Να πως καταστρέφετε τα μαλλιά σας δίχως να το συνειδητοποιείτε

Τα βουρτσίζετε υπερβολικά

Η παλιά συμβουλή ομορφιάς “100 περάσματα την ημέρα” είναι ένας μύθος. Το πολύ βούρτσισμα των μαλλιών σας μπορεί να προκαλέσει ψαλίδα. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τριχόπτωση.

Για την ακρίβεια, μια παλαιότερη μελέτη εξέτασε το βούρτσισμα και την τριχόπτωση σε διάστημα 4 εβδομάδων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συμμετέχοντες βούρτσιζαν τα μαλλιά τους με διαφορετική συχνότητα κάθε εβδομάδα.

Μετά από 4 εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τριχόπτωση μειώθηκε όταν τα μαλλιά βουρτσίζονταν λιγότερο συχνά.

Με άλλα λόγια, το συχνότερο βούρτσισμα συνδέεται με μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών.

Οι ειδικοί συνιστούν να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας δύο φορές την ημέρα, μία φορά το πρωί και μία φορά το βράδυ.

Αυτός είναι ένας υγιεινός τρόπος για να διανέμετε τα φυσικά έλαια του τριχωτού της κεφαλής σας μέσα στα μαλλιά σας – αλλά μόνο αν το κάνετε με ήπιο τρόπο.

Χρησιμοποιείτε πολύ συχνά (και με λάθος τρόπο) το πιστολάκι

Όσο πιο συχνά θερμαίνετε τα μαλλιά σας, τόσο πιο πολύ αυτά καταστρέφονται. Το στέγνωμα με τον αέρα διατηρεί τα μαλλιά υγιή.

Όταν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε τη ρύθμιση θερμότητας στο πιστολάκι σας στο “χαμηλό” και το κρατάτε σε απόσταση τουλάχιστον 15 εκατοστών από τα μαλλιά σας καθώς τα στεγνώνετε.

Δεν λούζεστε αρκετά συχνά

Τα μαλλιά σας μπορεί να μην χρειάζονται καθημερινό λούσιμο (ή ακόμα μπορει να μη χρειάζονται λούσιμο ούτε κάθε δεύτερη μέρα).

Αλλά είναι σημαντικό να λούζεστε όσο πιο συχνά χρειάζεται για να κρατήσετε μακριά τη συσσώρευση λιπαρότητας.

Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πιτυρίδα και άλλα προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής.

Κάνετε κατάχρηση του σαμπουάν

Σε ό,τι αφορά το σαμπουάν, αρκεί μια μικρή ποσότητα. Επικεντρωθείτε στο τρίψιμο του τριχωτού της κεφαλής σας αντί να αφρίζετε όλο το μήκος των μαλλιών σας.

Το πολύ σαμπουάν ξεπλένει τα φυσικά έλαια των μαλλιών σας, αφήνοντας το εσωτερικό στρώμα απροστάτευτο. Ή ακόμη, η χρήση υπερβολικής ποσότητας σαμπουάν μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υπολειμμάτων του προϊόντος.

Βουρτσίζετε τα μαλλιά σας όταν είναι βρεγμένα

Το νερό αποδυναμώνει τα μαλλιά σας, γι’ αυτό αντιμετωπίστε τα βρεγμένα μαλλιά με προσοχή. Για να αντιμετωπίσετε τα μπερδέματα μετά το λούσιμο, χρησιμοποιήστε απαλές κινήσεις με μια χτένα με φαρδιά δόντια αντί να τραβάτε τις τούφες σας με μια βούρτσα.

Για όσους έχουν ίσια μαλλιά, το βούρτσισμα των υγρών μαλλιών μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από το στεγνό βούρτσισμα.

Το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας είναι ότι όταν είναι βρεγμένα βρίσκονται στην πιο ευάλωτη και ευαίσθητη κατάσταση. Τ

ο βούρτσισμα σε αυτή την κατάσταση μπορεί στην πραγματικότητα να τεντώσει υπερβολικά, να τραβήξει υπερβολικά και τελικά να ξεριζώσει ή να σπάσει τα μαλλιά σας. Τα μαλλιά βρίσκονται στην πιο ισχυρή τους κατάσταση όταν είναι στεγνά.

Για τις γυναίκες με σγουρά ή σπαστά μαλλιά, ισχύει το αντίθετο. Όποιος έχει προσπαθήσει να βουρτσίσει τις φυσικές μπούκλες μπορεί να επιβεβαιώσει πόσο λάθος είναι το να βουρτσίζετε τα σγουρά μαλλιά στεγνά.

Το βούρτσισμα των σγουρών ή σπαστών μαλλιών όταν είναι βρεγμένα βοηθά στην πραγματικότητα να μειωθεί το σπάσιμο και το τραύμα στους θύλακες της τρίχας και να διατηρηθεί το σγουρό μοτίβο άθικτο

Τα ισιώνετε όταν είναι υγρά

Όταν η θερμότητα συναντά το νερό στα μαλλιά σας, μπορεί να μετατραπεί σε ατμό και να προκαλέσει “”μαλλιά με φούσκες””. Έτσι δημιουργούνται εύθραυστες μπούκλες που έχουν φριζαρισμένες άκρες και σπάνε εύκολα. Βεβαιωθείτε ότι τα μαλλιά σας είναι στεγνά πριν χρησιμοποιήσετε ένα ζεστό εργαλείο styling.

Κρατήστε το στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία και χρησιμοποιήστε ένα σπρέι προστασίας από τη θερμότητα πριν από το styling.

Διατηρείτε το ίδιο επιβλαβές (και σφιχτό) styling για καιρό

Αν αφήνετε τα extensions των μαλλιών για πολύ καιρό ή τα βγάζετε χωρίς τη βοήθεια ενός επαγγελματία, μπορεί να προκληθεί μεγάλη ζημιά.

Το ίδιο ισχύει και για τις πλεξούδες, τους κότσους και τις αλογοουρές – αν είναι πολύ σφιχτά για πολύ καιρό, θα αρχίσετε να βλέπετε σπασμένες τούφες. Αλλάξτε το χτένισμά σας συχνά για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή.

Χρησιμοποιείτε πάρα πολύ χημεία

Οι περμανάντ, οι χαλαρωτικές και οι βαφές μαλλιών χρησιμοποιούν χημικές ουσίες για να σγουρύνουν, να ισιώσουν και να βάψουν τα μαλλιά σας.

Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να κάνουν κακό στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας, καθώς και να προκαλέσουν σπάσιμο και ερεθισμούς. Χρησιμοποιήστε τα λοιπόν με σύνεση.

Δείχνετε απερισκεψία στη χρήση των προϊόντων για ίσιωμα

Μπορεί να θέλετε να ισιώσετε τα μαλλιά σας μόνες σας. Μπορεί να θέλετε να ισιώσετε τα μαλλιά σας μόνοι σας. Καλύτερα να το αφήσετε στους επαγγελματίες, ώστε να μην κάψετε τα μαλλιά σας.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε χαλαρωτικά σε μαλλιά που έχουν ήδη περάσει από τη διαδικασία.

Αφού ισιώσετε τα μαλλιά σας, αποφύγετε τα πιστολάκια, τα σίδερα και τα σίδερα για μπούκλες, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν περαιτέρω τις μπούκλες σας.

Βγαίνετε χωρίς καπέλο στον ήλιο

Οι καλοκαιρινές (και χειμερινές) ακτίνες μπορούν να στεγνώσουν τα μαλλιά σας και να τα κάνουν να σπάσουν. Καλύψτε τα μαλλιά σας όταν μπορείτε προκειμένου να τα προστατέψετε – όπως και το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής σας – από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι ακτίνες UVA και UVB που εκπέμπει ο ήλιος μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο ήλιος στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας, ώστε να είστε σε θέση να βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα και τεχνικές για να καταπολεμήσετε τη βλάβη.

Ζημιά στα λιπίδια – Το εξωτερικό στρώμα της τρίχας (η επιδερμίδα) συγκρατείται στη θέση του και προστατεύεται από ένα στρώμα λιπιδίων- φυσικά λίπη και έλαια που παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, της δύναμης και της λάμψης των μαλλιών.

Όταν τα μαλλιά σας εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας, αυτό το στρώμα λιπιδίων μπορεί να καταστραφεί και το αποτέλεσμα είναι ξηρά, φριζαρισμένα μαλλιά και αύξηση του αριθμού της ψαλίδας.

Ζημιά στο τριχωτό της κεφαλής – Είναι σημαντικό να προστατεύετε το τριχωτό της κεφαλής σας από τον ήλιο, όπως και κάθε άλλη περιοχή του δέρματος.

Παρόλο που τα μαλλιά σας είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να παρέχουν κάποια προστασία, δεν είναι πάντα αρκετά από μόνα τους.

Το ηλιακό έγκαυμα στο τριχωτό της κεφαλής δεν είναι μόνο επώδυνο και επικίνδυνο από μόνο του, αλλά μπορεί να διαταράξει τη φυσική παραγωγή σμήγματος, οδηγώντας σε ξηρά, ακατάστατα μαλλιά.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας από τις υπεριώδεις ακτίνες είναι να καλύπτετε το κεφάλι σας με καπέλο ή μαντήλι.

Ζημιά στο χρώμα – Γνωρίζατε ότι ο ήλιος μπορεί να αλλοιώσει το χρώμα των μαλλιών σας; Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να δράσει με τον ίδιο τρόπο όπως η λεύκανση των μαλλιών , φωτίζοντας το χρώμα είτε είναι φυσικό είτε βαμμένο.

Τα μαλλιά που έχουν προηγουμένως λευκανθεί είναι πιο ευαίσθητα, οδηγώντας σε καστανόχρωμους τόνους στα μαλλιά και σε μείωση της μακροζωίας του χρώματος των μαλλιών σας.

Βουτάτε χωρίς σκουφάκι στην πισίνα

Το χλώριο μπορεί να κάνει κακό στα μαλλιά. Μπορεί να τα ξηράνει και να προκαλέσει ψαλίδα και σπασίματα.

Για την καλύτερη δυνατή προστασία, φορέστε σκουφάκι όταν βουτάτε στην πισίνα. Αν δεν σας αρέσει το σκουφάκι, φροντίστε να ξεπλένετε τα μαλλιά σας αμέσως μετά το κολύμπι.

Όταν τελειώσετε με αυτό, λουστείτε με σαμπουάν για κολυμβητές και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε conditioner.

Παραλείπετε την περιποίησή της ψαλίδας

Φαίνεται παράδοξο, αλλά αν προσπαθείτε να αποκτήσετε μακριές, υγιείς μπούκλες, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να κουρεύεστε τακτικά.

Το κούρεμα απομακρύνει την ψαλίδα, γεγονός που βοηθά τα μαλλιά σας να φαίνονται πιο υγιή.

Share to...