ΓΕΝΙΚΑ, ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ

Εγκαύματα γλώσσας. Τι μπορείτε να κάνετε αν κάψετε τη γλώσσα σας

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Εγκαύματα γλώσσας πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού

Αυτό που καθιστά την πρώτη σας μπουκιά από ένα έδεσμα τόσο νόστιμη είναι επίσης αυτό που κάνει το στόμα σας ευαίσθητο στις ακραίες θερμοκρασίες. Οι ευαίσθητοι ιστοί στο εσωτερικό της σας επιτρέπουν να γευτείτε μια ποικιλία γεύσεων – αλλά είναι επίσης εύκολο να τραυματιστούν.

Πιθανότατα είστε ήδη εξοικειωμένοι με την έννοια των εγκαυμάτων πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού. Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γιατροί περιγράφουν τη σοβαρότητα της βλάβης των ιστών, με τα εγκαύματα τρίτου βαθμού να είναι τα πιο σοβαρά. Χρησιμοποιούμε τις ίδιες κατηγορίες για την ταξινόμηση των εγκαυμάτων της γλώσσας.

 • Τα εγκαύματα της γλώσσας πρώτου βαθμού είναι τα πιο συνηθισμένα και επηρεάζουν μόνο το ανώτερο στρώμα του ιστού της γλώσσας. Η γλώσσα σας μπορεί να φαίνεται ροζ ή κόκκινη. Ενδέχεται να εμφανίσετε οίδημα, ήπιο πόνο ή και τα δύο.
 • Τα εγκαύματα της γλώσσας δευτέρου βαθμού προχωρούν πέρα από το ανώτερο στρώμα του ιστού και πονάνε περισσότερο από τα εγκαύματα πρώτου βαθμού. Εκτός από το ότι η γλώσσα στο σημείο του εγκαύματος γίνεται έντονα ροζ ή κόκκινη και πρήζεται, μπορεί να παρατηρήσετε ότι σχηματίζονται φουσκάλες.
 • Τα εγκαύματα γλώσσας τρίτου βαθμού είναι τα πιο σοβαρά, καθώς επηρεάζουν τα βαθύτερα στρώματα του ιστού. Οι πληγείσες περιοχές της γλώσσας σας είτε μαυρίζουν είτε ασπρίζουν. Τα εγκαύματα γλώσσας τρίτου βαθμού μπορεί να προκαλέσουν είτε μούδιασμα είτε αφόρητο πόνο.
Εγκαύματα γλώσσας. Τι μπορείτε να κάνετε αν κάψετε τη γλώσσα σας
Εγκαύματα γλώσσας. Τι μπορείτε να κάνετε αν κάψετε τη γλώσσα σας

Από τι προκαλούνται τα εγκαύματα της γλώσσας;

Τα εγκαύματα στη γλώσσα μπορεί να συμβούν όταν δεν αφήνετε τα τρόφιμα ή τα ποτά να κρυώσουν επαρκώς πριν τα καταναλώσετε. Η απόσπαση της προσοχής σας αποτελεί τον βασικό ένοχο. Πολλοί άνθρωποι τρώνε γεύματα ή σνακ βιαστικά και δεν δίνουν προσοχή σε πράγματα όπως η θερμοκρασία του φαγητού. Είναι εύκολο να φάτε μια μεγάλη μπουκιά από ένα καυτό φαγητό ή μια γουλιά από ένα καυτό ποτό που αχνίζει, επειδή έχετε απασχολημένο το μυαλό σας.

Τα φαγητά που ζεσταίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων είναι μια σημαντική αιτία εγκαυμάτων στη γλώσσα. Τα μικροκύματα θερμαίνουν τα τρόφιμα ανομοιόμορφα, γεγονός που μπορεί να είναι παραπλανητικό. Ενώ η πρώτη μπουκιά μπορεί να φαίνεται αρκετά δροσερή, η επόμενη μπορεί να κάψει τη γλώσσα σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα εμφανίσετε αν κάψετε τη γλώσσα σας;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πόσο σοβαρό είναι το έγκαυμα. Εκτός από το κάψιμο, μπορεί να εμφανίσετε:

 • Πόνο στη γλώσσα.
 • Απώλεια της αίσθησης στη γλώσσα σας.
 • Έντονα ροζ ή κόκκινη γλώσσα που φαίνεται φλεγμονώδης και πρησμένη.
 • Μειωμένη αίσθηση της γεύσης ή μεταλλική γεύση στο στόμα σας.
 • Μια λεία γλώσσα (οι θηλές σας μπορεί να εξαφανιστούν στιγμιαία εάν έχουν υποστεί βλάβη).

Τα άτομα με μια πάθηση που ονομάζεται γεωγραφική γλώσσα μπορεί επίσης να έχουν λεία γλώσσα, ερυθρότητα και αίσθημα καύσου στο στόμα τους, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το έγκαυμα της γλώσσας. Η γεωγραφική γλώσσα είναι μια ακίνδυνη κατάσταση που εμφανίζει λείες κόκκινες περιοχές που οριοθετούνται από λευκό ή γκρι ιστό στη γλώσσα σας. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί τη γεωγραφική γλώσσα, αλλά δεν έχει σχέση με τα εγκαύματα.

Πώς να καταπραΰνετε την καμένη σας γλώσσα

Ακολουθούν επτά συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο και να επιταχύνετε την επούλωση από ένα έγκαυμα γλώσσας πρώτου βαθμού.

Πιείτε κρύα ροφήματα και φάτε κρύες τροφές. Ψάχνετε μια δικαιολογία για να απολαύσετε ένα μπολ παγωτό; Ε, λοιπόν, τώρα έχετε μια τέτοια ευκαιρία! Για τις πρώτες ημέρες μετά από ένα έγκαυμα της γλώσσας, προτιμήστε κρύες ή παγωμένες τροφές που είναι απαλές και δεν προκαλούν ερεθισμό.

Πιπιλίστε παγάκια ή γρανίτες. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ κρύα. Δεν θέλουμε να κολλήσει η ευαίσθητη γλώσσα σας σε οτιδήποτε!

Επικαλύψτε τη γλώσσα σας με γάλα, ζάχαρη ή μέλι. Οι λάτρεις των πικάντικων φαγητών θα το επιβεβαιώσουν: Το γάλα είναι ιδανικό για να σας βοηθήσει να νικήσετε τη θερμότητα. Αλλά δεν είναι το μόνο βασικό προϊόν της κουζίνας που μπορεί να βοηθήσει! Το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η ζάχαρη μπορεί επίσης να απαλύνει τον πόνο.

Πάρτε ένα φάρμακο κατά του πόνου χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν αντιμετωπίζετε πολύ πόνο ή πρήξιμο, προτιμήστε να πάρετε παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή.

Ξεπλύνετε το στόμα σας με αλατισμένο νερό. Οι πλύσεις με αλάτι είναι δύο φορές αποτελεσματικές: Μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο της γλώσσας και να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Αλλά αποφύγετε τα στοματικά διαλύματα με βάση το οινόπνευμα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τις πληγές και να αυξήσουν τον πόνο.

Εφαρμόστε βιταμίνη Ε. Αν θέλετε να ενισχύσετε τη διαδικασία επούλωσης, η βιταμίνη Ε είναι ο κατάλληλος τρόπος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πιέσετε μια υγρή κάψουλα 1.000 IU απευθείας στη γλώσσα σας.

Εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή. Το να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα είναι πάντα σημαντικό, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν έχετε μια πληγή στο στόμα σας. Το να διατηρείτε το στόμα σας καθαρό βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης, ειδικά αν έχετε μια ανοιχτή πληγή ή φουσκάλα στην περιοχή.

Έχετε επίσης υπόψη σας ότι – κατά την ανάρρωση από έγκαυμα της γλώσσας – θα πρέπει να αποφεύγετε τον ερεθισμό του τραυματισμένου ιστού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τα καυτά φαγητά και ποτά, να βάλετε στη θέση τους τη ξύστρα γλώσσας και να αποφεύγετε τα πικάντικα ή όξινα φαγητά.

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επουλωθεί;

Ο χρόνος που θα χρειαστεί η γλώσσα σας για να επουλωθεί από ένα έγκαυμα εξαρτάται από τη σοβαρότητα της βλάβης και από το αν θα αντιμετωπίσετε ή όχι επιπλοκές.

Υπάρχουν όμως και ευχάριστα νέα: Η γλώσσα μας είναι εξαιρετικά ανθεκτική και συνήθως επουλώνεται γρήγορα! Τα σοβαρά εγκαύματα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να είστε και πάλι σε φόρμα μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Οι γευστικοί κάλυκες αναγεννώνται περίπου κάθε δύο εβδομάδες, οπότε μάλλον θα μπορείτε να απολαύσετε και πάλι το φαγητό πολύ γρήγορα.

Τι γίνεται αν η γλώσσα σας δεν δείχνει να επουλώνεται;

Τότε ήρθε η ώρα να καλέσετε έναν γιατρό. Είναι επίσης σημαντικό να δράσετε γρήγορα αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια μόλυνσης:

 • Πυρετός.
 • Οποιοδήποτε είδος έκκρισης από τη γλώσσα σας.
 • Επιδείνωση των συμπτωμάτων: Όπως αυξημένη ερυθρότητα, πρήξιμο, πόνος ή μούδιασμα.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

Share to...