Μούδιασμα στα πόδια. Γιατί μουδιάζουν τα πόδια μου;

Μούδιασμα στα πόδια. Γιατί μουδιάζουν τα πόδια μου;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Ποιος δεν έχει αισθανθεί ένα μικρό μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια του κατά περιόδους; Ίσως να το αισθανθήκατε περισσότερο σαν αιμωδία (το γνωστό μυρμήγκιασμα) μετά από μια λανθασμένη στάση την ώρα που καθόσασταν ή σαν κόπωση μετά από πολύωρη ορθοστασία.

Το πιθανότερο είναι ότι ένα μούδιασμα στο πόδι δεν είναι κάτι σημαντικό. Αλλά μερικές φορές, το μούδιασμα στα πόδια σας μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πιο πιεστικό πρόβλημα υγείας.

Ενδεχομένως να είναι καλύτερο να καταλάβετε τι μπορεί να το προκαλεί, ειδικά αν εμφανίζετε συχνά μούδιασμα στα πόδια ή αν το μούδιασμα ταξιδεύει και σε άλλες περιοχές του σώματός σας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μουδιασμάτων και των αιμωδιών δεν αποτελούν σοβαρή αιτία ανησυχίας.

Εάν όμως κάποιος έχει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και αφορά περισσότερες από μία περιοχές και μετακινείται ή αυξάνεται, αυτό είναι το στοιχείο που δείχνει ότι μπορεί να πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό.

Μούδιασμα στα πόδια. Γιατί μουδιάζουν τα πόδια μου;
Μούδιασμα στα πόδια. Γιατί μουδιάζουν τα πόδια μου;

Παγιδευμένο, συμπιεσμένο ή πιασμένο νεύρο

Ένα πιασμένο νεύρο, που ονομάζεται επίσης παγιδευμένο ή συμπιεσμένο νεύρο, είναι ακριβώς αυτό που λέει και το όνομά του: Κάποιες από τις ανατομικές δομές γύρω από το νεύρο, όπως οι μύες, οι τένοντες, οι ιστοί και τα οστά, πιέζουν το νεύρο και προκαλούν ποικίλες αισθήσεις.

Σύμφωνα με το Stanford Medicine Children’s Health, τα παγιδευμένα νεύρα μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα στα πόδια σας και μπορεί να προκληθούν από πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων και από τραυματισμούς.

Τα παγιδευμένα νεύρα μπορεί επίσης να προκαλέσουν ισχιαλγία, πόνο που ακτινοβολεί κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, το οποίο εκτείνεται από το κάτω μέρος της πλάτης σας προς τα κάτω σε κάθε πόδι. Και σύμφωνα με το John Hopkins Medicine, ορισμένοι άνθρωποι με ισχιαλγία μπορεί επίσης να εμφανίσουν μούδιασμα στα πόδια.

Ευτυχώς, τα παγιδευμένα νεύρα συνήθως θεραπεύονται χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενούς. ” Εξετάζεται η στάση του σώματος, η μυϊκή δύναμη και η ισορροπία, η σωστή ανύψωση και η ενδυνάμωση του πυρήνα.

Ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται αναλγητικά. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν ένα πιεσμένο νεύρο προκαλεί αδυναμία και πόνο.

Δισκοκήλη

Μια δισκοκήλη μπορεί να οδηγήσει σε παγίδευση νεύρου.

Σκεφτείτε τη σπονδυλική σας στήλη σαν μια σειρά από οστά που συνδέονται μεταξύ τους με δίσκους. Φανταστείτε τους δίσκους σαν ζελεδάκια. Εάν το ζελέ συμπιεστεί, τότε πρόκειται για κήλη, ολίσθηση ή ρήξη δίσκου. Αν αυτό το ζελέ συμπιεστεί προς τα πίσω, μπορεί να πιέσει ένα νεύρο και να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Η παραμικρή λανθασμένη κίνηση μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στον δίσκο. Το διαπιστώνουμε αυτό σε πολλούς ανθρώπους που σκύβουν πολύ. Το σκύψιμο προς τα εμπρός μπορεί να κάνει το ζελέ να κινηθεί προς τα πίσω. Το να σηκώνεις κάτι ενώ είσαι σκυμμένος προς τα εμπρός σε αυτή τη θέση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Πολλές δισκοκήλες μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά μέσω φυσικοθεραπείας και αναλγητικών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.

Μούδιασμα στα πόδια. Γιατί μουδιάζουν τα πόδια μου;
Μούδιασμα στα πόδια. Γιατί μουδιάζουν τα πόδια μου;

Διαβήτης

Νευρική βλάβη μπορεί να προκληθεί σε όσους πάσχουν από διαβήτη και έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα επηρεαζόμενα νεύρα μπορεί να είναι αυτά που μεταδίδουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης και άλλων τμημάτων του σώματος, όπως τα πόδια.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι αυτής της νευρικής βλάβης, που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια. Η διαβητική νευροπάθεια είναι η πιο συχνή περιφερική νευροπάθεια επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Μπορείτε να προλάβετε τη νευροπάθεια προσέχοντας τον διαβήτη σας με δίαιτα, άσκηση και κατάλληλα φάρμακα. Όταν έχετε νευρική βλάβη, συνήθως δεν υπάρχει θεραπεία -αν και υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε τα συμπτώματα.

Θα πρέπει επίσης να εξετάζετε καθημερινά τα πόδια και τα πόδια σας για να διασφαλίσετε ότι δεν θα αναπτυχθούν πρόσθετα προβλήματα. Το μούδιασμα μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να μην αντιληφθείτε αμυχές ή κοψίματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες λοιμώξεις.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περίβλημα που καλύπτει τα νευρικά κύτταρα, γνωστό και ως μυελίνη. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών.

Η ακριβής αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι άγνωστη. Υπάρχει η θεωρία ότι η κληρονομικότητα και οι λοιμώξεις από ιούς βραδείας δράσης ή αδρανείς ιούς, όπως ο ιός Epstein-Barr, μπορεί να είναι παράγοντες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά τα φάρμακα και άλλες θεραπευτικές μέθοδοι όπως η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Current Gerontology and Geriatrics Research σημείωσαν ότι οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 50% και το 30% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 75 και 85 ετών, αντίστοιχα.

Ωστόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και τα συμπτώματα είναι συνήθως τα ίδια: συγκεχυμένη ομιλία, μούδιασμα και αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και είναι συχνότερα σε άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το ιστορικό καπνίσματος και ο διαβήτης, σύμφωνα με το John Hopkins Medicine.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μόνιμων βλαβών από ορισμένους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά πρέπει να χορηγείται γρήγορα.

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Η περιφερική αρτηριακή νόσος εμφανίζεται όταν οι στενωμένες αρτηρίες μειώνουν τη ροή του αίματος στα χέρια και κυρίως στα πόδια σας. Εκτός από το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα, η περιφερική αρτηριακή νόσος  μπορεί να κάνει το περπάτημα επώδυνο.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι συνήθως μια ένδειξη ότι έχετε αθηροσκλήρωση, δηλαδή συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων στις αρτηρίες σας.

Αυτό θα μπορούσε να σας προδιαθέσει για διάφορα άλλα προβλήματα στην πορεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η διακοπή του καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση μπορούν να αποτρέψουν την περιφερική αρτηριακή νόσο  και τις επιπλοκές της. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που βοηθούν εάν τα παραπάνω δεν αρκούν.

5 Questions to Answer Before Considering Sciatica Surgery https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/back-pain/5-questions-to-answer-before-considering-sciatica-surgery

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.