κινδύνου από την παχυσαρκία

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Τα άτομα με παχυσαρκία (και τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης) συχνά υποφέρουν από εξασθενημένη ενδογενή και επίκτητη ανοσία, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις.

Υπερδραστήρια ανοσολογική απάντηση

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που αναγκάζει το σώμα σας να παράγει υπερβολικές ποσότητες κυτταροκινών, μορίων που επικοινωνούν και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Οι λοιμώξεις COVID-19 προκαλούν επίσης την απελευθέρωση κυτταροκινών.

Όταν συνδυάζεται με την παχυσαρκία, το φαινόμενο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ποσότητα κυτταροκινών στο σώμα σας, που ονομάζεται “καταιγίδα κυτταροκινών”, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε πολλαπλά όργανα του σώματος.

Κίνδυνοι για το καρδιαγγειακό

Όσοι ζουν με παχυσαρκία έχουν συχνά υποκείμενες καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες συνοδεύονται από μια σειρά σχετικών κινδύνων, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε δυσκολίες που απορρέουν από μια λοίμωξη COVID-19.

Αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων

Όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι διατρέχουν ήδη υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος, μια κατάσταση που έχει επίσης συσχετιστεί με την ασθένεια COVID-19. Η COVID-19 βλάπτει το ενδοθήλιο (την κυτταρική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων.

Οι νεκροψίες έχουν δείξει ότι οι θρόμβοι αίματος και η εκτεταμένη σοβαρή βλάβη του ενδοθηλίου είναι δύο από τις αιτίες της αυξημένης θνησιμότητας σε πολλούς ασθενείς που προσβάλλονται από COVID-19.

Βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα

Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη μηχανική τόσο του θωρακικού τοιχώματος όσο και του διαφράγματος, καθώς και ότι καθιστά τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε άλλες πνευμονικές παθήσεις, όπως η υπνική άπνοια, το άσθμα και το σύνδρομο υποαερισμού λόγω παχυσαρκίας (σύνδρομο Pickwick).

Όλα αυτά μπορεί να επιδεινωθούν λόγω των γνωστών πνευμονικών προβλημάτων που συνοδεύουν τις λοιμώξεις COVID-19.

Λόγω αυτών των πιθανών κινδύνων έχει σημασία τα άτομα με παχυσαρκία να λαμβάνουν προφυλάξεις για την προστασία τους από την COVID-19.

Πώς ο ανεξέλεγκτος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές COVID-19

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να δείχνουν ότι τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την COVID-19.

Ωστόσο, ο διαβήτης μπορεί να δημιουργήσει χειρότερες επιπλοκές σε περίπτωση που ένα άτομο μολυνθεί και με COVID-19. Και αν πάσχετε από πρόσθετες παθήσεις όπως η παχυσαρκία ή η καρδιοπάθεια, ενδέχεται επίσης να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών.

“Τα προβλήματα με τον διαβήτη σχετίζονται κυρίως με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα”, λέει ο ενδοκρινολόγος και ειδικός στην παχυσαρκία Marcio Griebeler, MD.

“Εάν έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα είστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις – μάτια, καρδιά, νεφρά, νεύρα – σε όλα αυτά τα όργανα.

Εάν έχετε καλά ρυθμισμένο διαβήτη, μειώνετε τον κίνδυνο να έχετε επιπλοκές από την COVID-19.

Επομένως, ναι, εάν έχετε διαβήτη, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο.

Αλλά αν έχετε καλά ρυθμισμένο διαβήτη, βρίσκεστε σε πολύ καλύτερη θέση”, εξηγεί.

Ο εμβολιασμός μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από σοβαρή λοίμωξη.

Έχει δυσκολέψει η πανδημία τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη;

Ο Dr. Griebeler λέει ότι αυτό μπορεί να συνέβαινε και νωρίτερα στην πανδημία, όταν ήμασταν εγκλωβισμένοι στο σπίτι και διστάζαμε να πάμε κάπου.

Τώρα, οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να κρατήσουν τους ανθρώπους ασφαλείς.

Και με την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και τις εικονικές επισκέψεις, είναι πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση στη φροντίδα.

Ποια ήταν λοιπόν τα μεγαλύτερα εμπόδια; Το άγχος και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

“Τα επίπεδα άγχους είναι τώρα πολύ, πολύ υψηλά και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι το άγχος επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα”, σημειώνει ο Dr. Griebeler. 

“Όταν είσαι στρεσαρισμένος, αλλάζει ο τρόπος ζωής σου.

Μπορεί να μην τρώτε τόσο υγιεινά όσο πριν. Μπορεί επίσης να μην ασκείστε.

Έτσι, μία από τις προτεραιότητες που έχω όταν εργάζομαι με ανθρώπους που ζουν με διαβήτη ή παχυσαρκία είναι να τους βοηθήσω να διαχειριστούν την κατάσταση σε δύσκολες στιγμές”.

Ο Dr. Griebeler συμμετέχει επί του παρόντος σε μια κλινική δοκιμή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα το βάρος και τον διαβήτη τους.

Η μελέτη εξετάζει πιο προσεκτικά παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση, ο έλεγχος της όρεξης, η ψυχική υγεία, το άγχος και οι διαταραχές του ύπνου που μπορεί να παίζουν ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Η μελέτη αυτή χρησιμοποιεί επίσης μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στην απώλεια βάρους για τη θεραπεία του διαβήτη.

Τα άτομα που συμμετέχουν στη μελέτη θα λάβουν φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία που θα τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος.

Οι συμμετέχοντες επιλέγονται από το Πρόγραμμα Υγείας Εργαζομένων της Cleveland Clinic και οι προϋποθέσεις είναι ένας δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερος ή ίσος με 30 και η διάγνωση διαβήτη τύπου 2.

Στη συνέχεια, τυχαιοποιούνται και τοποθετούνται σε ένα από τα τρία προγράμματα.

Το ένα είναι ένα πρόγραμμα κοινών ιατρικών ραντεβού με συνταγογράφηση ενός φαρμάκου για την απώλεια βάρους.

Το δεύτερο είναι ένα πρόγραμμα κοινών ιατρικών ραντεβού χωρίς συνταγή για φάρμακο απώλειας βάρους και το τρίτο είναι μια ατομική επίσκεψη κάθε τρεις μήνες με έναν ενδοκρινολόγο.

Όλοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν φάρμακα για τον διαβήτη που βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Ο Dr. Griebeler λέει ότι μέχρι στιγμής, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κάνουν καταπληκτική δουλειά και ελπίζει ότι θα συμμετέχουν περισσότεροι άνθρωποι.

Υπάρχει πάντα σύνδεση μεταξύ παχυσαρκίας και διαβήτη;

Όχι πάντα. Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 έχει γενετική συνιστώσα. Έτσι, ο διαβήτης και η παχυσαρκία δεν συμβαδίζουν πάντα.

“Δεν έχουν όλοι όσοι έχουν παχυσαρκία διαβήτη τύπου 2, αλλά η πλειονότητα των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 έχουν παχυσαρκία.

Αυτή η σχέση έχει γίνει γνωστή ως “διαβητική παχυσαρκία”.

Επομένως, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η διαχείριση του διαβήτη είναι πολύ χρήσιμη”, εξηγεί ο Dr. Griebeler.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στη διαχείριση και των δύο καταστάσεων

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πλέον ότι η διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διαχείριση της υγείας μας.

Ωστόσο, ο Dr. Griebeler λέει ότι πολλοί άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν τη σημασία ενός καλού νυχτερινού ύπνου.

“Είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά, διότι αν δεν κοιμάστε καλά ή αν έχετε υπνική άπνοια, το σώμα σας θα απελευθερώσει ορμόνες που δεν είναι ευεργετικές, όπως η κορτιζόλη.

Αυτό μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σας και να σας κουράσει με αποτέλεσμα να έχετε λιγότερα κίνητρα για να κάνετε πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, οι άνθρωποι πρέπει να κοιμούνται καλά”, λέει.

Βρείτε έναν τρόπο να ελέγξετε το άγχος

Όπως αναφέρθηκε, όταν είστε αγχωμένοι, μπορεί να παρεκκλίνετε από την πορεία σας.

Και αυτό το άγχος μπορεί να επιβαρύνει το σώμα σας ανεβάζοντας την αρτηριακή σας πίεση και το σάκχαρο στο αίμα.

Αντί να επιτρέπετε στον εαυτό σας να αναλώνεται από το άγχος, βρείτε κατάλληλους τρόπους για να το αντιμετωπίσετε.

Γελάστε, πηγαίνετε για περπάτημα, διαλογισμό ή κάντε κάτι που σας δίνει χαρά. Και αν διαπιστώσετε ότι αυτό δεν είναι αρκετό, ποτέ δεν βλάπτει να μιλήσετε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Κάντε ασκήσεις με βάρη

Αν και το περπάτημα δεν είναι κακό, ο Dr. Griebeler λέει ότι όταν διαχειρίζεστε την παχυσαρκία, τον διαβήτη ή και τα δύο, η γυμναστική με βάρη προσφέρει επίσης μεγάλα οφέλη.

“Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η οικοδόμηση μυϊκής μάζας, δηλαδή η προπόνηση με βάρη και συναφή μέσα, θα αυξήσει τον μεταβολικό σας ρυθμό και θα σας κάνει να καίτε περισσότερες θερμίδες.

Το περπάτημα είναι μια χαρά. Θα κάψετε κάποιες θερμίδες.

Δοκιμάστε όμως να προσθέσετε αντίσταση ή προπόνηση με βάρη. Έχει τεράστια διαφορά”, προτείνει.

Συνειδητοποιήστε ότι το να τρώτε καλύτερα δεν σημαίνει να στερείτε κάτι από τον εαυτό σας.

Για να πετύχετε τους διατροφικούς σας στόχους, εγκαταλείψτε τη νοοτροπία ότι πρέπει να κάνετε δίαιτα για να χάσετε βάρος.

“Μου αρέσει να αποφεύγω να χρησιμοποιώ τη λέξη “δίαιτα”, επειδή υπονοεί περιορισμό.

Αντ’ αυτού, μάθετε πώς να τρώτε και μάθετε πώς το σώμα θα συμπεριφερθεί με βάση τον τρόπο που τρώτε.

Επίσης, το να είστε πεινασμένοι δεν αποτελεί στόχο. Το κλειδί είναι να τρώτε τροφές που σας κάνουν να χορταίνετε περισσότερο”, λέει ο Dr. Griebeler.

Προσέξτε την πρόσληψη ζάχαρης

Το γνωρίζουμε ήδη. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία – και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και υψηλής χοληστερόλης.

Γνωρίζουμε επίσης ότι πρέπει να προσέχουμε τους συνήθεις ύποπτους, όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αλλά ο Dr. Griebeler λέει ότι οι άνθρωποι συχνά παραβλέπουν τα φρούτα και τους χυμούς φρούτων.

“Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φρούτα ή οι χυμοί φρούτων θα είναι υγιεινά. Αλλά στην πραγματικότητα, κάποιοι έχουν πολλή ζάχαρη μέσα τους.

Έτσι, είναι καλό να γνωρίζουμε τι είναι υγιεινό και τι όχι, επειδή ορισμένα φρούτα μπορεί να είναι προβληματικά για τους ασθενείς με διαβήτη, αν η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι υψηλή”.

Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια

Εάν έχετε προσπαθήσει να διαχειριστείτε το βάρος ή τον διαβήτη σας, αλλά κάτι δεν πάει καλά, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας.

Μπορεί να σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα σχέδιο ή να σας κατευθύνει προς έναν ειδικό στη διαχείριση του βάρους ή έναν ενδοκρινολόγο.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα λόγω οικονομικών ή άλλων δυσκολιών, ο Dr. Griebeler λέει να μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από τους γύρω σας.

“Δεν πρέπει να φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.

Ζητήστε βοήθεια από την οικογένειά σας, τους φίλους σας ή ακόμη και από οργανώσεις. Με την πανδημία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ζητάτε βοήθεια.

Και υπάρχουν πολλές οργανώσεις εκεί έξω που μπορούν να σας βοηθήσουν να μπείτε στο σωστό δρόμο”.

Share to...