Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κάλτσες συμπίεσης

Πιθανότατα έχετε δει κάλτσες συμπίεσης στο παρελθόν – ειδικά σχεδιασμένες κάλτσες που συμπιέζουν απαλά τα πόδια σε διάφορα μήκη. Αλλά αν δεν έχετε χρειαστεί ποτέ να τις χρησιμοποιήσετε, μπορεί να υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζετε γι’ αυτές.

Από τα ιατρικά τους πλεονεκτήματα μέχρι την παρανόηση σχετικά με την ενδεδειγμένη ως προς την ηλικία χρήση τους, υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθετε για τις κάλτσες συμπίεσης.

Τι είναι οι κάλτσες/καλσόν συμπίεσης;

Οι κάλτσες συμπίεσης (ή καλσόν συμπίεσης) είναι κάλτσες διαφορετικού μήκους και στενότητας που έχουν σχεδιαστεί για να συμπιέζουν απαλά τα πόδια λίγο περισσότερο από τις συνηθισμένες κάλτσες.

Ο βασικός σκοπός είναι να ενισχυθεί η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Είναι κάτι πολύ πρακτικό και συνηθισμένο. Αλλά ταυτόχρονα, είναι μια πολύ ανεπαρκώς αξιοποιημένη επιλογή.

Με άλλα λόγια, περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη χρήση τους, ιδίως αν παρουσιάζετε πρήξιμο στα πόδια σας, φλεβική ανεπάρκεια ή για να βοηθήσετε τη ροή του αίματος όταν κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ακόμη και οι αθλητές μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση τους που και που.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κάλτσες συμπίεσης

Τι κάνουν οι κάλτσες συμπίεσης;

Οι κάλτσες συμπίεσης χρησιμεύουν κυρίως ως βοήθεια για τα φλεβικά προβλήματα των ποδιών.

Σχεδόν το 90% των διαταραχών των ποδιών προέρχονται από τις φλέβες.

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα γνωστό ως χρόνια φλεβική ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν οι φλέβες στα πόδια σας καταστρέφονται και οι βαλβίδες στις φλέβες σας δεν λειτουργούν αρκετά καλά. Όταν συμβαίνει αυτό, το αίμα συσσωρεύεται και προκαλεί πρήξιμο στα πόδια σας, αυξημένη πίεση στις φλέβες των ποδιών σας και ανεπαρκή ροή αίματος προς την καρδιά σας. Εάν το αίμα λιμνάζει στις φλέβες των ποδιών σας, μπορεί να προκαλέσει και μια σειρά από άλλα προβλήματα, όπως:

 • Δερματικές αλλοιώσεις.
 • Βλάβη στα τοιχώματα και τις βαλβίδες των φλεβών.
 • Φλεγμονή των φλεβών (θρομβοφλεβίτιδα).
 • Κιρσοί.
 • Θρόμβοι αίματος.

Οι κάλτσες συμπίεσης πιέζουν απαλά τα πόδια σας με σκοπό να αυξήσουν την πίεση στους ιστούς κάτω από το δέρμα σας. Το αποτέλεσμα: Μειωμένο πρήξιμο, πρόληψη του πρηξίματος και αυξημένη απορρόφηση της περίσσειας υγρών. Περιορίζουν επίσης την δυνατότητα των επιφανειακών φλεβών να διαστέλλονται προκειμένου να γεμίσουν με αίμα, γεγονός που εμποδίζει αυτό το αίμα να ρέει προς τα πίσω και να προκαλεί συμφόρηση.

Εκτός από τη φλεβική ανεπάρκεια, ένας άλλος συνηθισμένος λόγος για να φοράτε κάλτσες συμπίεσης είναι να βοηθήσετε τη ροή του αίματος όταν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως σε μια πολύωρη πτήση. Όταν η κίνηση είναι περιορισμένη και η κυκλοφορία ασθενέστερη, παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση και κατακράτηση αίματος στα πόδια, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων.

Αν και η απειλή για θρόμβους δεν είναι τόσο υψηλή αν είστε υγιείς, πιθανώς έχετε παρατηρήσει δυσφορία ή πρήξιμο που εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα σε μακρινές πτήσεις. Οι κάλτσες συμπίεσης βοηθούν στη διατήρηση της κυκλοφορίας και μειώνουν αυτά τα συμπτώματα.

Τα οφέλη από τη χρήση καλτσών συμπίεσης

Οι κάλτσες συμπίεσης βοηθούν:

 • Αυξάνοντας την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος στα πόδια σας.
 • Μειώνοντας το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους σας.
 • Αποτρέποντας τη συσσώρευση αίματος στις φλέβες σας.
 • Αποτρέποντας τη δημιουργία θρόμβων αίματος.
 • Βελτιώνοντας τη λεμφική παροχέτευση.
 • Βοηθώντας στη μείωση του πόνου και της δυσφορίας.

Οι κάλτσες συμπίεσης είναι ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά αν έχετε σοβαρή περιφερική αρτηριακή νόσο (μια πάθηση κατά την οποία μειώνεται η ροή του αίματος στα πόδια σας), δεν πρέπει να φοράτε κάλτσες συμπίεσης. Και ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα να φοράτε κάλτσες συμπίεσης για αρκετές ώρες, δεν θα πρέπει να κοιμάστε με κάλτσες συμπίεσης, καθώς δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικές – επιπλέον, θα πρέπει να δώσετε χρόνο στα πόδια σας να ξεκουραστούν.

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε αθλητές σε διάφορα αθλήματα να φορούν διαφορετικούς τύπους καλτσών συμπίεσης ή ακόμη και μανίκια συμπίεσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν την άμεση εξήγηση για το πώς ωφελούν θετικά τους αθλητές, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η χρήση της συμπίεσης μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση.

Υπήρξε μια μελέτη στην Αυστραλία που εξέτασε δρομείς και διαπίστωσε ότι οι κάλτσες συμπίεσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν θετικό αντίκτυπο στις μετέπειτα επιδόσεις στο τρέξιμο. Με άλλα λόγια, αν φορέσετε κάλτσες συμπίεσης στο τρέξιμο, μπορεί να τρέξετε καλύτερα την επόμενη φορά που θα βγείτε στο δρόμο.

Υπάρχουν θεωρίες σχετικά με τις επιδράσεις που έχουν στην κυκλοφορία ενός δρομέα – αύξηση της παροχής οξυγόνου στους μυς, βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, επιτάχυνση της απομάκρυνσης του γαλακτικού οξέος – αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ισχύει κάτι τέτοιο.

Πώς να επιλέξετε κάλτσες συμπίεσης

Θα βρείτε γενικά δύο τύπους καλτσών συμπίεσης: κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και κάλτσες κατά των εμβολών. Όπως πάντα, φροντίστε να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό για τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε.

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος που θα βρείτε και αυτός που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Αν και διατίθενται σε διάφορα επίπεδα συμπίεσης, αυτές οι κάλτσες είναι όλες πιο σφιχτές γύρω από τον αστράγαλο και χαλαρώνουν όσο πιο ψηλά ανεβαίνουν στο πόδι. Οι κάλτσες συμπίεσης διατίθενται γενικά σε δύο μήκη – μέχρι το γόνατο και μέχρι το μηρό – αλλά τα πλήρη καλσόν συμπίεσης χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα από τους αθλητές.

Οι κάλτσες κατά της εµβολής έχουν πιο συγκεκριµένο σκοπό. Έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στη διατήρηση της κυκλοφορίας, αποτρέποντας έτσι την δημιουργία θρόμβων αίματος, ιδίως για όσους είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι μετά από χειρουργική επέμβαση.

Οι περισσότερες κάλτσες συμπίεσης που θα βρείτε στα ράφια των καταστημάτων – είτε πρόκειται για κατάστημα αθλητικών ειδών είτε για κάποιο φαρμακείο – θα είναι ελαφριάς έως μέτριας συμπίεσης, αλλά ίσως να θέλετε να επανεξετάσετε το ενδεχόμενο να πάρετε μια μορφή χωρίς συνταγή ή να αγοράσετε κάλτσες συμπίεσης στο διαδίκτυο.

Οι εταιρείες δεν εφαρμόζουν κανέναν κανονισμό σχετικά με το πόση συμπίεση παρέχουν τα προϊόντα τους. Έτσι, ενώ μπορεί να βρείτε ένα προϊόν που περιέχει περιγραφές όπως “ήπια”, “μέτρια” και “μεγάλη συμπίεση”, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πείτε πόση συμπίεση θα έχετε, εκτός αν αγοράσετε κάλτσες συμπίεσης ιατρικής ποιότητας ή συνταγογραφούμενες κάλτσες.

Και αν είναι η πρώτη φορά που φοράτε κάλτσες συμπίεσης, αλλά τις βρίσκετε άβολες καθώς τις φοράτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν υπάρχει πρόβλημα να τις βγάλετε.

Μην νομίζετε ότι πρέπει να τις φοράτε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μερικές φορές, πρέπει να προσαρμοστείτε σε αυτές αν τις βρίσκετε άβολες, όπως όταν συνηθίζετε ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια.

Μπορεί επίσης να θέλετε να αναλογιστείτε αν προτιμάτε κάλτσες κάτω ή πάνω από το γόνατο.

Αν έχετε πιο παχιά γάμπα, θα προτείναμε να επιλέξετε τις κάλτσες συμπίεσης πάνω από το γόνατο. Μερικές φορές, αυτά τα επιπλέον λίγα εκατοστά υλικού μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη άνεση στο πάνω μέρος της γάμπας σας, ώστε να μην είναι απαραίτητα σφιχτές στο δέρμα σας σε εκείνο το σημείο.

Αλλά να θυμάστε: Η φροντίδα των ποδιών σας και της συνολικής σας υγείας απαιτεί πολύ περισσότερα από το να φορέσετε ένα ζευγάρι κάλτσες και να πείτε ότι αυτό ήταν.

Οι κάλτσες συμπίεσης είναι απλώς ένα μέρος της θεραπείας σας. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό, ακολουθείτε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ότι κινείτε τα πόδια σας. Μόνο το να κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή μόνο το να στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια σας. Προσπαθήστε να βρείτε αυτή την χρυσή ισορροπία μεταξύ των δύο, διατηρώντας τους μυς σας σε λειτουργία και μην υποτάσσεστε απλώς στη βαρύτητα.

Share to...