ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

Γιατί μυρίζουν τόσο πολύ οι μασχάλες μου; Τι μπορώ να κάνω γι αυτό;

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Οι δύσοσμες μασχάλες μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε αμήχανα, παρόλο που αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Κοινώς γνωστή ως κακοσμία σώματος και επισήμως ως βρωμιδρωσία, οι δύσοσμες μασχάλες δεν αποτελούν συνήθως αιτία ανησυχίας.

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε και να αποτρέψετε την δυσοσμία στις μασχάλες, γεγονός που μπορεί να σας απαλλάξει από το άγχος σας.

Τι προκαλεί τη δυσοσμία στις μασχάλες;

Το σώμα σας είναι καλυμμένο με ιδρωτοποιούς αδένες επειδή η εφίδρωση είναι μια βασική λειτουργία που μας βοηθά να δροσιστούμε.

Δύσοσμες μασχάλες
Δύσοσμες μασχάλες

Υπάρχουν δύο βασικά είδη ιδρωτοποιών αδένων: οι εκκρινείς και οι αποκρινείς:

  • Εκκρινείς αδένες: Αυτοί καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματός σας και εκβάλλουν απευθείας στην επιφάνεια του δέρματος.
  • Αποκρινείς αδένες: Αυτοί εμφανίζονται σε περιοχές που περιέχουν πολλούς θύλακες τριχών, όπως η βουβωνική χώρα και η μασχάλη. Αντί να εκβάλλουν στην επιφάνεια του δέρματος, οι αποκρινείς αδένες εκβάλλουν στον θύλακα της τρίχας και στη συνέχεια εκβάλλουν στην εξωτερική επιφάνεια του δέρματος.

Όταν το σώμα σας θερμαίνεται, οι εκκρινείς αδένες απελευθερώνουν ιδρώτα που δροσίζει το σώμα σας.

Συνήθως ο ιδρώτας είναι άοσμος μέχρι τα βακτήρια στο δέρμα σας να αρχίσουν να τον διασπούν.

Ορισμένες τροφές και ποτά που έχετε καταναλώσει, καθώς και ορισμένα είδη φαρμάκων, μπορούν επίσης να προκαλέσουν την απελευθέρωση οσμής από τον ιδρώτα των εκκρινών αδένων.

Οι αποκρινείς αδένες λειτουργούν κυρίως υπό συνθήκες στρες, εκκρίνοντας ένα άοσμο υγρό.

Αυτό το υγρό αρχίζει να αποκτά οσμή όταν έρχεται σε επαφή με τα βακτήρια στο δέρμα σας.

Αυτοί οι αδένες δεν αρχίζουν να λειτουργούν παρά μόνο στην εφηβεία, γι’ αυτό και συνήθως αυτή είναι η εποχή που οι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν την κακοσμία του σώματος.

Παρόλο που αυτό είναι φυσιολογικό, μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από το συνηθισμένο.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπεριδρωσία. Τα άτομα με υπεριδρωσία ιδρώνουν υπερβολικά, ιδίως στα χέρια, στα πόδια και στις μασχάλες.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε αυτή την πάθηση, θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να σας παράσχει τη σωστή θεραπεία.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις δύσοσμες μασχάλες

Ο τρόπος αντιμετώπισης των δύσοσμων μασχαλών εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις υποκείμενες αιτίες της δυσοσμίας του σώματος.

Η οσμή μπορεί να οφείλεται σε αναποτελεσματική υγιεινή ή στη μη χρήση των κατάλληλων προϊόντων ή μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη ιατρική πάθηση που χρήζει θεραπείας.

  • Όταν η υγιεινή κρύβεται πίσω από τις δύσοσμες μασχάλες

Η χρήση ενός αντιιδρωτικού ή αποσμητικού (ή ενός συνδυασμού αντιιδρωτικού-αποσμητικού) χωρίς ιατρική συνταγή μετά το καθημερινό σας ντους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οσμής στις μασχάλες.

Μερικές φορές, χρειάζεται να δοκιμάσετε διαφορετικά είδη για να δείτε ποιο είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

Τα αντιιδρωτικά βοηθούν στη μείωση της ποσότητας του παραγόμενου ιδρώτα, μπλοκάροντας προσωρινά τους πόρους που απελευθερώνουν τον ιδρώτα.

Εφόσον λιγότερος ιδρώτας βγαίνει στην επιφάνεια του δέρματός σας, το αποτέλεσμα είναι λιγότερη οσμή.

Τα αποσμητικά σταματούν την οσμή του ιδρώτα, αλλά δεν σταματούν τον ίδιο τον ιδρώτα. Αυτά τα προϊόντα συχνά έχουν ως βάση τους την αλκοόλη, καθιστώντας το δέρμα σας όξινο.

Το γεγονός αυτό εμποδίζει τη δημιουργία των βακτηρίων που προκαλούν την οσμή.

  • Όταν η υπεριδρωσία είναι η αιτία της μυρωδιάς στις μασχάλες

Εάν τα αποσμητικά δεν είναι αποτελεσματικά, μιλήστε με το γιατρό σας για συνταγογραφούμενα αποσμητικά ή ενέσεις Botox.

Αν και πολλοί γνωρίζουν το Botox για τη χρήση του στην εξομάλυνση των ρυτίδων του προσώπου, αυτό έχει πολλές άλλες πρακτικές εφαρμογές.

Μια ένεση Botox στους ιδρωτοποιούς αδένες μπορεί να μειώσει τόσο την εφίδρωση όσο και την κακοσμία.

Πρόκειται για μια συνηθισμένη θεραπεία για τους ανθρώπους με υπεριδρωσία.

Ωστόσο, το Botox δεν αποτελεί μόνιμη λύση. Τα αποτελέσματα των ενέσεων διαρκούν μόνο μερικούς μήνες, οπότε θα πρέπει να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία όσο συχνά χρειάζεται.

Πώς να αποτρέψετε τις δύσοσμες μασχάλες

Μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να αποτρέψετε την ανάπτυξη της κακοσμίας στις μασχάλες εξαρχής.

Κάνοντας καθημερινά ντους με σαπούνι. Το τακτικό ντους μετά από κουραστικές δραστηριότητες, όπως η γυμναστική ή ο αθλητισμός, απαλλάσσει από τα βακτήρια και τον ιδρώτα που προκαλούν οσμές.

Φορώντας φαρδιά υφάσματα που αναπνέουν, όπως βαμβάκι, λινό και υλικά που απορροφούν την υγρασία.

Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό αν ιδρώνετε πολύ. Τα εν λόγω υλικά θα επιτρέψουν στο σώμα σας να παραμείνει πιο δροσερό σε σχέση με τα περιοριστικά ρούχα από υφάσματα που δεν αναπνέουν.

Αφαιρώντας τις τρίχες. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι το ξύρισμα ή η αποτρίχωση των μασχαλών μειώνει σημαντικά την κακοσμία της μασχάλης.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο καθαρισμός είναι πιο αποτελεσματικός στο ξυρισμένο ή κερωμένο δέρμα.

Απαλλαγή από το άγχος. Δεδομένου ότι η αντίδραση του στρες μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες, οι τεχνικές διαχείρισης του στρες και μείωσης του άγχους μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε την αντίδραση του στρες και να ελαχιστοποιήσετε τη φυσιολογική αντίδραση του ιδρώτα.

Αν τα ρούχα σας μυρίζουν σαν τα παπούτσια σας μετά από γυμναστική, μην ανησυχείτε.

Προσθέστε ένα φλιτζάνι ξύδι στα ρούχα σας και αυτά θα αποκτήσουν μια φρέσκια μυρωδιά.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έως και 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα ή σόδα πλυσίματος για να καταπολεμήσετε τη δυσοσμία.

Απλά μην αναμειγνύετε το ξύδι και τη μαγειρική σόδα/σόδα πλυσίματος, καθώς θα αλληλοεξουδετερωθούν.

Συμβουλή για επαγγελματίες: Γυρίστε τα ρούχα σας ανάποδα πριν τα πλύνετε. Αυτό διευκολύνει την απομάκρυνση των ελαίων και του ιδρώτα από το ύφασμα και τα ρούχα σας θα φαίνονται καινούργια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για τα πραγματικά δύσοσμα ρούχα και όλα τα τεχνητά υφάσματα, παραλείψτε το στεγνωτήριο. Θα “ψήσει” τη μυρωδιά και θα δυσκολέψει την απομάκρυνσή της.

Ξεφορτωθείτε το μαλακτικό, για πάντα

Αν έχετε φορέσει ποτέ ένα καθαρό πουκάμισο και μυρίζετε άσχημα πριν καν φτάσετε στο γραφείο, ίσως φταίει το μαλακτικό σας.

Τα μαλακτικά υφασμάτων παραμένουν στην επιφάνεια των ινών των ρούχων και εμποδίζουν τη ροή του αέρα και την εξάτμιση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε τον αέρα που χρειάζεστε για να κρατήσετε μακριά τα βακτήρια που προκαλούν οσμές.

Επίσης, το μαλακτικό δυσκολεύει το απορρυπαντικό να εισχωρήσει στις ίνες και να απομακρύνει τον ιδρώτα, τα βακτήρια και τις σωματικές οσμές. Τα μαλακτικά μπορεί επίσης να είναι ερεθιστικά για το δέρμα.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει πολλά είδη αποσμητικών ή αντιιδρωτικών και τίποτα δεν βοηθάει στη μείωση της οσμής της μασχάλης σας, μιλήστε με το γιατρό σας.

Αυτός μπορεί να αποκλείσει υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις και να σας συστήσει ισχυρότερες θεραπείες.

Το συμπέρασμα

Οι δύσοσμες μασχάλες εμφανίζονται όταν τα βακτήρια διασπούν τον κατά τα άλλα άοσμο ιδρώτα στο δέρμα σας.

Μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από άλλους και πάσχουν από μια κατάσταση που ονομάζεται υπεριδρωσία.

Αυτή η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του σώματος.

Παρόλο που η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλεί αμηχανία στους ανθρώπους, υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

Τα αντιιδρωτικά ή τα αποσμητικά σπρέι μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την οσμή του σώματος στις μασχάλες.

Εάν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ισχυρότερα σπρέι ή να σας συστήσει ενέσεις Botox.

Η καλή υγιεινή, τα φαρδιά ρούχα, η μείωση του στρες και ενδεχομένως το ξύρισμα ή η αποτρίχωση της περιοχής μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση της δυσοσμίας του σώματος.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

Share to...