Κρυολιπόλυση: Κίνδυνοι και παρενέργειες που ενδέχεται να κρύβει η συγκεκριμένη μέθοδος

Τι είναι η μέθοδος της Κρυολιπόλυσης;

Ο ιατρικός όρος γι’ αυτό που συντελείται όταν υποβάλλεστε σε κρυολιπόλυση είναι “ψυχρή υποδερματίτιδα“.

Πριν από περίπου 15 χρόνια, οι δερματολόγοι στο Χάρβαρντ παρατήρησαν ότι τα παιδιά που πιπιλίζουν γρανίτες αποκτούσαν αυτές τις μικρές εσοχές στο μάγουλό τους. Το ονόμασαν “υποδερματίτιδα από παγωτό“. Ενώ τα μάγουλα των παιδιών επανήλθαν στο φυσιολογικό, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι η επανειλημμένη έκθεση των λιποκυττάρων στο κρύο θα μπορούσε να τα οδηγήσει σε θάνατο. Έτσι προέκυψε η μέθοδος της κρυολιπόλυσης.

Η κρυολιπόλυση χρησιμοποιεί τη χαμηλή θερμοκρασία για να μειώσει τις εναποθέσεις λίπους σε ορισμένες περιοχές του σώματος. Η επέμβαση έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των τοπικών εναποθέσεων λίπους ή των εξογκωμάτων που δεν ανταποκρίνονται στη δίαιτα και την άσκηση. Δεν προορίζεται για άτομα με παχυσαρκία. Η τεχνική έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με την ονομασία CoolSculpting™.

Κρυολιπόλυση: Κίνδυνοι και παρενέργειες που ενδέχεται να κρύβει η συγκεκριμένη μέθοδος

Πώς πραγματοποιείται η κρυολιπόλυση;

Η διαδικασία μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή σε εξωτερικά ιατρεία. Εκτιμάται το μέγεθος και το σχήμα της λιπώδους εναπόθεσης και περιγράφεται η περιοχή που πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία με μολύβι σήμανσης του δέρματος. Οι ασθενείς είναι ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Μια φορητή συσκευή που ονομάζεται απλικατέρ χρησιμοποιείται για να παγώσει το στρώμα των λιποκυττάρων (λιποκύτταρα) κάτω από το δέρμα. Αρχικά, εφαρμόζεται ένα επίθεμα τζελ στην περιοχή για την προστασία του δέρματος.

Στη συνέχεια, το λιπώδες εξόγκωμα αναρροφάται μέσα στο κενό άνοιγμα του εφαρμογέα. Θα αισθανθείτε ένα τράβηγμα ή μια αίσθηση έλξης καθώς εφαρμόζεται η αναρρόφηση. Αυτές οι αισθήσεις, το έντονο κρύο καθώς και άλλες πιθανές αισθήσεις – μυρμήγκιασμα, τσούξιμο, πόνος, κράμπες – υποχωρούν μετά από 5 έως 10 λεπτά, καθώς η περιοχή μουδιάζει κατά τη διαδικασία ψύξης. Το στρώμα λίπους ψύχεται σταδιακά στη θερμοκρασία-στόχο μεταξύ -1 και 4 βαθμών Κελσίου.

Χρειάζεται έως και μία ώρα για τη θεραπεία μιας περιοχής. Μετά την επέμβαση στην περιοχή, αφαιρείται ο εφαρμογέας. Η περιοχή μπορεί να υποβληθεί σε μασάζ για 2 έως 3 λεπτά για να υποβοηθηθεί η διάσπαση των λιποκυττάρων.

Το δέρμα επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά την επέμβαση. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια τριών έως τεσσάρων μηνών, τα λιποκύτταρα νεκρώνονται οριστικά. Τα επεξεργάζεται ο οργανισμός ως φυσιολογική εναλλαγή λιποκυττάρων, η οποία δεν αυξάνει τη χοληστερόλη ή τα λιπίδια στο αίμα. Τελικά, απομένει λιγότερο λίπος σε αυτή την περιοχή – ένα πιο λείο περίγραμμα. Έτσι, ίσως τα ρούχα σας να σας ταιριάζουν λίγο καλύτερα και να βλέπετε λιγότερα εξογκώματα στην περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Υπάρχουν εννέα περιοχές του σώματος που μπορεί να θεραπεύσει το CoolSculpting:

 • Κάτω από το πηγούνι σας.
 • Κάτω από το σαγόνι σας.
 • Η κοιλιά σας.
 • Τα πλευρά σας (γνωστά και ως “πιασίματα, πιασιματάκια, ψωμάκια, παχάκια, ψωμάκια μέσης, σωσίβιο”).
 • Τα μπράτσα σας.
 • Το “λίπος του σουτιέν”.
 • Το λίπος στην πλάτη
 • Το λίπος κάτω από τους γλουτούς σας.
 • Το εσωτερικό, το εξωτερικό και το περιφερικό τμήμα των μηρών σας.

Το ποιο εργαλείο χρησιμοποιεί ο επαγγελματίας εξαρτάται από την περιοχή (ή τις περιοχές) που στοχεύει. Υπάρχει ένας μικρός απλικατέρ για το πηγούνι. Υπάρχουν προφανώς μεγαλύτεροι για την κοιλιά και επίπεδοι για το εξωτερικό του μηρού.

Το CoolSculpting δεν είναι τέλειο και δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τη λιποαναρρόφηση ή τη χειρουργική επέμβαση. Έχει σκοπό απλώς να βοηθήσει στη διαμόρφωση του περιγράμματος σώματος και τη βελτίωσή του.

Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε κρυολιπόλυση δεν πρόκειται να χάσουν κιλά. Μπορεί να χάσουν εκατοστά, αλλά χρειάζεται μια σειρά από θεραπείες. Και ένας εφαρμογέας έχει περίπου το μέγεθος του χεριού σας. Οπότε, δεν μιλάμε για δραστικές αλλαγές.

Έχει το Coolsculpting βραχυπρόθεσμες παρενέργειες;

Το CoolSculpting χρησιμοποιεί την αναρρόφηση για να τραβήξει το δέρμα και το λίπος μέσα στο εργαλείο που χρησιμοποιείται, οπότε μπορείτε να περιμένετε κάποια δυσφορία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Μπορεί να υπάρξει ερυθρότητα, πρήξιμο και ενδεχομένως κάποιοι μώλωπες μετά. Μπορεί στην πραγματικότητα να φαίνεστε πιο γεμάτοι αμέσως μετά τη θεραπεία, επειδή προκαλείτε φλεγμονή στο δέρμα και το λίπος πριν αυτό μειωθεί.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα λιποκύτταρα που στοχεύει η διαδικασία δεν θα πεθάνουν αμέσως: Μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις μήνες για να δείτε τα αποτελέσματα. Επίσης, συχνά απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διατήρηση των αποτελεσμάτων απαιτεί επίσης να διατηρήσετε το τρέχον βάρος σας. Εάν πάρετε βάρος μετά τη διαδικασία, νέα λιποκύτταρα θα πάρουν τη θέση αυτών που εξουδετερώθηκαν με το CoolSculpting.

Οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες του CoolSculpting είναι ελάχιστες. Η κύρια διαμάχη γύρω από τη διαδικασία έχει να κάνει με το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων επιπλοκών.

Κρυολιπόλυση: Μακροπρόθεσμες επιπλοκές

Οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να προκύψουν ανωμαλίες του περιγράμματος με το CoolSculpting. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει μια πολύ μεγάλη κοιλιά και θεραπεύσετε μόνο ένα μέρος της, μπορεί να αποκτήσει ένα βαθούλωμα στο σημείο όπου η περιοχή υποβλήθηκε σε θεραπεία – και στη συνέχεια θα μπορούσε διογκώνεται σε άλλο σημείο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ανωμαλίες του περιγράμματος μπορούν να επιλυθούν με επιπλέον συνεδρίες CoolSculpting. Εάν αυτό δεν αποδώσει, το επόμενο βήμα είναι συνήθως η λιποαναρρόφηση.

Παρόλο που οι ανωμαλίες του περιγράμματος είναι δυνατόν να παρουσιαστούν, η διαμάχη γύρω από το CoolSculpting αφορά μια διαφορετική μακροπρόθεσμη παρενέργεια: Μια σπάνια κατάσταση, η οποία ονομάζεται παράδοξη υπερπλασία του λίπους (παράδοξη λιπώδης υπερπλασία).

Τα άτομα που εμφανίζουν παράδοξη λιπώδη υπερπλασία από το CoolSculpting αναπτύσσουν ανώδυνες, συμπαγείς μάζες λίπους στις περιοχές όπου υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε διάστημα μεταξύ τριών και εννέα μηνών μετά τη διαδικασία. Στην περίπτωση της Linda Evangelista, εμφανίστηκαν μάζες στο πηγούνι, τους μηρούς και την περιοχή του σουτιέν της.

Η παράδοξη λιπώδης υπερπλασία συνήθως συμβαίνει επειδή κάτι δεν πάει καλά με τον εξοπλισμό ή επειδή ο θεραπευτής κάνει τη διαδικασία λανθασμένα. Βασικά, τα λιποκύτταρα δεν ψύχονται αρκετά ώστε να καταστραφούν. Αντ’ αυτού, το CoolSculpting στην πραγματικότητα τα διεγείρει για να αναπτυχθούν περισσότερο.

Σε πολλές περιπτώσεις οι πληγείσες περιοχές δεν είναι πλέον κατάλληλες για λιποαναρρόφηση, όπως θα ήταν εξαρχής.

Για τη θεραπεία της ΠΛΥ, βασικά δεν πρέπει να κάνετε άλλο CoolSculpting. Μπορείτε είτε να κάνετε λιποαναρρόφηση είτε υπάρχει μία ενέσιμη ουσία που ονομάζεται δεοξυχολικό οξύ. Αντιμετωπίζουμε την ΠΛΥ αφαιρώντας το λίπος. Το πρόβλημα, σύμφωνα με το άρθρο των New York Times σχετικά με τη διαμάχη, είναι ότι αυτές οι θεραπείες δεν είναι πάντα επιτυχείς μετά το CoolSculpting.

Το CoolSculpting εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον FDA το 2010. Το 2014 ένα άρθρο στο Journal of the American Medical Association ανέφερε ότι η ΠΛΥ εμφανιζόταν σε 1 στις 20.000 θεραπείες. Εν τω μεταξύ, μια επιστολή του 2016 προς τον συντάκτη και μια μελέτη του 2017 από γιατρούς που εκτελούσαν τακτικά τη διαδικασία τοποθέτησαν τη συχνότητα εμφάνισης αισθητά υψηλότερα, σε σχεδόν 1 σε κάθε 100 θεραπείες.

Από τότε που η Linda Evangelista μίλησε για την εμπειρία της με την ΠΛΥ, ο αριθμός των αναφορών στον FDA έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Σύμφωνα με την έρευνα των New York Times, “τη χρονιά που η Evangelista δημοσιοποίησε το θέμα, ο FDA έλαβε πάνω από 1.100 αναφορές ανεπιθύμητων καταστάσεων από θεραπείες CoolSculpting – περισσότερες από ό,τι σε ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία“.

Ορισμένοι ασθενείς δήλωσαν ότι υπέθεσαν ότι τα εξογκώματα ήταν δικό τους λάθος, ότι απλώς είχαν πάρει βάρος, αναιρώντας το αποτέλεσμα της επέμβασης. Άλλοι έχουν δηλώσει (στο περιοδικό People, στο άρθρο των New York Times και αλλού) ότι -αφού είχαν διαγνωστεί με ΠΛΥ- η Allergan Aesthetics (η εταιρεία που πατεντάρισε την κρυολιπόλυση) προσφέρθηκε να πληρώσει για τις διορθωτικές επεμβάσεις τους με τον όρο να υπογράψουν συμφωνία μη αποκάλυψης (NDA).

Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να δοκιμάσουν το CoolSculpting;

Μέρος αυτού που κάνει το CoolSculpting τόσο δημοφιλές είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια μη χειρουργική, εξωνοσοκομειακή διαδικασία που απαιτεί πολύ λίγο χρόνο ανάρρωσης. Όλοι θα προτιμούσαμε μια γρήγορη και εύκολη διαδικασία παρά κάτι πιο περίπλοκο. Αλλά τα διαφορετικά σώματα απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη λείανση του σώματος. Το CoolSculpting δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς εάν:

 • Έχετε δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 25 ή κάτω από 18,5.
 • Είστε έγκυος ή αναμένετε να μείνετε έγκυος στο εγγύς μέλλον.
 • Έχετε προβλήματα με δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από το κρύο, όπως το σύνδρομο Raynaud ή η κνίδωση από το κρύο.
 • Έχετε κήλη που δεν έχει αποκατασταθεί.
 • Έχετε εκτεταμένες ουλές στην περιοχή θεραπείας τις οποίες δεν μπορεί να παρακάμψει ο εφαρμογέας CoolSculpting.
 • Έχετε ενεργή λοίμωξη.
 • Έχετε χαλαρό, κρεμασμένο δέρμα.

Εάν ενδιαφέρεστε για το CoolSculpting, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από παρενέργειες όπως η παράδοξη λιπώδης υπερπλασία είναι να βρείτε τον κατάλληλο ειδικό. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι που είναι πιστοποιημένοι για την εκτέλεση του CoolSculpting ιατρικό υπόβαθρο, επομένως είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τα προσόντα του κάθε υποψήφιου επαγγελματία.

Share to...