ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η καθημερινή φροντίδα και οι κρέμες για το έκζεμα. Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Από

Medbox

Αν αντιμετωπίζετε έκζεμα, πιθανώς γνωρίζετε ήδη ότι η ενυδάτωση είναι το βασικό ζητούμενο.

Αλλά με τόσα πολλά διαθέσιμα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, πώς ξέρετε τι είναι αυτό που πραγματικά θα βοηθήσει το ξηρό, κνησμώδες δέρμα σας; Τι μπορεί να το επιδεινώσει; Και πέρα από το να βάζετε τακτικά ενυδατική κρέμα, τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε το δέρμα σας;

Εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε ακριβώς αυτά τα ερωτήματα: τι να χρησιμοποιήσετε, τι να αποφύγετε και πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι καθημερινές σας συνήθειες.

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η φροντίδα του δέρματός τους είναι θέμα των προϊόντων και των συστατικών που χρησιμοποιούν, αλλά αυτό είναι απλώς ένα μέρος της όλης υπόθεσης. Όταν ζείτε με έκζεμα, είναι επίσης σημαντικό να δημιουργήσετε υγιεινές συνήθειες φροντίδας του δέρματος που βοηθούν να κλειδώσετε την υγρασία και να διατηρήσετε το δερματικό σας φραγμό ενυδατωμένο.

Η καθημερινή φροντίδα και οι κρέμες για το έκζεμα. Πώς το αντιμετωπίζουμε;
Η καθημερινή φροντίδα και οι κρέμες για το έκζεμα. Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Προϊόντα για επιδερμίδες επιρρεπείς σε έκζεμα

Τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε και ο τρόπος που τα χρησιμοποιείτε μπορούν να βοηθήσουν να περιορίσετε τις εξάρσεις του εκζέματος. Το σχέδιο διαχείρισής σας θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει θεραπείες για το έκζεμα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις όταν -ακόμη και παρά τις προσπάθειές σας- το έκζεμα ανασηκώνει το κνησμώδες, φολιδωτό κεφάλι του.

Αλλά ορισμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορεί να κοστίζουν μια περιουσία. Και ποιος ξέρει αν θα λειτουργήσουν πραγματικά;

Υπάρχουν μάρκες που είναι λιγότερο ακριβές από τις περισσότερες μάρκες των καταστημάτων ομορφιάς. Είναι επίσης πιο πιθανό να περιέχουν υλικά που στηρίζονται σε έρευνες και είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τη διαχείριση του εκζέματος. Και είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν το επιρρεπές σε έκζεμα δέρμα.

Το πώς θα αντιδράσει το δέρμα σας στα διάφορα προϊόντα και συστατικά μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έτσι, καλό είναι οι ασθενείς με έκζεμα να ελέγχουν τα προϊόντα περιποίησης του δέρματός τους πάντα σε έναν δερματολόγο.

Σε γενικές γραμμές, όμως, ορισμένα προϊόντα και συστατικά είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του εκζέματός σας. Και άλλα μπορεί να το επιδεινώσουν. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Καθαριστικά

Όταν ψωνίζετε προϊόντα για το πλύσιμο του προσώπου, του σώματος ή των χεριών, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προτιμήσετε προϊόντα που είναι ήπια. Και προτιμήστε τα υγρά καθαριστικά από τις μπάρες σαπουνιού.

Τα καθαριστικά σε μπάρες συνήθως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε χημικές ενώσεις που ονομάζονται επιφανειοδραστικές ουσίες, οι οποίες είναι εξαιρετικές στην απομάκρυνση της βρωμιάς, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά δραστικές στην απομάκρυνση της υγρασίας και του λαδιού από το δέρμα, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα.

Η συσκευασία του προϊόντος και οι ισχυρισμοί της εταιρείας σχετικά με τα συστατικά για την περιποίηση της επιδερμίδας μπορεί να είναι περίπλοκοι. Είναι δύσκολο μερικές φορές να γνωρίζετε τι ακριβώς περιέχει (και τι όχι) ένα προϊόν.

Όταν επιλέγετε ένα καθαριστικό, αναζητήστε λέξεις όπως:

 • Απαλό.
 • Χωρίς άρωμα.
 • Ευαίσθητο δέρμα.
 • Υποαλλεργικό.
 • Χωρίς σαπούνι.
 • Ενυδατικό.
 • Για ξηρό δέρμα.

Ενυδατικές κρέμες

Η ενυδάτωση αποτελεί βασικό κομμάτι της φροντίδας του δέρματος που έχει έκζεμα. Και η χρήση της σωστής ενυδατικής κρέμας για το έκζεμα μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματός σας για την πρόληψη των ξηρών σημείων.

Δεν υπάρχει ανεπάρκεια ενυδατικών προϊόντων στην αγορά, αλλά για τη διαχείριση του εκζέματος, θα πρέπει να επιμείνετε σε μια κρέμα ή αλοιφή, παρά σε μια λοσιόν.

Οι λοσιόν έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι. Έτσι, συνήθως δεν είναι τόσο αποτελεσματικές στην ενυδάτωση. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε λάδι τις εμποδίζει να κλειδώσουν περισσότερη υγρασία. Σε σύγκριση με τις αλοιφές, οι λοσιόν μπορεί να έχουν περισσότερα συντηρητικά προκειμένου να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους. Αυτά τα συντηρητικά μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα που είναι επιρρεπές σε έκζεμα.

Οι αλοιφές θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λάδι από τις κρέμες. Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να τις χρησιμοποιούν παντού, καθώς είναι οι καλύτερες στο να κλειδώνουν την υγρασία. Αλλά επειδή οι αλοιφές μπορεί συχνά να νιώθουν λιπαρές και να τρίβονται στα ρούχα και τα σεντόνια σας, μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν να τις χρησιμοποιούν ως τοπική θεραπεία.

ee2 jpg
Η καθημερινή φροντίδα και οι κρέμες για το έκζεμα. Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Όταν επιλέγετε μια κρέμα για έκζεμα, αναζητήστε φράσεις όπως:

 • Χωρίς άρωμα.
 • Ευαίσθητο δέρμα.
 • Υποαλλεργικό.
 • Ενυδάτωση.
 • Καταπραϋντική.
 • Αποκατάσταση.
 • Ανακούφιση από το έκζεμα.
 • Ανακούφιση από τη φαγούρα ή κατά της φαγούρας.
 • Επανορθωτική.
 • Θεραπευτική.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης κρέμες που περιλαμβάνουν κεραμίδια.

Τα κεραμίδια είναι μια φυσική ενυδατική κρέμα που παράγει το σώμα μας. Αλλά οι ασθενείς με έκζεμα μπορεί να έχουν λιγότερα κεραμίδια στο δέρμα τους. Έτσι, η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας με κεραμίδια μπορεί να βοηθήσει στην αντικατάσταση ορισμένων από αυτά.

Καλλυντική φροντίδα του δέρματος

Όσον αφορά τα καλλυντικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος και τα οξέα για το πρόσωπο, όπως η ρετινόλη, το σαλικυλικό και άλλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί αν έχετε την τάση να εμφανίζετε εξάρσεις εκζέματος στο πρόσωπό σας.

Πολλά προϊόντα περιποίησης προσώπου και αντιγήρανσης και θεραπείες ακμής μπορεί να είναι πολύ ερεθιστικά για πολλούς ανθρώπους με έκζεμα.

Να το γιατί.

Τα οξέα και οι οροί προσώπου είναι απολεπιστικά. Η δουλειά τους είναι να απομακρύνουν γρήγορα τα νεκρά κύτταρα του δέρματος για να κάνουν χώρο για πιο φωτεινά, υγιή κύτταρα που κρύβονται από κάτω. Αναγκάζουν τα κύτταρα του δέρματος να αλλάξουν πιο γρήγορα. Ακόμη και για τους ανθρώπους που δεν έχουν ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, αυτή η διαδικασία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ερεθισμό.

Αν αντιμετωπίζετε έκζεμα και άλλα προβλήματα φροντίδας του δέρματος, όπως ακμή, γήρανση του δέρματος ή ερυθρότητα, μιλήστε με έναν δερματολόγο πριν καταλήξετε στο καλλυντικό προϊόν.

Αρώματα

Σίγουρα, μερικές φορές είναι ωραίο να προσθέσετε λίγο άρωμα στην περιποίηση του δέρματός σας. Αλλά για τα άτομα με έκζεμα, τα προϊόντα που περιέχουν αρώματα μπορεί να ερεθίσουν κάτι περισσότερο από τη μύτη. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και εξάρσεις του εκζέματος. Έτσι, τα άτομα με έκζεμα είναι καλύτερα να χρησιμοποιούν προϊόντα περιποίησης χωρίς άρωμα

Τα άτομα με έκζεμα έχουν βλάβες στον δερματικό φραγμό τους. Δεν είναι εντελώς άθικτος. Έτσι, τα αρώματα είναι σε θέση να εισχωρήσουν στο δέρμα και μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλους ερεθισμούς.

Φυσικά προϊόντα φροντίδας του δέρματος

Είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα ότι τα “φυσικά” προϊόντα είναι καλύτερα για το δέρμα σας. Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα, ειδικά για τη φροντίδα του δέρματος με έκζεμα. Το φυσικό δεν σημαίνει πάντα καλύτερο.

Οι ειδικοί συνιστούν πάντα στους ανθρώπους με έκζεμα να είναι επιφυλακτικοί με τα φυσικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Πολλά φυσικά συστατικά ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι ερεθιστικά για το δέρμα.

Ορισμένα συστατικά απέναντι στα οποία τα άτομα με έκζεμα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά είναι τα σπορέλαια, τα έλαια εσπεριδοειδών και το έλαιο τεϊόδεντρου.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οτιδήποτε φυσικό είναι κακό για το έκζεμα. Το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης είναι ένα αρκετά κοινό συστατικό σε ορισμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος με έκζεμα που έχει δείξει κάποια πιθανά οφέλη ως αντιφλεγμονώδες. Το μη επεξεργασμένο παρθένο έλαιο καρύδας μπορεί επίσης να είναι ένα χρήσιμο συστατικό.

Η ρουτίνα φροντίδας του δέρματος με έκζεμα

Τώρα που έχετε όλα τα προϊόντα σας σε σειρά, ήρθε η ώρα να τα χρησιμοποιήσετε ως μέρος μιας συνολικής ρουτίνας φροντίδας του δέρματος με έκζεμα.

Ακολουθεί αυτή η ρουτίνα.

Κάντε ντους έχοντας συγκεκριμένο στόχο

Μερικοί άνθρωποι θα σας πουν ότι αν έχετε επιρρεπές σε έκζεμα δέρμα, δεν μπορείτε να κάνετε ντους καθημερινά.

Μπορείτε ακόμα να πλένεστε κάθε μέρα, αν αυτό θέλετε, αλλά θα πρέπει να κάνετε ντους με χλιαρό νερό.

Στοχεύστε σε περίπου 10 λεπτά ή λιγότερο στο ντους. Μπείτε μέσα. Καθαριστείτε. Βγείτε έξω. Δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να τραγουδήσετε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του αγαπημένου σας τραγουδιστή.

Γιατί; Θυμηθείτε ότι η διατήρηση της υγρασίας είναι το κλειδί για τη φροντίδα του δέρματος με έκζεμα. Το πρόβλημα με τα μεγάλα, ζεστά ντους είναι ότι η παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη μπορεί να προκαλέσει την εξάτμιση περισσότερου νερού από το επιρρεπές σε έκζεμα δέρμα. Έτσι, θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο την έκθεσή σας στο ζεστό νερό.

Και αν σας αρέσει το μπάνιο σε μπανιέρα, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Να είναι σύντομο και όχι πολύ ζεστό.

Ενυδατωθείτε αμέσως

Αυτή η ωραία κρέμα που διαλέξατε και είναι φιλική προς το έκζεμα; Ας τη χρησιμοποιήσουμε.

Αφού βγείτε από τη μπανιέρα ή το ντους, σκουπιστείτε για να μην στάζετε και ξεκινήστε αμέσως την ενυδάτωση. Οι ειδικοί προτείνουν ενυδάτωση μέσα σε τρία λεπτά από τη στιγμή που θα βγείτε από το ντους. Αντί να αφήσετε το νερό να εξατμιστεί ή να το σκουπίσετε όλο, θέλετε να κλειδώσετε την υγρασία μόλις βγείτε από το ντους ή το μπάνιο.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε μπάνιο με χλωρίνη

Εντάξει, η ιδέα του να κάθεστε σε μια μπανιέρα με χλιαρό νερό και χλωρίνη μπορεί να ακούγεται σκληρή. Αλλά τα μπάνια με χλωρίνη μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στην καταπράυνση του δέρματός σας.

Τα μπάνια με χλωρίνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη των λοιμώξεων σε άτομα με έκζεμα.

Ωστόσο, τα λουτρά με χλωρίνη μπορεί να μην είναι κατάλληλα για όλους, οπότε μιλήστε με τον γιατρό σας πριν τα δοκιμάσετε. Αν συμφωνήσει ότι ένα μπάνιο με χλωρίνη μπορεί να βελτιώσει το έκζεμά σας, αναμείξτε 1/2 φλιτζάνι κανονικής οικιακής χλωρίνης (6%) σε μια γεμάτη με χλιαρό νερό μπανιέρα.

Δοκιμάστε να φορέσετε γάντια

Τα χέρια σας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημεία για να εκδηλωθεί έκζεμα. Αν τα ξηρά, ραγισμένα, κνησμώδη χέρια σας ταλαιπωρούν, ίσως αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε να φοράτε γάντια τη νύχτα. Μπορεί επίσης να ωφελήσουν τα άτομα που ξύνονται στον ύπνο τους. Ακούστε την παρακάτω ιδέα: Ενυδατώστε τα χέρια σας πριν από τον ύπνο, στη συνέχεια φορέστε ένα ζευγάρι λευκά βαμβακερά γάντια και κρατήστε τα όλη τη νύχτα.

Αυτό βοηθάει στο να μην πέσει η ενυδατική κρέμα των χεριών σας στα σεντόνια σας, ώστε να διατηρήσετε τα χέρια σας ενυδατωμένα όλη τη νύχτα. Επίσης, αποτρέπει τα νύχια σας από το να μπορούν να σκάψουν σε οποιαδήποτε άλλα σημεία με φαγούρα, ενώ εσείς κοιμάστε.

by

Medbox

Related Articles

Ατοπική Δερματίτιδα

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ατοπική Δερματίτιδα

By Medbox

Share via
Copy link