Σωστά το μαντέψατε! Οι βαφές νυχιών με τζελ βλάπτουν τα νύχια σας

Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να λατρέψει κανείς στα βερνίκια νυχιών σε μορφή τζελ. Στεγνώνουν γρήγορα, διαρκούν για εβδομάδες και σπάνια σπάνε. Και ενώ παραμένει, τα νύχια σας μοιάζουν σχεδόν άφθαρτα.

Αλλά μαντεύουμε ότι πάντα ξέρατε, κατά βάθος, ότι η διαδικασία σκλήρυνσης του τζελ κάτω από μια λάμπα δεν θα μπορούσε να είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να διακοσμήσετε τα νύχια σας.

Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια: Αν αγαπάτε τα νύχια σας, μάλλον θα πρέπει να αποφύγετε το βερνίκι νυχιών σε μορφή τζελ.

Σωστά το μαντέψατε! Οι βαφές νυχιών με τζελ βλάπτουν τα νύχια σας
Σωστά το μαντέψατε! Οι βαφές νυχιών με τζελ βλάπτουν τα νύχια σας

Τι είναι το βερνίκι νυχιών σε μορφή τζελ;

Η διαφορά μεταξύ του βερνικιού τζελ και του κανονικού βερνικιού νυχιών, εκτός από τη σύνθεση, είναι η διαδικασία εφαρμογής. Τα δύο προϊόντα συνήθως μοιάζουν πανομοιότυπα, αλλά ενώ στην περίπτωση του κανονικού βερνικιού νυχιών απλά περιμένετε να στεγνώσει από μόνο του -μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πάνω από μισή ώρα, ανάλογα με τη μάρκα και τον τύπο που χρησιμοποιείτε- το βερνίκι τζελ σκληραίνει (στεγνώνει γρήγορα) κάτω από μια ειδική λάμπα UV (υπεριώδους ακτινοβολίας) ή LED σε 60 έως 90 δευτερόλεπτα. Μόλις σκληρύνει, έχετε αποκτήσει ένα μανικιούρ που δεν μπορεί να λερωθεί ή να σπάσει τη στιγμή που θα βγείτε από την πόρτα του μαγαζιού. Και λογικά θα παραμείνει στη θέση του για τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.

Ακούγεται υπέροχο, σωστά; Κατά κάποιο τρόπο, είναι. Αλλά επειδή το βερνίκι τζελ δείχνει ωραίο, δεν σημαίνει ότι είναι και καλό για εσάς.

Το πρόβλημα με το βερνίκι νυχιών σε μορφή τζελ

Υπάρχουν πολλά και διάφορα προβλήματα με το βερνίκι νυχιών σε μορφή τζελ. Ας ξεκινήσουμε με το ζήτημα που προκαλεί το μεγαλύτερο ντόρο εδώ και χρόνια: Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος που εγκυμονεί η διαδικασία σκλήρυνσης.

Έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία

Ανεξάρτητα από τη λάμπα που χρησιμοποιείται, η διαδικασία σκλήρυνσης ενός τζελ μανικιούρ συνεπάγεται επανειλημμένη έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA), οι οποίες προκαλούν γήρανση του δέρματος και βλάβη του DNA των κυττάρων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Ακριβώς όπως δεν υπάρχει κρεβάτι solarium που δεν ενέχει κινδύνους – το οποίο επίσης χρησιμοποιεί ακτινοβολία UVA – έτσι δεν υπάρχει και λάμπα νυχιών που δεν ενέχει κινδύνους. Συνεπώς, ενώ μπορεί να έχετε διαβάσει ότι οι λαμπτήρες LED αποτελούν ασφαλέστερη επιλογή, αυτοί εξακολουθούν να εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία.

Το γεγονός αυτό μπορεί να μην φαντάζει ιδιαίτερα ανησυχητικό από μόνο του, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε πόσο πολύ χρησιμοποιείτε τα χέρια σας – και πόσο σπάνια φροντίζετε να τα προστατεύετε.

Εκτιθέμεθα ήδη συστηματικά στην υπεριώδη ακτινοβολία όταν κρατάμε το τιμόνι όταν οδηγούμε. Εάν προσθέσουμε και τις αθροιστικές ριπές έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σκλήρυνσης του τζελ για το μανικιούρ, αυξάνονται τόσο οι βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία όσο και ο κίνδυνος εμφάνισής καρκίνου.

Οι μελέτες προς το παρόν υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος καρκινογένεσης είναι χαμηλός, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει!

Πρόσφατα ευρήματα έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος από τις υπεριώδεις λάμπες νυχιών εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλός. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας του 2020 σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στα χέρια και τα νύχια νεαρών ενηλίκων (κάτω των 40 ετών) διαπίστωσε ότι “υπάρχει ελάχιστος έως μηδαμινός κίνδυνος καρκινογένεσης που να είναι συνυφασμένος με το μανικιούρ με υπεριώδη ακτινοβολία“. Και πάλι, οι συγγραφείς αυτής της μελέτης ανέφεραν ότι η εφαρμογή ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος πριν από το μανικιούρ με τζελ αποτελεί απαραίτητο προληπτικό μέτρο.

Προσωρινή βλάβη του δέρματος και των νυχιών

Ακόμη και αν η διαδικασία σκλήρυνσης δεν περιλαμβάνει έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, και πάλι δεν θα αποτελούσε την καλύτερη επιλογή για τα νύχια σας. Υπάρχουν πολλές χημικές ουσίες στο βερνίκι νυχιών σε μορφή τζελ που ενδέχεται να προκαλέσουν ένα σωρό προβλήματα στα χέρια σας. Θέλετε να επανέλθουν τα γυμνά σας νύχια; Το να το πετύχετε αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει επίσης πρόβλημα!

Το βερνίκι τζελ περιέχει ακρυλικό και μεθακρυλικό άλας, τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξάνθημα (δερματίτιδα εξ επαφής) και -πολύ πιο σπάνια- κνίδωση.

Η αφαίρεση του βερνικιού τζελ, αν δεν γίνει προσεκτικά, μπορεί να προκαλέσει προσωρινή βλάβη στα νύχια σας. Tο σπάσιμο και το ξεφλούδισμα είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα. Οι πελάτες αναφέρουν επίσης ότι εντοπίζουν λευκές κηλίδες και αυλακώσεις ή μια συνολική αποδυνάμωση της πλάκας των νυχιών. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθούν, καθώς το κατεστραμμένο νύχι μεγαλώνει. 

Το βερνίκι τζελ μπορεί να καταστήσει τα νύχια σας ξηρά και εύθραυστα, ειδικά αν δεν αφήνετε αρκετό χρονικό διάστημα μεταξύ των μανικιούρ ώστε τα νύχια σας να ανακάμψουν.

Εναλλακτικές λύσεις αντί για μανικιούρ με τζελ

Αν είστε έτοιμη να εγκαταλείψετε τη λάμπα σκλήρυνσης, υπάρχουν ευχάριστα νέα: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις στην αγορά. Φυσικά, όλες έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, επομένως θα πρέπει να αποφασίσετε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Μεταξύ των επιλογών που έχετε στη διάθεσή σας:

  • Ένα παραδοσιακό μανικιούρ με χρήση κανονικού βερνικιού νυχιών, βερνίκι που αφαιρείται, βερνίκι με εφέ τζελ, μη τοξικό φυσικό βερνίκι νυχιών ή μία από τις πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά.
  • Ακρυλικές πούδρες νυχιών.
  • Press-on νύχια (ψεύτικα, ακρυλικά νύχια που μπορούν σε μερικά λεπτά να εφαρμοστούν πάνω στα πραγματικά σου νύχια και να έχεις ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα).

Συμβουλές ασφαλείας εφόσον χρησιμοποιείτε gel για το μανικιούρ

Αντί να κάνετε μανικιούρ με τζελ κάθε δύο με τρεις εβδομάδες, κάντε το μερικές φορές το χρόνο για ειδικές περιστάσεις. Είναι σημαντικό να αφήνετε τα νύχια σας να κάνουν ένα διάλειμμα.

Ακολουθούν μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν και κατά τη διάρκεια του μανικιούρ με τζελ για να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές:

  • Εφαρμόστε αντηλιακό στα χέρια σας

Τα περισσότερα κέντρα περιποίησης νυχιών δεν προσφέρουν αντηλιακό ως μέρος των υπηρεσιών τους για μανικιούρ με τζελ, επομένως πάρτε μαζί σας το δικό σας και ζητήστε να σας το εφαρμόσουν – ή να το εφαρμόσετε εσείς – πριν ξεκινήσει η διαδικασία βαφής νυχιών.

Επιλέξτε ένα αντηλιακό με ορυκτά συστατικά με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο που περιέχει διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου. Τα αντηλιακά ορυκτών, γνωστά και ως αντηλιακά με φυσικό φραγμό, έχουν πολύ ταχύτερη δράση από τα αντίστοιχα χημικά. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε γάντια χωρίς δάχτυλα με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, τα οποία αφήνουν εκτεθειμένη την κοίτη των νυχιών σας, ενώ το υπόλοιπο χέρι σας παραμένει προστατευμένο.

  • Αφήστε τα πετσάκια και τις παρανυχίδες στην ησυχία τους!

Το ξέρουμε, το ξέρουμε, τα πετσάκια και οι παρανυχίδες σπανίως θεωρούνται χαριτωμένα. Αλλά αυτό το διαυγές δέρμα στο κάτω μέρος του νυχιού σας εξυπηρετεί μια σημαντική λειτουργία.

Η επιδερμίδα σας είναι ο φυσικός φραγμός του σώματός σας για την προστασία του νυχιού σας από τη μόλυνση – μην την αφαιρείτε! Το να κόβετε ή να αφαιρείτε τα πετσάκια και τις παρανυχίδες είναι πάντα επικίνδυνο!

Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα πετσάκια σας όταν φοράτε βερνίκι τζελ. Ενυδατώστε τα χέρια και τα νύχια σας και εφαρμόστε λάδι για τα πετσάκια κάθε μέρα. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το νύχι ισχυρό κάτω από το τζελ και θα μειωθεί ο κίνδυνος να καταστραφεί  όταν αφαιρεθεί το βερνίκι.

  • Αφαιρέστε σωστά τυχόν εναπομείνον βερνίκι

Αν έχετε κάνει ποτέ μανικιούρ με τζελ, γνωρίζετε ότι είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό να το αφαιρέσετε – κάτι που είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα νύχια σας.

Αντ’ αυτού, θα πρέπει να απομακρύνετε το βερνίκι τζελ με τη βοήθεια της μανικιουρίστριάς σας.

Αν θέλετε να αφαιρέσετε μόνες σας το βερνίκι τζελ, “αγριέψτε” την επιφάνεια του τζελ με μια λίμα, μουλιάστε μπαλάκια βαμβακιού σε ασετόν και εφαρμόστε τα απευθείας στην κοίτη του νυχιού. Βεβαιωθείτε ότι το βαμβάκι δεν αγγίζει το περιβάλλον δέρμα, καθώς το ασετόν είναι πολύ ξηραντικό και ερεθιστικό. Μόλις τοποθετήσετε το βαμβάκι, τυλίξτε τα νύχια με αλουμινόχαρτο για να κρατήσετε τα βαμβάκια στη θέση τους και να μην εξατμιστεί το ασετόν.

Μετά από 10 έως 15 λεπτά, το βερνίκι θα βγει εύκολα και δεν θα χρειαστεί να τραυματίσετε το νύχι με ένα σωρό επιπλέον εργαλεία”.

Share to...