Σολάριουμ

Οι κίνδυνοι του solarium (σολάριουμ)

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Αν έχετε σκεφτεί ποτέ να επισκεφθείτε ένα solarium, μπορεί να αναρωτηθήκατε: Είναι τα κρεβάτια μαυρίσματος ασφαλή; Η σύντομη απάντηση είναι όχι.

Η τεχνητή υπεριώδης ακτινοβολία (ακτίνες UV) που εκπέμπεται από τα κρεβάτια μαυρίσματος (solarium ή αλλιώς σολάριουμ) και τις λάμπες ηλίου προκαλεί καρκίνο, σύμφωνα τόσο με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Οι ακτίνες του ήλιου είναι επίσης καρκινογόνες, αλλά οι ακτίνες UVA που εκπέμπονται από τις πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας Α στους θαλάμους μαυρίσματος είναι δύο έως τρεις φορές πιο ισχυρές.

Το εσωτερικό μαύρισμα περιλαμβάνει όλες τις τεχνητές πηγές φωτός που εκπέμπουν ακτινοβολία UVA και UVB – μήκη κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας.

solarium
solarium

Συμπτώματα της ηλιακής βλάβης

Η ηλιακή ακτινοβολία από τους θαλάμους μαυρίσματος και τον ήλιο βλάπτει το δέρμα σας.

Τα προφανή και γνωστά συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Το δέρμα σας αρχίζει να γίνεται ροζ
 • Το δέρμα σας γίνεται κόκκινο
 • Εμφανίζετε φουσκάλες

Κίνδυνοι του solarium (σολαριουμ)

Το ζήτημα της ασφάλειας των θαλάμων μαυρίσματος είναι καλά τεκμηριωμένο. Οι κίνδυνοι του εσωτερικού μαυρίσματος είναι πολυάριθμοι, σημαντικοί και καλά τεκμηριωμένοι από κλινικές έρευνες σε επιστημονικά περιοδικά.

Αν νομίζετε ότι είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε απλώς το σολαριουμ πριν από τον χορό ή τον γάμο σας και ότι δεν θα σας κάνει καμιά ζημιά, κάνετε λάθος.

Το να πάτε σε μία μόνο συνεδρία στο σολάριουμ πριν από την ηλικία των 35 ετών αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος, ακόμη και αν δεν πάθετε ηλιακό έγκαυμα. Αυτός ο κίνδυνος συνεχίζει να αυξάνεται με κάθε συνεδρία.

Αυξάνετε επίσης τον κίνδυνο:

 • να εξελιχθούν οι καλοήθεις ελιές σας σε μελάνωμα
 • να αναπτύξετε καρκίνωμα εκ πλακώδους επιθηλίου, έναν καρκίνο του δέρματος στα ανώτερα στρώματα του δέρματός σας, σε ποσοστό άνω του 65%.
 • να αναπτύξετε βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, έναν καρκίνο του δέρματος στα βαθύτερα στρώματα του δέρματός σας, κατά σχεδόν 30 %.

Οι θάλαμοι μαυρίσματος (solarium) προκαλούν καρκίνο

Όταν πηγαίνετε στο ινστιτούτο αισθητικής για μια συνεδρία μαυρίσματος, μπορεί να φεύγετε με μια χρυσαφί λάμψη, αλλά υποβάλλετε τον εαυτό σας σε κάτι που προκαλεί αναμφισβήτητα καρκίνο.

Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το μαύρισμα με τεχνητό φως προκαλεί μελάνωμα, το πιο επικίνδυνο είδος καρκίνου.

Το μελάνωμα μοιάζει με ελιά και έχει συνήθως μαύρο ή καφέ χρώμα, αλλά μερικές φορές κόκκινο, μπλε ή άλλα χρώματα.

Παράγοντες κινδύνου

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες UV που χρησιμοποιούνται στο solarium (σολαριουμ) από ό,τι οι άνδρες, απλώς και μόνο επειδή περίπου το 70 % των επισκεπτών του solarium είναι νεαρές γυναίκες.

Εάν έχετε υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία για καρκίνο του δέρματος ή έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης.

Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος εάν παρουσιάζετε ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως

 • ανοιχτόχρωμο δέρμα
 • ξανθά, κόκκινα ή ανοιχτόχρωμα καστανά μαλλιά
 • μπλε, πράσινα ή γκρίζα μάτια

Ο κίνδυνος είναι επίσης μεγαλύτερος εάν το δέρμα σας έχει την τάση να:

 • Πάντα να καίγεται πριν το μαύρισμα
 • Καίγεται εύκολα
 • Μην μαυρίζει εύκολα και να περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους

Ο τρόπος ζωής σας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, όπως:

 • Ζείτε ή κάνετε τακτικά διακοπές σε μεγάλα υψόμετρα, επειδή η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνεται με το υψόμετρο
 • Εργάζεστε σε κλειστούς χώρους όλη την εβδομάδα και στη συνέχεια προσπαθείτε να αναπληρώσετε το Σαββατοκύριακο περνώντας πολύ χρόνο έξω
 • Τα φάρμακα, τα συμπληρώματα και ορισμένα καλλυντικά αυξάνουν επίσης την ευαισθησία σας στον ήλιο.

Προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του δέρματος

Όπως συμβαίνει με πολλούς καρκίνους, η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι η καλύτερη ευκαιρία για υποχώρηση και επιβίωση.

Ακολουθούν ορισμένα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε καρκίνο του δέρματος:

 • Μια δερματική ανωμαλία που αυξάνεται σε μέγεθος και εμφανίζεται πολύχρωμη, ροζ, κόκκινη, μαύρη, καφέ, μαυρισμένη, περλέ, ημιδιαφανής ή μαυρισμένη.
 • Μια ελιά που αλλάζει χρώμα, υφή, μεγαλώνει, αποκτά ακανόνιστο σχήμα ή είναι μεγαλύτερη από μια γόμα μολυβιού.
 • Μια κηλίδα ή μια βλάβη που συνεχώς φαγουρίζει, πονάει, αποκτά κρούστα, φλοιό ή αιμορραγεί.
 • Μια ανοιχτή πληγή που δεν επουλώνεται μετά από 4 εβδομάδες ή που επουλώνεται και ξανανοίγει.

Η τακτική αυτοεξέταση του δέρματος θα μπορούσε να σώσει περίπου 4.500 ζωές ετησίως. Κάθε φορά που ανησυχείτε για μια βλάβη ή μια κηλίδα στο δέρμα σας, είναι καλύτερο να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού γιατρού.

Είναι τα κρεβάτια μαυρίσματος ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο;

Ακόμα και μία συνεδρία στο σολάριουμ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Είναι ασφαλές το σολάριουμ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το σολάριουμ δεν είναι ποτέ ασφαλές, αλλά αν είστε έγκυος, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας από τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Η βιταμίνη D και το φυλλικό οξύ είναι δύο θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά η υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να τα παράγει και να τα χρησιμοποιεί.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το μωρό σας στη μήτρα.

Είναι ασφαλή τα σολάριουμ κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Μολονότι δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι το έντονο υπεριώδες φως από το σολάριουμ θα μπορούσε να επηρεάσει το μητρικό γάλα, ενδεχομένως να επηρεάσει την ικανότητά σας να θηλάζετε με άλλους τρόπους.

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, οι θηλάζουσες μητέρες που μαυρίζουν διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων στο στήθος ή στις θηλές, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τον θηλασμό.

Μπορεί το αντηλιακό να κάνει τη χρήση του σολάριουμ ασφαλέστερη;

Είναι ένας κοινός μύθος ότι το “βασικό μαύρισμα” πριν από τις διακοπές θα σας προστατεύσει από τα ηλιακά εγκαύματα.

Οι μαρτυρίες των ταξιδιωτών που συχνάζουν σε τροπικούς προορισμούς ακούγονται πειστικές, αλλά είναι πιο πιθανό να οφείλονται στην επιμελή χρήση αντηλιακών και όχι σε κάποιο προϋπάρχον μαύρισμα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας επισημαίνει ότι το μαύρισμα είναι στην πραγματικότητα απόδειξη της βλάβης του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, είτε αυτή είναι τεχνητή είτε φυσική.

Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα βασικό μαύρισμα για να προστατεύσουν το δέρμα, στην πραγματικότητα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό – και συχνά εκπλήσσονται όταν εξακολουθούν να καίγονται από τον ήλιο.

Η χρήση αντηλιακού σε ένα κρεβάτι μαυρίσματος θα αποτρέψει την επίτευξη του επιδιωκόμενου μαυρίσματος του δέρματός σας.

Επιπλέον, το αντηλιακό είναι αποτελεσματικό μόνο στο να εμποδίζει τις φυσικές υπεριώδεις ακτίνες -όχι τις τεχνητές που εκπέμπονται από τους λαμπτήρες του solarium, οι οποίες είναι ενίοτε ισχυρότερες (και πιο επικίνδυνες) από τον ήλιο.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.