ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Η αυξημένη κατανάλωση ελαιόλαδου συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα (έρευνα)

Από

Medbox

Σε μια μελέτη παρατήρησης που πραγματοποιήθηκε από περισσότερους από 90.000 επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ, η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας ελαιολάδου συσχετίστηκε με μειωμένη συνολική θνησιμότητα.

Σε σύγκριση με τους άνδρες και τις γυναίκες που κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ ελαιόλαδο (η χαμηλότερη δυνατή πρόσληψη), όσοι κατανάλωναν περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας ή περισσότερα από 7 γραμμάρια την ημέρα (η υψηλότερη δυνατή πρόσληψη) είχαν 19% χαμηλότερη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης διάρκειας 28 ετών, ξεκινώντας από μια μέση ηλικία 56 ετών.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν τη χαμηλότερη δυνατή ποσότητα ελαιολάδου, τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη είχαν 19% χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική νόσο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αντικατάσταση 10 g/ημέρα μαργαρίνης, βουτύρου, μαγιονέζας ή γαλακτοκομικών λιπαρών με την ίδια ποσότητα ελαιολάδου συνδέεται με 8% έως 34% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες.

Η μελέτη της Marta Guasch-Ferré, PhD, και των συνεργατών της δημοσιεύθηκε online στις 10 Ιανουαρίου στο Journal of the American College of Cardiology.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν τις διαιτητικές προτάσεις για μία διατροφή με βάση τα φυτικά λιπαρά

“Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τις σύγχρονες διατροφικές συμβουλές για την αύξηση της πρόσληψης ελαιολάδου και άλλων ακόρεστων φυτικών ελαίων στη θέση άλλων λιπαρών ώστε να βελτιωθεί η συνολική υγεία και να εξασφαλιστεί η μακροζωία”, καταλήγουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, “δεν θα έλεγα ότι το ελαιόλαδο είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσετε περισσότερο”, επεσήμανε η Guasch-Ferré, ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, σε συνέντευξή της στο theheart.org | Medscape Cardiology.

“Άλλα πράγματα είναι εξίσου σημαντικά, όπως το να μην καπνίζουμε, να έχουμε σωματική δραστηριότητα κ.λπ. αλλά μια συμβουλή θα μπορούσε να είναι να προσπαθήσουμε να τρώμε περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου και των υγιεινών λιπαρών”, πρόσθεσε, και να το χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα, στο ντρέσινγκ της σαλάτας και στο ψήσιμο, και να αντικαταστήσουμε με αυτό τα κορεσμένα ή ζωικά λιπαρά, ιδίως στο μαγείρεμα.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει “να ακολουθούν μια περισσότερο φυτική δίαιτα και να δίνουν προτεραιότητα στα λιπαρά οξέα, όπως το ελαιόλαδο, επειδή έχουν καλύτερη θρεπτική σύνθεση (υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά), αντί να χρησιμοποιούν βούτυρο ή μαργαρίνες ή άλλα ζωικά λίπη που έχει αποδειχθεί ότι έχουν βλαβερές συνέπειες για την υγεία”, πρόσθεσε η ίδια.

Σε ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο, η Susanna C. Larsson, PhD, γράφει ότι “πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη μελέτη, με μακροχρόνια παρακολούθηση και αλλεπάλληλες μετρήσεις της διατροφικής πρόσληψης και άλλων παραγόντων κινδύνου για ασθένειες”.

“Ωστόσο, η διαφορά στην κατανάλωση ελαιολάδου μεταξύ εκείνων με την υψηλότερη και εκείνων με τη χαμηλότερη/μηδενική κατανάλωση ελαιολάδου ήταν πολύ χαμηλή (0,5 κουταλάκι της σούπας) και ένας [12%] μειωμένος κίνδυνος θνησιμότητας παρατηρήθηκε ήδη σε πολύ χαμηλότερη πρόσληψη (0,5 κουταλάκι του γλυκού, περίπου 1,5 g/ημέρα) ελαιολάδου”, σημείωσε η ίδια στο theheart.org | Medscape Cardiology.

“Είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι μια τόσο μικρή ποσότητα θα μπορούσε να έχει αυτοτελή επίδραση στον κίνδυνο θανάτου”, παρατήρησε η Larsson, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Karolinska Institutet, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link