ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος – ουρολοίμωξη στους άνδρες. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Από

Medbox

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζονται όταν βακτήρια, συχνά από το ορθό ή το δέρμα, εισέρχονται και αναπτύσσονται στην ουροδόχο κύστη, τους νεφρούς ή τους σωλήνες που παροχετεύουν τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη.

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις μπορούν να θεραπευτούν εύκολα με αντιβιοτικά φάρμακα.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος - ουρολοίμωξη στους άνδρες
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος - ουρολοίμωξη στους άνδρες. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πόσο συχνές είναι οι ουρολοιμώξεις στους άνδρες;

Οι γυναίκες έχουν 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ουρολοίμωξη από ό,τι οι άνδρες. Αυτό οφείλεται στην ανατομία. Οι γυναίκες έχουν συνήθως κοντύτερη ουρήθρα. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια πρέπει να διανύσουν μικρότερη απόσταση για να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη.

Οι ουρολοιμώξεις στους άνδρες είναι πιο συχνές όσο αυξάνεται η ηλικία. Ένας λόγος είναι ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μη καρκινική διόγκωση του προστάτη τους, που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Ο προστάτης περιτυλίγεται γύρω από τον αυχένα της ουροδόχου κύστης, στο σημείο όπου η ουρήθρα συνδέεται με την ουροδόχο κύστη. Η διεύρυνση του προστάτη μπορεί να συμπιέσει τον αυχένα της ουροδόχου κύστης, δυσχεραίνοντας την ελεύθερη ροή των ούρων. Εάν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς, τα βακτήρια που κανονικά απομακρύνονται με τα ούρα μπορούν να κερδίσουν έδαφος.

Ουρολοίμωξη στους άνδρες – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι τα εξής:

 • επώδυνη ούρηση και αίσθημα καύσου
 • ανάγκη συχνής ούρησης
 • ξαφνική ανάγκη να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας, που ονομάζεται επιτακτική ούρηση
 • πόνος στην κεντρική κάτω κοιλιακή χώρα, ακριβώς πάνω από το ηβικό οστό
 • αίμα στα ούρα σας

Ορισμένα συμπτώματα εκτός από εκείνα της ουρολοίμωξης μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε λοίμωξη του προστάτη (προστατίτιδα). Αυτά μπορεί να είναι τα εξής:

 • πυρετός
 • ρίγη
 • κόπωση
 • δυσκολία στην ούρηση ή “στάξιμο” (τα ούρα βγαίνουν σε σταγόνες ενώ προσπαθείτε να ουρήσετε)
 • πόνος στη λεκάνη σας

Αιτίες της ουρολοίμωξης

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούνται από το βακτήριο Escherichia coli (E. coli), το οποίο υπάρχει φυσιολογικά στο σώμα σας. Το βακτήριο εισέρχεται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας που αποστραγγίζει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη σας μέσω του πέους σας.

Οι παράγοντες που μπορεί να σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ουρολοίμωξη μπορεί να είναι οι ακόλουθοι:

 • προηγούμενη ουρολοίμωξη
 • μακροχρόνια χρήση ουροκαθετήρα
 • ακινησία για μεγάλα χρονικά διαστήματα
 • μη κατανάλωση αρκετών υγρών
 • πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στο ουροποιητικό σύστημα ή στα νεφρά
 • απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος, όπως πέτρες στα νεφρά ή διογκωμένος προστάτης
 • διαβήτης
 • ακράτεια κοπράνων
 • συμμετοχή σε πρωκτική επαφή, η οποία μπορεί να εκθέσει την ουρήθρα σε περισσότερα βακτήρια

Διάγνωση της ουρολοίμωξης

Για να διαγνώσει μια ουρολοίμωξη, ο γιατρός θα σας εξετάσει και θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε ιστορικού ουρολοιμώξεων στο παρελθόν. Πιθανόν να σας ζητηθεί να δώσετε δείγμα ούρων για να ελεγχθούν τα βακτήρια και τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία υποδεικνύουν ότι το σώμα σας καταπολεμά μια λοίμωξη.

Μερικές φορές ο γιατρός θα κάνει καλλιέργεια ούρων για να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη. Εάν είχατε ξαναπάθει ουρολοίμωξη, ο γιατρός μπορεί επίσης να κάνει υπερηχογράφημα για να ελέγξει αν υπάρχουν ανωμαλίες στο ουροποιητικό σας σύστημα.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ουρολοιμώξεων;

Οι ουρολοιμώξεις κατηγοριοποιούνται σε δύο κατηγορίες, τις μη επιπλεγμένες και τις επιπλεγμένες. Μια μη επιπλεγμένη ουρολοίμωξη επηρεάζει το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και είναι επίσης γνωστή ως κυστίτιδα ή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Μια μη επιπλεγμένη ουρολοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και οι άνθρωποι συνήθως αναρρώνουν εντός 3 ημερών έως 6 εβδομάδων.

Κάθε φορά που ένας άνδρας έχει ουρολοίμωξη αυτή χαρακτηρίζεται επιπλεγμένη.

Οι ουρολοιμώξεις θεωρούνται επιπλεγμένες εάν επηρεάζουν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες. Σε αυτές μπορεί να ανήκουν:

 • άνδρες
 • έγκυες γυναίκες
 • άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • ηλικιωμένοι ενήλικες
 • άτομα που χρησιμοποιούν καθετήρες
 • άτομα που εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

Εάν νομίζετε ότι έχετε ουρολοίμωξη, είναι καλύτερο να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό. Συνήθως θα σας κάνει διάγνωση με βάση το δείγμα των ούρων σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνετε υπερηχογράφημα για να ελέγξετε τυχόν ανωμαλίες στο ουροποιητικό σας σύστημα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ουρολοίμωξη;

Εάν έχετε ουρολοίμωξη, είναι πιθανό να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά φάρμακα. Ανάλογα με τον τύπο του αντιβιοτικού που σας συνταγογραφεί ο γιατρός, μπορεί να παίρνετε το φάρμακο για 10 έως 14 ημέρες.

Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε αρκετά υγρά. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να μειώσετε την πρόσληψη υγρών εάν η ούρηση είναι ενοχλητική. Όμως η ούρηση μπορεί να βοηθήσει στο ξέπλυμα των βακτηρίων από τον οργανισμό σας. Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι εάν έχετε ουρολοίμωξη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της λήψης αντιβιοτικών.

Πολλοί άνθρωποι πίνουν χυμό κράνμπερι όταν έχουν ουρολοίμωξη με την ελπίδα να καθαρίσει η μόλυνση. Εργαστηριακά πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι διάφορες ουσίες στο χυμό κράνμπερι μείωσαν τον αριθμό των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη από την κατανάλωση χυμού κράνμπερι για τους ανθρώπους με ουρολοιμώξεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι η κατανάλωση χυμού κράνμπερι ενώ έχετε ουρολοίμωξη εξαλείφει τη λοίμωξη ή επιταχύνει την ανάρρωση.

Ανάρρωση

Μετά την έναρξη των αντιβιοτικών, θα πρέπει να αισθανθείτε σαφώς καλύτερα μέσα σε 24 έως 48 ώρες. Εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν μετά τη λήψη αντιβιοτικών, επικοινωνήστε με έναν γιατρό.

Είναι σημαντικό να τελειώσετε όλα τα αντιβιοτικά που σας έχουν συνταγογραφηθεί, ακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα. Η πρόωρη διακοπή των αντιβιοτικών σας μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα συνήθη αντιβιοτικά. Στην ουσία, η μικρότερη από την πλήρη διάρκεια της θεραπείας σκοτώνει τα “αδύναμα” βακτήρια, αφήνοντάς τα ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά στελέχη.

Οι ανδρες με προστάτη μπορεί να χρειαστεί να λάβουν μεγαλύτερη αγωγή με αντιβιοτικά σε περίπτωση που η λοίμωξη έχει φτάσει στον προστάτη.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές της ουρολοίμωξης;

Εάν νομίζετε ότι έχετε ουρολοίμωξη, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μια ουρολοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί από το κατώτερο στο ανώτερο ουροποιητικό σας σύστημα και να προκαλέσει μόλυνση των νεφρών, όπως πυελονεφρίτιδα.

Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης που εμπλέκει τα νεφρά μπορεί να είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

 • πόνος στα πλευρά ή στην πλάτη σας που δεν μεταβάλλεται όταν αλλάζετε θέση
 • πυρετός και ρίγη
 • ναυτία και εμετός
 • αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

Εάν έχετε μια νεφρική λοίμωξη και μπορείτε να πάρετε φάρμακα από το στόμα, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Ορισμένα άτομα, όπως παιδιά ή άτομα με άλλα προβλήματα υγείας ή επιπλοκές, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο για θεραπεία.

Εάν η πυελονεφρίτιδα ή μια λοίμωξη του ανώτερου ουροποιητικού δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία. Η σηψαιμία είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Πώς μπορείτε να προλάβετε τις ουρολοιμώξεις;

Για να προλάβετε τις ουρολοιμώξεις, το πιο σημαντικό είναι να μειώσετε την πιθανότητα εισβολής βακτηρίων στο ουροποιητικό σας σύστημα. Τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων είναι τα εξής:

 • Ουρείτε όταν αισθάνεστε την ανάγκη. Μην τα “κρατάτε”.
 • Πίνετε επαρκή υγρά. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό σημαίνει να πίνετε όταν διψάτε και να πίνετε κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Όταν κάνει ζέστη και δραστηριοποιείστε σε ζεστό καιρό, πίνετε λίγο επιπλέον νερό.
 • Διατηρείτε την περιοχή των γεννητικών σας οργάνων καθαρή και στεγνή.

by

Medbox

Share via
Copy link