Κυτταρίτιδα: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται;

Κυτταρίτιδα ονομάζουμε τις συγκεντρώσεις λίπους που πιέζουν τον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα σας. Εμφανίζεται συχνά στους μηρούς, το στομάχι και τους γλουτούς σας. Η κυτταρίτιδα κάνει την επιφάνεια του δέρματός σας να μοιάζει εξογκωμένη και πτυχωτή ή να εμφανίζει λακκάκια.

Κυτταρίτιδα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κυτταρίτιδας και του λιποιδήματος;

Το λιποίδημα είναι μια πάθηση που προκαλεί συσσώρευση υπερβολικού λίπους στο κάτω μέρος του σώματος. Το λιποίδημα αφορά συχνότερα τους γλουτούς, τους μηρούς και τις γάμπες. Μερικές φορές επηρεάζονται και τα άνω άκρα. Δεν επηρεάζει τις παλάμες ή τα πέλματα.

Το λιποίδημα προκαλεί ευαισθησία στο δέρμα σας. Εάν έχετε λιποίδημα, το δέρμα σας μπορεί να πονάει, να πρήζεται, να το αισθάνεστε κρύο ή να μελανιάζει εύκολα. Η υφή του δέρματός σας συχνά αλλάζει επίσης – μπορεί να μοιάζει με τυρί cottage, με πλιγούρι βρώμης ή με φλούδα πορτοκαλιού. Καθώς χειροτερεύει το λιποίδημα, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να περπατάτε.

Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα αισθητικό πρόβλημα. Επίσης, αφορά συχνότερα το στομάχι, τον πισινό και τους μηρούς και έχει επίσης εμφάνιση σαν τυρί cottage, πλιγούρι βρώμης ή φλούδα πορτοκαλιού. Η κυτταρίτιδα μπορεί να δείχνει ενοχλητική, αλλά δεν είναι επώδυνη.

Ποιους επηρεάζει η κυτταρίτιδα;;

Η κυτταρίτιδα επηρεάζει άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες εμφανίζουν κυτταρίτιδα σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι οι άνδρες.

Πόσο συχνή είναι αυτή η κατάσταση;

Η κυτταρίτιδα είναι πολύ συχνή. Μεταξύ του 80% και του 90% όλων των γυναικών που έχουν περάσει την εφηβεία έχουν κυτταρίτιδα. Λιγότερο από το 10% των ανδρών έχουν κυτταρίτιδα.

Η κληρονομικότητα, το φύλο, η ηλικία, η ποσότητα λίπους στο σώμα σας και το πάχος του δέρματός σας καθορίζουν τον βαθμό της κυτταρίτιδας που έχετε και το πόσο ορατή είναι. Καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα σας χάνει την ελαστικότητά του και μπορεί να κάνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας πιο έκδηλη. Η αύξηση του βάρους μπορεί επίσης να κάνει την εικόνα της κυτταρίτιδας πιο έντονη.

Αν και τα άτομα με παχυσαρκία είναι αυτά που έχουν έντονη κυτταρίτιδα, δεν είναι ασυνήθιστο και για τα πολύ αδύνατα άτομα να διαπιστώνουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Πώς επηρεάζει η κυτταρίτιδα το σώμα μας;

Η κυτταρίτιδα δεν επηρεάζει τη συνολική σωματική σας υγεία και δεν προκαλεί πόνο. Ωστόσο, μπορεί να μην σας αρέσει η εμφάνισή της και να επιθυμείτε να την κρύψετε.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κυτταρίτιδας;

Η κυτταρίτιδα μοιάζει με εξογκώματα ή λακκάκια στο δέρμα. Μπορεί να είναι ορατή ανά πάσα στιγμή ή μόνο όταν τσιμπάτε το δέρμα σας. Η κυτταρίτιδα πλήττει το στομάχι, τους μηρούς και τους γλουτούς σας.

Η κυτταρίτιδα έχει τέσσερις βαθμίδες:

 • Βαθμός 0: Δεν υπάρχει κυτταρίτιδα στο σώμα σας.
 • Βαθμός 1: Το δέρμα σας είναι λείο όταν στέκεστε όρθιοι, αλλά εμφανίζονται ήπια λακκάκια όταν κάθεστε.
 • Βαθμός 2: Το δέρμα σας παρουσιάζει μέτρια λακκάκια όταν σηκώνεστε ή όταν κάθεστε.
 • Βαθμός 3: Το δέρμα σας παρουσιάζει έντονα λακκάκια όταν στέκεστε όρθιοι ή όταν κάθεστε. Το δέρμα σας διαθέτει επίσης βαθιές κορυφές και κοιλότητες (ανυψωμένες και βαθουλωμένες περιοχές).

Ποια είναι η κύρια αιτία της κυτταρίτιδας;

Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί την κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα σχηματίζεται όταν οι ινώδεις ζώνες που συνδέουν το δέρμα σας με τον υποκείμενο μυ συσφίγγονται ακανόνιστα. Αυτή η σύσφιξη τραβάει προς τα κάτω το δέρμα σας και το φυσιολογικό στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα ωθείται προς τα πάνω. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα.

Δεν είναι επίσης γνωστό γιατί η κυτταρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Μια θεωρία αφορά τις ζώνες που συνδέουν το δέρμα σας, τον υποδόριο ιστό και τα βαθιά μυϊκά στρώματα.

Στους άνδρες, οι ίνες που αποτελούν τις συνδετικές ζώνες διασταυρώνονται μεταξύ τους. Στις γυναίκες, οι ίνες που συνθέτουν τις συνδετικές ταινίες έχουν την ίδια κατεύθυνση και βρίσκονται σε ίση απόσταση μεταξύ τους (παράλληλα). Οι παράλληλες ζώνες μπορεί να εμφανίζουν εντονότερα τη ρυτίδωση σε σχέση με τις διασταυρούμενες ζώνες.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι υψηλότερες ποσότητες των οιστρογόνων μπορεί να προκαλούν κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα συχνά αναπτύσσεται όταν οι γυναίκες παράγουν περισσότερα οιστρογόνα, συνήθως κατά την εφηβεία ή την εγκυμοσύνη.

Είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα;

Οι άνθρωποι όλων των σωματότυπων έχουν κυτταρίτιδα. Είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά εμφανισιακά μοιάζει με ζάρες ή λακκάκια λόγω του τρόπου με τον οποίο το λίπος πιέζει τον συνδετικό σας ιστό. Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε εντελώς από αυτήν, αλλά υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσετε την εμφάνισή της.

Με ποιον τρόπο μπορείτε να ξεφορτωθείτε την κυτταρίτιδα;

Ένας συνδυασμός άσκησης, διατροφής και θεραπειών μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει επίσης εγκρίνει διάφορες θεραπείες για την κυτταρίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των Cellfina®, Cellulaze® και Qwo®. Αυτές μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των βαθουλωμάτων στο δέρμα σας.

Οι αισθητικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν επίσης διάφορες θεραπείες για να βελτιώσουν προσωρινά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Βαθύ μασάζ για να φουσκώσει το δέρμα.
 • Θεραπεία ακουστικών κυμάτων για τη διάσπαση της κυτταρίτιδας με ηχητικά κύματα.
 • Θεραπεία με λέιζερ για να βοηθηθεί η πάχυνση του δέρματος.
 • Λιποαναρρόφηση για την αφαίρεση του λίπους. Ωστόσο, πρόκειται για βαθύ λίπος, όχι απαραίτητα για αυτό που προκαλεί κυτταρίτιδα.
 • Μεσοθεραπεία, κατά την οποία μια βελόνα εγχέει φάρμακα στην κυτταρίτιδα.
 • Υποτομή, κατά την οποία μια βελόνα που εισάγεται κάτω από το δέρμα διαλύει τις σκληρές ζώνες που προκαλούν κυτταρίτιδα.
 • Κρέμες και λοσιόν που περιέχουν καφεΐνη ή ρετινόλη 0,3%.
 • Θεραπείες spa, οι οποίες μπορούν να κάνουν προσωρινά την κυτταρίτιδα λιγότερο αισθητή.
 • Ακριβής απελευθέρωση ιστών με τη βοήθεια κενού για την αποκοπή ιστών και το γέμισμα του δέρματος που παρουσιάζει λακκούβες.
 • Ραδιοσυχνότητες, υπερήχους, υπέρυθρο φως ή ακτινικούς παλμούς για τη θέρμανση του δέρματος.

Μπορεί η άσκηση να διώξει την κυτταρίτιδα;

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Η τακτική άσκηση αυξάνει τη μυϊκή σας μάζα, η οποία επιπεδώνει την κυτταρίτιδα. Αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές του σώματός σας, γεγονός που επιταχύνει την απώλεια λίπους.

Οι παρακάτω δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας σας:

 • Τρέξιμο.
 • Ποδηλασία.
 • Προπόνηση με αντιστάσεις.

Μπορούν κάποια παραδοσιακά φάρμακα ή θεραπείες να βελτιώσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας;

Το Ginkgo biloba είναι ένα φυτικό προϊόν που χρησιμοποιείται συχνά στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Μελέτες δείχνουν ότι το ginkgo biloba μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ροής του αίματος σε πολλά μέρη του σώματος. Η αύξηση της ροής του αίματος στο στομάχι, τα πόδια και τον πισινό σας μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού προέρχεται από την άλεση σπόρων σταφυλιού. Η παραδοσιακή ευρωπαϊκή ιατρική χρησιμοποιεί το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού εδώ και πολύ καιρό.

Όπως και το ginkgo biloba, το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος σε πολλά σημεία του σώματος, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Η βεντούζες είναι μια μορφή παραδοσιακής κινεζικής και μεσανατολικής ιατρικής. Ένας επαγγελματίας υγείας τοποθετεί φλιτζάνια σε μέρη του σώματός σας και η δύναμη αναρρόφησης τραβάει το δέρμα σας προς τα πάνω.

Μικρές μελέτες δείχνουν ότι οι βεντούζες μπορεί να μειώσουν την ποσότητα της κυτταρίτιδας στο σώμα σας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές έρευνες για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα,

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φορητές συσκευές μασάζ, ρολά αφρού ή ρολά κυτταρίτιδας για να προσπαθήσουν να σπάσουν την κυτταρίτιδα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτά τα εργαλεία βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Πόσο σύντομα μετά τη θεραπεία θα αρχίσω να βλέπω αποτελέσματα;

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σώμα σας είναι ξεχωριστό. Τα αποτελέσματά σας θα εξαρτηθούν από τις θεραπείες που εσείς και ο γιατρός σας θα αποφασίσετε ότι είναι οι καλύτερες. Για παράδειγμα:

 • Η θεραπεία με ακουστικά κύματα μπορεί να απαιτεί έξι εβδομάδες θεραπείας και τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν για δύο έως έξι μήνες.
 • Η θεραπεία υποτομής μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα ήδη ένα μήνα μετά την πρώτη θεραπεία.
 • Οι κρέμες ρετινόλης απαιτούν τουλάχιστον έξι μήνες χρήσης προτού δείτε αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
 • Η άσκηση μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες.
Share to...