ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι αιτίες για τη φαγούρα και ενοχλήσεις στις θηλές και το στήθος

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην πρόκληση φαγούρας στο στήθος σας, από θέματα όπως η ξηροδερμία μέχρι σοβαρές καταστάσεις όπως ορισμένοι τύποι καρκίνου του μαστού. Αλλά ακόμη και όταν δεν είναι κάτι απειλητικό για τη ζωή, όλο αυτό το ξύσιμο μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής σας.

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για ορισμένες πιθανές αιτίες και εύκολους τρόπους για να εξαλείψετε αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα στο στήθος.

Οι αιτίες για τη φαγούρα και ενοχλήσεις στις θηλές και το στήθος
Οι αιτίες για τη φαγούρα και ενοχλήσεις στις θηλές και το στήθος

Φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις

Όταν το δέρμα εμπλέκεται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και κνησμό.

Τα άτομα με έκζεμα αναπτύσσουν συνήθως ξηρές, κνησμώδεις δερματικές επιφάνειες στις πτυχές των χεριών ή των γονάτων τους. Από την άλλη πλευρά, η ψωρίαση προκαλεί ανυψωμένες κόκκινες και λευκές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες και τα γόνατα.

Ωστόσο και οι δύο φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στις θηλές και σε ολόκληρο το στήθος.

Είτε η φαγούρα στις θηλές σας οφείλεται σε μία από αυτές τις δερματικές παθήσεις είτε το δέρμα σας είναι από τη φύση του ξηρό, μπορείτε να καταπολεμήσετε τη φαγούρα μειώνοντας τον χρόνο του μπάνιου και του ντους και χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό, καθώς το ζεστό νερό ξηραίνει ακόμη περισσότερο το δέρμα.

Χρησιμοποιήστε ένα πολύ απαλό σαπούνι και σκουπιστείτε με μια πετσέτα αντί να στεγνώσετε τελείως. Συνεχίστε επίσης με μια καλή ενυδατική κρέμα. Οι παχιές κρέμες ή αλοιφές δρουν καλύτερα από τις λοσιόν.

Σαπούνια ή απορρυπαντικά

Οι χημικές ουσίες που προστίθενται στα προϊόντα καθαρισμού που έρχονται απευθείας σε επαφή με το δέρμα σας μπορούν να προκαλέσουν μια δερματική αντίδραση που ονομάζεται ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής.

Δεδομένου ότι το στήθος σας πιθανότατα σαπουνίζεται τακτικά στο ντους και σχεδόν πάντα καλύπτεται από ύφασμα επεξεργασμένο με απορρυπαντικό, δεν είναι περίεργο που είναι επιρρεπές σε αυτή τη φαγούρα.

Αν ένα προϊόν καθαρισμού είναι η αιτία της φαγούρας σας, πιθανότατα θα νιώθετε φαγούρα και σε άλλα σημεία του σώματος.

Αλλά για να είστε σίγουροι, στραφείτε σε ένα προϊόν χωρίς πρόσθετα και δείτε αν η φαγούρα εξαφανιστεί. Αν συμβεί αυτό, επιλέγετε πάντα υποαλλεργικά απορρυπαντικά και σαπούνια χωρίς άρωμα, ώστε να είναι μάλλον απίθανο να επανέλθει.

Ερεθισμός από αθλητικό σουτιέν

Δεν χρειάζεται να είστε σκληροπυρηνική αθλήτρια για να βγείτε από το γυμναστήριο και να συνειδητοποιήσετε ότι οι θηλές σας έχουν φλεγμονή και φαγούρα. Δεν είναι μόνο οι θηλές σας που καταλήγουν να φαγουρίζουν- το αθλητικό σουτιέν σας μπορεί να προκαλεί φαγούρα στο δέρμα του στήθους σας.

Σε αυτή την περίπτωση, το δέρμα θα έχει ένα εξάνθημα που μοιάζει περισσότερο γραμμικό παρά με κόκκινα, φολιδωτά επιθέματα.

Τα λιγότερο περιοριστικά μπλουζάκια προπόνησης, σε γενικές γραμμές, είναι επίσης μια καλή ιδέα. Δοκιμάστε ένα υποστηρικτικό αθλητικό σουτιέν που δεν είναι πολύ στενό, δίνοντας στις θηλές και το στήθος σας λίγο χώρο για να αναπνεύσουν. Ή, δοκιμάστε αυτό το τέχνασμα κατά της φαγούρας: απλώστε ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης ή Aquaphor στην περιοχή με τη φαγούρα πριν από τη γυμναστική.

Μόλυνση από μύκητες

Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από αλάτι, το οποίο μπορεί να ξηράνει το δέρμα αν μείνει στο σημείο. Αφού στεγνώσει το δέρμα, αρχίζει η φαγούρα.

Ο ιδρώτας που μένει πίσω στο δέρμα κάτω από το στήθος σας μπορεί επίσης να ευνοήσει τη φαγούρα προσελκύοντας μύκητες και οδηγώντας σε δερματική μόλυνση από μύκητες.

Φορέστε ρούχα που αναπνέουν για να μην μαζεύεται υγρασία κάτω από το δέρμα και ξεπλύνετε με σαπούνι μετά από μια χρονική περίοδο κατά την οποία ιδρώσατε.

Εγκυμοσύνη και φαγούρα στις θηλές

Οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης και η αύξηση του βάρους προκαλούν αύξηση του μεγέθους των μαστών και των θηλών.

Μπορεί να είναι περίεργο, αλλά το τέντωμα του δέρματος σε αυτές τις περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα.

Το ευχάριστο σχετικά με αυτό το είδος φαγούρας στις θηλές και το στήθος είναι ότι είναι προσωρινό. Μετά τον τοκετό και το θηλασμό, τα στήθη και οι θηλές σας θα επιστρέψουν στο αρχικό τους μέγεθος (ή πιο κοντά σε αυτό).

Θηλασμός

Ο θηλασμός μπορεί επίσης να προκαλέσει κνησμό, ειδικά γύρω από τη θηλή. Τα υπολείμματα από το μητρικό γάλα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, όπως και το συνεχές πιπίλισμα (ή δάγκωμα) του πεινασμένου βρέφους.

Φροντίστε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν η φαγούρα συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως πόνο, πρήξιμο, ρίγη ή πυρετό. Όλα αυτά είναι σημάδια και συμπτώματα μαστίτιδας, μιας φλεγμονής ή μόλυνσης του ιστού του μαστού που είναι συχνή μεταξύ γυναικών που θηλάζουν.

Ο πόνος και ο κνησμός μπορεί επίσης να σηματοδοτούν μόλυνση από μύκητες. Η στοματική μυκητίαση από τον Candida είναι συχνή στα μωρά και ο μύκητας μπορεί να περάσει στις θηλές σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Η περίοδός σας ή η εμμηνόπαυσή σας

Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι το στήθος σας είναι ευαίσθητο την εβδομάδα πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Όπως πολλά άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, φορτώστε την ευθύνη στις ορμονικές αλλαγές.

Όταν οι ορμόνες αυξομειώνονται, το στήθος τείνει να γίνεται πιο ευαίσθητο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο ευάλωτο σε ερεθισμούς και κνησμό.

Οι αλλαγές στις ορμόνες κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, η οποία οδηγεί στην τελευταία σας περίοδο, μπορεί να έχουν το ίδιο κνησμώδες αποτέλεσμα.

Ένας άλλος λόγος για τον κνησμό κατά τη διάρκεια της περιόδου έχει να κάνει με το γεγονός ότι το στήθος διογκώνεται ελαφρώς αυτή την περίοδο του κύκλου σας. Καθώς το δέρμα του στήθους και των θηλών σας τεντώνεται, νιώθετε την ανάγκη να ξυθείτε.

Ακτινοθεραπείες

Στην ακτινοθεραπεία χρησιμοποιούνται κύματα υψηλής ισχύος για τη θεραπεία του καρκίνου και παρουσιάζει πολλές παρενέργειες, όπως κνησμό.

Δείτε τι συμβαίνει: Η ακτινοβολία μπορεί να αλλάξει την υφή της περιοχής του δέρματος που την απορροφά, αυξάνοντας την ευαισθησία του δέρματος και προκαλώντας κνησμό στη στοχευόμενη περιοχή.

Εάν υποβάλλεστε σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο του μαστού, το στήθος και οι θηλές σας μπορεί να αρχίσουν να φαγουρίζουν, ακόμη και όταν οι συνεδρίες θεραπείας έχουν τελειώσει.

Τα τοπικά φάρμακα, όπως οι κορτικοστεροειδείς κρέμες, μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί η δυσφορία. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση κορτικοστεροειδών σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε ακτινοβολία μειώνει τον κνησμό και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Χειρουργική επέμβαση στο στήθος

Είτε έχετε μόλις υποβληθεί σε αυξητική στήθους, είτε σε επέμβαση μείωσης στήθους, είτε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση καρκίνου του μαστού, το στήθος σας είναι πιθανό να έρθει σε επαφή με υλικά που παγιδεύουν την υγρασία, όπως ταινίες και γάζες, τα οποία προκαλούν κνησμό.

Ο ουλώδης ιστός που σχηματίζεται μετά την επέμβασή σας μπορεί επίσης να σας κάνει να θέλετε να ξύνεστε καθώς αναρρώνετε.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικές μετεγχειρητικές αντιδράσεις. Ο γιατρός θα πρέπει να ελέγξει κάθε ερυθρότητα, πρήξιμο, θερμότητα, πύον ή πόνο, καθώς αυτά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτούν μη ορθή επούλωση ή λοίμωξη.

Νόσος Paget του μαστού

Όταν σκεφτόμαστε τον καρκίνο του μαστού, μας έρχονται στο μυαλό εξογκώματα στο εσωτερικό του μαστού. Όμως πολλοί τύποι καρκίνου του μαστού, μερικοί από τους οποίους προσβάλλουν το δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό.

Η νόσος Paget του μαστού είναι ένας από αυτούς τους τύπους καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια που προσβάλλει το δέρμα της θηλής και συνήθως την περιβάλλουσα θηλαία άλω. Μπορεί να μοιάζει με έκζεμα και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί κίτρινες ή αιματηρές εκκρίσεις από τη θηλή. Τα κύρια σημεία και τα συμπτώματά της είναι ο κνησμός, η ερυθρότητα, η απολέπιση και η φολίδωση της επιδερμίδας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως ασύμμετρα, μόνο στο ένα στήθος, συγκεκριμένα στην περιοχή της θηλής.

Ωστόσο, αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, ειδικά αν δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία του εκζέματος ή επιμένουν, ζητήστε από τον θεράποντα ιατρό σας να ρίξει μια ματιά για να είστε σίγουρες.

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού (IBC) είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου που εμφανίζεται όταν τα καρκινικά κύτταρα μπλοκάρουν τα λεμφαγγεία στο δέρμα των μαστών.

Σε αντίθεση με τον συνηθισμένο καρκίνο του μαστού, που συνήθως ανιχνεύεται από ένα εξόγκωμα, ο IBC προκαλεί έντονο κνησμό, εξανθήματα ή εξογκώματα που μοιάζουν με δαγκώματα στους μαστούς. Γι’ αυτό ονομάζεται φλεγμονώδης – το δέρμα του μαστού και της θηλής εμφανίζονται φλεγμονώδη.

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού μπορεί να κάνει το δέρμα του μαστού να φαίνεται κόκκινο ή να προκαλέσει μια παχιά, σπυρωτή εμφάνιση που μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού.

Οποιοδήποτε σημάδι ή εξάνθημα στο δέρμα του μαστού ή της θηλής που είναι ασύμμετρο (μόνο στη μία πλευρά), δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου ή αιμορραγεί θα πρέπει να ελέγχεται από έναν γιατρό για να διασφαλιστεί ότι δεν είναι καρκινικό.

Αλλά να έχετε υπόψη σας ότι ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος, αντιπροσωπεύοντας το 1% έως 5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...