Τι είναι η νόσος του Graves – Βασική αιτία υπερθυρεοειδισμού

Η νόσος του Graves είναι μία από τις παθήσεις που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό (υπερδραστήριος θυρεοειδής).

Προκαλείται από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα που οδηγεί σε υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Αυτή η δυσλειτουργία προκαλείται συνήθως από μια αυτοάνοση διαδικασία, δηλαδή όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπερδεύει ένα υγιές μέρος του σώματός σας ως μολυσματικό παράγοντα και του επιτίθεται.

Η νόσος του Graves διαγιγνώσκεται με βάση τα συμπτώματα, τη φυσική εξέταση και τις εξετάσεις αίματος.

Μπορεί επίσης να χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις ή βιοψία.

Διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι συνήθεις, μεταξύ των οποίων αντιθυρεοειδικά φάρμακα, θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και, σπάνια, χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού.

Νόσος του Graves
Νόσος του Graves

Τα συμπτώματα της νόσου του Graves

Η νόσος του Graves συνδέεται με διάφορα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού (που οφείλεται σε οποιαδήποτε αιτία) είναι τα εξής:

 • Απώλεια βάρους
 • Αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • Κόπωση
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Ταραχή
 • Ευερεθιστότητα
 • Αϋπνία
 • Αυξημένη εφίδρωση / δυσανεξία στη ζέστη
 • Τρέμουλο στα χέρια
 • Διάρροια ή συχνές κενώσεις
 • Αυξημένη όρεξη (μερικές φορές, αντίθετα, μείωση)
 • Αραίωση των μαλλιών
 • Δύσπνοια
 • Προβλήματα γονιμότητας
 • Αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο
 • Ζαλάδα
 • Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)

Η νόσος του Graves και άλλες αιτίες υπερθυρεοειδισμού συνδέονται συνήθως με βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα).

Ωστόσο, με τη νόσο του Graves, αλλά όχι με άλλους τύπους υπερθυρεοειδισμού, εμφανίζονται συνήθως πρόσθετα συμπτώματα:

 • Οφθαλμοπάθεια του Graves: Αυτή η οφθαλμοπάθεια, που ονομάζεται επίσης οφθαλμοπάθεια του Graves, προκαλεί συχνά ” εξογκωμένα μάτια”. Η οφθαλμοπάθεια του Graves μπορεί να προκαλέσει πίεση γύρω από τα μάτια, ευαισθησία των ματιών και μειωμένη όραση. Η οφθαλμοπάθεια αυτή πλήττει περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με νόσο Graves και προκύπτει από πρήξιμο που οφείλεται στην αυτοάνοση διαδικασία που κρύβεται πίσω από τη νόσο.
Νόσος του Graves
Νόσος του Graves
 • Δερματικές αλλοιώσεις: Η δερματοπάθεια του θυρεοειδούς, επίσης γνωστή ως δερματοπάθεια του Graves, μπορεί να προκαλέσει πάχυνση του δέρματος, οίδημα και έντονο κνησμό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η θυρεοειδική δερματοπάθεια μπορεί να εξελιχθεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται ακροπάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από παραμορφώσεις των δακτύλων των χεριών και των ποδιών.

Επιπλοκές

Εάν πάσχετε από μη θεραπευμένη νόσο του Graves, μπορεί να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου οστεοπόρωση ( αραίωση των οστών) και καρδιακές παθήσεις.

Η θυρεοτοξική κρίση, ή «καταιγίδα του θυρεοειδούς» ή θυρεοτοξίκωση είναι μια σπάνια και επικίνδυνη επιπλοκή που χαρακτηρίζεται από ταχυκαρδία, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλό πυρετό.

Χωρίς άμεση επείγουσα ιατρική περίθαλψη, η επιπλοκή αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η γενική αναισθησία για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων αποτελεί συχνή αιτία θυρεοτοξίκωσης σε άτομα με υπερθυρεοειδισμό.

Αιτίες

Η αυτοάνοση διαδικασία πίσω από τη νόσο του Graves είναι όπως και κάθε άλλη, καθώς ο οργανισμός παράγει λάθος αντισώματα (πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις) εναντίον του εαυτού του.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά θυρεοειδικά αντισώματα, καθένα από τα οποία οδηγεί σε διαφορετική κατάσταση του θυρεοειδούς.

Το αντίσωμα του υποδοχέα της TSH (TSHR-Ab) είναι το αντίσωμα που σχετίζεται με τη νόσο του Graves.

Η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) απελευθερώνεται από την υπόφυση στον εγκέφαλο.

Συνδέεται με τους υποδοχείς TSH στον θυρεοειδή αδένα για να προκαλέσει την παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης.

Το TSHR-Ab δρα όπως η TSH, λέγοντας στον θυρεοειδή αδένα να συνεχίσει να παράγει TSH – ακόμη και όταν αυτή δεν είναι απαραίτητη.

Παράγοντες κινδύνου

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν τη νόσο του Graves, αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου.

Η ηλικία είναι ένας από αυτούς: Οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Graves από ό,τι οι άνδρες και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης αυτής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό της νόσου Graves ή εάν πάσχετε από άλλη αυτοάνοση πάθηση, όπως ο λύκος, διατρέχετε επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Grave.

Το κάπνισμα αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη αυτής της πάθησης.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το άγχος θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, αλλά τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα και η αιτιολογική σχέση του άγχους με την πάθηση αυτή παραμένει αβέβαιη.

Νόσος του Graves
Νόσος του Graves

Διάγνωση

Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα της νόσου του Graves, ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό για παράγοντες κινδύνου και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει μερικές μεθόδους για να καταλήξει στη διάγνωση.

Συνήθως, η φυσική εξέταση και οι εξετάσεις αίματος για τη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν να διαπιστώσουν αν έχετε υπερθυρεοειδισμό και μπορεί επίσης να περιορίσουν την αιτία στη νόσο του Graves.

Άλλες φορές, μπορεί επίσης να χρειαστεί μια απεικονιστική μελέτη ή μια βιοψία για τη διαφοροδιάγνωση της νόσου του Grave από άλλους τύπους υπερθυρεοειδισμού.

Φυσική εξέταση

Η νόσος του Graves εκδηλώνεται στη φυσική εξέταση ως διογκωμένος θυρεοειδής αδένας, γρήγορος καρδιακός ρυθμός, διέγερση, τρόμος, γρήγορα αντανακλαστικά και ενδεχομένως υγρό, λείο δέρμα.

Όλα αυτά είναι σημεία υπερθυρεοειδισμού, αλλά δεν επιβεβαιώνουν ότι έχετε νόσο του Graves.

Εάν έχετε οφθαλμοπάθεια ή δερματοπάθεια, ο γιατρός σας μπορεί να έχει αυξημένες υποψίες ότι έχετε νόσο του Graves, αλλά αυτά μπορεί να εμφανιστούν και με άλλους τύπους υπερθυρεοειδισμού.

Μια βρογχοκήλη, ομοίως, υποδηλώνει ότι μπορεί να έχετε νόσο του Graves, αλλά δεν αποκλείει άλλη πάθηση του θυρεοειδούς.

Ο συνδυασμός βρογχοκήλης, οφθαλμοπάθειας και δερματοπάθειας (ή ακροπάθειας) υποδηλώνει σε μεγαλύτερο βαθμό τη νόσο του Graves.

Αιματολογικές εξετάσεις

Οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις θυρεοειδούς είναι η TSH, η θυροξίνη (Τ4) και η τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Μια χαμηλή TSH με υψηλή Τ4 και/ή υψηλή Τ3 είναι χαρακτηριστική του υπερθυρεοειδισμού.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις θυρεοειδικών αντισωμάτων.

Εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς και φυσιολογικά εύρη τιμών

Απεικονιστικές εξετάσεις

Η νόσος του Graves μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή στην εμφάνιση του θυρεοειδούς αδένα που μπορεί να διακριθεί από έναν φυσιολογικό θυρεοειδή αδένα ή από άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της νόσου του Graves μπορεί να είναι ο υπέρηχος, η ακτινογραφία, η αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI).8

Ενδέχεται επίσης να λάβετε ραδιενεργό ιώδιο πριν από μια απεικονιστική εξέταση, επειδή το ιώδιο εισέρχεται στον θυρεοειδή και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απεικόνισης του αδένα.

Βιοψία

Εάν εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη διάγνωσή σας, μπορεί να υποβληθείτε σε βιοψία, κατά την οποία αφαιρείται δείγμα ιστού για εξέταση στο μικροσκόπιο.

Η βιοψία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν ο γιατρός σας ανησυχεί για καρκίνο του θυρεοειδούς.

Θεραπεία

Εσείς και ο γιατρός σας έχετε να εξετάσετε διάφορες θεραπευτικές μεθόδους, είτε ταυτόχρονα είτε σε βάθος χρόνου, καθώς η κατάστασή σας εξελίσσεται.

 • Διαχείριση του θυρεοειδούς

Οι θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υπερδραστηριότητας του θυρεοειδούς αδένα σας είναι οι εξής:

 • Αντιθυρεοειδική φαρμακευτική αγωγή: Διάφορα αντιθυρεοειδικά φάρμακα είναι διαθέσιμα. Λειτουργούν εμποδίζοντας τον θυρεοειδή αδένα να χρησιμοποιεί το ιώδιο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Τα πιο κοινά αντιθυρεοειδικά φάρμακα είναι η μεθιμαζόλη, η καρβιμαζόλη (η οποία μετατρέπεται σε μεθιμαζόλη) και η προπυλοθειουρακίλη (PTU). Η μεθιμαζόλη, η οποία ονομάζεται επίσης θειαμαζόλη, είναι επίσης διαθέσιμη σε μορφή γενόσημου.
 • Ραδιενεργό ιώδιο: Η καταστροφή ολόκληρου ή μέρους του θυρεοειδούς αδένα σας με τη χρήση ραδιενεργού ιωδίου (RAI) μπορεί να μειώσει την υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Μερικές φορές, η καταστροφή του θυρεοειδούς αδένα οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργία του θυρεοειδούς).
 • Χειρουργική επέμβαση: Η αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να είναι απαραίτητη εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπιστείτε με φαρμακευτική αγωγή ή με τη χρήση ραδιενεργού ιωδίου. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί την συνήθη θεραπευτική προσέγγιση για τη νόσο του Graves. Η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό.

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Εάν συνεχίζετε να έχετε υπέρταση και ταχυκαρδία ακόμη και μετά τη λήψη επαρκούς αντιθυρεοειδικής φαρμακευτικής αγωγής, RAI ή χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε φάρμακα όπως οι β-αποκλειστές, οι οποίοι μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Άλλες μέθοδοι για τη διαχείριση της υπέρτασης είναι η άσκηση, η μείωση του αλατιού στη διατροφή σας, η απώλεια βάρους και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία για την οφθαλμοπάθεια, αλλά τα στεροειδή από το στόμα ή η χειρουργική επέμβαση μπορούν να ανακουφίσουν το οίδημα, εφόσον χρειάζεται.

Η δερματοπάθεια του θυρεοειδούς αντιμετωπίζεται με τοπικά (στην επιφάνεια του δέρματος) στεροειδή.

Ενδέχεται επίσης να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της διάρροιας, καθώς και προσαρμογές στη διατροφή ή συμπληρώματα θερμίδων για την πρόληψη της απώλειας βάρους.

Διαχείριση και συμβίωση με τη νόσο του Graves

Η νόσος του Graves απαιτεί την τροποποίηση ορισμένων παραμέτρων του τρόπου ζωής σας που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στα προβλήματα που προκύπτουν από την πάθηση.

 • Διαχείριση βάρους

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους και αυξημένη όρεξη.

Για να αποφύγετε την υπερβολική απώλεια βάρους, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη.

Είναι προτιμότερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα διατροφικό σχέδιο προκειμένου να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Εάν αυξήσετε την πρόσληψη τροφής, φροντίστε να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και να τρώτε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, αντί να καταναλώνετε επεξεργασμένα ή τηγανητά τρόφιμα.

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη σας, οπότε ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας δώσει την άδεια να τρώτε μεγαλύτερο ποσοστό τροφών που περιέχουν λίπος από αυτό που συνήθως συνιστάται σε μια υγιεινή διατροφή.

 • Διατροφή

Ορισμένες τροφές είναι γνωστό ότι είναι βρογχοκηλογόνες, και παρεμβαίνουν στην ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί το ιώδιο. Αυτό προκαλεί υποθυρεοειδισμό.

Εάν πάσχετε από τη νόσο του Graves, πρέπει να διατηρείτε το μέτρο όσον αφορά τις βρογχοκηλογόνες τροφές, καθώς η υπερβολική κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας, ειδικά εάν η κατάστασή σας αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά.

 • Στρες

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος, ευερεθιστότητα και ανησυχία.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Συχνά, τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα είναι αρκετά για να περιορίσουν αυτά τα συμπτώματα, αλλά μερικές φορές χρειάζονται και άλλοι μηχανισμοί αντιμετώπισης, όπως διαλογισμός, βιοανάδραση, άσκηση και συμβουλευτική.

Share to...