Φαρμακευτική Κάνναβη, τι ιδιότητες έχει; Είναι ωφέλιμη και αποτελεσματική;

Η φαρμακευτική κάνναβη είναι ο όρος για τα παράγωγα του φυτού Cannabis sativa που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από ορισμένες παθήσεις.

Η Cannabis sativa περιέχει πολλές δραστικές ενώσεις. Οι πιο γνωστές είναι η δέλτα-9 τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD). Η THC είναι το κύριο συστατικό της μαριχουάνας που “φτιάχνει” τους χρήστες.

Είναι νόμιμη η φαρμακευτική;

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει τη χρήση ολόκληρου του φυτού Cannabis sativa ή των παραγώγων του για οποιονδήποτε σκοπό. Αντίθετα, η CBD που προέρχεται από το φυτό κάνναβη (και περιέχει λιγότερο από 0,3% THC) είναι νόμιμη σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Πολλές πολιτείες στην Αμερική επιτρέπουν τη χρήση της THC για ιατρικούς λόγους. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία που ρυθμίζει τη μαριχουάνα υπερισχύει των πολιτειακών νόμων. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι μπορεί να συλληφθούν και να κατηγορηθούν για κατοχή ακόμη και σε πολιτείες όπου η χρήση μαριχουάνας είναι νόμιμη.

Στην Ελλάδα, Με το Ν.4523/2018, εγκρίθηκε ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση και προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L, περιεκτικότητας σε τετραυδροκανναβινόλη (TCH) μεγαλύτερη του 0,2 τοις εκατό (THC>0,2%) καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.

Φαρμακευτική Κάνναβη, τι ιδιότητες έχει; Είναι ωφέλιμη και αποτελεσματική;

Η διάθεση του προϊόντος γίνεται καθετοποιημένα. Δηλαδή, το ίδιο πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) παράγει την ουσία, την κατέχει, την μεταφέρει, την αποθηκεύει και εν τέλει την προμηθεύει-πουλάει ως έτοιμο προϊόν στον αγοραστή.

Η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), είναι η ουσία της κάνναβης που έχει τα κύρια ψυχοδραστικά και ψυχομιμητικά συστατικά και γι’ αυτό τα προϊόντα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν εμπορικά έχουν λιγότερο από 0,2% THC, πράγμα το οποίο σημαίνει πως δεν έχουν καμία ψυχοδραστική ιδιότητα.

Το φυτό δε της κάνναβης εκτός από τετραϋδροκανναβινόλη (THC), περιέχει ένα άλλο σημαντικό δραστικό συστατικό, τη κανναβιδιόλη (CBD). Η κανναβιοδιόλη παρουσιάζει ψυχοτρόπο δράση του τύπου της αγχόλυσης, αλλά δεν επηρεάζει τις ανώτερες φλοιώδεις λειτουργίες (psychoactive vs intoxicating). Ενώ η κανναβιδιόλη μπορεί να προάγει την ηρεμία, δεν έχει ευφορική επίδραση, όπως έχει η THC.

Πότε ενδείκνυται η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης;

Μελέτες αναφέρουν ότι η φαρμακευτική κάνναβη ενδέχεται να αποφέρει οφέλη για διάφορες παθήσεις. Οι διάφοροι κρατικοί νόμοι διαφέρουν ως προς το ποιες παθήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις για θεραπεία με ιατρική μαριχουάνα. Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε τη μαριχουάνα για ιατρική χρήση, ελέγξτε τους σχετικούς νόμους.

Ανάλογα με την νομοθεσία, μπορεί να έχετε τις προϋποθέσεις για θεραπεία με φαρμακευτική κάνναβη εφόσον πληροίτε ορισμένες προϋποθέσεις και πάσχετε από μια ειδική πάθηση, όπως π.χ:

 • Νόσο Αλτσχάιμερ
 • Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS)
 • HIV/AIDS
 • Νόσο του Crohn
 • Επιληψία και επιληπτικές κρίσεις
 • Γλαύκωμα
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας και μυϊκούς σπασμούς
 • Σοβαρό και χρόνιο πόνο
 • Σοβαρή ναυτία ή έμετο που προκαλείται λόγω θεραπείας για καρκίνο

Πώς βοηθάει;

Τα κανναβινοειδή – οι δραστικές χημικές ουσίες στην φαρμακευτική κάνναβη – είναι παρεμφερείς ουσίες με εκείνες που παράγει ο οργανισμός και οι οποίες εμπλέκονται στην όρεξη, τη μνήμη, την κίνηση και τον πόνο.

Περιορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα κανναβινοειδή μπορούν:

 • Να μειώσουν το άγχος
 • Να μειώσουν τη φλεγμονή και να ανακουφίσουν από τον πόνο
 • Να ελέγξουν τη ναυτία και τον εμετό που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία για καρκίνο
 • Να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του όγκου
 • Να χαλαρώσουν τους σφιγμένους μύες σε άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Να διεγείρουν την όρεξη και να βελτιώσουν την αύξηση του σωματικού βάρους σε άτομα με καρκίνο και AIDS

Μπορεί η φαρμακευτική κάνναβη να βοηθήσει σε διαταραχές από επιληπτικές κρίσεις;

Η φαρμακευτική κάνναβη τράβηξε την προσοχή του κόσμου πριν από μερικά χρόνια, όταν κάποιοι γονείς δήλωσαν ότι μια ειδική μορφή του φαρμάκου βοήθησε στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων στα παιδιά τους. Ο FDA στην Αμερική ενέκρινε πρόσφατα το Epidiolex, το οποίο παρασκευάζεται από CBD, ως θεραπεία για άτομα με πολύ σοβαρές ή δύσκολα αντιμετωπίσιμες επιληπτικές κρίσεις. Σε μελέτες, ορισμένοι άνθρωποι είχαν εντυπωσιακή μείωση των επιληπτικών κρίσεων μετά τη λήψη αυτού του φαρμάκου.

Πώς λαμβάνετε την φαρμακευτική κάνναβη;

Μπορείτε:

 • Να την καπνίσετε
 • Να την εισπνεύσετε μέσω μιας συσκευής που ονομάζεται ατμοποιητής που τη μετατρέπει σε ομίχλη
 • Να την φάτε – για παράδειγμα, σε ένα brownie ή ένα γλειφιτζούρι
 • Να την εφαρμόσετε στο δέρμα σας σε μορφή λοσιόν, σπρέι, ελαίου ή κρέμας
 • Να τοποθετήσετε μερικές σταγόνες ενός υγρού κάτω από τη γλώσσα σας

Το πώς θα το πάρετε εξαρτάται από εσάς. Κάθε μέθοδος λειτουργεί διαφορετικά στο σώμα σας. Αν καπνίζετε ή ατμίζετε κάνναβη, αισθάνεστε τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Αν την φάτε, χρειάζεται σαφώς περισσότερος χρόνος. Μπορεί να χρειαστούν 1 έως 2 ώρες για να νιώσετε τα αποτελέσματα από τα βρώσιμα προϊόντα.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της φαρμακευτικής κάνναβης;

Οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι οι ακόλουθες:

 • Κατακόκκινα μάτια
 • Κατάθλιψη
 • Ζάλη
 • Γρήγορος καρδιακός παλμός
 • Παραισθήσεις
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Το φάρμακο μπορεί επίσης να επηρεάσει την κρίση και τον συντονισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα και τραυματισμούς. Όταν χρησιμοποιείται κατά την εφηβεία, καθώς ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ακόμη, η μαριχουάνα μπορεί να επηρεάσει το IQ και τη νοητική λειτουργία.

Λόγω του ότι η μαριχουάνα περιέχει ορισμένες από τις ίδιες χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό, υπάρχουν φόβοι ότι το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες. Οι επιπτώσεις της εισπνεόμενης μαριχουάνας στην υγεία των πνευμόνων δεν είναι ξεκάθαρες, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βρογχίτιδας και άλλων πνευμονικών προβλημάτων.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η μαριχουάνα μπορεί να προκαλέσει εθισμό και θεωρείται “ναρκωτικό εισόδου” για τη χρήση άλλων ναρκωτικών. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο THC και όσο πιο συχνά κάνετε χρήση, τόσο πιο πιθανό είναι να εξαρτηθείτε από την κάνναβη.

Έχετε δυσκολία να σταματήσετε αν χρειαστεί να σταματήσετε. Έχετε ανάγκη να κάνετε χρήση της κατά τη διάρκεια περιόδων που δεν κάνετε χρήση. Και χρειάζεστε όλο και περισσότερη ποσότητα για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα. 

Share to...