Γιατί οι άνδρες αποκτούν φαλάκρα; Υπάρχει αλήθεια κάτι που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Η δημιουργία φαλάκρας είναι ένα καυτό θέμα στο χώρο της έρευνας.

Η ανδρογενετική αλωπεκία, ή αλλιώς ανδρική φαλάκρα, είναι ο πιο κοινός τύπος σταδιακής διαταραχής της τριχόπτωσης στους άνδρες.

Οι μισοί άνδρες στον κόσμο εμφανίζουν τριχόπτωση μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Περίπου το 70% των ανδρών θα χάσουν τα μαλλιά τους καθώς μεγαλώνουν. Και το 25% των φαλακρών ανδρών βλέπουν τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης πριν από την ηλικία των 21 ετών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις προσφέρουν πολλές ελπίδες τόσο για τη θεραπεία όσο και για την πρόληψη των διαφόρων τύπων φαλάκρας.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές μπορούν πλέον να αναπτύσσουν θύλακες τριχών στο εργαστήριο.

Ορισμένοι μελετούν ακόμη και νέες θεραπείες για τον καρκίνο που κάνουν τα μαλλιά να μεγαλώνουν αντί να πέφτουν.

Αλλά αν σκέφτεστε να περιμένετε αυτές τις έρευνες να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον, υπάρχει ακόμα δρόμος.

Μέχρι τότε, παρακάτω θα βρείτε μερικά στοιχεία και συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ανδρική τριχόπτωση που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε τυχόν παρανοήσεις που μπορεί να έχετε.

Φαλάκρα
Φαλάκρα

Πώς προκύπτει η φαλάκρα

Κληρονομείτε τα γονίδια της φαλάκρας. Η εμφάνιση και η ανάπτυξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας εξαρτάται από την αλληλεπίδραση ενδοκρινικών παραγόντων και της γενετικής σας προδιάθεσης.

Έτσι, αν ο μπαμπάς ή ο θείος σας είναι φαλακρός, οι πιθανότητες είναι μεγάλες να μην αποφύγετε μια ανάλογη μοίρα.

Φτάνετε στην εφηβεία και παράγετε ανδρογόνα (ορμόνες του φύλου).

Αν έχετε γενετική προδιάθεση, αυτά αλληλεπιδρούν με τα γονίδιά σας και ελαχιστοποιούν τους θύλακες των τριχών.

Τα κανονικά σας μαλλιά στη συνέχεια πέφτουν.

Αντικαθίστανται από μικροσκοπικές, μη χρωματισμένες τρίχες (ελάχιστα ορατό χνούδι).

Αυτή η διαδικασία συμβαίνει σε όλο το τριχωτό της κεφαλής σας μέχρι να ολοκληρωθεί.

Τελικά, οι θύλακες αδρανοποιούνται και σταματούν να παράγουν ακόμη και χνούδι.

Το μοτίβο της φαλάκρας

Η ανδρική φαλάκρα αρχίζει στους κροτάφους, στο μπροστινό μέρος του τριχωτού της κεφαλής και στην κορυφή του κεφαλιού.

Κατά τη διάρκεια μερικών μηνών ή ετών, οι φαλακρές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής συναντώνται και ενώνονται.

Το αποτέλεσμα είναι το γνωστό σχήμα της ” δάφνινης στεφάνης”.

  • Γιατί δεν πέφτουν οι τρίχες που βρίσκονται κάτω από τα αυτιά σας;

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι άνδρες που είναι φαλακροί εξακολουθούν να έχουν τούφες μαλλιών κάτω από τα αυτιά τους;

Για κάποιο λόγο, αυτό το τμήμα των μαλλιών είναι γενετικά προγραμματισμένο να μην πέφτει.

Ποιες είναι οι σύγχρονες διαθέσιμες θεραπείες για τη φαλάκρα;

Υπάρχουν φαρμακευτικές, χειρουργικές και αισθητικές θεραπείες για την φαλάκρα.

Η τοπικά εφαρμοζόμενη μινοξιδίλη (Rogaine) και η φιναστερίδη (Propecia) είναι τα μόνα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της φαλάκρας.

Η μινοξιδίλη είναι ένα αγγειοδιασταλτικό που χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης, διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και παρέχει μεγαλύτερη ροή αίματος στους θύλακες των τριχών.

Το φάρμακο αυτό εφαρμόζεται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει επίσης μια πιθανή αποτελεσματικότητα των θεραπειών που περιέχουν κερκετίνη – ένα συστατικό που βρίσκεται στο εκχύλισμα του φυτού Houttuynia cordata.

Είναι ένας από τους σημαντικούς δείκτες στην επιβίωση των θυλάκων και των κυττάρων της τρίχας.

Μια νέα μελέτη του 2020 δείχνει επίσης ότι η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α (BTA) ενδεχομένως να είναι πολλά υποσχόμενη και αποτελεσματική στη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Έχει μελετηθεί και έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπευτική στρατηγική για τη θεραπεία της φαλάκρας χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές θεραπείες παρέχονται από γιατρούς ή υπό ιατρική επίβλεψη σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, οπότε μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε αν κάποια από αυτές είναι κατάλληλη για εσάς.

Άλλες θεραπείες για την τριχόπτωση

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες λύσεις για τη φαλάκρα που αφορούν άμεσα την αισθητική ή φυσική αλλαγή της εμφάνισής σας:

Μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης χορηγείται αναισθησία, και ακολούθως υγιείς θύλακες τριχών από ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος που ονομάζεται σημείο δότης μεταφέρονται στα φαλακρά σημεία.

Αυτή η διαδικασία είναι χειρουργική, και μπορεί να χρειαστούν πολλές επεμβάσεις προτού τα αποτελέσματα γίνουν μόνιμα, επειδή η τριχόπτωση εξακολουθεί να συμβαίνει αρκετές φορές προτού το δέρμα αναπτύξει περισσότερα μαλλιά μόνιμα.

Και ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να είναι εκτεταμένος. Είναι επίσης δαπανηρή, αλλά τα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν γρήγορα.

Περούκες. Πρόκειται για μια πιο προσωρινή λύση, αλλά λιγότερο δαπανηρή και ευπροσάρμοστη. Οι περούκες που είναι συνθετικές είναι γενικά φθηνότερες σε σύγκριση με τις περούκες από ανθρώπινες τρίχες.

Οι περούκες από ανθρώπινες τρίχες φαίνονται πιο φυσικές και είναι πιο εύκολο να διαμορφωθούν και να συντηρηθούν επειδή τα πολυμερή συγκρατούν τη δομή περισσότερο και καλύτερα κάτω από τις φυσικές ίνες.

Καπέλα. Πολλοί άνδρες συνηθίζουν να φορούν καπέλα ως τον πιο άνετο, ευέλικτο και λιγότερο δαπανηρό τρόπο διαχείρισης της τριχόπτωσης με μηδενικές παρενέργειες.

Αρσενική φαλάκρα και παθήσεις

Η φαλάκρα που επηρεάζει την κορυφή του κεφαλιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, οπότε μιλήστε με το γιατρό σας για τη σχέση μεταξύ των δύο.

Στην εν λόγω μετα-ανάλυση που ανέδειξε αυτά τα στοιχεία, η φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου μεταξύ νεότερων ανδρών, καθώς και μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, και η συσχέτιση εξαρτιόταν από τη σοβαρότητα της φαλάκρας.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φαλάκρα στην κορυφή συνδέεται στενότερα με τη συστηματική αθηροσκλήρωση παρά με τη μετωπιαία φαλάκρα.

Έτσι, οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου θα πρέπει να επανεξετάζονται προσεκτικά σε άνδρες με φαλάκρα στην κορυφή, ιδίως σε νεότερους άνδρες, και πιθανώς αυτοί θα πρέπει να ενθαρρύνονται να βελτιώσουν το προφίλ του καρδιαγγειακού τους κινδύνου.

Έχουν επίσης υπάρξει πολλές μελέτες που θέτουν το ερώτημα αν η φαλάκρα συνδέεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η φαλάκρα δεν αποτελεί σταθερό βιοδείκτη για τον κίνδυνο ή την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

Αποδεχτείτε αυτό που αποδίδει σήμερα

Η έρευνα για την πρόληψη και τη θεραπεία της φαλάκρας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οπότε υπάρχει ελπίδα για το μέλλον.

Αλλά μέχρι τότε οι ειδικοί γιατροί συνιστούν να εστιάσετε την προσοχή σας στο να χρησιμοποιήσετε τους πόρους που διαθέτετε.

Αντί να σπαταλάτε τα χρήματά σας σε προϊόντα που ισχυρίζονται ότι αποδίδουν, αλλά δεν έχουν αποτέλεσμα, επικεντρώστε τις προσπάθειές σας στο να βρείτε ένα νέο στυλ που να σας ταιριάζει – με λιγότερα μαλλιά.

Η καλύτερη στρατηγική είναι να αποδεχθείτε την τριχόπτωσή σας.

Share to...