Κιρσοκήλη: Τι είναι; Τι την προκαλεί;

Το όσχεο είναι ένας σάκος που καλύπτεται από δέρμα και περιέχει τους όρχεις σας. Περιέχει επίσης τις αρτηρίες και τις φλέβες που παρέχουν αίμα στους αναπαραγωγικούς αδένες.

Μια ανωμαλία των φλεβών στο όσχεο μπορεί να οδηγήσει σε κιρσοκήλη. Η κιρσοκήλη είναι μια διεύρυνση των φλεβών μέσα στο όσχεο.

Αυτές οι φλέβες ονομάζονται σπερματικό ή ελικώδες πλέγμα του όρχεως.

Μια κιρσοκήλη εμφανίζεται μόνο στο όσχεο και μοιάζει πολύ με τους κιρσούς που μπορεί να εμφανιστούν στο πόδι.

Η κιρσοκήλη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή και ποιότητα σπέρματος, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα. Επίσης ενδέχεται να προκαλέσει συρρίκνωση των όρχεων.

Οι κιρσοκήλες είναι συχνές. Μπορούν να βρεθούν στο 15 % του ενήλικου ανδρικού πληθυσμού και περίπου στο 35 % των ανδρών με πρωτογενή υπογονιμότητα. Είναι πιο συχνές σε άνδρες ηλικίας 15 έως 25 ετών.

Οι κιρσοκήλες σχηματίζονται γενικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας και εντοπίζονται συχνότερα στην αριστερή πλευρά του όσχεου.

Η ανατομία της δεξιάς και της αριστερής πλευράς του οσχέου σας δεν είναι η ίδια. Κιρσοκήλες μπορεί να υπάρχουν και στις δύο πλευρές, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Δεν επηρεάζουν όλες οι κιρσοκήλες την παραγωγή σπέρματος.

Κιρσοκήλη
Κιρσοκήλη

Ίσως να μην έχετε κανένα σύμπτωμα που να σχετίζεται με την κιρσοκήλη. Αλλά μπορεί να εμφανίσετε:

 • ένα εξόγκωμα σε έναν από τους όρχεις σας
 • πρήξιμο στο όσχεο
 • ορατά διευρυμένες ή συστρεμμένες φλέβες στο όσχεό σας, οι οποίες συχνά περιγράφονται ότι μοιάζουν με σακούλα γεμάτη σκουλήκια
 • έναν αμβλύ, επαναλαμβανόμενο πόνο στο όσχεό σας

Τι προκαλεί την ανάπτυξη μιας κιρσοκήλης;

Ο σπερματικός τόνος συγκρατεί τον κάθε όρχι. Οι σπερματικοί τόνοι περιέχουν επίσης τις φλέβες, τις αρτηρίες και τα νεύρα που υποστηρίζουν αυτούς τους αδένες.

Στις υγιείς φλέβες μέσα στο όσχεο, οι μονόδρομες βαλβίδες μεταφέρουν το αίμα από τους όρχεις στο όσχεο, το οποίο το στέλνει πίσω στην καρδιά.

Μερικές φορές το αίμα δεν κινείται μέσα στις φλέβες όπως θα έπρεπε και αρχίζει να λιμνάζει στη φλέβα, προκαλώντας τη διόγκωσή της. Η κιρσοκήλη αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου.

Δεν υπάρχουν διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κιρσοκήλης και η ακριβής αιτία δεν είναι σαφής.

Πώς διαγιγνώσκεται η κιρσοκήλη;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει μια κιρσοκήλη, όπως:

 • Φυσική εξέταση. Δεδομένου ότι μια κιρσοκήλη δεν μπορεί πάντα να ψηλαφηθεί ή να φανεί όταν είστε ξαπλωμένος, ο γιατρός σας πιθανότατα θα εξετάσει τους όρχεις σας ενώ είστε όρθιος και ξαπλωμένος.
 • Χειρισμός Valsalva. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται συχνά για τη διάγνωση μικρότερων κιρσοκηλών. Ο χειρισμός Valsalva συνήθως απαιτεί να σταθείτε όρθιοι, να πάρετε μια βαθιά ανάσα, να την κρατήσετε και να σκύψετε προς τα κάτω, ενώ ο γιατρός εξετάζει το όσχεό σας.
 • Υπερηχογράφημα οσχέου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο ένα υπερηχογράφημα οσχέου. Αυτό βοηθά στην αξιολόγηση των σπερματικών φλεβών και επιτρέπει στο γιατρό σας να αποκτήσει μια λεπτομερή, ακριβή εικόνα της κατάστασης.

Μόλις διαγνωστεί η κιρσοκήλη, ο γιατρός σας θα την κατατάξει σε έναν από τους τρεις κλινικούς βαθμούς.

Οι κιρσοκήλες χωρίζονται σε βαθμούς 1 έως 3, ανάλογα με το μέγεθος του εξογκώματος στον όρχι σας. Ο βαθμός 1 είναι ο μικρότερος και ο βαθμός 3 είναι ο μεγαλύτερος.

Το μέγεθος δεν επηρεάζει απαραίτητα την συνολική θεραπεία, διότι μπορεί να μην χρειαστείτε καθόλου. Οι θεραπευτικές επιλογές βασίζονται στον βαθμό δυσφορίας ή στα προβλήματα υπογονιμότητας που έχετε.

Πιθανές επιπλοκές

Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα του άντρα. Η κιρσοκήλη είναι παρούσα στο 35 έως 44% των ανδρών με πρωτογενή υπογονιμότητα και στο 45 έως 81% των ανδρών με δευτερογενή υπογονιμότητα.

Η πρωτογενής υπογονιμότητα ως όρος αναφέρεται γενικά σε ένα ζευγάρι που δεν έχει συλλάβει παιδί μετά από τουλάχιστον 1 χρόνο προσπαθειών.

Η δευτερογενής υπογονιμότητα περιγράφει τα ζευγάρια που έχουν συλλάβει τουλάχιστον μία φορά αλλά δεν είναι σε θέση να συλλάβουν ξανά.

Μέθοδοι θεραπείας των κιρσοκηλών

Δεν είναι πάντα απαραίτητο να θεραπεύεται μια κιρσοκήλη. Μπορεί όμως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να λάβετε θεραπεία εάν η κιρσοκήλη:

 • προκαλεί πόνο
 • προκαλεί ατροφία των όρχεων
 • προκαλεί υπογονιμότητα

Επιπλέον, είναι πιθανόν να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο θεραπείας εάν σκέφτεστε να εφαρμόσετε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των όρχεων σε ορισμένα άτομα. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τη θεραπεία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να βελτιώσετε την παραγωγή σπέρματος.

Η χρήση στενών εσωρούχων ή ενός jockstrap μπορεί μερικές φορές να σας παρέχει υποστήριξη που ανακουφίζει από τον πόνο ή την ταλαιπωρία. Πρόσθετη θεραπεία, όπως η κιρσοκηλεκτομή και ο εμβολισμός της κιρσοκήλης, μπορεί να είναι απαραίτητη εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν.

 • Κιρσοκηλεκτομή

Η κιρσοκηλεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση αυθημερόν που εκτελείται σε νοσοκομείο. Ένας ουρολόγος θα εισέλθει μέσω της κοιλιάς ή της λεκάνης σας και θα σφίξει ή θα δέσει τις μη φυσιολογικές φλέβες.

Το αίμα μπορεί στη συνέχεια να ρέει γύρω από τις μη φυσιολογικές φλέβες προς τις φυσιολογικές.

Μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς να προετοιμαστείτε για την επέμβαση και τι να περιμένετε μετά την επέμβαση.

 • Εμβολισμός της κιρσοκήλης

Ο εμβολισμός κιρσοκήλης είναι μια λιγότερο επεμβατική, αυθημερόν διαδικασία. Ένας μικρός καθετήρας εισάγεται σε μια φλέβα της βουβωνικής χώρας ή του λαιμού.

Θα επακολουθήσει από τον επεμβατικό ακτινολόγο χορήγηση κόλλας ή σπειραμάτων (μικρά μεταλλικά σπιράλ) στα διευρυμένα αγγεία, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεση έγχυση αλκοόλης, μέθοδος που είναι γνωστή ως σκληροθεραπεία.

Αυτό θα ανακουφίσει τα συμπτώματά σας λόγω της απόφραξης του παθολογικού αιμοφόρου αγγείου.

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό

Οι κιρσοκήλες συχνά δεν προκαλούν σημεία ή συμπτώματα και συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία.

Για την ακρίβεια, συχνά διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης φυσικής εξέτασης ή αξιολόγησης της γονιμότητας.

Εάν όμως η κιρσοκήλη είναι μεγάλη, οι όρχεις σας είναι πολύ μικροί, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων σας είναι χαμηλός ή εσείς και η σύντροφός σας δυσκολεύεστε να συλλάβετε, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει θεραπεία.

Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • αμβλύς, επώδυνος ή σφύζων πόνος στο όσχεο, στους όρχεις ή στη βουβωνική χώρα
 • πρήξιμο του οσχέου
 • συρρίκνωση του προσβεβλημένου όρχεως
 • εξόγκωμα ή διόγκωση στο όσχεο
 • αλλαγές στο μέγεθος του ενός ή και των δύο όρχεων
 • μειωμένη γονιμότητα

Share to...