Γιατί οι γυναίκες βγάζουν τρίχες στο πηγούνι;

Γιατί οι γυναίκες βγάζουν τρίχες στο πηγούνι;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
12 Λεπτά

Ορισμένες γυναίκες αλλά και άτομα με θηλυπρεπή εμφάνιση βρίσκουν την παρουσία τριχών στο πηγούνι ή στο σαγόνι τους ιδιαίτερα ενοχλητική. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα των πολλών ορμονικών αλλαγών που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, πολλοί πολιτισμοί συνδέουν τις τρίχες στο πρόσωπο με την αρρενωπότητα.

Αυτό που κάποιοι θεωρούν ως ένα απλό περιφερόμενο γένι μπορεί να είναι καταστροφικό για την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση άλλων – και να απορροφά μεγάλα τμήματα της καθημερινότητάς τους.

Μια μελέτη του 2006 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν ανεπιθύμητες τρίχες στο πρόσωπο ανέφεραν υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης και ξόδευαν, κατά μέσο όρο, 104 λεπτά για την αφαίρεση και τη φροντίδα των τριχών στο πρόσωπο κάθε εβδομάδα.

Για να περιπλέξουμε περαιτέρω το θέμα της τριχοφυΐας του προσώπου στις γυναίκες, η τριχοφυΐα του προσώπου δεν είναι ένα ομοιογενές χαρακτηριστικό.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο τριχωτοί από άλλους. Αυτό σημαίνει ότι η “φυσιολογική” τριχοφυΐα και το φυσιολογικό τρίχωμα ενός ατόμου ενδέχεται να είναι σύμπτωμα ενός προβλήματος υγείας για ένα άλλο άτομο.

Τι προκαλεί τις τρίχες στο πηγούνι στις γυναίκες;

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το μαλλιαρό πρόβλημα, θα πρέπει να δώσουμε μερικούς ορισμούς:

Χνουδι στο πηγούνι: Οι λεπτές τρίχες που συνήθως αναφερόμαστε ως “χνούδι ροδάκινου”. Όλοι έχουμε βελούδινες τρίχες στο πρόσωπό μας (και στο σώμα μας), αν και η ποσότητα και η θέση τους διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Τελικές τρίχες: Οι παχύτερες, μακρύτερες, πιο σκούρες και πιο βαθιά ριζωμένες τρίχες που συνθέτουν τις βλεφαρίδες, τα φρύδια και τις τρίχες του κεφαλιού σας.

Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που όλοι βιώνουμε κατά την εφηβεία, μπορούν να μετατρέψουν το χνούδι σε τελικές τρίχες. Όταν περνάμε την εφηβεία, παράγουμε περισσότερες ορμόνες – συγκεκριμένα, το σώμα μας αρχίζει να παράγει περισσότερα ανδρογόνα (γνωστά και ως ορμόνες του φύλου ή “ανδρικές ορμόνες”).

Ανεξάρτητα από το βιολογικό μας φύλο, όλοι μας βλέπουμε κάποιες από τις χνουδωτές τρίχες μας να μετατρέπονται σε τελικές τρίχες στις λεγόμενες περιοχές του σώματος που εξαρτώνται από τα ανδρογόνα – μέρη όπως οι μασχάλες σας και η περιοχή γύρω από τα γεννητικά σας όργανα. Καθώς τα επίπεδα των ανδρογόνων αυξάνονται, αυξάνεται και η ποσότητα των τριχών στο πρόσωπο και στο σώμα που αναπτύσσετε.

Επιπλέον, μπορείτε να αναπτύσσετε τρίχες σε περισσότερα σημεία, όπως στις αρθρώσεις, την πλάτη, το στομάχι, τους γλουτούς και το στήθος σας – περιοχές που συνήθως συνδέονται με τους άνδρες και τα άτομα που χαρακτηρίζονται άντρες κατά τη γέννησή τους.

Όταν τα επίπεδα των ορμονών σας αυξομειώνονται, η ποσότητα και ο τύπος των τριχών στο σώμα σας μπορεί να αλλάξει. Στις γυναίκες, αυτές οι ορμονικές διακυμάνσεις παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της εφηβείας, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Αυτό είναι μόνο απολύτως φυσιολογικό, αλλά και καλό.

Επομένως, μπορεί να ανακαλύψετε μια ή δύο νέες τρίχες στο πηγούνι σας που δεν είχατε ποτέ πριν. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι η ποσότητα των νέων τριχών που έχετε ξεπερνά κατά πολύ τη μία ή δύο νέες τούφες. Εάν εμφανίζετε νέες, πυκνές, τραχιές τρίχες οπουδήποτε στο πρόσωπο ή το σώμα σας, αυτό συνήθως εμπίπτει σε μία από τις δύο παρακάτω κατηγορίες:

Ο γυναικείος δασυτριχισμός χαρακτηρίζει τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία που αναπτύσσουν υπερβολική τριχοφυΐα λόγω ορμονικών ανισορροπιών – συγκεκριμένα, λόγω υπερπαραγωγής ανδρογόνων. Είναι όμως δυνατόν να διαγνωστεί κανείς με ιδιοπαθή δασυτριχισμό.

Η υπερτρίχωση είναι η υπερβολική τριχοφυΐα που δεν οφείλεται κατηγορηματικά σε ορμονική ανισορροπία και θα μπορούσε να οφείλεται σε άλλες διαταραχές της υγείας ή σε παρενέργειες ενός φαρμάκου. 

Είτε πρόκειται για λίγες νέες τρίχες είτε για ξεκάθαρα περισσότερες από λίγες, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Γήρανση

Σε ότι αφορά τις γυναίκες, η τριχοφυΐα στο πηγούνι και το σαγόνι μπορεί να είναι κομμάτι της διαδικασίας της γήρανσης. Οι ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση επηρεάζουν τόσο τα μαλλιά του κεφαλιού όσο και τις τρίχες του σώματός σας.

Αν και αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο, δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε την υφή των μαλλιών του κεφαλιού σας να αλλάζει -και να παρατηρείτε ακόμη και τριχόπτωση- την ίδια στιγμή που το άνω χείλος σας και η γραμμή του σαγονιού σας αρχίζουν να γίνονται ασαφείς. Εάν αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν πολύ γρήγορα, μπορεί να αποτελούν αιτία ανησυχίας και ιατρικής εξέτασης.

Ορμονική ανισορροπία

Όταν το σώμα σας παράγει πάρα πολλά ανδρογόνα όπως είναι η τεστοστερόνη, αυτό θα προκαλέσει τριχόπτωση στο κεφάλι σας και αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπό σας.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία από τις παθήσεις που μπορεί να εμφανίζεται μέσα στις οικογένειες. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι πρόκειται για μια πολύ συχνή ενδοκρινική πάθηση: Κάπου μεταξύ του 5% και του 15% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία πάσχουν από την πάθηση, η οποία προκαλεί ένα ευρύ φάσμα επιπλοκών, από ακανόνιστες περιόδους και ακμή έως σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διαταράσσει το ενδοκρινικό σας σύστημα, προκαλώντας υπερπαραγωγή ανδρογόνων. Αυτή η ορμονική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει τριχοφυΐα σε περιοχές του σώματος που εξαρτώνται από τα ανδρογόνα και τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής.

Κληρονομικότητα

Μερικές φορές, ο λόγος που έχετε περισσότερες τρίχες στο πρόσωπό σας από άλλους ανθρώπους οφείλεται στο οικογενειακό σας δέντρο. Για παράδειγμα, η τριχοφυΐα είναι πιο συχνή σε άτομα με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή – και λιγότερο συχνή,στις γυναίκες των Ινδιάνων της Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας.

Διαβήτης

Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς το γιατί, υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και του υπερανδρογονισμού, ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Δεν είναι ασυνήθιστο, λοιπόν, για τις γυναίκες που ζουν με διαβήτη να παρατηρούν αύξηση των τριχών στο σώμα και στο πρόσωπο την ίδια στιγμή που οι τρίχες στο κεφάλι τους αραιώνουν.

Σημαντική αύξηση ή απώλεια βάρους

Όταν χάνουμε ή παίρνουμε σημαντική ποσότητα βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό διαταράσσει τις ορμόνες μας. Η ανισορροπία που προκύπτει έχει συχνά ως αποτέλεσμα την αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο. Για την ακρίβεια, ορισμένα άτομα με διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία και η νευρική βουλιμία, αναπτύσσουν εμβρυϊκό χνούδι, δηλαδή τις λεπτές τρίχες που καλύπτουν τα έμβρυα μέσα στη μήτρα.

Φάρμακα

Υπάρχει μια σειρά φαρμάκων που προσμετρούν την τριχοφυΐα ως παρενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των αναβολικών στεροειδών, καθώς και ορισμένων ειδών χημειοθεραπείας και θεραπειών επιληψίας.

Επιπλέον, ορισμένες τρανσέξουαλ και άτομα με θηλυπρεπή εμφάνιση μπορεί να διαπιστώσουν ότι ακόμη και όταν λαμβάνουν ορμονοθεραπεία ως μέρος της διαδικασίας επιβεβαίωσης του φύλου ή της μετάβασης, κάποια τριχοφυΐα στο πρόσωπο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Λύσεις για την αποτρίχωση στο πηγούνι

Οι τρίχες στο πηγούνι ή στο πρόσωπο των γυναικών δεν αποτελούν, από μόνες τους, ιατρικό πρόβλημα. Αυτό που αποτελεί πρόβλημα υγείας, είναι τα συναισθήματα που προκαλούν μερικές φορές οι επιπλέον τρίχες.

Ακολουθούν ορισμένες λύσεις για την αφαίρεση των ανεπιθύμητων τριχών στο πρόσωπο:

 • Ξερίζωμα με τσιμπιδάκι. Ανάλογα με το πόσες τρίχες έχετε να αντιμετωπίσετε στο πρόσωπο, το ξερίζωμα κάθε μεμονωμένης τρίχας με τσιμπιδάκι μπορεί να είναι η ευκολότερη επιλογή. Για να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο και τον κίνδυνο μόλυνσης, πάντα να βγάζετε τις τρίχες αμέσως μετά το ντους.
 • Ξύρισμα και δερμοαπόξεση. Πολλές γυναίκες και άτομα με θηλυπρεπή εμφάνιση ξυρίζονται για να απομακρύνουν τις ανεπιθύμητες τρίχες, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Παρόλο που μπορεί να απολεπίσει το δέρμα σας και να φωτίσει την επιδερμίδα σας, μπορεί επίσης να δημιουργήσει μικροσκοπικές εγκοπές και κοψίματα, καθώς και να ξηράνει ή να ερεθίσει το δέρμα σας.
 • Αποτρίχωση με κερί. Αν και αποτελεί εδώ και καιρό μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αποτρίχωσης, πολλοί ειδικοί αποτρέπουν την αποτρίχωση σε άτομα με ορμονικές διαταραχές, επειδή μπορεί να φουντώσει το ήδη ερεθισμένο δέρμα.
 • Χαλάουα. Σε αντίθεση με την αποτρίχωση με κερί, η χαλάουα τραβάει τις ανεπιθύμητες τρίχες προς την κατεύθυνση που αναπτύσσονται, προκαλώντας λιγότερο ερεθισμό. Μπορεί να απαιτηθούν πολλαπλά περάσματα από το ίδιο σημείο για να αφαιρεθούν όλες.
 • Νήματα. Ορισμένες γυναίκες θεωρούν την αποτρίχωση με νήματα λιγότερο επώδυνη και καλύτερη για το ευαίσθητο δέρμα σε σχέση με την αποτρίχωση με κερί.
 • Αποτριχωτικές κρέμες. Αυτά τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι για να διαλύσουν τις τρίχες ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Μπορούν να ερεθίσουν ή ακόμα και να κάψουν το δέρμα σας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε πάντα ένα δοκιμαστικό τεστ στο χέρι σας ή σε κάποιο άλλο λιγότερο ευαίσθητο σημείο του σώματός σας πριν απλώσετε το προϊόν στο πρόσωπό σας.
 • Λεύκανση. Μερικούς ανθρώπους δεν τους ενοχλούν οι τρίχες στο πρόσωπό τους – απλώς θα ήθελαν να μην είναι τόσο εμφανείς. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ένα προϊόν λεύκανσης χωρίς συνταγή, το οποίο θα φωτίσει τις τρίχες του προσώπου και θα τις κάνει λιγότερο ορατές. Απλά φροντίστε να κάνετε πρώτα ένα δοκιμαστικό τεστ, καθώς αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι πολύ άγρια για το δέρμα σας.
 • Κρέμα για το δέρμα με φλορνιθίνη. Αυτή η συνταγογραφούμενη κρέμα δρα στη ρίζα της τρίχας για να μειώσει την ανάπτυξή της. Είναι καλύτερη για περιπτώσεις ατόμων που έχουν μια μικρή περιοχή τριχών την οποία θέλουν να στοχεύσουν, σε αντίθεση με άτομα που έχουν ανάπτυξη τριχών σε πολλές περιοχές.
 • Αντιανδρογόνα φάρμακα. Εάν προσπαθείτε να εξαλείψετε την υπερβολική τριχοφυΐα τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιανδρογόνο φάρμακο όπως η σπιρονολακτόνη.
 • Αποτρίχωση με λέιζερ. Η αποτρίχωση με λέιζερ ξεφορτώνεται τις ανεπιθύμητες τρίχες στο πρόσωπο στοχεύοντας στη μελανίνη – που σημαίνει ότι δρα καλύτερα αν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκούρα μαλλιά. Μπορεί να μην οδηγήσει σε μόνιμα αποτελέσματα και πρέπει να γνωρίζετε ότι οι θεραπείες μπορεί να είναι ακριβές και κάποιοι τις θεωρούν επώδυνες.
 • Ηλεκτρόλυση. Αν ψάχνετε για μια μόνιμη λύση αποτρίχωσης, η ηλεκτρόλυση είναι ο κατάλληλος τρόπος. Αλλά λάβετε υπόψη ότι μπορεί να είναι ακριβή και συχνά χρειάζονται πολλαπλές συνεδρίες για να επιτευχθεί μόνιμη αποτρίχωση. Ορισμένοι βρίσκουν τη διαδικασία δυσάρεστη και μπορεί να εμφανίσετε πρήξιμο και ευαισθησία κατόπιν.
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.