Μύκητας στο νύχι (ή στα νύχια) των ποδιών. Πώς τον ξεφορτωνόμαστε;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Φαίνεται ότι έχω μύκητα κάτω από το νύχι του ποδιού μου, αλλά πώς μπορώ να είμαι σίγουρος; Ο μύκητας των νυχιών του ποδιού φεύγει από μόνος του;

Τα κιτρινισμένα, εύθραυστα και ασυνήθιστης εμφάνισης νύχια μπορεί να είναι σημάδι ότι κάποια μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών, που ονομάζεται ονυχομυκητίαση, έχει εγκατασταθεί. Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι λοιμώξεις δεν υποχωρούν από μόνες τους και μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν από άτομο σε άτομο αν δεν υπάρξει θεραπεία.

Μύκητας στο νύχι (ή στα νύχια) των ποδιών. Πώς τον ξεφορτωνόμαστε;
Μύκητας στο νύχι (ή στα νύχια) των ποδιών. Πώς τον ξεφορτωνόμαστε;

Ο μύκητας τείνει να είναι άπληστος. Αν τον κολλήσετε από στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί ή περπατώντας ξυπόλητος στα αποδυτήρια, για παράδειγμα, μπορεί στη συνέχεια να εισχωρήσει κάτω από το νύχι του ποδιού σας και να εξαπλωθεί στο ίδιο το νύχι. Το να φοράτε υγρά, ιδρωμένα παπούτσια μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη του μύκητα.

Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών προσβάλλει περίπου 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως και καθίσταται πιο συχνός με την αύξηση της ηλικίας – προσβάλλοντας περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους ηλικίας 70 ετών και άνω. Οι άνθρωποι με διαβήτη ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι επίσης ευάλωτοι.

Μύκητας στο νύχι – Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μύκητα των νυχιών είναι οι εξής:

  • Ηλικία
  • Φοράτε παπούτσια που κάνουν τα πόδια σας να ιδρώνουν πολύ
  • Έχετε εμφανίσει στο παρελθόν πόδι του αθλητή
  • Το περπάτημα ξυπόλητοι σε υγρούς δημόσιους χώρους, όπως πισίνες, γυμναστήρια και ντους
  • Μικρός τραυματισμός του δέρματος ή των νυχιών
  • Έχετε κάποια δερματική πάθηση που επηρεάζει τα νύχια, όπως η ψωρίαση
  • Έχετε διαβήτη, προβλήματα ροής του αίματος ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Είναι πραγματικά μύκητας;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πρώτο βήμα για να επανέλθει στο φυσιολογικό του το νύχι του ποδιού είναι να επιβεβαιώσετε αρχικά ότι έχετε μύκητα. Ορισμένα ενδεικτικά συμπτώματα είναι τα παχύτερα, δυσχρωματισμένα, ραγισμένα, παραμορφωμένα και περιστασιακά επώδυνα ή δύσοσμα νύχια.

Αλλά ο μύκητας ευθύνεται μόνο για το ήμισυ περίπου των αφύσικων νυχιών. Ο τραυματισμός των νυχιών των ποδιών, είτε από μεμονωμένους τραυματισμούς είτε από επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα με πολύ στενά παπούτσια, μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσχρωματισμένα ή παχιά νύχια. Τα μάτια από μόνα τους δεν αρκούν για να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για ονυχομυκητίαση.

Οι γιατροί συνήθως βεβαιώνονται ότι πρόκειται για μύκητες των νυχιών των ποδιών, εξετάζοντας ένα κομμάτι του νυχιού στο μικροσκόπιο.

Μπορούν επίσης να εκτελέσουν μια δοκιμή PCR ή μια καλλιέργεια μυκήτων για να προσδιορίσουν ποιο είδος μύκητα μόλυνε το νύχι σας. Αλλά αυτές οι εξετάσεις δεν είναι πάντα απαραίτητες, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα είδος μύκητα που ονομάζεται trichophyton rubrum. Εάν, ωστόσο, η θεραπεία σας δεν αποδίδει, ο δερματολόγος σας μπορεί να θελήσει να μάθει περισσότερα για τον οργανισμό που ζει κάτω από το νύχι σας.

Τα συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα συνήθως επιλύουν το πρόβλημα, αλλά δεν είναι καλή ιδέα να τα παίρνετε χωρίς να επιβεβαιώσετε πρώτα ότι έχετε τον μύκητα. Η άσκοπη χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων μπορεί να κάνει αυτά τα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλοντας σε ένα ολοένα διογκούμενο πρόβλημα που ονομάζεται αντίσταση στα αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Μύκητας στο νύχι
Μύκητας στο νύχι (ή στα νύχια) των ποδιών. Πώς τον ξεφορτωνόμαστε;

Ποια αντιμυκητιασικά δρουν καλύτερα;

Παρόλο που ορισμένα φαρμακεία αφιερώνουν ολόκληρους διαδρόμους σε μη συνταγογραφούμενες αλοιφές για μύκητες, οι ειδικοί γιατροί λένε ότι το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει μια μη συνταγογραφούμενη θεραπεία ή μια σπιτική θεραπεία είναι να βελτιώσει την εμφάνιση των νυχιών σας.

Αν θέλετε να σκοτώσετε πραγματικά τον μύκητα, ένα συνταγογραφούμενο αντιμυκητιασικό είναι η μόνη επιλογή. Υπάρχουν τοπικές συνταγογραφούμενες θεραπείες, όπως κρέμες, αλοιφές ή διαλύματα που μοιάζουν με ορό- και αντιμυκητιασικά από το στόμα, δηλαδή χάπια.

Τα τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα σε πιο ήπιες περιπτώσεις που επηρεάζουν μόνο ένα ή δύο νύχια. Αλλά ένα μειονέκτημά τους είναι ότι μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόζετε το φάρμακο για περίπου ένα χρόνο πριν εξαφανιστεί εντελώς ο μύκητας.

Εάν υπάρχει μύκητας κάτω από περισσότερα νύχια ή εάν τα νύχια είναι πολύ παχιά, συνήθως επιλέγονται συνταγογραφούμενα φάρμακα από το στόμα. Αυτά τα χάπια, η τερμπιναφίνη ή η ιτρακοναζόλη, μπορούν να σκοτώσουν τον μύκητα των νυχιών των ποδιών σε περίπου τρεις μήνες. Ακόμα και μετά την από του στόματος χορήγηση των χαπιών που σκοτώνουν τον μύκητα, ωστόσο, το νύχι του ποδιού σας μπορεί να φαίνεται περίεργο για ένα χρόνο, καθώς το νέο, μη μολυσμένο νύχι αναπτύσσεται.

Μύκητας στο νύχι
Μύκητας στο νύχι (ή στα νύχια) των ποδιών. Πώς τον ξεφορτωνόμαστε;

Στο μεταξύ, ορισμένα φάρμακα από το φαρμακείο μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των νυχιών καταπραΰνοντας το γύρω δέρμα ή λεπταίνοντας το νύχι. Είναι επίσης συνήθως αποδεκτό να χρησιμοποιείτε βερνίκι νυχιών στο μολυσμένο νύχι σας ενώ λαμβάνετε αντιμυκητιασικά από το στόμα. Αλλά μην το κάνετε αυτό εάν χρησιμοποιείτε φάρμακα για τοπική χρήση.

Είτε σας έχει συνταγογραφηθεί τοπικό είτε από του στόματος αντιμυκητιασικό φάρμακο, είναι σημαντικό να συνεχίζετε τη θεραπεία κάθε μέρα. Δεν πρόκειται για κάτι που μπορείτε να θεραπεύσετε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η συμμόρφωση με τη θεραπεία είναι πολύ σημαντική.

Πώς θα αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις

Η επιτυχής εξουδετέρωση του μύκητα των νυχιών των ποδιών δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τον κολλήσετε ξανά, προειδοποιούν οι ειδικοί. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 25 % των ανθρώπων εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Να πλένετε σχολαστικά τις κάλτσες ή άλλα ρούχα που ήρθαν σε επαφή με την πρώτη σας λοίμωξη και να απορρίπτετε ή να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό σπρέι στα παπούτσια που φορούσατε συχνά όταν είχατε μύκητες στα νύχια των ποδιών.

Για να αποφύγετε γενικά τους μύκητες των νυχιών των ποδιών, κρατήστε τα νύχια των ποδιών σας περιποιημένα και αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου ή γύρω από τις πισίνες. Αν ιδρώνετε συχνά με κλειστά παπούτσια, φορέστε κάλτσες που απορροφούν την υγρασία και αλλάξτε σε στεγνά παπούτσια αν μπορείτε.

Εάν το δέρμα στο πόδι σας γίνεται ξηρό, σας φαγουρίζει, ξεφλουδίζει ή φλεγμαίνει, μπορεί να έχετε πόδι του αθλητή (τριχοφυτίαση του ποδιού), το οποίο προκαλείται από τον ίδιο μύκητα που μπορεί να εξαπλωθεί στο νύχι του ποδιού σας. Επομένως, είναι σημαντικό να λάβετε αμέσως θεραπεία. Σε αντίθεση με τον μύκητα του νυχιού του ποδιού, ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στο πόδι του αθλητή.

Αλλά μην ξεκινήσετε να αντιμετωπίζετε στα τυφλά το πόδι σας. Πρέπει να επιβεβαιώσετε με έναν δερματολόγο ότι θεραπεύετε το σωστό πρόβλημα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.