ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ξύνεται το κεφάλι σας; Ποιοι είναι οι λόγοι της φαγούρας στο κεφάλι και πώς να ανακουφιστείτε

Από

Medbox

8 συνηθισμένες αιτίες φαγούρας στο κεφάλι

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια απλή, ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα γιατί το τριχωτό της κεφαλής σας προκαλεί φαγούρα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να βιώνετε αυτό το μερικές φορές βασανιστικό συναίσθημα.

Αντίδραση σε ένα προϊόν περιποίησης μαλλιών

Μπορεί να έχετε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής επειδή έχετε μια κακή αντίδραση σε κάτι που βάζετε στα μαλλιά σας, όπως για παράδειγμα βαφή. Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι ένα εξάνθημα που εμφανίζεται όταν το δέρμα σας έρχεται σε επαφή με κάτι που το ερεθίζει ή με κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί.

Ένας συνηθισμένος ένοχος είναι η παρα-φαινυλενοδιαμίνη, μια χημική ουσία που βρίσκεται στις σκούρες βαφές μαλλιών και στη χέννα. Αλλά και πολλά άλλα προϊόντα μπορεί να αποτελούν την πηγή της δερματίτιδας εξ επαφής.

Τι μπορείτε να κάνετε; Οι αλλεργικές αντιδράσεις γενικά θα υποχωρήσουν από μόνες τους, αν μπορείτε να εντοπίσετε και να αποφύγετε τη χημική ουσία στην οποία είστε αλλεργικοί.

Αυτό ενδέχεται να είναι δύσκολο να το κάνετε μόνοι σας, επομένως μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εξειδικευμένες εξετάσεις στο ιατρείο ενός δερματολόγου για να ξεκαθαρίσετε την αιτία της αλλεργίας σας.

Ποιοι είναι οι λόγοι της φαγούρας στο κεφάλι και πώς να ανακουφιστείτε
Ποιοι είναι οι λόγοι της φαγούρας στο κεφάλι και πώς να ανακουφιστείτε

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Η πιο συχνή αιτία φαγούρας στο κεφάλι είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μια δερματική πάθηση που προκαλεί πιτυρίδα. Είναι η φλεγμονώδης αντίδραση του σώματός σας σε μια υπερανάπτυξη μυκήτων.

Το γεγονός αυτό προκαλεί κνησμό και απολέπιση. Οι μύκητες ζουν φυσιολογικά στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλες τριχωτές περιοχές του σώματος, αλλά το πρόβλημα δημιουργείται όταν υπάρχει υπερβολικός πληθυσμός από μύκητες.

Τι πρέπει να κάνετε; Για ήπιες περιπτώσεις, δοκιμάστε ένα σαμπουάν χωρίς ιατρική συνταγή που περιέχει σελήνιο ή πυριθειονικό ψευδάργυρο. Αυτά τα συστατικά βοηθούν στον έλεγχο των μυκήτων. Αλλά για σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να σας συνταγογραφήσει ένα αντιμυκητιασικό σαμπουάν, τοπική κορτιζόνη ή φαρμακευτικό αφρό, διάλυμα, κρέμα ή αλοιφή.

Κνίδωση

Αν έχετε εκδηλώσει ποτέ κνίδωση – π.χ. στο πρόσωπο, το στήθος ή τα χέρια σας – ξέρετε πόσο ενοχλητική και δυσάρεστη μπορεί να είναι. Είναι δυνατόν να εκδηλωθεί και στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Η κνίδωση είναι υψωμένα κόκκινα εξογκώματα (φουσκάλες) ή κηλίδες στο δέρμα. Είναι ένα είδος πρηξίματος στην επιφάνεια του δέρματός σας και εμφανίζεται όταν ο οργανισμός σας έχει μία αλλεργική αντίδραση. Οι αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο. Τα αλλεργιογόνα είναι πρωτεΐνες που είναι ακίνδυνες για πολλούς ανθρώπους, αλλά προκαλούν αλλεργική αντίδραση σε ευαίσθητους ανθρώπους.

Τι πρέπει να κάνετε; Η κνίδωση συχνά υποχωρεί από μόνη της αρκετά γρήγορα. Αλλά αν δεν υποχωρεί ή την εμφανίζετε συχνά, ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί ανάγλυφες, κοκκινωπές, φολιδωτές περιοχές στο τριχωτό της κεφαλής σας. Αυτές ονομάζονται πλάκες.

Οι ειδικοί δεν έχουν κατανοήσει με σαφήνεια τι ακριβώς προκαλεί αυτή τη δερματική διαταραχή, αλλά είναι πιο πιθανό να την αναπτύξετε αν κάποιος στην οικογένειά σας την έχει. Αλλά δεν μπορείτε να “κολλήσετε” ψωρίαση από άλλους ανθρώπους

Τι να κάνετε: Τα φαρμακευτικά σαμπουάν που περιέχουν πίσσα άνθρακα ή σαλικυλικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής υπό έλεγχο. Αν αυτά δεν αποδώσουν, κλείστε ραντεβού με έναν δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει ισχυρότερα σαμπουάν και τοπικά εφαρμοζόμενη κορτιζόνη.

Ποιοι είναι οι λόγοι της φαγούρας στο κεφάλι και πώς να ανακουφιστείτε
Ποιοι είναι οι λόγοι της φαγούρας στο κεφάλι και πώς να ανακουφιστείτε

Επιδερμοφυτία (ή τριχοφυτίαση, δερματοφυτία)

Γνωστή και ως tinea capitis, η επιδερμοφυτία του τριχωτού της κεφαλής είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που μπορεί να μολύνει το τριχωτό της κεφαλής. Επεκτείνεται βαθιά μέσα στον θύλακα της τρίχας, προκαλώντας στρογγυλές περιοχές τριχόπτωσης που γίνονται μεγαλύτερες με την πάροδο του χρόνου. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανίζεται υπερυψωμένο και με μαύρες κουκίδες ή να έχει συμπαγή υφή και εικόνα.

Η επιδερμοφυτία του τριχωτού της κεφαλής προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 14 ετών. Ωστόσο, η επιδερμοφυτία του τριχωτού της κεφαλής εμφανίζεται και σε ενήλικες. Είναι ιδιαίτερα συχνή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι πρέπει να κάνετε; Όταν έχετε λοίμωξη του δέρματος από τριχοφυτίαση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιμυκητιασικό σκεύασμα χωρίς ιατρική συνταγή για να απαλλαγείτε από αυτή. Αυτό όμως δεν ισχύει όταν έχετε τριχοφυτίαση στο τριχωτό της κεφαλής.

Επειδή ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός βρίσκεται βαθιά στον θύλακα της τρίχας, θα χρειαστεί να πάρετε από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα για να επιλύσετε το πρόβλημα, αλλά ο γιατρός σας θα θέλει να εξακριβώσει ότι αυτό είναι όντως αυτό που προκαλεί το πρόβλημα πριν σας συνταγογραφήσει αυτού του είδους τα ισχυρά φάρμακα.

Ψείρες της κεφαλής

Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα μπορούν να εισβάλουν στο τριχωτό της κεφαλής οποιουδήποτε ανθρώπου, όχι μόνο των παιδιών – και μάλιστα προτιμούν να ζουν σε καθαρά μαλλιά, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι οι ψείρες της κεφαλής είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά, μπορείτε να δείτε μικροσκοπικές κόνιδες (αυγά) προσκολλημένες σε μεμονωμένες τούφες μαλλιών. Μοιάζουν λίγο με την πιτυρίδα, αλλά δεν τινάζονται εύκολα, επειδή είναι “κολλημένες” στον άξονα της τρίχας. Οι ενήλικες ψείρες κινούνται στο κεφάλι, αλλά είναι πιο δύσκολο να τις εντοπίσετε σε σχέση με τις κόνιδες.

Τι να κάνετε: Ξεκινήστε ψάχνοντας για σαμπουάν χωρίς συνταγή που περιέχουν πυρεθρίνη ή περμεθρίνη. Αυτά δρουν αποτελεσματικά – αλλά μόνο αν τα χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τις οδηγίες.

Κάθε σκεύασμα σαμπουάν για ψείρες έχει το δικό του θεραπευτικό πρωτόκολλο. Πρέπει να ακολουθήσετε ακριβώς τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί για να απαλλαγείτε από τις ψείρες.

Αν το σαμπουάν δεν αποδώσει, ήρθε η ώρα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός δερματολόγου. Μην χρησιμοποιείτε κανενός είδους χημικά για να προσπαθήσετε να ξεκολλήσετε τις κόνιδες και παραλείψτε σπιτικές θεραπείες όπως η μαγιονέζα, το ελαιόλαδο και η βαζελίνη. Δεν έχουν αποτέλεσμα και μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά.

Ποιοι είναι οι λόγοι της φαγούρας στο κεφάλι και πώς να ανακουφιστείτε
Ποιοι είναι οι λόγοι της φαγούρας στο κεφάλι και πώς να ανακουφιστείτε

Ακμή

Ναι, μπορείτε να εμφανίσετε ακμή και σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής σας. Ενδέχεται να είναι επώδυνα, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν φαγούρα.

Τα σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να έχουν κάποιες από τις ίδιες αιτίες με τα σπυράκια στο υπόλοιπο σώμα σας, όπως ο ιδρώτας και τα προϊόντα ομορφιάς.

Τι πρέπει να κάνετε; Μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε αυτό το πρόβλημα με το να κάνετε τα εξής:

  • Χρησιμοποιώντας διαφορετικά προϊόντα για τα μαλλιά.
  • Λούζοντας τα μαλλιά σας πιο συχνά, ειδικά αφού έχετε ιδρώσει.
  • Αποφεύγοντας τα στενά καπέλα ή τις κορδέλες κεφαλής (κεφαλόδεσμος).

Αν καμία από αυτές τις συμβουλές δεν σας βοηθήσει, μιλήστε με έναν δερματολόγο για τις υπόλοιπες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της συνταγογραφούμενης τοπικής ή από του στόματος φαρμακευτικής αγωγής.

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι ο πιο συχνός τύπος εκζέματος. Είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί κνησμό, ξηρό, φολιδωτό δέρμα και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής σας. Περίοδοι φαγούρας και εξανθήματος μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Η φαγούρα που σχετίζεται με την ατοπική δερματίτιδα μπορεί να είναι τόσο έντονη ώστε να παρεμποδίζει το σχολείο, την εργασία και τον ύπνο. Επειδή πρόκειται για μια διά βίου πάθηση που συχνά εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, είναι απίθανο να εμφανιστεί για πρώτη φορά με τη μορφή φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής – αλλά είναι πιθανό να εμφανιστεί έκζεμα στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος σε προχωρημένη ηλικία.

Τι πρέπει να κάνετε; Η ατοπική δερματίτιδα δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά μπορείτε να τη διαχειριστείτε, ώστε οι εξάρσεις να είναι λιγότερο σοβαρές (ή αλλιώς, να έχετε λιγότερη φαγούρα!). Αν η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής σας δεν υποχωρεί, δείτε τον δερματολόγο σας για την πιθανότητα χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να βοηθήσει.

Πώς να σταματήσετε να έχετε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής

Η λύση για το κνησμώδες τριχωτό της κεφαλής σας εξαρτάται από την αιτία της φαγούρας, αλλά οι θεραπείες μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

  • Τα φαρμακευτικά σαμπουάν που χορηγούνται χωρίς συνταγή: Το καθένα έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει διαφορετικές αιτίες φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής. Αλλά το είδος που χρειάζεστε εξαρτάται από την πάθηση που αντιμετωπίζετε. Βεβαιωθείτε ότι εξετάζετε τον κατάλογο των συστατικών για να το αντιστοιχίσετε με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
  • Σαμπουάν που χορηγούνται με ιατρική συνταγή: Εάν τα σαμπουάν που χορηγούνται χωρίς συνταγή δεν αποδίδουν, ένας δερματολόγος μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάτι ισχυρότερο.
  • Τοπική φαρμακευτική αγωγή: Τα σαμπουάν δεν είναι η μόνη λύση. Οι δερματολόγοι συνταγογραφούν επίσης μερικές φορές φαρμακευτικούς αφρούς, αλοιφές και άλλες μορφές φαρμάκων που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα σας.
  • Από του στόματος χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή: Ανάλογα με την αιτία της φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής σας, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα (χάπια) από το στόμα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μια και καλή.

Απλά προσέξτε να μην δοκιμάζετε τις λεγόμενες σπιτικές θεραπείες χωρίς το πράσινο φως από το γιατρό. Μπορεί να είναι στην καλύτερη περίπτωση μη ωφέλιμες και στη χειρότερη επιβλαβείς, επομένως για να προστατεύσετε το δέρμα και τα μαλλιά σας – και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα γρήγορα και αποτελεσματικά – είναι πάντα καλύτερο να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν γιατρό.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link